Irák pomohl kapitálovým trhům

David Petráček | 18. 11. 2002
Irák pomohl kapitálovým trhům
Poté, co irácký parlament přijal rezoluci OSN, začaly světové kapitálové trhy růst a skončilo tak prozatím období nejistoty v irácké otázce.

Spojené státy

Americké trhy otevřely v pondělí níže díky spekulacím ohledně toho, jak bude Irák reagovat na poslední rezoluci OSN, díky slabosti amerického dolaru a v důsledku stále doznívajícího snížení hlavní úrokové sazby. Na poli korporátních zpráv Hewlett-Packard (profil, názory) oznámil, že prezident Michael Capellas opouští společnost, takže akcie reagovaly 13-ti procentním propadem. Oracle (profil, názory) byl downgradován Deutsche Bankou z koupit na držet. Dále oslabovaly také společnosti General Electric (profil, názory) a Wal-Mart (profil, názory), který ztrácel díky obavám trhu ohledně maloobchodních tržeb a produkce.

Akcie na amerických trzích rostly v průběhu úterní seance napříč trhem, nicméně největší přírůstky si připsaly technologické akcie navázané na telekomunikační sektor, a to díky zvýšenému očekávání tržeb u Vodafone Group (profil, názory), Motoroly (profil, názory) a Oraclu. Akcie Cisca posílily po zprávě společnosti, že objednávky mají rostoucí tendenci. Qualcom (profil, názory) ohlásil, že má dostatek likvidity respektive cashe na výplatu dividend nebo případný částečný odkup akcií. Jedním z mála propadajících titulů byl Philip Morris (profil, názory), když společnost prohlásila, že nemůže potvrdit původně očekávaný růst zisku mezi 8-10 procenty v příštím roce.

Středeční projev šéfa FEDu Alana Greenspena k vývoji ekonomické situace před ekonomickým výborem senátu USA, poslal trhy krátce po otevření do červených čísel. Greenspan zaměřil svůj projev na rizika v US ekonomice, která potvrdilo snížení úrokových sazeb. Avšak ještě během Greenspanova projevu došlo k prudkému obratu trhu poté, kdy agentury vydaly zprávu, že Irák bezpodmínečně přijal rezoluci OSN. Mezi nejvíce posilující akcie z indexu Dow Jones patřily ve středu Coca Cola (profil, názory), která posílila o 1,11 % . Coca Cola hodlá během listopadu uvést na trhy v New Yorku, Charlestonu a Cincinnati nový nápoj DASANI Nutriwater, od jehož prodeje si hodně slibuje. Středeční schválení rezoluce OSN iráckým parlamentem přispělo k zlepšení sentimentu na akciových trzích.

Ve čtvrtek zveřejněné makroekonomické indikátory, lepší než očekávané maloobchodní tržby a číslo nezaměstnanosti, jen pozitivní náladu podpořily. Maloobchodní tržby se v měsíci říjnu oproti září nezměnily, ačkoli se čekal pokles o -0,2%. Mezitýdenní žádosti o pracovní podpory poklesly na 388tis. a usídlily se tak pevněji pod klíčovou úrovní 400tis. Z bluechips technologických titulů výrazněji posiloval Intel, když společnost prohlásila, že vykoupí zpět své akcie za téměř 9 mld.USD (více než se očekávalo). HSBC Holdings (profil, názory), největší britská banka, souhlasila s nákupem druhé největší společnosti spotřebitelského financování Household International (profil, názory).

V pátek patřily na začátku obchodování mezi hlavní indikátory vývoje makroekonomické informace a hospodářské výsledky společnosti Dell (profil, názory). Ta ohlásila podle očekávání, když čistý zisk ve třetím čtvrtletí vzrostl meziročně o 31 procent a tržby vzrostly meziročně o 22 procent. Tento den byl také zveřejněn vývoj obchodních zásob, u kterých se nepředpokládala žádná změna. Dále byla oznámen vývoj průmyslové produkce za říjen, kde se očekával pokles o 0,3 % a spotřebitelská důvěra dle University of Michigan za listopad. Očekával se růst o 1,4 na 82,0.

Evropa

Vstup do nového obchodního týdne nebyl na evropských kapitálových trzích zrovna optimistický. Propady vedly akcie Epcosu a Infineonu, který obdržel snížení ratingu od Goldman Sachs a Deutsche Bank. Další den však bylo vše jinak a trhy posilovaly v čele s akciemi společnosti Bayer, který ve třetím čtvrtletí hospodařil se ziskem (na rozdíl od stejného období v minulém roce). Merrill Lynch také zvýšil rating na akcie této firmy. Posilovaly také Deutsche Bank a Deutsche Post (po zvýšení doporučení od UBS Warburg). Středa skončila opět v červených číslech. Pod největším tlakem byly akcie ThyssenKrupp –6,06%, Infineon –5,98% a Allianz –3,94%. Oslabení bylo motivováno obavami ohledně nižších zisků v závislosti na zpomalující ekonomice. Bylo také rozhodnuto, že společnost Epcos bude od 23. 12. nahrazena v indexu DAX titulem Deutsche Boerse. Tento den oslabovaly i tituly pojišťovacích společností Allianz a Munich Re. Ve čtvrtek však akcie Allianz stály v čele růstů, jelikož společnost oznámila, že se příští rok navrátí k ziskovému hospodaření. Díky Allianz rostly také akcie HVB Group a Commerzbank. Dále posilovaly akcie Deutsche Telekom, Infineon a Epcos.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Která banka je nejlepší, nabízí nejvhodnější produkty a má dobrou image? Na tyto otázky již šest let odpovídá pravidelný průzkum časopisu The Prague Tribune mezi 500 největšími českými podniky a mezi čtenáři Peníze.CZ. Stejný průzkum probíhá i letos. Budeme rádi, pokud se o své zkušenosti s bankami podělíte i Vy.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fed razantně snížil úroky

11. 11. 2002 | David Petráček

Fed razantně snížil úroky

V minulém týdnu se Fed odhodlal dle očekávání ke snížení úrokových sazeb. Zaskočil však investory neočekávaným rozsahem snížení o 0,5 procenta, dvojnásobně razantnímu oproti očekávání.... celý článek

Naděje umírá poslední

4. 11. 2002 | David Petráček | 10 komentářů

Naděje umírá poslední

Naděje na snížení úrokových sazeb způsobila, že i negativní makroekonomické informace povzbuzovaly trhy k růstu.

Podniková sféra určuje trend

29. 10. 2002 | David Petráček

Podniková sféra určuje trend

V uplynulém týdnu určovala vývoj kapitálových trhů podniková sféra se svými hospodářskými výsledky a dalšími zprávami o budoucnosti firem.

Firemní výsledky předčily očekávání

21. 10. 2002 | David Petráček

Firemní výsledky předčily očekávání

Světové akciové trhy pokračovaly s výjimkou středy, kdy přišla očekávaná korekce, v růstu. Ohlášené hospodářské výsledky většiny firem totiž předčily očekávání.

Konec dobrý, všechno dobré

14. 10. 2002 | David Petráček

Konec dobrý, všechno dobré

I přes nepodařený vstup do obchodního týdne se trhy dokázaly vzpamatovat a díky pozitivním ohlášením umazávat ztráty minulých dnů.

Partners Financial Services