Už nemůžu dál! Jak poznat syndrom vyhoření

Je obtížné odlišit syndrom vyhoření od deprese. Obě poruchy mají totiž řadu stejných nebo podobných příznaků – a můžou i útočit společně. V následujícím textu najdete návod, jak syndrom vyhoření rozpoznat a jak se mu bránit.
Už nemůžu dál! Jak poznat syndrom vyhoření

Bolí vás často hlava? Máte potíže se spánkem? Rychle se unavíte? Nic vás nebaví a z ničeho nemáte radost? Jste často bez příčiny popudliví a protivní na své okolí? – Základní příznaky syndromu vyhoření. Pokud navíc patříte mezi lidi, pro které práce byla vším, stala se pro ně smyslem života – a najednou není, pak jste se nejspíš zařadili mezi zhruba čtvrtinu lidí, kteří vyhoření během kariéry zažili na vlastní kůži.

Ohrožená povolání

Syndrom vyhoření potkává nejčastěji ty profese, které pracují s lidmi, jsou to

  • učitelé
  • zdravotní sestry a lékaři
  • psychoterapeuti
  • policisté
  • právníci
  • sociální pracovníci
  • obchodní poradci
  • manažeři

Dnes a denně prožívají osudy svých klientů, musí se umět vcítit do jejich potřeb a případný neúspěch je může velmi silně zasáhnout. Jejich práce jim může připadat marná a zbytečná. Pak je jen krůček k nezájmu o ni, ztrátě empatie a samozřejmě i chybám.

Anketa

Cítili jste někdy, že vyhoření je blízko?

Jak přichází vyhoření

Člověk, kterého vyhoření postihlo, prošel postupně čtyřmi fázemi:

Pro první fázi se hodí název Elán. Člověk se s nadšením pouští do práce, pro svoji práci žije a je ochotný jí obětovat všechno. Představuje si, co všechno dokáže, komu pomůže a co právě on vlastními silami změní. Má pocit nepostradatelnosti. Práce se pro něho stává veškerou náplní života, a to na úkor odpočinku, vztahů, vlastního života. A potřebuje za své nasazení pochvalu a uznání, stává se na nich závislý.

Takhle se často chovají lidé, kteří ve své profesi začínají. Někomu dojde, že tohle není zdravý způsob života, někdo přejde do druhé fáze.

Druhou fázi můžeme nazvat Rozčarování. Ne všechno jde tak, jak si na počátku malujeme, přijdou neúspěchy, přestanou pršet pochvaly, jednou nedostanete mimořádnou odměnu – a pořádně to s vámi a s vaším elánem zacloumá. V tuto chvíli je nejdůležitější se s případným neúspěchem vyrovnat, poučit se z chyb a jít dál. Ideální chvíle nastupující syndrom zažehnat. Bohužel ne každý si v tuhle chvíli připustí, že je vlastně v ohrožení.

Pro třetí fázi, které budeme říkat Zklamání, je charakteristické, že člověk přestává být empatický, například zdravotní sestry jsou hrubé na pacienty, o které se v nemocnici starají, učitelka se stále méně často dokáže srovnat s pubertálním chováním svých svěřenců. Člověk začíná být ze svých pracovních povinností otrávený, nemá chuť do práce. Svěřené úkoly vykonává mechanicky, bez jakéhokoliv projevu zájmu o ně. Začínají se u něho projevovat i fyzické potíže – únava, bolesti hlavy, žaludeční problémy, poruchy spánku. Lidé postižení syndromem vyhoření si své problémy pochopitelně nosí i domů a i ke svým blízkým se chovají odtažitě.

Poslední čtvrtá fáze: Totální vyčerpanost – vyhoření je tu. V poslední fázi je člověk apatický už prakticky ke všemu. Jeho výkonnost se blíží bodu mrazu, stále častěji dělá chyby. Je lhostejný jak ke své práci, tak ke svému okolí. Od ostatních se izoluje. Stále častěji se u něho bez jakékoliv příčiny objevují různé nemoci. V tomto období se člověk často uchyluje k alkoholu, bolesti stále častěji tlumí léky, kuřáci si zapalují jednu cigaretu od druhé. Důsledky takového stavu už si jistě každý může domyslet sám

Zastavte vyhoření, dokud je čas

I když to není jednoduché, i syndromu vyhoření je možné se včas ubránit. Důležité je, abyste měli kolem sebe dobré rodinné zázemí či kvalitní přátele. Naučte se relaxovat – ať už s dobrou knihou na procházkách v přírodě, zkuste jógu

V práci je důležité si stanovit priority a nemít na sebe příliš vysoké nároky. Dokažte přijmout i pomoc od svých kolegů, pokud máte pocit, že na nějaký úkol nebudete stačit nebo pokud něčemu nebudete rozumět. Naučte se říkat ne – nenabírejte na svá bedra ani práci, ani problémy svých kolegů.

