O jaké profese bude zájem? Roboti nás zatím nenahradí, zjistil úřad

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 18. 10. 2022 | 1 komentář
Projekt Kompas z dílny ministerstva práce odhaduje, jakých profesí bude v příštích letech nedostatek. Může pomoct při výběru školy, ale i rekvalifikace. Kvůli stárnutí Česka bude například už brzy ještě větší nedostatek pečovatelů a ošetřovatelů.
O jaké profese bude zájem? Roboti nás zatím nenahradí, zjistil úřad

Zdroj: Shutterstock

Kvůli robotizaci a digitalizaci prý v Česku zanikne až milion pracovních míst. Podle projektu Kompas, který se snaží odhadovat potřeby tuzemského trhu práce v příštích třech až pěti letech, přijde postupně o zaměstnání zhruba 330 tisíc současných zaměstnanců. Zároveň má ale vzniknout přibližně milion nových míst. Neznamená to tedy, že práce nebude. Bude – pro ty, kteří se dokážou přizpůsobit.

Projekt Kompas, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci Operačního programu Zaměstnanost, má sloužit jako příprava na tyto změny, a to na národní i regionální úrovni. „Projekt byl vytvořený především jako odpověď na požadavek disponovat systémem pro předvídání změn na trhu práce, včetně předvídání kvalifikačních potřeb,“ vysvětluje Zuzana Křížková z tiskového oddělení ministerstva.

Kompas pracuje s informacemi shromažďovanými od roku 2011 do konce roku 2021. „Důležité je, že informace poskytují přímo zaměstnavatelé,“ říká Křížková. Tato reálná data z trhu práce doplňuje přehled o vzdělávacím systému, který garantuje ministerstvo školství. Pracuje se také s předpověďmi demografického vývoje včetně migrace a makroekonomickými predikcemi. Závěry se pak ještě, jak uvádí Zuzana Křížková, ověřují se zaměstnavatelskými svazy, odbory, příslušnými rezorty na krajské úrovni a regionálními partnery sdruženými nejčastěji v takzvaných Paktech zaměstnanosti.

Profese blízké budoucnosti

Z dat Kompasu například vyplývá, že kvůli stárnutí populace v brzké době bude potřeba ještě víc – už tak nedostatkových – pracovníků v pečovatelství a ošetřovatelství. Nejvyšší poptávka po profesích v sociálních službách prý bude v Královehradeckém kraji, kde vzroste až o 51 procent, ve Zlínském kraji má vzrůst o 50, v Moravskoslezském o 47 a v Libereckém o 35 procent.

Vůbec největší nedostatek lidí bude v oboru ošetřovatelství v kraji Vysočina. „Důvodem je dlouhodobý nedostatek pracovní síly v oblasti zdravotnických služeb a služeb, které na ně navazují,“ komentuje odhadovaný trend Jiří Vaňásek, vedoucí projektu Predikce trhu práce Kompas. Bohužel: lidé zatím nemají o zaměstnání v pečovatelství a ošetřovatelství příliš velký zájem.

Zedničím
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Měnili jste někdy úplně obor, ve kterém pracujete?

V Ústeckém kraji zase podle odhadů naroste až o 59 procent poptávka po profesionálech v oboru umění a užitného umění. „Většina lidí si asi pod uměním představí obrazy, muzea a galerie, ale to je hodně zúžené vnímání. Řadíme sem například i audiovizuální záznam, mediální produkci, módní tvorbu či interiérový a průmyslový design,“ upřesňuje Vaňásek.

Dalším oborem, kde vidí Kompas potenciál, je ochrana životního prostředí. Přispěje k tomu pochopitelně i Green deal neboli Zelená dohoda pro Evropu. Poptávka po tomto typu odborníků se má nejvíc zvednout v Jihočeském kraji – až o 44 procent.

