Unibon: čtvrtá největší kampelička padla

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 12. 3. 2012 | 7 komentářů
Unibon: čtvrtá největší kampelička padla
Potvrzeno. Čtvrtá největší družstevní záložna v Česku zkrachovala. Spravuje vklady 4400 klientů. Přesahují 2,8 miliardy korun. Česká národní banka rozhodla, že Unibon v Česku končí.

Zpráva, že družstevní záložna Unibon balancuje na hraně krachu, se rozšířila už loni v listopadu. Tehdy do médií pronikla informace, že Česká národní banka s kampeličkou zahájila správní řízení o odebrání licence. Důvody byly jasné. Třetí čtvrtletí roku 2011 zakončil Unibon se ztrátou 6,6 milionu korun. Téměř polovina úvěrů, které kampelička poskytla, byla nesplácená více než devadesát dní. Poměr kapitálu k rizikově váženým aktivům spadl pod osmiprocentní hranici. Česká národní banka věc dlouho nechtěla komentovat. „Je nám líto, ale k probíhajícím správním řízením se standardně nevyjadřujeme,“ řekl nám Tomáš Zimmermann z odboru komunikace ČNB.

Dlouhé měsíce bylo ticho po pěšině. Záložna fungovala dál. Peníze.cz se o její další osud zajímaly v polovině února. O rozhovor jsme tehdy požádali mluvčího kampeličky Jaroslava Odstrčilíka. Události posledních dní mu dodávají docela nové světlo. Zajímá vás, jak hovořil mluvčí kampeličky ještě pár týdnů před krachem?

Podnikli jsme kroky k nápravě, tvrdil mluvčí

Unibon podal v zákonem stanoveném termínu rozklad proti rozhodnutí ČNB. Rozhodovat o něm bude Bankovní rada ČNB. Do dnešního dne jsme její rozhodnutí neobdrželi,“ komentoval situaci před necelým měsícem Odstrčilík. Vkladatelů se podle něj do té doby celá situace nijak výrazně nedotkla. „Co se týče běžného platebního styku, nedošlo k žádným změnám. U vkladových produktů Unibon snížil úrokové sazby. A to především s ohledem na snížení nákladů z vkladových úroků. Vzniklá situace se směrem ke klientům nijak negativně neprojevila v oblasti likvidity, tedy vyplácení končících vkladů,“ vysvětloval mluvčí. A zdůraznil, že kampelička už podnikla řadu konkrétních kroků, které vedly k odstranění hlavních důvodů rozhodnutí ČNB. Především byl podle něj navýšen základní kapitál záložny. „Na členské schůzi dne 28. listopadu byly schváleny žádosti o další členské vklady v celkové výši 150 milionů korun. Zároveň byly ČNB doručeny žádosti o nabytí kvalifikované účasti. Na rozhodnutí ČNB čekáme. Na členské schůzi dne 13. února 2012 byla schválena žádost o vložení dalšího členského vkladu ve výši 350 milionů korun. Žádost o kvalifikovanou účast bude odeslána na ČNB v nejbližších dnech,“ říkal ještě před měsícem Odstrčilík. Kteří investoři měli peníze do záložny přinést, ale prozradit nechtěl.

To podstatné o kampeličkách

Finmag

Podrobnou analýzu družstevních záložen pro potřeby potenciálních klientů připravil pro sesterský server Finmag analytik Partners Aleš Tůma: Čím to, že kampeličky nabízejí tak výhodné úroky? Jsou vklady v bezpečí?


Tvrdil, že se Unibonu už podařilo snížit „úvěrovou angažovanost ekonomicky spjatých skupin“. „Úhradou dalších vkladů by došlo nejen ke zvýšení kapitálové přiměřenosti nad zákonem stanovenou hranici, ale také k vyřešení zbývajících případů překročení úvěrové angažovanosti,“ argumentoval mluvčí. O tom, které „ekonomicky“ spjaté skupiny byly skrze úvěry v záložně „angažovány“, níže.

Už v lednu se na webu kampeličky objevila zpráva, že nabízí k prodeji úvěrové pohledávky ve výši padesáti milionů korun. Mluvčí Unibonu nás však ujišťoval, že prodej pohledávek s potížemi záložny přímo nesouvisí. „Jde naopak o poměrně běžný způsob řešení problému se ztrátovými pohledávkami. Důvodem odprodeje ztrátových pohledávek je především zastavení další tvorby opravných položek a s ní souvisejícího růstu účetní ztráty,“ uvedl Odstrčilík. Jednání s dlužníky podle něj byla bezvýsledná a rostoucí úroky a sankce zhoršovaly kapitálovou přiměřenost Unibonu. Záložna údajně nabídla k odprodeji celkem čtyři pohledávky. Ani jedna nabídka ovšem podle mluvčího nepřekročila minimální hranici stanovenou představenstvem. „Proto nebyla žádná z nabídnutých pohledávek prodána,“ shrnul Odstrčilík.

