FinTech už není jen vizí budoucnosti. Naše životy se díky němu mění

PR článek | rubrika: FINEXPO | 11. 1. 2023
FinTech je spojením slov finance a technologie. Před několika lety tento termín označoval spíš vizi budoucnosti, dnes ale již můžeme říct, že jde o označení existujícího oboru, který mění naše životy. V článku se podíváme na několik příkladů.
FinTech už není jen vizí budoucnosti. Naše životy se díky němu mění

Zdroj: Pexels.com

Komerční spolupráce

Co otevřelo FinTechu cestu?

Finance a technologie k sobě patří od nepaměti. Příkladem může být obyčejná kalkulačka nebo třeba bankomaty a platební karty. Termín ale bývá používán zejména ve spojení s internetem a chytrými telefony. Vývoj software na zakázku pro webové a zejména mobilní aplikace je tím, bez čeho by fintech nemohl existovat. Široká uživatelská základna a obliba těchto moderních řešení jsou pak důkazem úspěchu. Jaké jsou příklady úspěšných fintech projektů?

Primárním cílem zkostnatělé banky

Také banky samozřejmě spouští své fintech projekty. Jak již bylo zmíněno, moderní technologie k tomuto oboru odjakživa patří. Jenže pravdou je, že bankovnictví vždy patřilo spíše ke konzervativním oborům. A tak i v době, kdy lidé nosili po kapsách chytré telefony, byly v zámoří stále standardem tradiční šeky. Ani v Evropě jste se pak nevyhnuli návštěvě kamenné pobočky prakticky kvůli libovolnému požadavku nad rámec plateb a výpisů.

Dravé fintech startupy přišly s možným založením účtu přes aplikaci, mladé banky často začaly fungovat bez klasické sítě kamenných poboček. Zákazníci najednou mohli úplně vše vyřešit z pohodlí svého domova. Tradiční banky na tento trend rychle reagují a celý obor tak prochází doslova revolucí.

I drobnosti pomáhají

Trochu jiným příkladem jsou pak aplikace menších vývojářů, které řeší konkrétní životní situace. Skvělým příkladem jsou aplikace na sledování příjmů a výdajů. Místo toho, abyste museli složitě archivovat účtenky a výdaje si zapisovat, můžete vše zadávat do appky. Na dovolených s přáteli pak můžete výdaje evidovat skupinově, přičemž aplikace vám na závěr automaticky spočítá, kdo komu kolik dluží a jak se máte vzájemně vyrovnat.

Investování na dosah pro každého

Velký rozmach zažilo díky fintechu investování na finančních trzích. Zatímco ještě před 10 či 15 lety bylo pro založení investičního brokera v podstatě nezbytné navštívit kamennou pobočku a využít jednoho z lokálních brokerů, dnes máte po ruce brokery z celého světa, u kterých si účet otevřete během několika minut skrz svůj chytrý telefon. Investování je přitom intuitivní, snadno pochopitelné a často můžete narazit na možnost zakoupení pouhých zlomků akcií, což ocení především drobní investoři. Podobně jako nízké poplatky.

Pozadu nezůstávají ani alternativní projekty

Fintech ale není pouze evolucí stávajících řešení. Vznikají i projekty dosud zcela nevídané. Mluvíme například o kryptoměnách, které si sice stále tak trochu hledají své místo ve světě financí, nicméně jde o technologii, která zaujala miliony lidí po celém světě a pravidelně plní sociální sítě i zpravodajské servery.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

První banka v Česku umožní platbu prstenem

30. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

První banka v Česku umožní platbu prstenem

mBank představila jako první banka v Česku platební prsten. Klientům ho nabídne jako alternativu k používání fyzické platební karty.

Raiffeisenbank vylepší Aktivní účet pro nové klienty

27. 5. 2024 | Petr Kučera

Raiffeisenbank vylepší Aktivní účet pro nové klienty

Raiffeisenbank dočasně vylepšila svůj Aktivní účet. Lidé, kteří ho začnou nově využívat, získají na jeden rok zdarma zlatou debetní kartu a službu RB směnárna.

ČSOB vylepší pojištění nákupu, když platíte kreditkou

23. 5. 2024 | Petr Kučera

ČSOB vylepší pojištění nákupu, když platíte kreditkou

ČSOB od července změní některé podmínky pro pojištění ochrany nákupu a prodloužené záruky, které nabízí jako součást služeb ke kreditní kartě.

Partners Banka a Rohlík odmění společné klienty. Ušetří za prémiové služby

20. 5. 2024 | Petr Kučera

Partners Banka a Rohlík odmění společné klienty. Ušetří za prémiové služby

Nová Partners Banka startuje spolupráci s Rohlik.cz, největším online obchodem s potravinami. Aktivní klienti mohou získat benefity v hodnotě až 4776 korun za rok.

Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

17. 5. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

Česká spořitelna změní od 1. června způsob úročení na svém spořicím účtu. Většině klientů zároveň sníží úrokové sazby – reaguje tím na vývoj na trhu a kroky konkurenčních bank.

Partners Financial Services