Dobré účty dělají dobré manžele. Proč sepsat (před)manželskou smlouvu

V dobrém i zlém, ve zdraví i nemoci, dokud nás smrt nerozdělí? Polovinu českých manželství dřív než zubatá rozdělí „nepřekonatelné rozpory“. A když dojde na otázky majetku, je z rozporu mnohdy bitva. Pomoct může předmanželská smlouva. Poradíme, jak na ni.
Dobré účty dělají dobré manžele. Proč sepsat (před)manželskou smlouvu

Statistiky mluví jasně – rozvodem končí polovina manželství. Loni si v Česku řeklo ano přes padesát tisíc párů, pětadvacet tisíc se rozvedlo. Při rozvodu se pak vedle svěření dětí do péče často bojuje také o byt, auto a všechno další, co jeden nebo druhý nebo oba spolu během manželství do společné domácnosti pořídili. Rozvodovým tahanicím může předejít předmanželská smlouva. V ní lze jednoduše určit, komu v případě rozvodu zůstane byt a kdo se postěhuje jen s igelitkou. Předmanželská smlouva ale může pomoct i v případě, že jeden z manželů naseká dluhy.

Ačkoli – předmanželská smlouva… Správnější je mluvit o manželské smlouvě. Pojem předmanželská smlouva české zákony neznají, navíc takovou smlouvu skutečně můžete uzavřít nejen před svatbou, ale i během manželství. „V prvním případě je pak nutné po svatbě předložit příslušnému notáři oddací list,“ upřesňuje podmínky pro naplnění platnosti smlouvy prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

Všechno spolu. I dluhy

S majetkem v manželství se to má tak – všechno, co jeden z vás během svazku nabyde, ať už jde o příjmy, nemovitosti, cenné papíry ale i úroky z vkladů nebo příjmy z majetku, který měl jeden z páru už před svatbou, spadá do takzvaného společného jmění manželů. Z pohledu zákona má tak váš partner stejný nárok na auto, na které jste během manželství našetřili pouze vy. Nebo třeba na peníze, které si vyděláte díky pronájmu bytu, který jste koupili ještě za svobodna.

Ano!

Nebo radši ne?

Žít na hromádce nebo stvrdit lásku před bohem, případně úředníkem z magistrátu? Samozřejmě záleží, co vám vyhovuje. Než ale řekněte poslední slovo, projděte si raději náš článek. Proklepli jsme v něm rozdíly mezi manželstvím a nesezdaným soužitím po finanční a majetkově-právní stránce.

Žijeme na psí knížku. Nevyplatí se svatba?

Do společného jmění manželů naopak nespadá dědictví ani dary, které získal pouze jeden z manželů. V bezpečí jsou i věci, které slouží osobní potřebě jednoho z manželů či náhrada nemajetkové újmy, tedy například bolestné.

Vedle movitého a nemovitého majetku a příjmů ale do společného jmění manželů patří i závazky. Jinak řečeno – dluhy. Dřív platilo, že dluhy, které jeden z partnerů naseká ještě před vstupem do manželství, jdou výhradně za ním. Nově ovšem může exekutor sáhnout i po společném majetku. Respektive – prvně je sice na řadě výhradní majetek dlužníka, ale pokud nestačí (nebo třeba vůbec žádný není), může přijít na řadu i jmění společné. Exekuce se v tomto případě na společný majetek vztahuje pouze do výše hypotetického dluhu druhého z manželů.

Když dluh vznikne až potom, co jste svoji, jde z pohledu občanského zákoníku o společný závazek obou partnerů. Výjimku tvoří veřejnoprávní dluhy – dluhy na daních nebo třeba pokuty. Do společného jmění manželů nespadají ani dluhy, které udělal jeden manžel bez vědomí druhého, aniž šlo o obstarání každodenních potřeb rodiny. Může jít například o pořízení motorky nebo značkové kabelky na úvěr.

Konečně poslední výjimkou jsou situace, kdy se dluh týká majetku, který náleží výhradně jednomu z manželů – třeba bytu, který vlastnil jeden z manželů ještě před svatbou a poté ho pronajímal – a navíc v rozsahu, který přesahuje zisky z tohoto majetku.

Do chomoutu chytře

Svatba je jistě velká romantika. Jenže než dojde na den D, musí se toho hodně zařídit. Šaty, prstýnky, úřady. Možná lepší zůstat svobodný. Nebo na to jít chytře s Peníze.cz

Šetříme na svatbě: Do chomoutu i gratis
Svatba v cizině: Aby platila i u nás

A máte vůbec propočítané, jestli se manželství vyplatí?

Svatba, psí knížka? Co se vyplatí?

