Naděje umírá poslední

Naděje umírá poslední
Naděje na snížení úrokových sazeb způsobila, že i negativní makroekonomické informace povzbuzovaly trhy k růstu.

Spojené státy

Pondělní obchodování v USA vymazalo část zisků, které si indexy připsaly v závěru předešlého týdne. Obchodování nebylo nijak hektické, objemy byly proti předcházejícím dnům slabší a na trhu dominovaly spíše komentáře analytiků a hospodářské výsledky firem. Silnou skupinou byly finance po doporučení Lehman Brothers na Citigroup a dobrých výsledcích American Express. Podobné doporučení přišlo na Hewlett-Packard, Merck&Co. a Eastman Kodak. Přišla však také celá řada negativních doporučení, mezi jinými také na Cisco Systems od Morgan Stanley, což přispělo k poklesu technologických titulů. Nepříliš povzbudivě působil také komentář od Bank of America, doporučující vybírání zisků v polovodičovém sektoru.

Úterní obchodování bylo negativně ovlivněno skokovým propadem spotřebitelské důvěry v měsíci říjnu, což zvyšuje obavy o úroveň spotřebitelských výdajů před nadcházející vánoční sezónou. Tento vývoj pak podporuje naději na snížení úrokových sazeb během zasedání FOMC v tomto týdnu. Mezi nejvíce postižené sektory patřily finanční, letecká přeprava, chipy a networking. Z podnikové úrovně nebylo tento den k dispozici obvyklé množství ohlašujících společnost, pouze Procter & Gamble přinesl lepší, než očekávané výsledky, které navíc pozitivně komentoval i Merrill Lynch. Opačným směrem se vyvíjely akcie Cisco Systems po snížení příjmového výhledu od UBS Warburg a akcie Qwest Communications po oznámení chystaného odpisu aktiv.

Středeční obchodování na amerických trzích bylo ovlivněno nákupní vlnou v technologickém sektoru, který vycházel zejména z oblastí networkingu, telekomunikací a chipového sektoru. Menší měrou se na celkovém růstu účastnil index Dow Jones, kde se opora soustředila do sektorů finančního a léčiv. Networkingový sektor měl zdroj pro svůj růst v ohlášení společnosti Alcatel, která jednak zvýšila svůj odhadovaný růst tržeb pro další čtvrtletí a zároveň vyjádřila přesvědčení o návratu do ziskových hodnot během příštího roku. K růstu dále přispíval i pozitivní komentář na současný prospekt ekonomiky z úst ředitele IBM.

Ve čtvrtek nastala na trhu zvláštní situace, kdy negativní makroekonomické informace působily povzbudivě, jelikož zvyšují možnost pro snížení úrokových sazeb. K dispozici byly údaje o HDP za třetí čtvrtletí (růst o 3,1 %, očekával se růst o 3,6 %), nárůstu mezitýdenního počtu žádostí o pracovní podpory a kontrakci průmyslového sektoru v chicagské oblasti, ve druhém měsíci v řadě. Tento den pokračoval růst networkingového sektoru zejména titulů jako Nortel a Lucent, pozitivně se vyvíjely i akcie Cisca.

V pátek byla oznámena některá důležitá makrodata. Byla zveřejněna říjnová míra nezaměstnanosti, která vzrostla z 5,6 % na 5,7 %, přičemž se očekávala hodnota 5,8 %. Dále byl oznámen vývoj spotřebitelských výdajů (v září poklesly o 0,4%, očekávaný pokles 0,2%) a příjmů (zvýšily se o 0,4 %, předpoklad růst o 0,5 %). Tyto informace se podepsaly na počátečním poklesu kapitálových trhů.

Evropa

Evropské kapitálové trhy těžily na začátku týdne hlavně z vývoje akcií společností Infineon a Siemens. Tyto dva tituly však již další den stály spolu s dalšími firmami technologického sektoru (Epcos, SAP) za propady trhů. K nim se ještě přidal bankovní sektor po downgradu pro HVB Group od Merrill Lynch. Negativní vývoj zaznamenaly také tituly automobilového sektoru. Středeční obchodování těžilo z vývoje v USA a pozitivních zpráv od společnosti Alcatel. Růst podpořily také akcie Deutsche Bank, jelikož investoři očekávali lepší ohlášení výsledků. Avšak byli zaskočeni, protože DB ohlásila ve čtvrtek ztrátu, což způsobilo částečnou paniku u tohoto titulu. Na druhé straně výrazně zpevnily akcie Deutsche Post. Ani to ale nepomohlo trhům, aby se na konci týdne opět nepohybovaly v červených číslech.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Která banka je nejlepší, nabízí nejvhodnější produkty a má dobrou image? Na tyto otázky již šest let odpovídá pravidelný průzkum časopisu The Prague Tribune mezi 500 největšími českými podniky. Stejný průzkum probíhá i letos. Budeme rádi, pokud se o své zkušenosti s bankami podělíte i Vy.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2011 23:34, mirek

wustenrolt group dekuji za to ze mi dokazali vyridit půjčku

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podniková sféra určuje trend

29. 10. 2002 | David Petráček

Podniková sféra určuje trend

V uplynulém týdnu určovala vývoj kapitálových trhů podniková sféra se svými hospodářskými výsledky a dalšími zprávami o budoucnosti firem.

Firemní výsledky předčily očekávání

21. 10. 2002 | David Petráček

Firemní výsledky předčily očekávání

Světové akciové trhy pokračovaly s výjimkou středy, kdy přišla očekávaná korekce, v růstu. Ohlášené hospodářské výsledky většiny firem totiž předčily očekávání.

Konec dobrý, všechno dobré

14. 10. 2002 | David Petráček

Konec dobrý, všechno dobré

I přes nepodařený vstup do obchodního týdne se trhy dokázaly vzpamatovat a díky pozitivním ohlášením umazávat ztráty minulých dnů.

Když ne Irák, tak makrodata

7. 10. 2002 | David Petráček

Když ne Irák, tak makrodata

I když se situace okolo Iráku uklidňuje, našel se další důvod pro poklesy – špatné nebo nepřesvědčivé zprávy z makro- nebo podnikové sféry.

Myslí to Irák vážně?

23. 9. 2002 | David Petráček

Myslí to Irák vážně?

Skepse ohledně prohlášení irácké vlády, že souhlasí s návratem zbrojních inspektorů, negativně ovlivňovala obchodování jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Partners Financial Services