Za co nás trestáš? Vězení stojí miliardy ročně. Všechny kromě vězňů

Výdaje vězeňské služby za loňský rok dosáhly téměř osmi miliard. Byly o devadesát milionů vyšší než v roce 2012, tedy ještě před „provětráním“ vězeňských cel, které zařídil Václav Klaus. Za cizí zločiny platíme všichni, kromě některých zločinců ovšem – ti naopak dluží státu stamiliony za pobyt ve vězení. Co s tím?
Za co nás trestáš? Vězení stojí miliardy ročně. Všechny kromě vězňů

Vězeňská služba loni vydala přesně 7 913 998 330 korun. Vězněno bylo po celý rok průměrně 16 388 osob. V průměru tedy jeden vězeň přijde denně státní kasu zhruba na třináct set. Což je číslo křiklavě kontrastující s tím, kolik v Česku vězni „za pobyt“ platí.

Přesněji: kolik platit mají.

Za každý den strávený ve vězení se odsouzeným účtuje 45 korun – v případě, že pracují. Na srážky k úhradě nákladů výkonu trestu se pak použije 32 procent čisté odměny, nejvýše však patnáct set měsíčně. Vězni, který pracovat odmítne nebo bez důvodu do práce nenastoupí, se „za pobyt“ účtuje o pět korun denně víc – tedy rovných padesát.

První dvě myšlenky, které v souvislosti se zmíněnými ciframi člověka přepadnou, ponoukají – začněte vězňům za pobyt účtovat víc a do práce je nažeňte všechny, povinně! Obě dvě jsou ale do značné míry liché.

Tak předně: pracovní povinnost vězni už mají:

Základní povinnosti odsouzených

„Odsouzený je ve výkonu trestu povinen dodržovat stanovený pořádek a kázeň, plnit pokyny a příkazy zaměstnanců Vězeňské služby, pracovat, pokud je mu přidělena práce a není uznán dočasně práce neschopným nebo není po dobu výkonu trestu uznán zdravotně nezpůsobilým k výkonu práce, plnit úkoly vyplývající z programu zacházení, šetrně zacházet se svěřenými věcmi, nepoškozovat cizí majetek, dodržovat zásady slušného jednání s osobami, s nimiž přichází do styku, a i jinak zachovávat ustanovení vnitřního řádu věznice. Dále je povinen dodržovat opatření a pokyny podle zvláštních právních předpisů k zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární ochrany.“

Zdroj: § 28 Zákona o trestu odnětí svobody

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

V. Ryšávková, P. Benátčanová, D. Prudíková, F. Korbel: Nový občanský zákoník úplně pro všechny

Získejte ucelený přehled novinek, které přináší nový občanský zákoník! Srozumitelně a jasně pro každého občana-neprávníka! Praktické zaměření této knihy a její popularizační charakter podtrhuje doplnění kapitol ilustracemi. Naleznete u svého knihkupce nebo na www.grada.cz.

Jenže není tak jednoduché pro všechny práci sehnat – ptali jsme se na to přímo na Generálním ředitelství Vězeňské služby ČR. „V současné době není v možnostech Vězeňské služby zajistit pro vězněné osoby dostatek práce. V areálech věznic je zaměstnávání vězněných osob omezeno vhodnými prostory a možnostmi cizích subjektů realizovat zde svou činnost. Mimo to je snahou Vězeňské služby ČR vytvářet pracovní možnosti v rámci vlastní výroby pro vězeňskou službu a hospodářské činnosti. Poptávka práce u cizích subjektů, které by zaměstnávaly vězněné osoby mimo areál věznic, je značná. Bohužel, v současné době není dostatek vězněných osob, kterým by mohl být udělen volný pohyb mimo areál věznic. A zároveň jde o problematiku bezpečnosti a zajištění dozoru mimo areály věznic vlastním personálem Vězeňské služby ČR,“ říká ředitelka ekonomického odboru Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Jana Fořtová. Zajišťování práce pro vězně za branami káznice tedy logicky přináší značné náklady navíc.

