Co jsou deriváty

Vedle tradičních investic jako jsou akcie, dluhopisy, komodity, případně jiné investiční nástroje, je ve stále větším měřítku možné obchodovat s dalšími instrumenty, které jsou od nich odvozeny a nazývají se souhrnně deriváty. Vycházejí z vývoje cen podkladových aktiv, z nichž jsou odvozeny. Derivátové trhy – může jít o burzy, ale i mimoburzovní trhy – obvykle zaznamenávají daleko větší objem obchodů než klasické burzy a cena podkladového aktiva, z něhož deriváty původně vznikly, se tak často odvíjí právě od ceny těchto derivátů.

Deriváty jsou v podstatě termínový obchod (defacto pohledávku či závazek nakoupit, prodat, nebo vyměnit podkladové aktivum). Derivát je tedy instrument, vázaný na nějaké podkladové aktivum. Může ale také představovat výměnu jednoho „klasického“ aktiva za jiné. Zatímco obchod s derivátem je sjednán třeba již dnes, jeho plnění je odloženo na pozdější dobu. Může to být pevně stanovené datum, transakce ale také může být podle dohodnutých pravidel realizována v době, kdy je to pro jednu stranu výhodné. Pokud není protistranou burza, ale někdo jiný, každý z obou účastníků obvykle spekuluje na rozdílný vývoj trhu (růst, nebo pokles). A podle toho reaguje – pokud je to pro něj výhodné a podmínky obchodu to umožňují, nemusí tedy čekat, až bude zakoupený derivát splatný a může ho prodat i dřív.

Deriváty vznikly na plodinových burzách. Později se rozšířily hlavně do finanční oblasti. Slouží jako zajištění proti kolísání měnových kurzů, úrokových sazeb, nebo kurzů cenných papírů. Využívají se i pro komodity. Rozšířily se i na reality a na jiné oblasti. Vznik stále složitějších derivátů byl ostatně jednou z hlavních příčin nedávné finanční krize. Nemusí totiž sloužit jen k zajištění nejrůznějších rizik, ale stále častěji se využívají, což byl i tento případ, stále častěji i jako předmět spekulace.K tomuto účelu je využívají především tzv. hedgeové fondy, jejichž vliv na finanční trh přitom neustále roste.

Základní typy derivátů jsou futures a jim podobné certifikáty nebo warranty, další tvoří forwardy, swapy a opce. U některých se prosadila standardizovaná podoba (týká se to hlavně velikosti obchodu a doby plnění) a obchoduje se s nimi na burzách. Část burz, jako například londýnská Liffe, se dokonce na deriváty specializuje. Jiné deriváty, u nichž si účastníci obchodu sami sjednávají podmínky, za nichž ob chod proběhne, mají mimoburzovní podobu. Stěžejní význam pak hraje jejich vypořádání a vypořádací či clearingové centrum., které se těmito transakcemi zabývá.

Podobné obchody vyžadují zkušenosti., někdy (viz výše) dokonce vznikají deriváty derivátů. Každý, kdo se s nimi rozhodne obchodovat, by měl důkladně zvážit, zda již má na podobné transakce dostatek znalostí a zkušeností, aby zbytečně neutrpěl velké ztráty.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice s pákou. CFD mohou znásobit zisk i ztrátu

18. 11. 2021 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Investice s pákou. CFD mohou znásobit zisk i ztrátu

V dalším díle investičního seriálu se dostáváme k rizikovým spekulacím pro zkušené. Vysvětlíme, proč většina lidí při sázkách na krátké trendy prodělává. A ukážeme, kdy se hodí využít... celý článek

Brzo spadnou další letadla, varuje právník klientů J. O. Investment

9. 6. 2020 | Veronika Hejná | 26 komentářů

Brzo spadnou další letadla, varuje právník klientů J. O. Investment

V následujícím roce až dvou padne poměrně dost finančních letadel. Naprostá většina z nich se bude samozřejmě vymlouvat na koronavirus, říká právník Jan Eisenreich. Vede novou Asociaci... celý článek

Obchodování s CFD je vysoce rizikové, varuje ČNB

9. 3. 2020 | Petr Kučera

Obchodování s CFD je vysoce rizikové, varuje ČNB

Česká národní banka dnes upozornila veřejnost na některá rizika obchodování s takzvanými rozdílovými smlouvami (contracts for diferences – CFD).

Na krachu Thomase Cooka vydělali někteří spekulanti miliardy

23. 9. 2019 | Lukáš Kovanda | 3 komentáře

Na krachu Thomase Cooka vydělali někteří spekulanti miliardy

Krach takřka 180 let staré cestovky Thomas Cook je ránou pro její akcionáře a také věřitele, byť jejich pohledávky budou částečně uspokojeny z nuceně rozprodaného majetku. Tíživá je... celý článek

Vysoce rizikové obchodování CFD bude dál omezeno, rozhodla ČNB

25. 7. 2019 | Petr Kučera

Vysoce rizikové obchodování CFD bude dál omezeno, rozhodla ČNB

Česká národní banka rozhodla o omezení obchodování s takzvanými rozdílovými smlouvami (CFD) ve vztahu k neprofesionálním zákazníkům. Navazuje tím na dočasné opatření, které v květnu... celý článek

Partners Financial Services