Koho děsí státní banka?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 17. 9. 2013 | 6 komentářů
Slova o zřízení státní banky vyvolala sérii úšklebků a rádoby vtipných poznámek. Kolik autorů těchto reakcí ale tuší, jak podobné instituce fungují ve světě a kolik z nich aspoň chvíli přemýšlelo, k čemu by mohla být státem financovaná bankovní instituce dobrá?
Koho děsí státní banka?

K návrhu Bohuslava Sobotky na přestavbu Českomoravské záruční a rozvojové banky na klasickou komerční banku – ovšem vlastněnou státem – jsme na Peníze.cz uspořádali rozsáhlou anketu mezi odborníky ze světa financí i byznysu:
Očima expertů: Novou státní banku? A co takhle OPBH, OÚNZ a VUML?

Šance vybudovat státem vlastněnou dominantní retailovou banku v České republice samozřejmě skončila okamžikem privatizace České spořitelny, Komerční banky a ČSOB (a není pochyb o tom, že v dané době byla privatizace těchto bank jediným možným řešením marasmu, kterému se sice přezdívá bankovní socialismus, ale jehož duchovním i fyzickým otcem byl autor teze, že ekonomové musí mít přednost před právníky). Po vzoru Polska (kde je stát největším akcionářem banky PKO Bank Polski, ovládající pětinu polského trhu) ani Maďarska (místní obdoba České spořitelny OTP Bank za podpory státu stále ovládá čtvrtinu trhu a intenzivně expandovala především na Balkán) už tedy „národní stříbro“ v bankovním sektoru nevybudujeme.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Jan Fischer: Nemám v rozpočtu na příští rok dost peněz. Navýším tedy odhad růstu a uměle nafouknu plán příjmů. Skutečný odborník.
  • Zajímavé dilema – je důležitější „právní stát“ (TOP 09), nebo „dobře fungující stát“ (ČSSD)?
  • Rozpočtová transparentnost US tajných služeb díky Snowdenovi. A lekce Washington Post, jak to prezentovat na webu.

Německé zemské banky jako příklad (ovšem i odstrašující)

To ale neznamená, že by stát měl sledovat bankovní trh z dálky a jen se dívat, jak některé banky těží především z omezené finanční gramotnosti Čechů. Základní bankovní služby u nás fungují dobře a konkurence je silná. Pokud ale chtějí klienti něco neobvyklého, nebo dokonce odvážného, poměrně rychle a tvrdě narazí na nezájem. Tato zkušenost byla mimochodem základem vzniku úspěšných německých zemských bank. Jednotlivé spolkové země zakládaly své landesbanken s cílem podporovat zejména drobné podnikání, obnovu zemědělské výroby a rodící se střední třídu. V tomto poslání byly obvykle kvůli dobrému přístupu ke kapitálu i kvůli důvěře klientů ve „státní“ instituci poměrně úspěšné (na rozdíl od velmi drahého neúspěchu ve chvíli, kdy se pustily do „velkého“ investičního bankovnictví a jejich vedení zcela selhalo v chápání i řízení rizik).

Anketa

Může fungovat, když dva podnikají ve stejné branži, ale jeden (stát) určuje pravidla?

Klidně i nižší zisky

Pokud by měla inovovaná Českomoravská záruční a rozvojová banka hrát podobnou roli, jakou původně hrály německé zemské banky, mělo by to ve skomírající české ekonomice bezpochyby smysl. Komerční banky jsou totiž ve financování různých netradičních nebo špatně analyzovatelných segmentů (podnikatelé bez historie, nadějné, ale rizikové start-upy, mladí lidé, kteří by chtěli investovat do svého vzdělání, projekty v ekonomicky zaostalejších částech země) velmi opatrné.

Ta opatrnost je samozřejmě pochopitelná, protože analýza rizik je v těchto případech velmi obtížná, zatímco ziskovost je poměrně omezená – na jiných produktech lze vydělat víc a pohodlněji. Pokud ale nahradíme komerční optiku optikou rozvoje celé společnosti, je právě schopnost financovat budoucnost české ekonomiky jedním z klíčů k našemu dlouhodobému úspěchu. Jenže ušklíbnout se je mnohem pohodlnější než hledat cesty a argumenty, jak podpořit naši budoucnost.

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 9. 2013 7:20, ja

Dávat za příklad maďarskou OTP je opravdu úsměvné. Další Konsolidační banka na obzoru? Já ty ztrátový úvěry ze svých daní lepit nehodlám.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Novou státní banku? A co takhle OPBH, OÚNZ a VUML?

13. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Očima expertů: Novou státní banku? A co takhle OPBH, OÚNZ a VUML?

Silná státní banka jako konkurent komerčních bankovních domů? Přečtěte si, co si o nápadu Bohuslava Sobotky myslí ekonomové, analytici, podnikatelé a zástupci bankovního sektoru?

Lék na nezaměstnanost?

20. 8. 2013 | Tomáš Prouza | 14 komentářů

Lék na nezaměstnanost?

V politické pěně posledních týdnů a kvůli prvním náznakům ekonomického oživení zaniklo základní ekonomické téma České republiky – nezaměstnanost. Přitom právě řešení tohoto problému... celý článek

Zhoubná krize důvěry

23. 7. 2013 | Tomáš Prouza | 27 komentářů

Zhoubná krize důvěry

České ekonomice se nedaří a lidé jsou zklamaní a znechucení. Místo ekonomické krize tady máme krizi důvěry v celý státní systém.

Žijeme na dluh příštích generací?

14. 5. 2013 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Žijeme na dluh příštích generací?

Varovné předpovědi, že nás čeká řecká apokalypsa, nevyšly. Tak prý žijeme na dluh příštích generací. To je sice pravda – ale jinak, než tvrdí naši vládní politici.

Tomáš Prouza: O bankách a lidech

5. 3. 2013 | Tomáš Prouza | 14 komentářů

Tomáš Prouza: O bankách a lidech

Minulý týden přinesl tři zásadní bankovní zprávy – Česká spořitelna vykázala rekordní zisk, nové banky získaly milion klientů a ministr Kuba v zoufalé snaze najít pro ODS alespoň nějaké... celý článek

Partners Financial Services