Zúžit, rozšířit i oddělit

Zákonný majetkový režim, tedy společné jmění manželů, ale není jedinou možností, jak majetkové poměry v manželství upravit. Na majetkovém režimu se totiž můžete s polovičkou domluvit pomocí manželské nebo chcete-li předmanželské smlouvy. Manželská smlouva jasně vymezí, komu patří nemovitost, komu auto a kdo si může po rozvodu odnést leda sedačku.

Prostřednictvím manželské smlouvy lze společný majetek jednak zúžit – dohodnout si, že byt i chalupa jsou společné, sporťák ale patří výhradně manželovi. Případně jasně vymezit takzvané podílové spoluvlastnictví. Stanovit, že manželka spoluvlastní tři čtvrtiny bytu a manžel pouze jednu čtvrtinu. Nebo naopak.

Pomocí smlouvy se ovšem dá majetek i rozšířit – když budete chtít, aby nemovitost, která vám říkala pane už dlouho před svatbou, patřila i vaší drahé polovičce.

Další možností je režim odděleného majetku – společné jmění nevznikne a každý z manželů bude vlastnit výhradně to, co sám vydělá nebo koupí. Když dojde na rozvod, není co dělit.

Předmanželská smlouva může ulehčit život i při vypořádání případné exekuce. Manželskou smlouvu totiž můžete nechat zapsat do takzvaného veřejného seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Když pak po vaší drahé polovičce půjde exekutor, musí si před zahájením exekuce ověřit, jestli náhodou jeho jméno v uvedeném seznamu nefiguruje. Pokud ano, má exekutor povinnost z exekuce vynechat majetek, který je podle smlouvy druhého z manželů. „Není-li smlouva uvedena ve veřejném seznamu listin a exekutor provede zabavení majetku i tomu z manželů, který jej má dle smlouvy výlučně ve svém vlastnictví, na základě smlouvy je uplatněno jeho právo až zpětně. Tomu lze zapsáním do seznamu předejít,“ podotýká k výhodám uvedení do veřejného seznamu listin Radim Neubauer.

Každý pátý to má

Podle Notářské komory ČR je v Česku aktuálně uzavřených zhruba 60 tisíc smluv. Jelikož se ale smlouvy před rokem 2009 neevidovaly, může jich být v praxi i víc. Například jen loni uzavřelo předmanželskou smlouvu téměř deset tisíc párů. Tedy pětina lidí, kteří se ten rok brali.

 

2014

2015

2016

Sňatky

45,6 tis.

48,2 tis.

50,8 tis.

Rozvody

26,8 tis.

26,1 tis.

25 tis.

Rozvodovost (%)

58 %

54 %

49 %

Manželské smlouvy

7,5 tis.

8,7 tis.

9,5 tis.

Zdroj: Notářská komora ČR

Kam pro smlouvu

Pokud se pro manželskou smlouvu rozhodnete, orazítkovat vám ji musí notář. Advokát v tomto případě nepomůže. S sebou musíte mít také občanské průkazy a doklady k majetku, kterého se má smlouva týkat. Pokud už manželství nějakou dobu trvá, nezapomeňte také na oddací list.

Smlouvu si nicméně můžete navrhnout sami. Týkat se ale musí skutečně jen majetku. „Manželská smlouva nesmí obsahovat jinou úpravu než úpravu majetkových vztahů. To znamená, že snoubenci si například nemůžou stanovit, zda a kolik budou mít dětí, kdo se bude o děti starat nebo kdo vykonávat jakou domácí práci,“ upozorňuje Radim Neubauer z Notářské komory. Do smlouvy nepatří ani sankce za případnou nevěru nebo naopak prémie za porození syna.

Částka, kterou si notář za smlouvu naúčtuje, se bude odvíjet od hodnoty majetku – cena většinou začíná na dvanácti stovkách bez DPH. Zapsání smlouvy do veřejného seznamu listin přijde na 220 korun.

Rozumné mládí

Notářská komora si před časem nechala zpracovat průzkum. Agentura STEM/MARK vyzpovídala pětistovku respondentů a zjistila, že 13,7 procenta mužů a 8,7 procenta žen chce v budoucnu předmanželskou smlouvu uzavřít. Kladně odpovídali zejména mladí lidé ve věku do 29 let. Téměř pětina mužů (19,8 procenta) by uzavření předmanželské smlouvy nevnímala jako projev nedůvěry nebo dokonce urážku. Stejný pohled měl o něco menší počet žen – 17,9 procenta.

Průzkum se mimo jiné zajímal o to, zda si partneři věří i pokud jde o dluhy. Z průzkumu vyplynulo, že třicet procent lidí svému protějšku v tomto ohledu důvěřuje. Zhruba tři procenta můžu a tři procenta žen si naopak myslí, že by před nimi partner mohl dluhy záměrně tajit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services