Co nás v roce 2004 čeká a nemine I.

Co nás v roce 2004 čeká a nemine I.
Co můžeme a musíme očekávat v nadcházejících dvanácti měsících? Zaměřili jsme se na různé oblasti týkající se osobních financí a snažili se připravit přehled toho nejdůležitějšího, na co bychom se letos měli připravit.

Jedním ze zásadních faktorů bude vývoj v oblasti úrokových sazeb, tedy počínání České národní banky (profil, názory). Analytici se totiž nezřídka shodují, že sazby jsou nyní na historicky nejnižší úrovni. Navíc podle nich statistika ukazuje, že ceny rostou rychleji, než se původně čekalo, a tak bude centrální banka pravděpodobně nucena úrokové sazby zvýšit.
Tento trend ovšem bude nejspíše možné sledovat celosvětově (s výjimkou Japonska). Po téměř třech letech neustálého snižování sazeb nastává obrat v politice centrálních bank, protože ekonomiky mnoha zemí začínají růst znatelným a zejména stabilním tempem. K růstu sazeb by tedy mělo začít docházet v průběhu tohoto roku, nebude to ovšem tak jednoduché. Mnozí experti totiž s obavami poukazují na spotřebitele a podniky, kteří si kvůli nízkým úrokům odnášejí do budoucna břemeno vysokých dluhů ve formě spotřebitelských úvěrů, hypoték a podobně. Tento problém je v současnosti nejvýraznější zřejmě v USA.

Bankovnictví: nové zákony, nové produkty

Některé finanční instituce v tomto roce nabídnou nové produkty (viz například sloupek), kreditní karty a také další funkce internetového bankovnictví. Zástupci bank se ale shodují, že se především budou snažit vylepšovat poskytované služby, aby obstály v konkurenci, která se po vstupu naší země do Evropské unie jistě zostří.

Americká hypotéka na scéně

V samotném závěru loňského roku představila Raiffeisenbank (profil, názory) nový produkt, tzv. americkou hypotéku. Jedná se vlastně o neúčelový úvěr zajištěný nemovitostí, pomocí kterého si můžete půjčit mnohem více peněz, než prostřednictvím klasického spotřebitelského úvěru. Produkt se oficiálně nemůže jmenovat hypotéka, protože ta je podle zákona vázána s účelovostí na bytové potřeby. Tu by ovšem měl zrušit nový zákon o dluhopisech, který je v současné době v legislativním procesu (viz článek Nové hypotéky přinese nový zákon). Podrobnější informace o americké hypotéce Raiffeisenbank najdete na tomto místě.

Parlament v loňském roce schválil některé zákonné úpravy, které významně ovlivní bankovnictví již letos. Byla například schválena novela zákona o finančním arbitrovi, která rozšiřuje jeho pravomoci. (O tom, kdo to je a co smí a nesmí jsme vás informovali v článku Neperte se s bankou, obraťte se na arbitra.) Zmíněná novela rozšiřuje pravomoci finančního ombudsmana o oblast inkasní formy placení. Tato forma placení je technicky náročnější než standardní platební transakce, a tak se nejspíše nedá vyloučit nedodržení lhůt doprovázené těžko řešitelnými rozpory mezi bankovními ústavy a jejich zákazníky. Druhou pravomocí, kterou arbitr nově získá, je možnost řešit problémy opravného zúčtování. To znamená například situaci, kdy byla na účet klienta připsána částka a druhý den opět odepsána.
Po vstupu České republiky do Evropské unie v květnu 2004 nastane pro arbitra, ale i pro klienty bank ještě jedna významná změna. Arbitr se totiž bude moci zabývat i spory z oblasti zahraničního převodu. Půjde ale pouze o dodržování lhůt pro zúčtování platby z České republiky do zemí evropského hospodářského prostoru a naopak.

Novinky se objevují i v oblasti platebního styku. Parlament totiž odsouhlasil, že všechny platby od 500 000 Kč musí být provedeny pouze bezhotovostní platbou.
V článku Banky, pozor na citlivé údaje jsme vás upozornili i na novelu zákona o bankách, ve které by mělo dojít k úpravám týkajícím se osobních údajů. Tato zákonná úprava se ovšem na půdu parlamentu doposud nedostala.
Pro ty, kdo mají konto v zahraničí, je důležitou informací, že nebudou muset informovat Českou národní banku o založení účtu nebo jiných forem vkladů v zahraničí. ČNB totiž od 1. ledna 2004 tuto oznamovací povinnost ruší.

Jednou z nejzávažnějších událostí loňského roku zcela určitě bylo únorové uzavření poboček Union banky. Italský Invesmart po vstupu do skupiny Union Group a ovládnutí Union banky na konci roku 2002 zažádal o státní pomoc, ale nedostal ji a banka zkrachovala. Nyní policie zkoumá podivné okolnosti, které doprovázely pád ostravského peněžního ústavu. Průběh této kauzy jsme sledovali, připomenout si ji můžete v článku Situace v Union bance.

