Co nás v roce 2004 čeká a nemine II.

Co nás v roce 2004 čeká a nemine II.
Dnes jsme pro vás připravili pokračování přehledu nejdůležitějších změn v oblastech, které v novém roce ovlivní finanční situaci nás všech.

Ve včerejším článku jste se mohli dočíst, jaké změny bychom měli očekávat s příchodem nového roku v oblastech bankovnictvíinvestování či úrokových sazeb. Dnes se zaměříme na další sektory.

Stavební spoření: vrchol už je za námi

Bezpochyby atraktivní produkt vstupuje do nové fáze. Mimořádně vysoké zhodnocení vložených vkladů za pomoci státní podpory snižuje novela zákona, která platí od 1. 1. 2004. Konkrétně půjde o pokles z 12-15% zhodnocení na úroveň kolem 6 %. Uplynulý rok znamenal mimo jiné i diskuse zákonodárců nad tím, zda ulevit státnímu rozpočtu, nebo v systému státních podpor ponechat i děti do 15 let. Děti v konečné fázi zvítězily, a mohou tedy čerpat stejně jako ostatní státní podporu do maximální výše 3 000 Kč za rok.

Novinky ve stavebním spoření

Pokud vás zajímá, jaké změny ve stavebním spoření platí od nového roku a co budou znamenat, přečtěte si článek Spoříme stavebně, spoříme výhodně. Ale co bude dál?

Spořitelny považují současný stav, kdy má smlouvu o stavebním spoření asi 60 % možných zákazníků, za vrchol vzhledem ke zkušenostem ze sousedních zemí, tedy Rakouska a Německa. Změna zákona tento předpoklad v podstatě potvrzuje. Stavební spoření bude i v novém roce výhodným instrumentem pro zhodnocení finančních prostředků a s výnosností cca 6 % p.a. zůstane jedním z nejvýnosnějších produktů na trhu. Pokles počtu uzavřených smluv však letos určitě nastane a vzhledem k tomu, že si mnoho lidí uzavřelo smlouvu "dopředu" (podle předběžných údajů uzavřeli lidé v loňském roce kolem 2 milionů smluv, což je jasně nejvíc v desetileté historii stavebního spoření v ČR), dá se očekávat pokles relativně vysoký.
Co by však mělo opět vzrůst je objem poskytnutých úvěrů, ať z hlediska počtu nebo velikosti celkové zapůjčené částky. Stavební spoření tak stále více plní svou hlavní funkci státem podporovaného prostředku na financování potřeb bydlení. Doufejme, že tento trend bude pokračovat i v roce 2004.

Jak budeme bydlet

Nemovitosti: zdražování i zlevňování

V tomto roce začne platit několik zákonů, které významným způsobem ovlivní sektor nemovitostí. Již od 1. 1. 2004 platí novela, která snižuje daň z převodu nemovitostí z 5 % na 3 %.
Další zpráva už ovšem pozitivní není. Převodu některých služeb z 5% do základní, tedy 22%, sazby v rámci novely zákona o DPH totiž nezůstaly ušetřeny ani služby v oblasti správy nemovitostí, tedy realitních kanceláří. Což bude vzhledem k nemalým cenám jejich služeb znamenat přímo "útok" na peněženky poplatníků. Informace o tom, které komodity či služby byly v rámci změny zákona o DPH přeřazeny do vyšší sazby najdete v článku DPH: držte si kobouky, jedeme z kopce!. Jen pro připomenutí, stavební práce zůstávají ve snížené sazbě DPH až do konce roku 2007. Nejedná se přitom pouze o vlastní bytovou výstavbu, ale týká se to i stavebních prací souvisejících s opravami, údržbou a rekonstrukcí bytových a rodinných domů a bytů. Ovšem i výrobků, které se stávají pevnou součástí bytu, například okna, střešní krytina, umyvadlo apod.

Naši zákonodárci snad již konečně letos upraví vztah mezi vlastníkem nemovitosti a nájemníkem, který v současnosti zákonnou oporu nemá. Problém zákona o nájemném spočívá v samotné vládní koalici, přesněji řečeno ve sporu největší a nejmenší vládní strany. A tím problémem je pochopitelně rychlost růstu nájemného, podle sociálních demokratů by totiž nájemné mělo růst o 10 % ročně, zatímco podle Unie svobody o 15 %. Před několika dny jsme vás ovšem v článku Špičky koalice budou hledat shodu o nájmech informovali o tom, že ministr pro místní rozvoj Pavel Němec navrhl kompromis. Uvidíme tedy, jak to všechno dopadne, jednání by měla probíhat již v průběhu ledna.

Loňský rok byl poznamenán obrovským zájmem lidí o hypoteční úvěry. Pro srovnání - od ledna do září půjčily banky prostřednictvím hypoték přes 34 miliard Kč více než 23 tisícům lidí, v roce 2002 to bylo za stejné období 21 miliard Kč a 15 tisíc lidí. V roce 2004 se ovšem očekává zpomalení tempa. Lidé si zřejmě půjčí více peněz než v loňském roce, ale nárůst již nedosáhne loňských 50 %. Nový generální ředitel Českomoravské hypoteční banky (profil, názory) Jan Sadil odhaduje 20% tempo. A především se v souvislosti s tím, co bylo řečeno výše, dá očekávat, že se sazby hypotečních úvěrů začnou ze svých historických minim pomalu zvedat.