Vězňové jdou do práce. Kolik jich pracuje? A kolik berou

„Celkový počet vězněných osob k 31. 12. 2013 byl 16 654 (obvinění, odsouzení, chovanci), počet odsouzených vyňatých z povinnosti pracovat byl 2552, počet odsouzených zahrnutých v evidenci zaměstnávání byl 11 868. Z toho zaměstnáno všemi formami bylo 7875 odsouzených,“ vypočítává ředitelka ekonomického odboru Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Jana Fořtová. Průměrná měsíční odměna pracujícího vězně přitom loni dosahovala 3777 korun.

Dluhy se z vězňů nedaří vymáhat

Další potíž – vymahatelnost dluhů, které trestanci nasekají za svůj pobyt ve vězení, je tristní. Dokonce tak tristní, že se v minulosti objevovaly zcela vážně míněné návrhy, abychom vězně nechávali ve věznicích gratis, protože náklady, které vznikají při snaze o vymožení nevymožitelných pohledávek, státní kasu zbytečně dál zatěžují a nevedou ke kloudnému cíli. Což ostatně není nijak šokující zjištění; člověk si dovede představit, že právě propuštěný vězeň nebývá příliš solventní, nemá moc toho, co by se z něj dalo vymoci, a na trhu práce nepatří k žádaným artiklům, jinými slovy: i kdyby chtěl, leckdy o pořádnou práci ani nezavadí. „Procento vymahatelnosti je nízké. Jedná o nejobtížněji vymahatelné dluhy, zejména z důvodu nepříznivých sociálních a ekonomických poměrů dlužníků,“ říká k tomu Jana Fořtová z Vězeňské služby. Přesná čísla, která ukazují aktuální výši dluhů současných i bývalých vězňů za pobyt ve vězení, vidíte v tabulce. Dohromady trestanci dluží státu víc než 330 milionů korun.

Zdroj: Statistická ročenka Vězeňské služby za rok 2013

Kategorie pohledávek

Počet dlužníků

Objem nevymožených pohledávek

Pohledávky za současnými vězni

9508

54 726 540 Kč

Pohledávky za propuštěnými vězni

32 309

281 341 470 Kč

Loni Vězeňská služba vyhlásila obchodní veřejnou soutěž na vymáhání pohledávek soudními exekutory. Vybraní exekutoři se dali do díla teprve v listopadu, na výsledky jejich práce si tedy budeme muset počkat – přinejmenším do konce letošního roku. Dost možná však bude platit: kde nic není, ani exekutor nebere.

Dá se na to ale podívat ještě jinak: finanční nouze a exekutor na krku může bývalé kriminálníky podnítit, aby si polepšili nelegálně – a jak na to, to pravděpodobně vědí. Což je nejlepší cesta zpět za katr.  A celý problém začíná nanovo.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? zamýšleli nad výsledky ankety o Absurditu roku, která hledá byrokratické překážky podnikání, a nad smyslem podobného veřejného pranýřování.

Ptali jsme se, jaký nesmysl potrápil či stále trápí vás. Knížku za příspěvek do debaty posíláme Rudovi. Tohle je jeho zkušenost: Když vám dojde balíček ze státu mimo EU, který bude – přestože je v kategorii bez cla i bez DPH – náhodně zkontrolován, naúčtují vám na poště 120 poplatek cca 95 Kč. Za to, že ho zkontrolovali. Říkáme tomu poštovní výpalné. To je jako kdyby vás zastavila policie a řekla: Máte všechno v pořádku, ale když už jsme vás zastavili, dáte nám stovku za to, že jsme si vás vybrali.

Jak náklady na vězně zkrotit?

Dnešní otázka pro vás, milí čtenáři, zní: máte nápad, jak náklady na vězně zkrotit, jak zajistit, aby se v nich neutápělo tolik peněz ze státního rozpočtu? Z výše uvedených cifer je evidentní, že pracovní povinnost pro vězně situaci neřeší. Ke snížení nákladů nepomohla ani hromadná amnestie, vyhlášená Václavem Klausem.

