Jak “věštec z Omahy” k bohatství přišel

Jak “věštec z Omahy” k bohatství přišel
Bylo to roku 1930, co se Howardovi a Leile narodil v americkém městě Omaha chlapec jménem Warren. Již od mala měl velmi dobrou paměť a talent pro čísla.

Své spolužáky ve škole například ohromoval tím, že si dokázal zapamatovat počty obyvatel v jednotlivých amerických městech. Sotva se naučil číst, začaly mladého Warrena zajímat knížky o akciovém trhu. Svůj zájem zdědil nejspíše po otci, který kromě toho, že byl republikánským kongresmanem, vlastnil i menší makléřskou firmu. V jedenácti letech již Warren otci pomáhal v pracovně zapisovat na tabuli údaje o akciích a brzy na to si své první akcie pořídil: za 38 dolarů tři kusy akcií společnosti Cities Service. Jejich cena sice vzápětí klesla na 27 dolarů, ale brzy opět vzrostla na 40 dolarů. Warren je prodal a vydělal celkem 5 dolarů. Když prodané akcie později vzrostly na 200 dolarů, naučil se Warren první lekci investování,  trpělivosti.

Od raného mladí ve Warrenovi současně sílil podnikatelský duch a touha vydělávat peníze. Chodil například od domu k domu a prodával coca-colu. Nebo sbíral ztracené golfové míčky a později prodával. Také byl nějaký čas zaměstnán u svého dědečka, který vlastnil obchod se smíšeným zbožím. Když se rodina později přestěhovala do Washingtonu, začal Warren roznášet pro deníky Washington Post a konkurenční Washington Times-Herald noviny. Pokud mu některý ze zákazníků zrušil u jednoho z deníků předplatné, ihned mu nabídl druhý. Zatímco stále ve škole, vydělával Warren měsíčně 175 dolarů, částku, kterou mnozí mladí muži vydělávali na plný úvazek.

Co Warren vydělal, místo aby utratil, dále investoval. S kamarádem nakoupili půltuctu hracích automatů, které umístili ve městě do několika holičství. Svůj podnik nazvali Wilson Coin Operated Machine Co. a týdně si přišli každý na dobrých padesát dolarů. Warrenova vášeň investovat ušetřené peníze však stále rostla a tak za 350 dolarů pořídil postarší Rolls Royce, který po opravě pronajímal za 35 dolarů na den. V patnácti letech pak v rodné Nebrasce za 1 200 dolarů odkoupil 40 akrů zemědělské půdy, kterou pronajal jednomu farmáři.

Jako poměrně úspěšnému příležitostnému podnikateli se Warrenovi příliš nechtělo do studia na vysoké škole, ale přesto na naléhání otce nastoupil na fakultu Wharton Pensylvánské univerzity. Poslední rok studia pak strávil na univerzitě v rodné Nebrasce, kde jej poprvé zaujala knížka známého profesora a průkopníka akciové analýzy Benjamina Grahama, „Inteligentní investor“.

Po ukončení bakalářského studia se Warren hlásil na Harvard, ale pro svůj nízký věk byl odmítnut s doporučením, aby si rok nebo dva počkal. Toto odmítnutí udalo Warrenovi další směr, neboť se zapsal na Columbia Business School, aby zde studoval u profesora Grahama. Od něj se naučil, jak správně investovat do akcií, stejně jako se naučil principu hodnotového investování. Slovy profesora Grahama: “sbírat cigaretové nedopalky, z nichž se dá ještě jednou dvakrát potáhnout”, neboli vybírat takové akcie, které investoři již zavrhli, ale které v sobě mají stále ukrytou hodnotu. Po získání magisterského diplomu z ekonomie se Warren vrátil zpátky do Omahy, aby zde působil ve firmě svého otce.

Za dva roky Warrena oslovil jeho bývalý profesor a nabídl mu práci akciového analytika ve vlastní makléřské firmě Graham-Newman. Warren nabídky využil a strávil v New Yorku další dva roky, kde čerpal zkušenosti s investováním do akcií. Cítil se však značně omezován poměrně přísnými investičními zásadami svého profesora, neboť jej daleko více lákal jiný způsob investování. Domníval se, že je lepší kupovat prosperující podniky za dobrou cenu, než skomírající podniky za pár centů. Nicméně oba majitelé firmy se v roce 1956 rozešli a Warren putoval zpět do rodné Omahy.

