Jak ušetřit na svatbě: Do chomoutu můžete i gratis

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 19. 8. 2015 | 11 komentářů
Češi za svatbu utrácejí majlant. Bez mrknutí oka se kvůli veselce zadluží. Polovina sňatků přitom končí rozvodem. Cynik by řekl, že když člověk strká hlavu do chomoutu, mrhá penězi až příliš, když stejně za chvíli bude koukat kudy z něho ven. Zvažte úspornou variantu. Peníze se budou hodit na rozvodového právníka.
Jak ušetřit na svatbě: Do chomoutu můžete i gratis

Podle průzkumu GE Money Bank dnes lidé za svatbu utrácejí nejčastěji deset až padesát tisíc. Téměř třetina dotázaných za svatbu v posledních dvou letech utratila (nebo se chystá utratit) od padesáti do sta tisíc, dalších dvanáct procent odpovědělo, že je svatba přišla (nebo přijde) na víc než sto tisíc korun. „Nejdražší svatby se konají v Praze, kde cena každé třetí svatby převyšuje sto tisíc korun,“ říká Milada Franek, tisková mluvčí GE Money Bank.

Mladí se dokonce nebojí kvůli svatbě zadlužovat. „Na veselku podle svých představ by si neváhala půjčit víc než třetina mladých novomanželů a téměř polovina z nich by byla ochotna si půjčit částku převyšující padesát tisíc korun,“ plyne z průzkumu GE Money Bank.

Půjdeme proti proudu. Máme pro vás pár tipů a nápadů, jak výdaje za svatbu udržet na řetězu. A zkusíme dojít na samou mez – až k nejlevnější variantě veselky. Bude gratis. Škrtejte se svatebního seznamu s námi.

+15
+
-

Ve dvou se hypotéka lépe táhne

Chcete se po svatbě přestěhovat do vlastního nebo do většího nebo přistavět, kdyby vás náhodou bylo víc? Pomůžeme srovnat produkty, najít nejlepší nabídku a ušetřit. 

1. Bez hostiny

Jedna z nejvyšších položek na účtě: svatební hostina. Škrtáme ji jako první. Za celodenní pohoštění pro jednoho hosta dáte i s pitím přinejmenším patnáct set – samozřejmě můžete hostit ještě skromněji (i podstatně velkoryseji). Ale pracujme s průměrem. Když pozvete třicet lidí, jste rázem na čtyřiceti pěti tisících. Jen za svatební dort dáte aspoň tisícikorunu. A klidně i čtyřikrát tolik.

Platí se taky za živou muziku. A pokud se hostina koná daleko od domova, bude třeba svatebčany ubytovat. Když se budeme držet při zemi, nocleh vyjde na pětistovku na osobu: za třicet ubytovaných patnáct tisíc.

0
+
-

2. Bez prstýnků

A nyní si vyměňte prstýnky – formulka, která v plus minus totožném znění zazní snad na každém svatebním obřadu. Až člověk nabude přesvědčení, že jsou prstýnky povinnost. Kdeže. Klidně se obejdete bez nich. Můžete tak slušně ušetřit. Za dva zlaté kousky dáte nejmíň pět tisíc. Klidně ale taky čtyřicet. Když se spokojíte se stříbrnými nebo s chirurgickou ocelí, pořídíte jeden už třeba za pět stovek.

+18
+
-

3. Bez šatů

Vysoké sumy se dneska platí také za půjčení šatů. Natož za jejich šití na zakázku. Cena půjčovného za svatební šaty pro nevěstu začíná zhruba na dvou a půl tisících, vyšplhá se ale klidně taky na patnáct. Nákladné šaty šité na míru můžou stát klidně i desetitisíce. Nemluvě o ztrátě času – měřením a zkoušením spolehlivě zabijete dlouhé hodiny.

Nový oblek pro ženicha obvykle vyjde na dva tisíce až dvacet tisíc korun, záleží, jaké máte nároky.

Pokud použijete nějaký starší kousek ze svého šatníku, budete mít svatební oblečení gratis. Žádná předepsaná pravidla se na něj nevztahují. Kdo na formality nedbá, vpluje do stavu manželského klidně v džínách.

+7
+
-

4. Bez kytek

Další položka, se kterou je prý třeba počítat: květiny. Kytice pro nevěstu vyjde nejmíň na pár stovek, dát za ni ale můžete i několik tisíc. Platí se taky květiny pro maminky, pro družičky… K tisícikoruně i výš se vyšplhá taky výzdoba auta. Pár stovek nebo tisíc dáte za výzdobu svatební tabule (pokud jste hostinu rovnou neškrtli, jak doporučujeme výš). Myrta pro svatebčany – když budou – vyjde aspoň na deset korun za kus. Opět se ale jedná o zbytné položky.

+16
+
-

5. Na úřadě, na zahradě, jen ne na zámku

Když se vezmete na úřadě – nebo na jiném místě ve vašem městě, kde se svatební obřady běžně konají, v obvyklý termín a čas, žádný poplatek vám nenaúčtují. Poplatek už se dnes obvykle neplatí, ani když se berete mimo své trvalé bydliště. Když budete chtít oddat mimo obvyklé místo nebo den, počítejte s poplatkem okolo tisícikoruny nebo dvou.

