S trestanci držíme basu! Ročně za ně dáme osm miliard. Co si o tom myslíte?

S trestanci držíme basu! Ročně za ně dáme osm miliard. Co si o tom myslíte?
Dvacet tři milionů denně, víc než osm miliard ročně – tolik nás stojí vězni. Do vězení se u nás chodí za trest, za teplem, omylem nebo z principu. Každopádně se tam oproti západní Evropě chodí hodně. Trestanci se do přeplněných káznic vtěsnávají těžko. Chybí místo i peníze. Kdo si s tím poradí?

Podle loňských propočtů Evropské komise jsme v Evropské unii, pokud jde o přeplněnost věznic, vedle pobaltských států absolutní špička. Podle statistiky za roky 2009 až 2010 u nás připadalo na sto tisíc obyvatel 214 lidí za mřížemi. Víc jich bylo v Lotyšku, Litvě, Estonsku a Polsku.

Loni na podzim začali dokonce vězni podávat na stát žaloby. Za nepohodlí v přeplněných celách žádali statisícové odškodné. Na jedné cele jich prý bývá i patnáct. Za katrem totiž sedí o dva tisíce sedm set lidí víc, než je kapacita věznic. Stává se tak, že „životní prostor“ vězně klesá pod předepsané čtyři metry čtvereční.

Bouřit by se však vedle vězňů mohli také daňoví poplatníci. Den jednoho trestance v nápravném zařízení nás vyjde zhruba na tisícikorunu. Stát vězňům ovšem účtuje jen směšných pětačtyřicet korun – čili dvakrát míň než za pobyt v nemocnici.

Na konci loňského roku „sedělo“ v českých věznicích přes dvacet tři tisíc odsouzených. Zhruba šestnáct tisíc z nich bylo práceschopných, ovšem ruku k dílu přikládala jen polovina z nich. Pokud vězeň pracuje, strhává se mu za pobyt a stravu patnáct set korun měsíčně. Horší je to s těmi, kteří nepracují. Ti totiž dost často naplatí nic. Pokud například od státu pobírají důchod, nenechávají si ho posílat do vězení, aby na něj vězeňská služba nedosáhla. Výsledkem je, že přes padesát tisíc současných nebo bývalých trestanců dluží za pobyt v káznici celkem půl miliardy.

Situace v českých celách vypadá neudržitelně. Proto se vás, milí a moudří čtenáři, ptáme: Co s tím? Pro inspiraci nabízíme pár variant.

-120
+
-

Plán číslo jedna: Všichni na svobodu!

Pokud bude zvolen prezidentem Karel Schwarzenberg, bude celý problém vyřešen natošup. Nechal se slyšet, že pokud usedne na Hrad, vyhlásí hromadnou amnestii. Kriminalizování všech je podle něj blbost, a tak basy vyprázdní. Podobně to udělal po revoluci Václav Havel. 

-60
+
-

Plán číslo dvě: Posílejte je rychleji domů!

Superstar mezi trestanci

Nedostižnou Superstar mezi trestanci je idol mnoha ženských srdcí a hrdina filmového plátna, Jiří Kajínek. V poslední době si však slávu „užívají“ i další odsouzenci. Na podporu Romana Týce, který si odseděl měsíční trest na Pankráci za „vylepšení“ panáčků na semaforech, protože prý z principu odmítl zaplatit šedesátitisícovou pokutu, se zakládaly občanské iniciativy a pořádaly protestní akce. Sotva si mladý kutil svůj trest odpykal, měl do vězení nastoupit další „neřád“ – pro změnu za čmárání po plakátech politiků. Řidič autobusu Roman Smetana totiž odmítl pokutu, veřejně prospěšné práce i domácí vězení. I jeho příznivci se sešikovali, psali petice i stížnosti, ale marně. Nástupu do vězení se ale Smetana zatím vyhýbá. Dalším „hvězdným“ adeptem na cestu do kriminálu je mazánek Roman Janoušek. Tomu by ale vězeňské tepláky mimořádně slušely, co říkáte? 

Skupina vládních poslanců vidí recept v rychlejším posílání vězňů do civilu. U lehčích deliktů by podle jejich návrhu mohli vězni žádat o propuštění už půl roku od předchozí žádosti (poprvé je možné o podmíněné propuštění žádat po polovině trestu). Dnes si musejí počkat celý rok. Vše má záležet na slovu ředitele věznice, který by měl být schopen posoudit, zda se hříšník napravil a povede na svobodě řádný život. Novelu, která by změnu umožnila, má nyní projednat ústavně-právní výbor poslanecké sněmovny.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil navíc údajně chystá návrh, podle kterého by mohli být automaticky podmíněně propouštěny dvě kategorie trestanců: odsouzení do tří a pěti let. První skupina by se mohla dostat na svobodu už po odpykání třetiny trestu, druhá po jeho polovině. Jedinou podmínkou by mělo být vzorné chování bez kázeňských prohřešků. Definitivní podoba návrhu však není jasná, na ministerstvu se o ní bude dál jednat.