Deset rad, jak se vyhnout syndromu vyhoření

  • Nebuďte k sobě i ke svému okolí příliš nároční.
  • Naučte se říkat ne. Nenechte na sebe navalit úkoly, které už budou nad vaše síly.
  • Zbavte se pocitu zodpovědnosti za všechny ve svém okolí.
  • Naučte se svou práci delegovat – zbavte se pocitu, že jste jediní, kdo ji vykoná dobře a včas.
  • Stanovte si priority. Naučte se rozlišit, co je pro vás opravdu důležité a co naopak můžete oželet.
  • Nenoste si práci domů, a to ani v hlavě. Druhý den na ni budete mít dostatek času.
  • Naučte se svěřit se svými problémy i požádat o pomoc.
  • Naučte se relaxovat. Udělejte si čas na své koníčky.
  • Myslete pozitivně. Nedovolte negativním myšlenkám a pocitům, aby ovládly vaše myšlení. Mějte se rádi a občas se sami pochvalte.
  • Nezapomínejte na zdravou stravu či dostatek spánku.

V práci si dělejte přestávky, i pár minut relaxace dokáže ve vaší pozornosti a soustředění na další práci udělat zázraky.

A především – udržujte rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Když bude nejhůř, řiďte se příslovím: „Práce nemá nohy, neuteče!“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 11. 2012 17:22, LIVIE

ono se to lehko řekne,zkuste šéfovi říct že práce nemá nožičky a neuteče!Možná tak někde v kancelářích ,ale u pásu či za pultem kde jde o obrat firmy?Plno lidí ve vedoucích postavení je workoholiků,obzvlášt ti mladí.Myslíte že mají pochopení že ne každý má v zadnici vtrtuli a každý má svou určitou hranici ve výkonu?Dnes je nejvíce nemocí ze stresu,stále se zvyšujícímu pracovnímu tlaku a hektičnosti,dnes je na prvním místě výkon,rychlost,materialismus,p enízea prestiž.Až pak někde v koutku se choulí naše zdraví.A kdo nestačí tempu tak má padáka,co natom že je spolehlivý,má zkušenosti,pracovitý,férový... ..

+108
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 12. 2017 14:44

Prosím vás, vy koktáte?
Jinak tyhle tečky do vytracena signalizují spíše ambivalentní postoje, což není moc dobré.
Obsahově to zkuste vysvětlit vyčerpaným lidem v předseniorském věku a ještě byste mohl dodat něco o VÝZVÁCH...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

**********

A tohle už jste četli?

Produktivita se skrývá ve třech NE: co NEdělat, co NEřešit, na co NEodpovídat

2. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Produktivita se skrývá ve třech NE: co NEdělat, co NEřešit, na co NEodpovídat

Proč jsou vaše pokusy o produktivitu kontraproduktivní?

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

27. 10. 2012 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

„Spousta firem vůbec nechápe, o co běží. Pořád si myslí, že když zaměstnancům na konci roku vyplatí tučné bonusy, budou svou práci milovat. Blbost. Povýšení? Taky blbost,“ říká Alexander... celý článek

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

7. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

Napadlo vás někdy udělat si vedle seznamu úkolů i seznam zákazů? Nebo někoho šikovnějšího poprosit, aby vám vysvětlil, jak si můžete ušetřit čas u počítače? Nenapadlo? Tak všeho nechte... celý článek

Svátek práce 2.0: Udělejte něco drzého nebo aspoň nechejte dýško

1. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Svátek práce 2.0: Udělejte něco drzého nebo aspoň nechejte dýško

Jak vrátit smysl dělnickému svátku, když dnes lidé většinu peněz vysedí před počítačem v ekonomice znalostí a služeb? Zkuste vystoupit ze zajetých kolejí. Nebo se alespoň zamyslete... celý článek

Co je workholismus

25. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ

Partners Financial Services