ČNB: Záložna porušovala předpisy a uzavírala nevýhodné smlouvy

Z dnešního pohledu se všechny sliby a naděje Unibonu jeví jako poslední smrtelné křeče. Minulý týden Česká národní banka vydala nemilosrdný verdikt. Sebrala kampeličce Unibon licenci.

Záložna Unibon - spořitelní a úvěrní družstvo dlouhodobě porušovala limity angažovanosti vůči některým svým členům a ekonomicky spjatým skupinám osob, a to i přes opakovaná upozornění ČNB,“ uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš. Odnětí povolení je podle něj jediným možným řešením, které zabrání dalšímu porušování právních předpisů a uzavírání nevýhodných smluv ze strany záložny. Podle Petruše totiž ohrožují majetek členů kampeličky. Záložna nadále nesmí přijímat vklady ani poskytovat úvěry. Povolené už má jen činnosti, které jsou nezbytné k vypořádání závazků a pohledávek.

Mluvčí popřel, že by za problémy stál Zátorský

Kdo je Daneš Zátorský?

O bývalém vyšetřovateli severomoravské kriminálky Daneši Zátorském se mluví jako o ostravském „kmotrovi“ ODS, multimilionáři a muži s mimořádnými politickými konexemi. Podle odvolaného ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka například schvaloval exministrovi Drobilovi Michálkovo jmenování do funkce. Pochybnosti se rozvířily také, když v roce 2009 tehdejší ministr zemědělství za ODS Petr Gandalovič vybral pro zaúčtování dotačního programu bez výběrového řízení právě Zátorským ovládaný Unibon. Zátorský figuruje v celé řadě firem. V průběhu posledních měsíců bylo několikrát zahájeno insolvenční řízení s jeho leteckou společností JOB AIR.

Už dlouho se hovoří o tom, že problémy záložny souvisejí s ostravským podnikatelem Danešem Zátorským a jeho holdingem Geofin. Kampelička údajně poskytla Zátorskému, který prostřednictvím své stavební firmy VOKD a Geofinu ovládal třetinový podíl Unibonu, vysoké úvěry, které jeho holding nesplatil. Loni v létě Zátorský většinu svého podílu v kampeličce prodal. Poskytování vysokých a nedostatečně zajištěných úvěrů někomu, kdo ovládá velkou část záložny, působí - mírně řečeno – jako nestandardní postup. V únorovém rozhovoru jsme proto žádali mluvčího Unibonu Odstrčilíka o vysvětlení.

Úvěry poskytnuté společnosti Geofin, a. s., nemají na ekonomickou situaci Unibonu významný vliv. Unibon konkrétně evidoval k  30. 6. 2011 objem poskytnutých úvěrů v celkové výši 1,857 miliardy korun. Objem poskytnutých úvěrů společnosti Geofin, a. s. nepřesáhl 30 milionů korun a celkové výše dlužné částky ke konci roku 2011 byla nižší než 10 milionů korun. Úvěry této společnosti byly restrukturalizovány, ovšem klient své závazky řádně splácí,“ tvrdil Odstrčilík.

Vkladatelům jistí záda Fond pojištění vkladů

S krachy záložen mají Češi bohaté zkušenosti. Kolem pádu Unibonu se ovšem nešíří zdaleka tak velká panika. Vklady střadatelů v českých bankách i záložnách jsou už totiž povinně pojištěné u Fondu pojištění vkladů. Na konci loňského roku měl Fond pojištění vkladů k dispozici 22 miliard korun. Na krach větší banky by taková suma nestačila, ale krach kampeličky pokryje bez problémů. 

Fond pojištění vkladů na Peníze.cz

Renata Kadlecová

„Fond má dostatek finančních rezerv, aby uhradil krach v podstatě celého sektoru družstevních záložen. Pokud jde o počet bank, které by mohly zkrachovat a my bychom si na vyplácení vkladů nemuseli půjčovat, tak těch je zhruba osm až devět,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Peníze.cz ředitelka Fondu pojištění vkladů Renata Kadlecová.

Anketa

Dali byste peníze do kampeličky?

