Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 10. 10. 2008 | 34 komentářů
Jak srazit účet za elektřinu o tisíce
Za elektřinu platí domácnosti každý rok tisíce korun. Mnoho z těchto peněz úplně zbytečně. Stačí třeba vypínat spotřebiče z pohotovostního režimu. Vyplatí se i investice do úsporných žárovek.

Kolik ušetříte s úspornou žárovkou

Průměrná tříčlenná domácnost spotřebuje elektrickou energii v hodnotě přes 11 tisíc korun za rok. Prosvítí, protopí a jinak spotřebuje okolo 2,8 MWh elektřiny. Při vhodném zacházení by ovšem mohlo být toto číslo nižší. Na úspory energie je dobré myslet také proto, že její cena stále roste. Pro příští rok odhadují analytici zdražení elektřinyo 15 procent.

Spousta energie se v domácnosti používá neefektivně, většinou kvůli pohodlnosti. Vypínat a zapínat televizi, video či rádio rovnou přes dálkový ovladač je jednodušší, než k přístroji dojít, zapnout ho do pohotovostního režimu a teprve potom použít ovladač. „Standardní spotřebou většiny spotřebičů v pohotovostním režimu je 1 watt, což znamená roční náklady zhruba 25 korun. Mnozí výrobci dokázali energetickou náročnost stlačit i pod tuto hranici,“ informuje server nazeleno.cz. Ovšem zdaleka ne všechny spotřebiče v domácnostech se mohou pyšnit letošním rokem výroby a nízkou spotřebou.

Pohotovostní režim – žrout elektřiny

Do boje proti pohotovostnímu režimu spotřebičů vytáhla nedávno i Energetická komise EU. Ta předpokládá snížení spotřeby v tomto režimu o čtvrtinu do roku 2020. Celkové úspory by tak mohly dosáhnout až 35 TWh za rok. Průměrná spotřeba v Česku za roky 2002 až 2006 byla 220 TWh, tedy úspory by dosáhly sedminy roční spotřeby ČR. Evropská komise na základě zprávy Energetické komise připravila Nařízení na snížení spotřeby energie v pohotovostním režimu a to jak u spotřebičů v kancelářích, tak v domácnostech. Od roku 2010 bude moci být maximální příkon v pohotovostním režimu 2 watty, od tři roky později pouze jeden watt. Studie Energetické komise odhadla v roce 2005 spotřebu v pohotovostním režimu členských států EU na skoro 50 TWh ročně. To ve eurovém vyjádření odpovídá zhruba 7 miliardám euro a 20 milionům tun emisí CO2.

V náchodském gymnáziu prováděli fyzikální měření spotřeby přístrojů v pohotovostním režimu, při kterém u televizoru z roku 2001 naměřili odběr elektřiny 10,1 W, u videa 3,4 W. Největším žroutem elektřiny se stal monitor, který zůstal zapnutý i po vypnutí počítače. Přestože nic nedělal, odebíral ze sítě 14 W. Při takovéto spotřebě, kdy je v domácnosti i tiskárna a rádio v pohotovostním režimu, se roční pasivní náklady vynaložené na udržování „nažhavených“ přístrojů mohou dostat na 1 400 korun.

Stejný případ jsou i adaptéry notebooků či nabíječky mobilů. Pokud jsou zapojeny do elektrické sítě, jsou teplé, i když „nic nedělají“. „To je důsledek jejich automatického přeměňování části elektrické energie na teplo po celou dobu, co jsou zapojeny do sítě,“ píše Martina Tůmová na serveru nazeleno.cz.

Úsporná žárovkaKlasická žárovka
9W25W
11W40W
15W60W
18W75W
23W100W

Při čím dál vyšších cenách za elektřinu se vyplatí uvažovat i o nákupu dražších, ale za to výrazně šetrnějších žárovek. Pokud má lustr v obývacím pokoji čtyři žárovky s příkonem 75 wattů, při svícení čtyři hodiny denně stojí jeho roční provoz 1 785 korun (denně necelých pět korun). Po nákupu 18wattových úsporných zářivek, které svítí stejně jako žravější 75wattové, klesne účet za roční svícení lustru na 428 korun (koruna a dvacet haléřů denně), ročně tedy zůstane v peněžence 1 357 korun. Nízkoenergetické žárovky stojí o pár stovek korun víc, takže po zhruba čtvrt roce se dá opravdu mluvit o menším zatížení rodinného rozpočtu.

