Chcete ušetřit za elektřinu? Nedostanete podporu a dávky!

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 11. 5. 2014 | 11 komentářů
Ombudsmanka Anna Šabatová chce zmírnit zákon týkající se malých elektráren na střechách rodinných domů. Jejich provozovatelé totiž nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Chcete ušetřit za elektřinu? Nedostanete podporu a dávky!

Pan Pavel se před pěti lety rozhodl snížit rodinné výdaje za elektřinu a současně podpořit její ekologičtější výrobu. Vzal si proto půlmilionovou půjčku a na střechu rodinného domu pořídil menší fotovoltaickou elektrárnu. Státní dotace za přebytky dodávané do veřejné energetické sítě pro něj byly příjemným bonusem, nikoliv hlavním cílem – na rozdíl od „solárních baronů“ provozujících obří elektrárny na polích.

Pětačtyřicetiletý Pavel ale na konci loňského roku přišel o dlouhodobé zaměstnání a novou práci zatím nesehnal. Na úřadu práce přitom překvapivě zjistil, že navzdory tomu, že si více než dvacet let platil jako zaměstnanec sociální pojištění, nemá nyní nárok na podporu v nezaměstnanosti. Místo čtrnácti tisíc korun měsíční podpory si tak musí vystačit v průměru jen se třemi až čtyřmi tisíci měsíčně, které získává jako dotaci na elektrárnu. I lidé, kteří na střeše rodinného domu mají pár „solárních“ panelů, jsou totiž podle zákonů považováni za podnikatele. A jako osoby samostatně výdělečně činné nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti ani případně na dávky v hmotné nouzi.

Na problém, který se může týkat více než dvaceti tisíc domácností, opakovaně upozornil také veřejný ochránce práv - po předchozím ombudsmanovi Pavlu Varvařovském jej nyní chce řešit i jeho nástupkyně Anna Šabatová.

Její podnět ke změně zákonů ale poslanci zřejmě nevyslyší. Deník Aktuálně.cz zjistil, že proti změně pravidel jsou obě ministerstva, jichž se problém týká. Do kompetence ministerstva průmyslu a obchodu náleží podnikání v energetice, do resortu práce a sociálních věcí pak sociální dávky.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Nechte si od nás zdarma zpracovat návrh optimálního pojištění majetku a domácnosti

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Podnikatelé v energetice

I lidé, kteří mají na střeše elektrárnu primárně kvůli vlastním úsporám, jsou totiž „podnikatelé v energetice“. Musí mít licenci od Energetického regulačního úřadu a mají stejné povinnosti – včetně daní či odvodů – jako jiné osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

Podnikatelé, pokud nepřeruší nebo neukončí „živnost“, nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti a prakticky ani na dávky v hmotné nouzi (pro posouzení nároku se jim započítává fiktivní příjem ve výši 50 procent průměrné měsíční mzdy v Česku, tedy zhruba 12 500 korun).

Skutečný čistý příjem z dotací (zelený bonus) na elektrárnu přitom může dosahovat v průměru kolem tří až čtyř tisíc korun měsíčně – na jaře a v létě i dvojnásobek, v zimě naopak jen pár set korun. U menších zařízení je to výrazně méně.

Pomůže „převod“ licence?

Provozovatelé malých elektráren nemohou přerušit podnikání tak snadno jako třeba živnostníci. Pomoci by jim ale mohl – po zaplacení administrativního poplatku a souvisejícím zařizování – „převod“ licence například na jiného člena rodiny. Přímý převod nicméně není možný, stará licence zanikne a vznikne nová.

Mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka i po opakovaném dotazu trvá na tom, že dotace elektrárny by se pak řídila novými pravidly podle data nové licence. V praxi by tak rodina o dotaci přišla, protože štědrá výše bonusů už je minulostí. Právě díky dotacím přitom řada drobných provozovatelů splácí úvěry na instalaci či panely. Konkrétní oporu v zákoně pro toto tvrzení ale Chvojka neuvedl. 

Ze zákona i cenových rozhodnutí ERÚ však vyplývá, že výše podpory se řídí datem zprovoznění výrobny - a to se při „změně“ licence nemění (typicky když manželka plynule vystřídá v provozování elektrárny manžela).

To potvrzuje i Antonín Panák, bývalý ředitel právního odboru Energetického regulačního úřadu. „Tvrzení pana Chvojky není pravdivé. Pokud držitel licence prodá, pronajme či daruje elektrárnu jiné osobě a ta by se stala držitelem licence na výrobu elektřiny, tak po určitých administrativních krocích by měla právo na dotace ve stejné výši jako její původní provozovatel,“ říká. 

Úleva? Jen když si elektřinu necháte

Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní chystá úlevu alespoň pro lidi, kteří veškerou vyrobenou elektřinu sami spotřebují, respektive nedodávají přebytky do distribuční soustavy, a nechtějí za ně tedy státní dotaci. Podle současné legislativy totiž ani tito provozovatelé nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti.

„V současné době připravujeme novelu energetického zákona, v jejímž rámci chceme podpořit a zjednodušit možnost vyrábět elektřinu ve zdrojích určených pouze pro vlastní potřebu,“ říká Tomáš Loskot z tiskového oddělení ministerstva. Pokud novela projde, nemuseli by výrobci do určitého limitu „instalovaného výkonu“ (ten zatím úřad nenavrhl) mít licenci, pokud nebudou elektřinu vyrábět za účelem podnikání a nebudou ji dodávat do elektroenergetické sítě. Ostatní drobní výrobci se ale nadále bez licence neobejdou.

Pokračování článku najdete na webu Aktuálně.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 5. 2014 8:48, Pavel

Mám kalkulačku s nabíjením slunečním článkem. To také potřebuju licenci pro provozování sluneční elektrárny? Nebo jak to tedy je s tím získáváním elektřiny jen pro vlastní spotřebu?

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová povinnost pro majitele bytů: Měřte spotřebu tepla

16. 3. 2014 | Kateřina Vokurková | 37 komentářů

Nová povinnost pro majitele bytů: Měřte spotřebu tepla

Majitele panelákového bytu vyjde instalace zařízení na zhruba tři tisíce korun. Za chybějící měřič hrozí od příštího roku pokuta až do výše 200 tisíc.

Byznys s dávkami: Má někdo vůli ho zarazit? A sílu?

3. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Byznys s dávkami: Má někdo vůli ho zarazit? A sílu?

Jeden žije mezi plesnivými zdmi ubytovny. Druhému se plní kapsa. Peníze se do ní sypou ze státní pokladny. Že je doplatek na bydlení zlatou žilou pro lidi, kteří kšeftují s chudobou... celý článek

Zlatá střední cesta v boji o teplo: Plýtvači i šetřilové si připlatí

5. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 38 komentářů

Zlatá střední cesta v boji o teplo: Plýtvači i šetřilové si připlatí

Máte se sousedy společnou kotelnu nebo jste napojeni na teplárnu? Rozpočty nákladů na teplo nejsou spravedlivé. A jsou z toho mezi sousedy mely. Částečně změnit to má nová vyhláška... celý článek

Partners Financial Services