Plán číslo tři: Nezavírejte jich tolik!

+5
+
-

Mnohým se nápad poslanců nezamlouvá. Říkají, že lepší než žehlení následků by bylo vyřešit jádro problému – čili že se u nás zavírá trochu moc. Za lehčí prohřešky, by se do tepláků chodit nemuselo. Řešit by to mohly alternativní tresty – veřejně prospěšné práce nebo domácí vězení. Jejich častější udělování by ocenil i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Mnozí soudci ale nevěří, že alternativní trest provinilce převychová. Rozšiřování domácího vězení narazilo, když byl zrušen podezřelý tendr na elektronické náramky. Doma si tak trest odpykává jen asi dvě stě lidí, které místo náramků namátkově kontrolují pracovníci probační a mediační služby. Není divu, že soudci tomuto dozoru dvakrát nevěří.

+231
+
-

Plán číslo čtyři: Pracovní povinnost a zdražení pobytu!

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vidí cestu v několika bodech. Místo současných čtyř typů káznic rozdělených podle způsobu zajištění bezpečnosti a vnitřního režimu, by podle něj stačily dva: věznice a věznice s nejvyšším typem zabezpečení. Vyřešil by se tak stav, kdy je jedna věznice přeplněná k prasknutí a v druhé jsou volná místa, jenže vězně míchat nelze. Dále chce zavést trestancům pracovní povinnost. Že by pro všechny práce nebyla? Ale byla, kdyby se chtělo. Inspirovat se podle Zemana můžeme třeba v Rakousku, kde mají justiční instituce povinnost odebírat nábytek vyrobený vězni. A když už by se zavedla pracovní povinnost, dovolujeme si k návrhu nejvyššího státního zástupce doplnit, že by se mohla také podstatně zvýšit taxa za pobyt. Za patnáct set měsíčně je to přece jen zatraceně levný hotel! Mravní nápravy by si vězni měli cenit víc.

-60
+
-

Plán číslo pět: Nechceš za katr? Zaplať!

Státnímu rozpočtu by také prospělo, kdyby se odsouzení mohli z trestu vyplatit. Soudce by řekl: buď půjdeš sedět na dva roky, nebo zaplatíš dva miliony. Otázkou ovšem je, zda by to prospělo také naší společnosti. Možné by to samozřejmě bylo pouze v případě, kdy nebude pachatel ostatním nebezpečný. Kritik namítne, že to není fér, protože by do basy chodili jen chudí. Pak by se mohla výše peněžitého trestu odvíjet od příjmů provinilce. Podobně jako chtěl kdysi Vít Bárta, ještě jako ministr dopravy, trestat piráty silnic.

+78
+
-

Plán číslo šest: Pořádejte gladiátorské zápasy vězňů!

Ano, i takový návrh se v naší redakci zrodil. Zabilo by se několik much jednou ranou. No, uvažte. Vězňů by ubývalo, sportovní arény by byly nabité, zahraniční televize by nám mohly ruce utrhnout, za přenosy by platily velké peníze – a kdyby se na stadionech navíc rozdávaly buřty zadarmo, měl by prostý lid o chléb i hry zas na nějakou dobu postaráno.

Co si o tom myslíte vy? Jak by se dala neudržitelná situace českého vězeňství řešit tak, abychom se mohli v naší zemi cítit bezpečně, provinilci byli po zásluze potrestáni a státní rozpočet nedostával na frak?

Autora nejmoudřejší, nejvtipnější nebo jinak zajímavě nej- odpovědi zveřejněné do příští středy do poledne potěšíme knížkou Dušana Šídla Život jako riziko.

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? ptali, co si myslíte o zelených mužíčcích. Ne ovšem o těch, se kterými chtěl uzavírat koalice jeden premiér, ale o dlužících. Tyhle příšerky si může najmout věřitel, aby doručily dlužníkovi upomínku o zaplacení dluhu s pořádnou muzikou a ostudou.

Dlužníkům jdou po krku „dlužíci“. Říkají si zelená spravedlnost! Co si o tom myslíte?