Při nákupu spotřebičů je také dobré sledovat energetickou třídu. Významnou energetickou černou dírou je lednice a vyšší cena za lepší energetickou třídu se může za pár let vrátit. „Při nákupu ledničky je nutné zvážit i objem, aby byl provoz opravdu ekonomický,“ radí experti. Rozdíl ve spotřebuje může být výrazný. Například lednička třídy A s objemem chladničky 345 litrů a mrazáku 171 litrů spotřebuje za rok 530 kWh. Menší spotřebič s chladničkou 208 litrů a mrazákem 61 litrů spotřebuje 245 kWh za rok.

Jak Češi utrácejí za energie

Česko patří v Evropské unii k zemím, kde domácnosti nejvíc utrácejí za energie. Podobně jako například na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku se v ČR podíl těchto výdajů na celkové spotřebě domácností pohybuje mezi 11 až 16 procenty. V celé unii přitom činí 6,2 procenta. Zároveň čím je domácnost chudší, tím větší část z jejího rozpočtu energie ukrajují. Nejvíce se tento problém týká opět zejména nových členských států unie. Jmenovitě jde o Maďarsko, Estonsko, Slovinsko a Českou republiku. Útraty nejchudších domácností za energie v těchto zemích v poslední době vzrostly v rozmezí 2,4 až 4,9 procenta.

Zdroj: ČTK

Uspořit energii lze i při vaření. „Na každý hrnec se najde vhodná poklice,“ tvrdí ČEZna stránkách, kde propaguje úsporu energie. Poklice, která sedí, a stejně velký hrnec jako plotýnka může ušetřit až 20 procent nákladů. Pokud je potřeba při vaření potřeba horká voda, je dobré ohřát ji ve varné konvici. Takový způsob je zhruba třikrát levnější. Podle fyzikálních měření Jiráskova Gymnázia je i levnější přivést vodu do varu v mikrovlnce než na elektrickém vařiči.

Jak šetříte energií? Podělte se o zkušenosti.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2008 16:13, Ekodlak

Pokud bychom svítili loučemi či svíčkami jako naši předkové v minulých staletích, určitě by to spotřebovalo méně elektřiny než současné úsporné žárovky. I výroba těchto prastarých zdrojů světla by snad byla ekologičtější a energeticky méně náročná než výroba klasických či úsporných žárovek. Navíc by si louče mohl vyrábět každý sám pomocí sekery či nože, takže by to snížilo i náklady na přepravu a distribuci do obchodů a ještě by se přitom člověk zahřál. A při troše štěstí a opatrnosti by ani nemusel vyhořet.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 10. 2008 7:11, Michal Kára

To by mne zajimalo, co s tema usporkama delate... Mame jednu na chodbe - sviti prakticky neustale i v noci - a menili jsme ji nedavno po peti letech od koupe domu, buh vi, jak dlouho tam fungovala predtim. V kuchynske lince svetlo s usporkou sviti uz pres pet let. Zarivky v obyvaku taktez...

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

3. 10. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

Koupě nemovitosti může snadno ztroskotat na tom, že majitel není oprávněn s bytem či domem nakládat. Různé typy omezení vlastnických práv lze však zjistit ještě před koupí z výpisu... celý článek

Lékaři už s vámi zametat nebudou

22. 9. 2008 | Eva Sovová | 26 komentářů

Lékaři už s vámi zametat nebudou

Pacienti se budou moci snáze domoci svých práv. Oprávněné stížnosti na lékaře či nemocnice už nebude snadné zamést pod koberec. To slibují změny, které ve zdravotnictví hodlá do konce... celý článek

Elektřina je v Česku skoro stejně drahá jako v Německu

12. 2. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Elektřina je v Česku skoro stejně drahá jako v Německu

Cena elektřiny se v Česku už půl roku určuje na energetické burze. Její výše se však do značné míry odvíjí od cen v sousedním Německu. Na růst či pokles cen české elektřiny by už brzy... celý článek

Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

29. 1. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

Čtyři měsíce nabádají RWE Transgas i ČEZ k tomu, aby lidé zacházeli s energií hospodárně a ušetřili tak zemní plyn, uhlí či uran. V podstatě tím lidem říkají: „Nekupujte to, co vyrábíme.“... celý článek

Partners Financial Services