Pro inspiraci přidáváme pár tipů, které čas od času ve veřejné debatě zazní. Není jádro pudla v tom, že se u nás do tepláků chodí moc? Neměly by se v případě lehčích prohřešků víc využívat alternativní tresty typu veřejně prospěšných prací a domácího vězení? Nebo by měl stát na vymáhání dluhů úplně rezignovat? Nechat odsouzené ve vězení pobývat zdarma? Poslední návrh je možná pro spořádaného občana trochu pobuřující… Jenže. Ukazuje se, že dluhy se z vězňů beztak nedaří vymáhat. A mít od prvního kroku za branou věznice v zádech exekutora – to není v situaci, se kterou se musí každý čerstvě propuštěný člověk popasovat, nejlepší startovací čára…  Tak abychom ho neměli zase šupem na druhé straně zdi.

Co si o tom myslíte vy? Své názory, nápady a postřehy piště do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme jako obvykle knížkou. Tak nám nezapomeňte nechat mail, ať se můžeme domluvit, kam vám ji zašleme. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

4. 7. 2018 23:26 | Kateřina

nejlepší je domácí vězení at dostanou náramek a Stará se o něj rodina ? ? ? Tim stát ušetří
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2018 17:25 | Petr

Koukám že sposta lidí umí myslet jen na to že k vězňům se má chovat jako ve středověku. Na pranýř a ke katovi nejlépe. Lidi jsou stále jen tupá nenávistná hovada. Vůbec nic se nezměnilo. platit za pobyt ve vězení mi přijde naprosto absurdní. Když stát chce člověku vzít svobodu tak ať platí. Je to čistě jeho rozhodnutí. A navíc by podle mně měl platit i po té co takového člověka pustí z vězení. Jde o to ho zkusit zařadit zpět do společnosti. Ta recidiva vězňů není dána jen povahou člověka, ale i tím v jakém prostředí ho stát vězní, co se tam naučí a jaké dostane možnosti po propuštění.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2017 19:45 | Lojzo

Predne zrusit ubytovani typu hotel**** a zavest takove kriminaly jake si mukli zaslouzi!Predne je jich tam mnoho kteri vedi ze my danovi poplatnici jim stravu,nocleh,lekare a zabavu zaplatime!V pripade zlodeju,vrahu a nasilniku nemuzeme uplatnovat komfort s osetrovatelkama.Provezne zavest takove kriminaly jakych trestnych cinu se dopustili.Vrahy a lobisty spolecne s odsouzenymi pokitiky palandy,cimru bez topeni,jidlo ze stravy ryze,voda,chleb!Zadne sporty nebo knihy,natoz televize!Kdo toto povolil,mel by dostat dozivoti.Trestnou cinnost by si kazdy rozmyslel.Jakmile by vezenska sluzba predala za uplatu veznovi drogy,mobil nebo cokoliv,okamzite rok na tvrdo s temi ktere hlidal.Cikani se maji ve vezeni lepe jako seniori,matky samozivitelky nebo postizeni obcane!Pracujici obcane se nemaji tak jako vrazi,tunelari politici,zlodeji a nasilnici.Vsim ovsem jsou vinny vlady od Havla pocinaje!Svrhnout nacisticko islamske vlady je prvni krok.Dosadit odborniky do vkad a vlastence je ukol dva.Vystoupit z EU a z NATO ukol tri.Trestat slunickare a tunelare!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2016 11:20 | Standa

Co by jste očekával když jste ve výkonu trestu?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2016 11:16 | Standa

Pronájem vězeňských kapacit v cizině. Při rozdělování může platit jednoduchá metodika. Čím závažnější trestný čin tím dál na východ bude vězeň pobývat ve výkonu trestu. Náklady na vězeňskou službu v Thajsku určitě nedosahují našich, takže se najde pár peněz na letenky. Klesne nám recidiva a uplatnění propuštěných stoupne. Vězeň se naučí kromě cikánštiny i další cizí jazyky :-D
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 5. 2016 21:20 | Jarmil