Debata byla bohatá na příspěvky, méně ale – při vší úctě – na myšlenky. Za nejpěknější považujeme čtenářskou odpověď na dlouhou reakci firmy, která dlužíky nabízí a článek ji pohoršil. Pěkné rýpnutí o plnění zákonných informačních povinností by nemělo zapadnout. Škoda jen, že bylo anonymní a jeho autora nemůžeme odměnit knížkou. Snad příští týden.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 4. 2012 11:46 | Jenka

Chudáčci vězni, to důchodci, ti se mají, po celoživotní práci s bídou zaplatí nájem, na léky už jim nezbývá, lístek do kina je pro ně nadstandard a ještě mají poslouchat věžně, kteří nedostávají dost jogurtů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 4. 2012 21:09 | jitka

nevim,kde berete takove informace,ze vezni ziji v pohode.tak proc se kazdy do kryminalu boji??? jidla dost nemaji,to je jen vymysl lidi na svobode.za celodenni praci v lese ,kdyz se vrati dostanou do ruky cinskou polivku.maji slabou deku,a jine a jine nevyhody,podotykam ,ze nejsou zavreni jen vrazi,nasilnici,lide tam jsou i za jine trestne ciny,kazdy muze v zivote sklouznout,to se stava.kazdy se tady rozciluje ze z vasich dani vezni ziji,me znepokojuji spise jine veci a to se tyka vlady,statisicove odmeny zamestnancum a jiny a jiny vysmech lidem.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2012 21:41 | Silvio

http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-55234150-dva-mesice-a-veznicim-dojdou-penize-na-topeni-a-jidlo-pro-vezne-chteji-miliardu-navic
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 13:56 | Jaroslav

Je třeba rozlišit, kdo bručí. Na násilníky tvrdý metr, pracovat. Na umístění nemalé špičky naší vládnoucí politické garnitury její nohsledy bych za jejich umístění do "nápravných zařízení" přispěl i ze svého na výstavbu nových kapacit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 12:17

Ahoj Martine, opravdu si nemyslím, že je to tak špatné s justicí či s ostatními orgány činnými v tr.řízení. V ČR není o nic více či méně justičních omylů, než je tomu v jiných státech. A věř tomu, že věznice nejsou přeplněné chudáky justičních omylů, ale recidivisty, kdy není výjimkou, že je jedna osoba odsouzena za život i více jak 20x. V ČR je hlavní problém s efektivností výkonu trestu. U nás není propracovaný systém (v praxi), jak donutit efektivně odsouzené vykonat alternativní tresty (v širším smyslu vše, co není trestem odnětí svobody). Možná je na místě umět více vynutit ty ostatní tresty a tyto by také měly následovat pokud možno, ihned po spáchání, jinak postrádá celá věc smysl.A ještě bych ráda dodala, nenechte se tolik ovlivňovat médii. Je vždy lepší ukazovat jen to špatné na naší společnosti, než říci, že soudům anebo i jiným státním profesím něco povedlo. Je to stejné v každé profesi, všude najdete slušné lidi i darebáky a já osobně si těch slušných lidí moc vážím. Hezký den Marky.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2012 12:02

Asi tě to netrápí,protože jsi s kriminálníkem nepřišel do styku, ale věř, že znám lidi, kterým násilníci zničili život, nedostali od nich ani korunu odškodného, museli přetrpět popichování obhájce před soudem a v konečné fázi se tito kriminálníci měli ve vězení se rozhodně lépe, než jejich oběti, které se potýkají s násilnými útoky i celý život. Rozkrádání státního majetku je hodně špatná věc, ale stejně tak je špatné páchat i jinou trestnou činnost a zejména tu násilnou. S pozdravem Marky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2012 10:52 | Pavel

No, já bych se na to podíval i z jiných úhlů. Věznice je totiž velmi zajímavý byznys. Spravují je soukromé firmy. Takže si položme otázku, 8 miliard obrat, tak kdyby jen 30% čistého zisku jsou necelé 3mld ročně(osobně to tipuji na mnohem víc). Myslím, že tato informace v naší zemi nepotřebuje další komentář.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2012 20:04 | Pijan

Osobně bych je nahnal na nucené práce. Kdo si na žrádlo a bydlení nevydělá bude žrát jen vodu a suchej chleba, bydlení ve stanu venku.
Můžou udržovat silnice ve sjízdném stavu, udržovat tratě a budovat vše, co je tak nákladné.
Vždyt se mají lépe jak důchodci.
Rada do budoucnosti, když se nic nezmění je:
Při první výplatě starobního důchodu zastřelte paní za přepážkou a jdete si hezky zdarma zabydlet s dobrou stravou, teplem a lékařskou pomocí.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2012 19:04 | sep

Já musím všechno platit ,jídlo,teplo,oblečení,zdravotn ípojištění,elektriku,daně,a td.tak pokud nebudeš v base makat a odevzdávat daně pudeš do cely bez jídla a tepla tak jako bych dopad já kdybych nepracoval.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2012 17:46 | KVTORACOVA

urcite at je uz co nejdriv propusti sou tam i takovi ktery tam nemusi byt a ty co tam maj byt tak tam nejsou to je dneska poradek at to schvali a uvidi se kdo tam se vrati to uz je na nich stejnak budou mit nejakou podminku tak at uz dou vennn
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2012 17:24 | Dan

