Odhalte některá tajemství elektrické energie

Odhalte některá tajemství elektrické energie
Víte, jak společnosti určují cenu elektřiny pro jednotlivé sazby? Jak je možné, že vám "vypínají" topení, kdy chtějí? Využili jste loni možnosti přejít k jinému dodavateli elektrické energie? Nahlédněte s námi hlouběji pod pokličku.

V článku Kolik letos zaplatíme za plyn a elektřinu jsme se věnovali vývoji cen energií pro letošní rok, příčinám jejich růstu či poklesu a výhledu do budoucna. Dnes se více zaměříme na energii elektrickou, s níž je spojena řada nejasností a otázek. Některé z nich jsme se snažili zodpovědět v článku minulém, jiné se pokusíme zodpovědět nyní.

Velkou neznámou je pro většinu z nás zřejmě způsob, jakým společnosti stanovují ceny elektřiny u daných sazeb. O objasnění jsme požádali tiskové mluvčí jednotlivých společností. Jejich odpovědi se dost podobaly, proto jsme za všechny vybrali zástupce ČEZu.


Regulovaná a neregulovaná, kdo se v tom má vyznat?


V době, kdy platí vysoký tarif, musíte zajistit technické blokování elektrického spotřebiče.

Předtím je však třeba připomenout, že cena elektrické energie má dvě složky. A to regulovanou a neregulovanou. "V případě regulované ceny distribuce je meziroční nárůst u jednotlivých sazeb v rámci jedné regionální distribuční společnosti (ČEZ, E.ON, PRE) přibližně stejný, nepatrné rozdíly mezi jednotlivými sazbami jsou především ovlivněny meziroční změnou struktury odběratelů (přechody zákazníků mezi sazbami)," vysvětluje Jarmila Lehnerová z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a pokračuje: "Ostatní regulované položky (systémové služby, příspěvek na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů a cena za činnost operátora trhu s elektřinou) jsou shodné pro všechny konečné zákazníky". Neregulovanou částí ceny je vlastní cena elektrické energie, neboli elektřina silová.

Podle Evy Novákové, tiskové mluvčí ČEZ, je určen pro každou sazbu typový diagram dodávky, který se vytvoří počtem zákazníků a celkovou spotřebou všech zákazníků dané sazby. Tarify přímo navazují na velkoobchodní cenu elektřiny, která odpovídá typickému průběhu spotřeby v čase. Je rozdíl mezi cenou elektřiny v létě, kdy není poptávka po ní tak vysoká, a v zimě, kdy je naopak spotřeba nejvyšší. Na dotaz, jak se cena pro dané sazby vypočítává, jsme se bohužel konkrétní odpovědi, srozumitelné i laikům, nedočkali.

Totéž funguje i v jednotlivých denních dobách. Cena elektřiny je různá ve špičce (přes den) a v hodinách mimo špičku (v noci). Faktorů, které ovlivňují výsledný tarif, je podle tiskového mluvčí Pražské energetiky Petra Holubce mnoho. "Po sečtení dávají takové ceny, které jsou prakticky na hranici rentability dané společnosti," tvrdí Holubec.


Kdy nebudu topit?

Další skutečností, která často trápí ty z vás, kdo elektřinou vytápíte své domovy, je střídání vysokého a nízkého tarifu. Dobu, kdy budete platit za elektřinu draze či levněji, si mohou společnosti měnit podle své potřeby, avšak při dodržení podmínek daných platnými cenovými rozhodnutími ERÚ. V zásadě se jedná o podmínku minimální doby platnosti nízkého tarifu, která je rozdílná podle typu distribuční sazby.

To znamená, že pokud máte např. dvoutarifovou sazbu 45 d, máte nárok na minimálně 20 hodin denně v nízkém tarifu a zbytek v tarifu vysokém. V době, kdy platí vysoký tarif, musíte zajistit technické blokování elektrického spotřebiče. V těchto hodinách tedy netopíte.
Problém je, že mnohdy nevíte, kdy tato doba nastane (viz dále), případně jak společnosti střídají "topící" a "netopící" hodiny. Přestávky mezi vypnutím pro sazbu 45 d ale nesmí být kratší než jedna hodina.

Změnu platnosti nízkého tarifu, tedy zda vám bude vypínat topení např. v 6 odpoledne místo v 5, musí společnost oznámit týden dopředu. Neznamená to však, že by vás její pracovníci telefonicky obvolávali či posílali doporučená psaní. O změnách se dozvíte na webových stránkách společnosti, v jejích kontaktních centrech nebo na telefonní lince zákaznického servisu. Čili je prakticky neustále potřeba tyto informační zdroje sledovat.


Přejít či nepřejít k jinému dodavateli?

Jaký je rozdíl mezi distribucí a dodávkou elektřiny?
Distribuce elektřiny je zajištění její fyzické dopravy od výrobců do místa spotřeby každého zákazníka. Je regulována Energetickým regulačním úřadem, který stanovuje jak sazby distribuce, ve kterých může být elektřina distribuována, tak formou cenových rozhodnutí i ceny, které si za distribuci elektřiny může distributor účtovat.
Dodávka elektřiny je zajištění jejího nákupu od výrobce a její prodej ve vašem odběrném místě. Dodávku elektřiny pro vás zajišťuje dodavatel elektřiny, který ji prodává prostřednictvím produktů na dodávku elektřiny a stanovuje její ceny prostřednictvím ceníků dodávky elektřiny.