Malé a střední podniky: příležitost pro banky

V příštím roce mohou podle slibů bank malé a střední podniky očekávat zkvalitňování služeb a další rozšiřování produktové nabídky týkající se této oblasti. Klíčovým se ale bezpochyby stane vliv vstupu ČR do EU. Některé banky proto připravují programy určené pro podniky zajímající se o možnost využití grantů z prostředků strukturálních fondů Evropské unie. Určujícím momentem pro financování takových projektů je skutečnost, že tato dotace bude žadateli poskytnuta zpětně po dokončení projektu, po splnění specifických podmínek a předložení dokladů prokazujících výši takzvaně uznatelných nákladů. Dotace ze strukturálních fondů EU navíc pokryjí pouze část nákladů jednotlivých projektů. To znamená, že ta část projektu, která bude později splacena dotací, musí být v průběhu realizace projektu předem profinancována z vlastních zdrojů nebo prostřednictvím bankovních úvěrů. A právě zde se komerční banky budou snažit uplatnit.

Investice: akcie ano, dluhopisy ne

Co nás čeká a nemine...

... v oblasti stavebního spoření, bydlení a pojišťovnictví vám přinášíme v druhém dílu.

Rok 2004 přinese těm, kteří přemýšlejí a jsou ochotni se svým penězům věnovat, spíše dobré zprávy. Těm, kteří slepě poslechnou poučky a o své peníze se nestarají, ovšem přinesou spíše zklamání.
Úroková míra se sice oproti minimálním sazbám roku 2003 postupně zvýší, ale vzhledem k současnému růstu inflace zůstanou reálné úroky na úrovni podobné roku 2003. Fondy peněžního trhu tak svým podílníkům přinesou v reálných sazbách zhruba 2 %, nominálně jejich výnos poroste zhruba na 4 %.

Rostoucí úrokové sazby budou i nadále tlačit dolů výnosy dluhopisů, což ještě více otřese důvěru drobných investorů v dluhopisové fondy - všechny poučky totiž tvrdí, že by tyto fondy měly vynášet více než fondy peněžního trhu. To se ale ani v roce 2004 s největší pravděpodobností nestane a ti, kteří do dluhopisových fondů vstoupili v první polovině roku 2003, zůstanou i nadále v minusu. Především kvůli vysokým změnám kurzu forintu (profil, názory) a polského zlotého (profil, názory) se moc nevyplatila investice do středoevropských duhopisových fondů a velká měnová nejistota znamená, že riziko zůstane i v roce 2004 příliš velké. Situace se zlepší až ve chvíli, kdy budou chtít středoevropské země adoptovat euro (profil, názory) a budou muset kurz držet v úzkém pásmu. V tomto okamžiku bude opět zajímavé čerpat z úrokových rozdílů v České republice a ostatních visegrádských zemích.

Akcie by měly i v roce 2004 zůstat velmi přitažlivé, zvláště díky postupujícímu oživení ve Spojených státech. I když především na českém trhu asi nejde čekat podobně rychlý růst - viz výsledky indexu PX-50 (profil, názory) - americké akcie by stále měly přinášet zajímavé výnosy. Je ale potřeba vzít v úvahu možný pokračující pokles amerického dolaru a vzít v úvahu to, co by mohl s nominálními výnosy akcií udělat. Jen pro připomenutí: zatímco ještě v létě 2001 stál dolar přes 40 Kč, dnes přijde na pouhých 26 Kč (viz graf vývoje dolaru)!

Změnám v daňové, pracovně-právní a dalších náš život bezprostředně ovlivňujících oblastech jsme se věnovali například v článku Reforma versus naše peněženky a věnovat se jim budeme i v nejbližších dnech.

Pokračování, které vám přiblíží očekávaný vývoj v oblastech stavebního spoření, pojišťovnictví či problematiky bydlení, najdete na našich stránkách zítra.

Co si o změnách, které v novém roce poznamenají naše životy, myslíte vy? Které považujete za důležité a které naopak za bezvýznamné? Proč? Které budou mít podle vás spíše pozitivní dopady a které naopak negativní?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2004 7:55, TGP

Ten nápad Raiffeisenbank je docela zajímavý, sám bych o něčem takovém docela uvažoval.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 1. 2004 11:13, TGP

Mně to funguje v pohodě - přímo proklikem z homepage. Případně zkuste přímý link http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=1501

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Test infolinek: investiční strategie on-line

30. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Test infolinek: investiční strategie on-line

Testovali jsme, jak si poradí investiční společnosti s jednoduchým e-mailem. Přístup a ochotu jsme hodnotili včera, ale jak dobrou strategii nám jednotlivé firmy vlastně poradily?

Zadlužit, nezadlužit - to je oč tu běží

18. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Zadlužit, nezadlužit - to je oč tu běží

Spotřebitelé zboží stále častěji nehradí ze svého, ale peníze si půjčují. Dochází tak k rychlému růstu zadlužení domácností a to, podle toho jak se rýsují nákupy v předvánočním období,... celý článek

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

11. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

"Lidé jsou zvyklí chodit si pro peníze do banky, mít hotovost v ruce, ovládání účtu přes internet příliš nedůvěřují." Takové tvrzení už dávno není pravda. Potvrzuje to téměř dvojnásobný... celý článek

Kolektivní investování po evropsku

4. 12. 2003 | Václav Fischer

Kolektivní investování po evropsku

Minulý týden podpořila poslanecká sněmovna v prvním čtení vládní návrh zákona o kolektivním investování. Ten má nahradit dosavadní zákon o investičních společnostech a investičních... celý článek

Atraktivita za každou cenu?

22. 10. 2003 | Simona Ely Plischke

Atraktivita za každou cenu?

"V českých firmách dochází k nenahraditelné ztrátě 40 % pracovního času, to znamená, že vznikají i ztráty finanční." Již jste to četli? Není divu. Tato zpráva o studii produktivity... celý článek

Partners Financial Services