Nejdražší jsou svatby na zámku – někde dáte tisícovku, jinde i dvacet tisíc.

+5
+
-

6. Fotky: Amatérské zdarma

Když si najmete profesionálního fotografa, dáte za svatební fotky minimálně patnáct stovek. Celodenní focení se vyšplhá třeba i k deseti tisícům. Kdo chce ušetřit, spokojí se s amatérskými fotkami, řekne kamarádovi, dneska už slušně fotí kdekdo. Nebo fotky prostě oželí, případně si drsně střihne selfie.

+17
+
-

7. Oznámení: Až se uvidíte nebo uslyšíte

Pokud máte potřebu oznamovat, že se budete brát (nebo už jste se vzali), na svatebním oznámení a nechcete si ho sami navrhovat, tisknout v práci a doma rozstříhávat, počítejte aspoň deset nebo dvacet korun za kus. Plus na každý dopis známka za třináct kaček. Při třiceti obeslaných se začnete blížit k další tisícikoruně. Kdo chce šetřit, ať známé informuje, prostě až je potká nebo bude mít na drátě. Poslat můžete taky esemesku, mail… nebo se šťastnou událostí pochlubit na sociální síti.

+14
+
-

Anketa

Půjčili byste si na svatbu?

8. Kdo nemění jméno, s doklady nemá starosti

K zakořeněným zvykům na svatbách patří přestřihnutí občanského průkazu. Dřív totiž byla po uzavření sňatku nutná jeho výměna. K povinným kolonkám v občance patřil i rodinný stav, který obřadem pochopitelně doznává změny. A tak se stará občanka hned na místě likvidovala. Jenže to už dneska neplatí. Na nových občankách vydaných po roce 2012 už rodinný stav být uveden nemusí, pokud na tom vysloveně netrváte. Netrvali-li jste, neměníte-li příjmení ani trvalé bydliště, není důvod doklady měnit. Kdo příjmení vyměnil, obíhání úřadů se nevyhne:

Tolik doporučení, jak lacino pořídit veselku. Pokud máte starost, co by řekli lidi, že jste to odbyli, je tu jednoduchý recept: nezvěte je, nic jim neříkejte a nechte to tak. Brali jste se z lásky – nebo ne?


Pokud jste s tou láskou o další krůček dál, myslíme i na vás:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2015 8:22, Marek Slabihoudek

Uvedené rady jsou jistě v pořádku. Je nutné si ale uvědomit, že jako každý podnik má i svatba nejen výdajovou, ale i příjmovou stránku. Početní hosté přinesou mledému páru často hodnotné svatební dary. Porcelánové štvanici nebo třem stejným žehličkám se lze dnes úspěšně vyhnout seznamem požadovaných předmětů, v němž si každý z hostů vybere to svoje. Pozvání hosté také často cítí pozvání na obřad a hostinu jako závazek příští pomoci novomanželům, což jim lze již ve svatební den i taktně připomenout. Peníze investované do oběda a výslužky se pak mohou několikanásobně vrátit, když strýc o víkendech za stravu a byt zedničí na novém rodinném hnízdě či další svatebčan na ni dováží zdarma materiál. Pozvání nadřízeného z práce umožní snazší kariérní postup a účast klíčových zastupitelů výhodné přikoupení obecního pozemku. Je potřeba samozřejmě uvedenému účelu přizpůsobit výběr hostů, nicméně je třeba se na věc dívat i touto optikou. Je to nakonec námět na pokračování tohoto článku.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 8. 2015 9:21, svobodny

Jenom blbec se zeni !

-39
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Svatba v zahraničí: Jak na to, aby platila i u nás

27. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Svatba v zahraničí: Jak na to, aby platila i u nás

Když si dva chtějí říct ano v cizině, čeká je vedle zahraničního dobrodružství a romantiky taky slušná dávka úředničiny. Máme praktického průvodce pro všechny, kdo zvažují, že do toho... celý článek

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

22. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

Čekáte přírůstek do rodiny? Je čerstvě na světě? Nebo teprve v plánu? Poradíme, jak a kdy žádat o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Pěkně krok za krokem.

Kolik stojí milenka? A vyplatí se?

27. 8. 2012 | Michal Chleboun | 20 komentářů

Kolik stojí milenka? A vyplatí se?

Pořídili jste si nebo si v nejbližší době hodláte pořídit milenku? Pokud ještě náhodou zkušenost z paralelního vztahu nemáte, měli byste vědět, co vás z finančního hlediska čeká.

Příští stanice rozvod. Kolik stojí jízdenka na svobodu?

15. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Příští stanice rozvod. Kolik stojí jízdenka na svobodu?

Prvním krokem k rozvodu je... svatba. Statistika je neúprosná: krachem u nás končí každé druhé manželství. Cesta z chomoutu není zdarma. Přečtěte si, co vás na ní čeká. A hlavně – kolik... celý článek

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

12. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

Kostel. Právě si řekli ano. On že si bere ji, ona že jeho. Střih. Soudní síň. On že si bere auto, ona že děti, on bere sedačku a ona taky že bere sedačku. Právě si říkají ne a ne a... celý článek

Partners Financial Services