Je otázkou kolik z odsouzených mělo v době páchání trestné činnosti zaměstnání. Řekl bych, že maximálně polovina.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2016 12:26

Dobry den.pan Libor ma pravdu.Strava ve veznicich neni nic moc. Spousta věznů by rádo pracovalo,ale práce pro ně není. Když se po několika letech dostanou na svobodu.tak vycházejí z dluhem za pobyt,zaměstnat je nikdo nechce,kurátorství nefunguje. Je to začarovaný kruh.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2015 23:05 | Pavel Borák

...jsem spíše pro zpřísnění všech trestů (příklad USA), a raději bych si na daních připlatil, ale ulice by byly bezpečnější.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2014 20:41 | Roger

V případě autonehody, není-li prokázáno dlouhodobné potenciálně nebezpečné chování za volantem, je srovnávat nešťastného řidiče, který měl zkrat, s vrahem, který vraždu bezcitně plánoval, naprosto nesmyslné. Nevidím vůbec důvod, proč by člověk, který jezdil slušně, a víceméně nešťasnou souhrou okolností zaviní nehodu se smrtelnými následky, měl byl klasifikován na úrovni běžného zločince - zrovna toto je asi případ, kde by nějaký alternativní trest s domácím vězením a odváděním dávek poškozeným byl na místě. Pochopitelně nemám na mysli notorické ignoranty zákazu řízení, nebezpečné frajírky bez ohledu a předvídavosti jezdící běžně za hranicí svých schopností, ani ochlasty mající dvě až tři promile a sedající za volant v hustě obydlené oblasti.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2015 14:29 | Vratislav Novák

ZNEUŽITÍ PSYCHOFARMAK VE VĚZEŇSTVÍ ČR - platí tady myslím dosud, od samého počátku ČR i před ní. Jsem svědkem trestného
činu ve vazební věznici v Hradci Králové, kde jsem byl na
návštěvě za prvotrestaným spoluvězněm 31. ledna 2015. Byl
jsem přísedícím soudcem OS za OF a PF jsem také studoval. (kdo neví, OF je Občanské forum po listopadu 1989) ANO , jsem moderní demokratický revolucionář Lásky a Pravdy co si nenechá na ....
na hlavu. BOHUŽEL, když jsem viděl toho mladého prvotrestaného
člověka, který v čase nástupu do vazby v Hradci Králové v lednu 2015 nastupoval do vězení BEZ DLUHU, který byl ve vězení zcela mimo a mluvil "z cesty" (nikoli z drog ! ) Na otázky jaké je jídlo, jestli mají teplou vodu na mytí, jaký je spolubydlící na cele a zda mu něco neukradne jen kýval hlavou a říkal Hm, hm,
hm ... a na moje otázky neměl zájem odpovídat. Byl utlumený léky.
Z nařízení vedení věznice mu tam nařídili 2x denně užívat léky
- pravděpodobně psychofarmaka která ODMÍTAL, a pod který dopis
se ten blb co se mu říká ředitel PODEPSAL. Ten dopis Vám mohu zaslat. (jen pokud nejste StB - to na Vás ...)
Podal jsem trestní oznámení, protože byla porušena LZPS =
Listina základních práv a svobod. Nyní vše prošetřuje GIBS
= Generální inspekce bezpečnostních sborů a Krajské ředitelství
Policie ČR. Vězeň, a ještě k tomu BEZDLUŽNÝ a NIKOLI
podvodník, co okrade každého koho potká má také svá práva !!
Vratislav Novák
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2015 14:07 | Kuchař