S žádostí o komentář jsme se obrátili přímo na ředitelku Fondu pojištění vkladů Renatu Kadlecovou. Vysvětlila, jaký postup bude následovat. „Tím, že ČNB odebrala družstevní záložně licenci, nebyl zahájen proces aktivace výplaty náhrad z Fondu pojištění vkladů. K tomu může dojít až poté, co ČNB oznámí Fondu platební neschopnost družstevní záložny podle zákona o bankách. V současné době se čeká na jmenování likvidátora, který musí zhodnotit situaci v záložně a rozhodnout o dalším postupu,“ komentuje Renata Kadlecová. Pokud bude kampelička solventní, vyrovná se s vkladateli sama. Nebo bude vyplácet vklady tak dlouho, dokud jí peníze nedojdou. Pokud peníze mít nebude, oznámí to likvidátor České národní bance a ta vyhlásí platební neschopnost. „Následně Fond pojištění vkladů vyplatí náhradu vkladů zbývajícím vkladatelům, a to nejpozději do 20 pracovních dní od vydání oznámení. Náhrada bude vyplacena do výše 100 procent vkladu, maximálně však 100 000 eur (cca 2,5 milionu korun– pozn. red.) na jednoho vkladatele, včetně úroků vypočtených  do doby vyhlášení platební neschopnosti,“ vysvětluje Kadlecová. A dodává, že není důvod, aby se vkladatelé o své peníze báli. „Buď budou vklady vráceny likvidátorem, nebo Fondem pojištění vkladů,“ říká.

Pokud dojde k vyhlášení platební neschopnosti a Fond bude vyplácet náhrady vkladů, není třeba, aby lidé o výplatu svých vkladů žádali. „Fond získá veškeré potřebné údaje od likvidátora a prostřednictvím vybrané banky náhrady vkladů vyplatí. Vkladatel družstevní záložny se ale bude muset osobně  dostavit na  pobočku vybrané banky a po předložení občanského průkazu nebo pasu mu bude výplata náhrady vyplacena,“ popisuje Kadlecová.

A kdy mohou vkladatelé se svými penězi počítat? Pokud vše půjde stejně rychle jako v případě Vojenské družstevní záložny, která zkrachovala v prosinci 2010, mělo by jít maximálně o několik měsíců. „Likvidátor tehdy řešil pohledávky klientů do počátku května 2011, kdy v důsledku nedostatku finančních prostředků v družstevní záložně vydala ČNB oznámení o platební neschopnosti. Fond pak vyplatil náhrady vkladů, které nebyly vyplaceny likvidátorem. Jednalo se zhruba o polovinu vkladů,“ dodává Kadlecová.

Mluvčí zkrachovalé kampeličky Odstrčilík už potvrdil, že kampelička má likviditu a lidem vklady bude vyplácet sama.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 3. 2012 18:15, jezevec

to se říkalo po každém krachu, že tenhle je už opravdu poslední.
a například ipb prognozoval opravdu málokdo

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2012 9:40, skrblík

to mi silně připomíná padlou Union banku ostravackou

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Renáta Kadlecová: Fond pojištění vkladů stačí na krach jedné z devíti menších bank

11. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Renáta Kadlecová: Fond pojištění vkladů stačí na krach jedné z devíti menších bank

Vklady střadatelů v českých bankách jsou pojištěné u Fondu pojištění vkladů. Exkluzivní rozhovor s jeho ředitelkou Renátou Kadlecovou o tom, co by se dělo, kdyby padala banka, i o tom,... celý článek

Srovnání termínovaných vkladů: nejlepší zhodnocení padesáti a dvou set tisíc za rok či dva

26. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Srovnání termínovaných vkladů: nejlepší zhodnocení padesáti a dvou set tisíc za rok či dva

Máme za sebou srovnávačku spořicích účtů. Ta nám pověděla, kde nám za rok nejlíp zhodnotí peníze, pokud chceme mít jistotu, že se k nim v případě potřeby rychle dostaneme. Pokud je... celý článek

Srovnání spořicích účtů. Jak dlouho vydrží vítězný úrok 2,8 procenta?

10. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Srovnání spořicích účtů. Jak dlouho vydrží vítězný úrok 2,8 procenta?

Kam si na rok uložit padesát a kam dvě stě tisíc, když ale víte, že byste je mohli potřebovat dřív? Srovnali jsme nabídku spořicích účtů v českých bankách a záložnách. Úroky těch nejvýhodnějších... celý článek

Kampeličky lákají výhodným úročením

16. 5. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Kampeličky lákají výhodným úročením

Družstevní záložny zažívají renesanci zájmu. Spořicí účty a termínované vklady úročí lépe než banky a díky vyššímu pojištění vkladů se mohou jejich klienti cítit bezpečněji než dřív.... celý článek

Není důvod, proč by pojištění bankovních vkladů měli platit klienti

14. 3. 2011 | Světlana Rysková | 7 komentářů

Není důvod, proč by pojištění bankovních vkladů měli platit klienti

Od letošního roku se zvýšila ochrana vkladů v bankách. Výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová se domnívá, že toto opatření banky zvládnou bez problémů. Některé další... celý článek

Partners Financial Services