Jistě bude také zajímavé sledovat vývoj cen nemovitostí. V minulém období u nás vznikla jistá hysterie, mnoho lidí se nechalo přesvědčit, že po vstupu naší republiky do Evropské unie ceny nemovitostí razantně vzrostou a v důsledku toho jich spousta začala kupovat. (Tuto problematiku jsme rozebrali například v článku Boom, boom, booblina.) Udělali dobře, nebo ne?

Pojišťovnictví: změna TÚM

Pojišťovnictví bude tento rok poznamenáno (nejen) zejména již zmíněným vstupem naší země do Evropské unie. Otevření evropských trhů přinese zvýšené pronikání českých firem na zahraniční trhy, a pro tuzemské pojišťovny se tak otevře prostor nabízet těmto společnostem produkty, které jim umožní pojistit i rizika mimo území České republiky. Na druhé straně je zřejmé, že vývoj půjde i opačným směrem – evropské pojišťovací ústavy začnou působit na našem trhu, což by se mělo projevit v rostoucí konkurenceschopnosti českých pojišťoven.

Důležité změny pro pojišťovny a jejich klienty chystá i nová legislativa. Jde především o zákon o pojišťovnictví, zákon o pojistné smlouvě, zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech. Významné novinky ovšem přinese i novela zákona o DPH a vyhláška ministerstva financí snižující výši technické úrokovém míry. Ta stanoví, že zaručená míra zhodnocení rezerv prostředků klientů pojišťoven v rámci kapitálového životního pojištění od 1. ledna klesne ze současných 4 % maximálně na 2,4 % ročně. (Problematice technické úrokové míry jsme se věnovali v článku Nejisté pojištění.) Návratnost pojistky, tedy parametr určující, kdy pojistná částka převýší zaplacené pojistné, bude pro produkty s novou technickou úrokovou mírou 20 a více let. Nyní to bylo něco přes 10 let.
Poslední dva zmiňované faktory budou mít vliv na sazby pojistných produktů. Pokles technické úrokové míry se stávajících životně-pojištěných klientů nedotkne, s největší pravděpodobností ale sazby nových životních pojistek od 1. ledna 2004 vzrostou. V důsledku zvýšení sazeb DPH z 5 % na 22 % u služeb informačních technologií, telekomunikačních a dalších služeb se DPH od Nového roku stane jedním z hlavních daňových nákladů pro pojišťovací sektor vůbec. To skončí nejspíš také zdražením pojistek. Nemělo by ale jít o skokové navýšení pojistných sazeb, konkurenční prostředí, které v oblasti pojišťovnictví panuje, výrazné výkyvy tohoto druhu, doufejme, vylučuje.

Změnám v daňové, pracovně-právní a dalších náš život bezprostředně ovlivňujících oblastech jsme se věnovali například v článcích Reforma versus naše peněženky či Nový rok s novými daněmi a věnovat se jim budeme i v dalších dnech.

Co si o změnách, které v novém roce poznamenají naše životy, myslíte vy? Které považujete za důležité a které naopak za bezvýznamné? Proč? Které budou mít podle vás spíše pozitivní dopady a které naopak negativní?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejisté pojištění

28. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Nejisté pojištění

Pojišťovny lákají klienty na různé spořící životní pojistky - kromě pojištění jim nabízí také garantovaný výnos a podíly na zisku z "vložených" peněz. Procenta celkového zhodnocení... celý článek

Mýty stavebního spoření

10. 11. 2003 | Jiří Šedivý

Mýty stavebního spoření

Jak ukazují četné dotazy, naši čtenáři se mnohdy přesně neorientují ani v základních pojmech stavebního spoření. Jejich nevědomosti pak navíc využívají obchodní zástupci spořitelen.... celý článek

Povinné ručení: konečně se něco děje

5. 11. 2003 | Martin Zika

Povinné ručení: konečně se něco děje

Už jste se rozhodli, které pojišťovně svěříte povinné ručení svého vozu pro příští rok? Pomůžeme vám nejen zorientovat se v nabídce a přístupu pojišťoven, ale najdete u nás i kompletní... celý článek

Hypotéka? Dvakrát měř, jednou řež!

23. 10. 2003 | Petr Šafránek

Hypotéka? Dvakrát měř, jednou řež!

Uvědomujeme si dostatečně všechna rizika, která nás mohou zaskočit v průběhu splácení hypotéky? Čeho se tedy vyvarovat?

Češi chtějí bydlení vlastnit

20. 10. 2003 | Martin Zika

Češi chtějí bydlení vlastnit

Porostou v příštích dvou třech letech skutečně ceny nemovitostí, anebo naopak půjdou dolů? Proč si Češi tolik oblíbili hypotéky, přestože bydlení v nájmu se může z jistého pohledu jevit... celý článek

Partners Financial Services