Pane Fischere,
ono je to ještě "složitější" ! Slavný soud se pomýlil - člověka
za 1.800,- kč dluhu zavřel OS, krajský odvolací pár věcí přehlédl
- včetně odvolání i posudku jenž věznění nedoporučuje. Vězeň je v
base z justičního omylu a NIKDO se k tomu nemá to řešit , NIKDO
to nechce přiznat ! Než tady začne kdokoli z Vás tlachat jako
ta blbá nána Profesorka, měli by si to nejrpve vyzkoušet. Už ten příjem do vězení, kdy Vám hledají v prdeli zlato na úplatky
snad vychovatelům aby Vás převychovali ř á d n ě STAČÍ.
Kecat do Rádia umím taky ... ostaně jsem tam zaměstnán.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2015 13:53 | Libor Čepek

Jsou myslím vězni, kteří pracovat nemohou, není jak a není tam práce. Na snídani dostanou divokou pomazánku z toho co zbylo a
kousek chleba se studeným čajem. Na oběd "polívku" v které
uvařili to nejhorší maso natvrdo - které se po cestě na
celu z t r a t i l o (nebo ho ukradli bachaři) se 2 nudlemi
a 1 kolečkem mrkve. Pak knedlík, omáčku a 1 vejce - je to ještě
důstojné člověka ? Na oběd 2 rohlíky a kousek sýra. KOLIK byste za to dali, Vy moudrá inteligence ??
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2014 9:57 | Pavel

Stačilo by, kdyby těch 16 000 vězňů vyhubilo ty zelené mužíky, KVŮLI KTERÝM SE NIC NESTAVÍ. Dokud je nevyhubí, budou jenom opření o lopatu čekat na stavební povolení až do konce trestu.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2014 8:18 | Athalwolf

Česká republika,stejně jako další okolní státy,začíná citelně pociťovat nedostatek zásob vody,stejně tak máme problémy s regulací toku povrchové vody.Stavba přehrad,povodňových valů atd. je na pořadu dne.A máme 16000 vězňů.Zpracovat celorepublikový projekt,regionální projekty,oslovit stavební firmy-podmínkou bude,že zaměstnají xy věznů a ti budou hlídáni bezpečnostní agenturou,kterou zajistí sama firma-tj.vznik nových pracovních míst v bezpečnostní sféře,ubytování,stravování atd...ono všechno jde,když se chce.Jenže,ruku na srdce,my Češi raději brečíme,že a proč něco nejde než abychom hledali použitelná východiska.A ti schopnější dříve nebo později skončí s nálepkou korupčníků a také ve vězení...Tomu se říká koloběh života...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2014 7:31 | Karel

Znovuzavedení trestu smrti. Zrušení luxusu ve vězeních a zpřísnění trestů a máme těch grázlů o polovinu méně ve vězení.
-16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 31 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Slovenská zkušenost: zabavování řidičáků na dlužníky neplatí

21. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Slovenská zkušenost: zabavování řidičáků na dlužníky neplatí

Tři roky po zavedení „chytré reformy“ je na Slovensku víc dlužníků i vězňů. A taky díra do právního systému. Bonus: vygenerujte si na konci článku vlastní reformu!

S trestanci držíme basu! Ročně za ně dáme osm miliard. Co si o tom myslíte?

29. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 39 komentářů

S trestanci držíme basu! Ročně za ně dáme osm miliard. Co si o tom myslíte?

Dvacet tři milionů denně, víc než osm miliard ročně – tolik nás stojí vězni. Do vězení se u nás chodí za trest, za teplem, omylem nebo z principu. Každopádně se tam oproti západní Evropě... celý článek

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

1. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

Kradeš, lžeš a podvádíš, tuneluješ, odkláníš a nedaníš. Taková obvinění slýcháme v Česku často. V souvislosti s kauzami pražského dopravního podniku alias erární dojné krávy se s nimi... celý článek

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

8. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

Za katr vás pošlou raz dva. Stačí chybička a i Mirek Dušín maže za mříže. Zato leckterý prevít z Bratrstva kočičí pracky dluží, kam se podívá, z věřitelů si dělá šoufky a běhá vesele... celý článek

Partners Financial Services