Zdroj dat: E.ON
Začátkem loňského roku se liberalizoval trh s elektrickou energií. Znamená to, že už přes rok máte možnost změnit svého dodavatele elektřiny. Ten, koho vyměnit nemůžete, je distributor elektřiny, tedy ČEZ, E.ON nebo PRE (více viz sloupek). Pokud nevíte, jak přejít k jinému dodavateli a zda vám to vůbec něco přinese, přečtěte si článek Elektřina zdražila. Jít k levnějšímu dodavateli nebude snadné.

Protože o výhodách a snadnosti změny dodavatele elektřiny se vedou diskuze, a protože stejně část ceny elektřiny stejně neovlivníte, zajímalo nás, kolik domácností loni vůbec přešlo k jinému dodavateli.

"Energetická skupina E.ON obsluhuje asi 1,4 miliónů zákazníků. Migrace zákazníků v důsledku liberalizace trhu se pohybovala řádově ve stovkách," udává Vladimír Vácha z tiskového oddělení E.ON. Podle Evy Novákové z ČEZ se ke konci loňského října jednalo zhruba o 10 tisíc žádostí o změnu.

Příchody nových zákazníků do Pražské energetiky se pohybují v řádu stovek a odchody maximálně v řádu tisíců, a to především kvůli narůstající konkurenci. "Při celkovém množství asi 575 tisíc domácností však jeden až dva tisíce odchodů prakticky nehrají roli. Zejména když se jedná o domácnosti s velmi malou spotřebou (o jednom až dvou většinou starších obyvatelích, protože na ně se konkurence zaměřila kvůli snadnějšímu přesvědčování o mnohdy jen zdánlivých výhodách a slevách)," dodává mluvčí PRE Holubec.

Změnili jste loni dodavatele elektrické energie? Víte, kdy vám vypínají elektřinu? Objasnili jsme vám tvorbu cen pro jednotlivé sazby?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2012 17:17, ALENA

TOPÍME BOHUŽEL ELEKTŘINOU, ROČNĚ TO UDĚLÁ PŘES 50 TISÍC, MÁME DOMEK 4 + 1, JSOU TO MENŠÍ MÍSTNOSTI, V ZIMĚ TOPÍME PŘES DEN JEN NA 21 STUPŇŮ, V NOCI NA 18. TAKŽE ŽÁDNÉ PŘETÁPĚNÍ. CHTĚLA BYCH JEN VĚDĚT, PROČ JE U NÁS V ČR ELEKTŘINA TAK STRAŠNĚ DRAHÁ... PROČ S TÍM STÁT NĚCO NEUDĚLÁ? ASI JIM NA NÁS OBYČEJNÝCH NEZÁLEŽÍ...?

+150
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2007 16:05, Jarmila

A proč by netopili? Příbuzný topí pouze dřevo, z vlastního lesa. Na přípravě dřeva a na samotném topení se musí podílet i děti. Má s tím práci, než ho pořeže na cirkulárce (investice do cirkulárky, spotřeba el.energie), než ho pořeže motorovkou v lese (nutná investice do motorovky, spotřeba nafty a oleje), než do doveze domů (investice do traktůrku s valníčkem, spotřeba nafty, oleje a nutné opravy a úpravy). Přes všechny náklady mu to vychází levněji než uhlí, plyn i elektřina. Krom dřeva ho hřeje vědomí, že průběžně čistí les a že jeho topení je z obnovitelných zdrojů. Popele z toho moc není a dým z komína téměř žádný.

Zobrazit celé vlákno

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik letos zaplatíme za plyn a elektřinu?

13. 2. 2007 | Dana Chytilová | 1 komentář

Kolik letos zaplatíme za plyn a elektřinu?

Zdá se vám, že platba za spotřebovanou energii vaší domácností spolkne příliš mnoho z rozpočtu? Nechápete, proč se elektřina pořád zdražuje, zatímco plyn už podruhé zlevnil? Považujete... celý článek

Dluhopisy: klesající trh realit v USA ovlivňuje kapitálové trhy

29. 3. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: klesající trh realit v USA ovlivňuje kapitálové trhy

Minulý týden došlo díky pozitivním informacím k růstu dluhopisů, a to jak v USA, tak v Evropě. Dat však bylo jako šafránu. Ke konci týdne se na trzích v USA odrazila statistika poklesu... celý článek

Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány

2. 3. 2006 | Dana Chytilová | 28 komentářů

Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány

Jak levně a přitom ekologicky vytápět dům? Pomocí tepelného čerpadla. Podmínky pro jeho pořízení jsou však kvůli naší vládě neradostné. Dostat dotaci je čím dál těžší a sen o přeřazení... celý článek

Vytápíte elektřinou? Připravte peněženky na trojnásobné zvýšení cen

16. 2. 2006 | Dana Chytilová

Vytápíte elektřinou? Připravte peněženky na trojnásobné zvýšení cen

Smířili jste se letos s oznámeným 9% nárůstem cen elektrické energie? Budete těžko na toto zdražení hledat peníze? A co byste řekli zdražování 2x až 3x vyššímu? Distributoři si s námi... celý článek

Elektřina zdražila. Jít k levnějšímu dodavateli nebude snadné

6. 1. 2006 | Dana Chytilová

Elektřina zdražila. Jít k levnějšímu dodavateli nebude snadné

Zdá se vám váš současný dodavatel elektřiny drahý? Můžete jej změnit. Že to však nebude tak jednoduché, a že se zdražování stejně nevyhnete, se dozvíte dále. Kromě elektřiny zdražuje... celý článek

Partners Financial Services