V souvislosti s válkou na Ukrajině prý zase poroste poptávka po zaměstnancích v oblasti bezpečnosti. V Pardubickém kraji se poptávka zvýší až o 43 procent. Plzeňský a Jihomoravský kraj pro změnu nabídnou vyšší možnost uplatnění v přírodních vědách a informatice.

Dalšími obory, ve kterých se podle Kompasu bude v nejbližších letech nedostávat lidí, jsou učitelé a lidé s vysokoškolským vzděláním v přírodních vědách, chemii a materiálovém inženýrství a chybí samozřejmě také informatici.

Umělci v Ústípredikcetrhuprace.cz

Takhle vypadá předpověď části trhu práce pro Ústecký kraj. V roce 2020 tu bylo zaměstnaných 768 absolventů vysokých škol v oboru umění a užiteé umění, v roce 2025 jich podle predikce bude potřeba 1217. Musíme ale upozornit, že tvůrci projektu nám nedoporučují „pracovat s absolutními hodnotami, a to i s přihlédnutím k nezbytnosti poskytnout směrem k laické veřejnosti odpovídající expertní interpretace absolutních hodnot formou poměrně komplexních analýz.“

Co poradit mladým?

Své předpovědi by prý měl Kompas časem postupně prodlužovat i pro delší než pětileté období – díky většímu množství dat. K tomu je ale skeptický Daniel Münich, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a ekonom CERGE-EI. Věrohodně předvídat potřeby trhu práce podle něj lze jen ve výhledu několika málo let. Pět roků a víc už je podle něj horizont příliš dlouhý, ve kterém ani kvantitativní, ani expertní predikce už moc nepomůžou.

Dobrý – nebo spíš špatný – příklad ostatně poskytuje zrovna naše nikým nepředvídaná současnost. „Nynější brutální růst cen energií výrazně změnil relativní ekonomické komparativní výhody zemí. To v horizontu příštích let vyvolá obrovské ekonomické tlaky na změnu sektorových proporcí v české ekonomice,“ říká Münich. Předpokládá proměnu národního hospodářství a podotýká, že se zatím nikdo ani nepokusil odhadovat, v jakém směru se asi změní.

Sledovat dlouhodobé trendy zaměstnanosti je ale podle Münicha přesto užitečné. Jenže data, která v Česku máme, nepokládá pro věrohodnější predikci za dostatečná.

„Vzorek Výběrového šetření pracovních sil, které dělá Český statistický úřad, je příliš malý a neobsahuje informace o platech a mzdách. Data Výběrového šetření životních podmínek, kde jsou informace o platech, zase neobsahují informaci o oboru dosaženého vzdělání. Data od zaměstnavatelů o mzdách a platech v Informačním systému o průměrném výdělku jsou příliš kusá. A predikce, které nepracují s cenou práce, hodně kulhají, protože není možné vzít v potaz reakce poptávky a nabídky po práci,“ konstatuje Münich.

Když dva dělají totéž

Kompas není jediný projekt, který s předpovídáním pohybů na trhu práce zabývá. Kromě něj je tu třeba evropský projekt Cedefop Skills Forecast. Jak vysvětluje Zdeňka Šímová z Národního vzdělávacího fondu, agentura Cedefop zpracovává odhady pracovního trhu pro všechny země Evropské unie a její činnost s projektem ministerstva práce a sociálních věcí nesouvisí.

Podle Cedofopu bude do roku 2030 největší poptávka po vysoce vzdělaných odbornících v obchodu a správě, odborných pracovnících v oblasti vědy a techniky nebo specialistech v oblasti výchovy a vzdělávání. Z profesí se střední nebo nižší úrovní vzdělání bude velká poptávka zejména po řidičích, řemeslnících v oblasti stavebnictví, pracovnících osobní péče a osobních služeb a strojírenských dělnících.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2022

výdělků
let

Další kalkulačky

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

29. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

Někteří zaměstnavatelé budou muset mít ve vedení přinejmenším třetinu žen. Směrnice Evropské unie dopadne i na společnosti v Česku.

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Partners Financial Services