Vybaven solidními znalostmi a zkušenostmi s investováním, shromáždil Warren od rodiny a přátel 105 000 dolarů  dolarů a založil investiční partnerství. Jeho cílem bylo překonat index Dow Jones o deset procent za rok. Přitom se společníky uzavřel dohodu, že veškerý výnos do čtyř procent připadne jim a výnos nad čtyři procenta si s nimi rozdělí – jednu čtvrtinu on, tři čtvrtiny partneři. Postupně získával další společníky, často jen na dobré slovo. Když se partnerství v roce 1969 rozpadlo, mohl být Warren se svým výdělkem 25 milionů dolarů a průměrným ročním zhodnocením 29,5 procent nadmíru spokojen. Jen pro zajímavost, index Dow Jones mezitím rostl sedmi procenty ročně.

Někteří podílníci pak s Warrenem zůstali a stará textilní továrna Berkshire Hathaway, jejíž akcie roku 1962 koupili jako klasický případ cigaretového nedopalku, se stala hlavní společností, prostřednictvím níž dále investovali. Když začal americký textilní průmysl podléhat tlaku zahraniční konkurence, rozhodl se Warren, že použije kapitál společnosti Berkshire na nákup jiných podniků. Jeho zkušenost s nákupem akcií pojišťovací společnosti GEICO mu ukázala, že pojišťovny zajišťují stabilní příjem z pojistného, zatímco výplata pojistných plnění je odsunuta na pozdější dobu. A zatímco akciový trh v letech 1973-74 zažíval nejhorší období od krize z konce dvacátých let, pojišťovny zabezpečovaly firmě Berkshire příjmy v řádech milionů dolarů ročně. Warren se proto poohlížel po dalších podnicích, které by zahrnul do svého portfolia.

V příštích dvou desetiletích se pak výrazně posunul - do značné míry také díky svému dlouholetému příteli a spolupracovníkovi Charlesi Mungerovi - od kupování „cigaretových nedopalků“ k investování do prosperujících podniků za rozumnou cenu. Portfolio firmy Berkshire rozšířily akcie řady významných společností jako Coca-Cola, McDonald’s, Washington Post, Walt Disney, American Express, See‘s Candies nebo Gillette. Warrenova specifická investiční strategie, při níž nebral v úvahu makroekonomické trendy ani nálady akciového trhu, ale kladl důraz na kvalitu jednotlivých firem, mu brzy vynesla značné úspěchy.

Bylo to někdy roku 1996, kdy se Warren Edward Buffett, jenž si mezitím vysloužil pro svou schopnost předvídat budoucí vývoj přezdívku “věštec z Omahy”, stal na několik příštích let nejbohatším mužem planety. Se svým majetkem 17 miliard dolarů a průměrným ročním výnosem kolem 30 procent se současně zapsal do dějin coby jeden z nejúspěšnějších investorů.

Chtěli byste být také tak bohatí jako Warren Buffett? Má podle vás takový život nějaké nevýhody? Může být člověk v životě spokojený a šťastný, i když není bohatý? O své názory se můžete podělit zde.

O nejslavnějších investorech se můžete více dozvědět v naší sekci Univerzita.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 8. 2004 4:33, W.B.

Warren Buffett a jeho detailní strategie a jeho 100 akcie ,
česky :
http://akcie1.tripod.com/wb.html
Dalsí klícová slova pro nalezení : Waren Bufet

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2002 20:34, Zdeněk

Ještě dovětek - ach, ta hlava děravá... Nabazuji na poznámky předřečníků o VUMLu. Nikdy jsem ho nestudoval, takže stanovisko nezaujímám. Ale studoval jsem MBA - zde v Praze pod vedením nejmenované britské university. Naši (silně levicově orientovaní) profesoři buď o těchto záležitostech neměli tušení a nebo se rozhodli nám je zatajit, nicméně výsledek je velmi podobný tomu zmiňovanému z VUMLu. Zato víme vše o Human resources a Managing People.. Finanční analýzu jsem stejně musel nastudovat svépomocí podomácku.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Byly trhy v 90. letech nadhodnocené?

1. 10. 2002 | Vavřinec Kryzánek

Byly trhy v 90. letech nadhodnocené?

Byl trh v 90. letech umělá spekulativní bublina? Pokud ano, jak se z ní můžeme poučit. Pokud nikoliv, co způsobilo bezprecedentní růst akcií v 90. letech, a co způsobilo jejich pokles.... celý článek

Partners Financial Services