Uzavřít mezistátní dohodu s Thajskem. Tam to umějí. Předat jim recidivisty. Za poplatek, který by naše strana odváděla, by nám lumpy převychovali. Jistě by to bylo řádově lacinější a taky by to působilo odstrašujícím dojmem.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2012 16:58 | Ondra

Znám situaci, která panuje v našem vězeňství možná lépe, než samotný generální ředitel a suita jeho královsky placených poskoků. Když tento pán nastupoval do čela GŘ VS (Generálního ředitelství věz. služby)tak první, co sliboval byla výrazná redukce pracovníků na samotném GŘ VS. Výsledek, již po několika týdnech bylo jasné, že nikoho nepropustí a dnes je tam o pár desítek různých radů, vrchních radů a kamarádů "za zásluhy" více. Od té doby si pana generálního nemohu vážit. I přes to, že je věřící člověk. I proto snad dá na názory kaplanů více než na názory lidí z terénu. Ano, odsouzení chodí na Bohoslužby i když z 90% víru jen účelově předstírají. Jejich zájem je určován pouze vlastním prospěchem. Potvrzuji, že jídla, pohodlí a kulturního - sportovního vyžití mají mnohem více, než si může obyčejný občan zde dovolit. Přístup k lékařské péči je prakticky 24 hodin, při eskortách do zdravotních zařízení nečekají žádné fronty, většinou péči ani neuhradí. Ještě zaměstnancům nadávají a spílají na co vše mají nárok a právo. K povinnostem se již tak radikálně nehlásí. Nemají povinnost pracovat, proto se pořád válí na postelích a vymýšlí účelové stížnosti. Samozřejmě, že většina z nich ani nesplácí své dluhy a závazky. Manipulují ze svými blízkými a snaží se je jen využít. Mohu zodpovědně uvést: ještě jsem nepoznal "napraveného" odsouzeného.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2012 15:16 | Jaroslav

S názorem se ztotožňuji až na jednu výjimku. Těch desítek miliard je málo, ať už to jsou mafiáni či taképolitici, rozkrádají i po stovkách miliard.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2012 14:36 | Novotný

Nechápu, proč vězni musí žít v luxusu s teplou vodou,ve vtápěné cele a bez práce!
V republice máme dost pracovních příležitostí, například různé lomy, kde by mohli těžit a rozbíjet kámen, drtit kladivy stavební odpad a pod.
Ubytováni by klidně mohli být v jednoduchých dřevěných barácích bez topení, s jednou dekou - mnozí si to pamatujeme ještě z vojny.
Ti, kteří by neplnili normy, by měli velmi omezené dávky jídla.
Kvalifikovaní a chtějící pracovat by potom mohli žít v uvolněných věznicích a vydělávat si na pobyt.
Myslím, že podobný přístup se osvědčil i v USA.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2012 14:06

Já chci trestat a ráda za to zaplatím! Netušíte, kolik by stálo takové jedno bičováníčko?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 39 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

1. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

Kradeš, lžeš a podvádíš, tuneluješ, odkláníš a nedaníš. Taková obvinění slýcháme v Česku často. V souvislosti s kauzami pražského dopravního podniku alias erární dojné krávy se s nimi... celý článek

Církevní restituce a svatořečení Víta Bárty. Co si o tom myslíte?

12. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Církevní restituce a svatořečení Víta Bárty. Co si o tom myslíte?

Věci populistické (totiž veřejné) kapitulovaly v boji proti církevním restitucím. Svolily, aby se církvím vrátilo, co jim komunisté ukradli. Podle našich exkluzivních informací vyměnil... celý článek

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

8. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

Za katr vás pošlou raz dva. Stačí chybička a i Mirek Dušín maže za mříže. Zato leckterý prevít z Bratrstva kočičí pracky dluží, kam se podívá, z věřitelů si dělá šoufky a běhá vesele... celý článek

Viktor Kožený a Boris Vostrý: deset let vězení za podvod, peníze v nedohlednu

12. 7. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Viktor Kožený a Boris Vostrý: deset let vězení za podvod, peníze v nedohlednu

Pražský městský soud poslal Viktora Koženého a Borise Vostrého na 10 let do vězení za podvody, spojené s harvardskými fondy. Jejich právní zástupci se ale odvolali a většina majetku... celý článek

Informace vedoucí k ziskům, ale někdy i do vězení

9. 11. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Informace vedoucí k ziskům, ale někdy i do vězení

Zneužití neveřejných informací při obchodování na burze se v Česku trestá. Problém ovšem bývá určit, která informace ještě dokáže trhem pohnout tak, aby ten, kdo jí zná, na takovém... celý článek

Partners Financial Services