Levný benzín, plná peněženka: Na jednu výplatu letos dojedeme zase o kus dál

Lukáš Kovanda | rubrika: Analýza | 21. 6. 2017 | 2 komentáře
S vysokou pravděpodobností budou letošní prázdniny pro řidiče historicky vůbec nejlevnější.
Levný benzín, plná peněženka: Na jednu výplatu letos dojedeme zase o kus dál

S blížícími se prázdninami a s vrcholící letní motoristickou sezónou jsou ceny pohonných hmot ještě sledovanější než jindy. Letos mohou být řidiči opět spokojeni. Litr benzínu je v polovině června 2017 v průměru pouze o 30 až 40 procent haléřů dražší než loni ve stejnou dobou. Přitom loňská motoristická sezóna patřila k těm absolutně „nejlevnějším“. Litr benzínu Natural 95 se v ČR loni o prázdninách prodával průměrně za 29,44 Kč. Níže ceny během prázdnin v celém období od roku 2005 klesly pouze v roce 2009, poznamenaném dopady světové finanční krize, kdy průměrná cena za měsíce červenec a srpen činila 28,13 Kč (viz Graf 1). Takto nízké ceny benzínu nebudou ani letos, nelze ovšem vyloučit jejich zlevnění na úrovně prázdnin loňského roku.

Hodně ropy, silná koruna, zn. ideál

Momentálně se sice litr benzínu Natural 95 prodává průměrně za 30,25 Kč, avšak na světovém trhu s ropou mírně převažují tlaky k dalšímu poklesu její ceny. Pokud bude takový vývoj pokračovat, cena litru benzínu ještě do začátku prázdnin klesne poprvé od loňského prosince pod úroveň 30 Kč za litr. Cenovému poklesu nahrávají nejen obavy z převisu nabídky ropy na světových trzích nad celkovou poptávkou po ní, ale i posilující koruna, která je aktuálně vůči dolaru – v němž se ropa obchoduje – prakticky nejsilnější za poslední takřka dva roky a půl.

Průměrná prázdninová cena benzínu v ČR

Průměrná prázdninová cena benzínu v ČR

Zdroj: Cyrrus, CCS

Ale i pokud průměrná prázdninová cena benzínu letos neklesne až na loňskou úroveň, benzín stále může celkem snadno být „levnější“ než loni. A dokonce „nejlevnější“ minimálně od roku 2005. Alespoň tedy ve vztahu k průměrné měsíční mzdě. V tomto ohledu drží primát loňské prázdniny, tj. období od 1. 7. do 31. 8. 2016. Za hrubou měsíční mzdu, která loni ve třetím čtvrtletí činila 27 210 Kč, bylo možné v ČR pořídit průměrně 921,2 litru benzínu Natural 95 (viz Graf 2). Řidiči tak mohli za průměrnou mzdu natankovat ještě o více než 100 litrů benzínu než o prázdninách roku 2009, kdy v důsledku zmíněné finanční krize dramaticky klesla cena ropy.

Kolik litrů benzínu se o prázdninách dalo koupit za částku odpovídající měsíční hrubé mzdě

Kolik litrů benzínu se o prázdninách dalo koupit za částku odpovídající měsíční hrubé mzdě

Zdroj: Cyrrus, CCS, ČSÚ

Z Čech až na konec světa

Letos ve třetím čtvrtletí dosáhne průměrná hrubá mzda dle odhadu společnosti Cyrrus 28 650 korun. Při ceně benzínu platné v polovině června, tj. 30,25 Kč za litr, lze za tuto mzdu pořídit 947,1 litru benzínu. Stačí tedy, když se benzín po celé prázdniny udrží na ceně z poloviny června 2017 a řidiči si budou moci dovolit za měsíční mzdu o více než 25 litrů benzínu více než loni. Průměrná prázdninová cena benzínu by letos musela stoupnout na více než 31,10 Kč za litr, aby řidiči za měsíční mzdu natankovali méně než o loňských prázdninách. A to se s největší pravděpodobností nestane. Za vydělané peníze tak letos Češi dojedou zase o kus dál….

Není to jen o platech, ale taky o ceně ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

cena benzínu, pohonné hmoty, ropa

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčujeme si auto v zahraničí: Pár dobrých rad

1. 8. 2019 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Půjčujeme si auto v zahraničí: Pár dobrých rad

Chystáte se na dovolenou do ciziny a chcete si tam půjčit auto? Pro začátečníky máme pár užitečných tipů.

Elektřina nebo CNG místo benzinu. Jak se v Česku jezdí na alternativní pohon

24. 5. 2017 | Jana Poncarová | 5 komentářů

Elektřina nebo CNG místo benzinu. Jak se v Česku jezdí na alternativní pohon

Elektromobily ujedou na jedno dobití o polovinu víc než před pěti lety. Síť dobíjecích stanic houstne. Přibývají i místa, kde doplníte CNG. Tak proč je elektromobilů a vozů na stlačený... celý článek

Exkluzivní kalkulačka na Peníze.cz: Spočítejte si náklady na provoz automobilu (TCO)

24. 5. 2017 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Exkluzivní kalkulačka na Peníze.cz: Spočítejte si náklady na provoz automobilu (TCO)

Řešíte dilema, jestli si nechat staré auto, nebo radši pořídit nové? Plánujete návštěvu autobazaru? Nebo jen chcete vědět, kolik vás bude stát v nejbližších letech provoz „plechového... celý článek

Do Německa dráž: Řidiči zaplatí za mýtné i ekologickou plaketu

13. 4. 2017 | Monika Veselíková | 2 komentáře

Do Německa dráž: Řidiči zaplatí za mýtné i ekologickou plaketu

V dlouho diskutované otázce zpoplatnění německých dálnic je rozhodnuto. Řidiči začnou platit mýtné od roku 2019. Na kolik mýtné přijde a co musí řidiči platit už teď?

Místo silnice tankodrom? Můžete chtít náhradu škody

28. 2. 2017 | Monika Veselíková | 1 komentář

Místo silnice tankodrom? Můžete chtít náhradu škody

Silnice plné děr a výmolů. Po zimě nic neobvyklého. Stejně tak řady řidičů, kteří si kvůli závadě na vozovce poškodí pneumatiku, pokřiví tlumiče nebo třeba rozhodí geometrii auta. Kde... celý článek

Partners Financial Services