Válka operátorů začíná. Vodafone mění tarify, nabídne třikrát více dat

Marek Miler | rubrika: Aktuálně.cz | 14. 5. 2017 | 10 komentářů
Nejběžnější individuální tarif Vodafonu nabídne trojnásobné množství mobilních dat oproti dosavadní nabídce. „Jde o bezprecedentní změnu celé nabídky – od nejnižších tarifů až po ty nejvyšší,“ říká generální ředitel Jiří Báča k novince, kterou Vodafone právě představil. Zároveň ale firma od půlky června znevýhodní datové tarify, u kterých vypne roaming.
Válka operátorů začíná. Vodafone mění tarify, nabídne třikrát více dat

Na českém trhu mobilních telekomunikací se rozbíhá cenová válka, z níž mohou mít prospěch zákazníci. Nové vedení operátora Vodafone přichází s novinkou, která u nejprodávanějšího individuálního tarifu zahrnuje téměř třikrát víc mobilních dat než dosud.

„Jde o bezprecedentní změnu celé tarifní nabídky – od nejnižších tarifů až po ty nejvyšší,“ říká nový generální ředitel tuzemského Vodafonu Jiří Báča v rozhovoru pro Hospodářské noviny. V případě nejpoužívanějšího tarifu je podle něj nová nabídka čtvrtou nejštědřejší ze všech dvanácti zemí Evropské unie, kde firma působí. Lépe na tom jsou co do objemu dat už jen ve Velké Británii, Španělsku a Irsku.

Nejprodávanější mobilní tarif Vodafonu pro jednotlivce dosud za měsíční poplatek 749 korun obsahuje – při smlouvě na dva roky – neomezené volání a SMS plus 2,5 GB dat (původně 1,5 GB dat, ale firma objem nedávno v tichosti navýšila.) V novém ceníku sice zvedne paušál na 777 korun, ale zákazník dostane 7 GB dat. V základu je přitom 5 GB, kdo chce další 2 GB navíc, musí si je každý měsíc „zapnout“ v aplikaci operátora. Firma tak chce naučit klienty, aby více ovládali svůj účet online.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Pro srovnání: konkurenční O2 nyní za stejných 749 korun nabízí 1,5 GB dat. T-Mobile v podobném tarifu s neomezeným voláním a SMS od dubna navýšil objem dat na 4 GB, měsíční cenu zvedl na 799 korun.

Nový tarif začne Vodafone prodávat od 18. května. Spolu s ním do nabídky nově zařadí i neomezené volání a SMS s 20 GB dat za 1777 Kč. Za 1077 Kč pak od 12. června začne prodávat neomezený tarif s 10 GB dat. K oběma bude přidávat 2 GB dat v měsíci za používání aplikace.

Jiří Báča je ve funkci od začátku letošního března a stal se tak prvním generálním ředitelem českého původu v historii tuzemského Vodafonu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny říká, že jeho strategií je přesunout zákazníky k dražším tarifům a odstranit u nich obavy z používání dat. Zaměření na obsluhu klientů pomocí aplikací a webu pak firmě sníží náklady.

U datových tarifů vypne roaming

Vodafone ale jako první operátor v Česku přichází i s jednou nepříjemnou změnou, upozornil server Mobil.idnes.cz. Od 11. června nebude poskytovat roaming u čistě datových tarifů. Od tohoto data totiž operátor začne uplatňovat novou roamingovou regulaci Evropské unie. Ta na jedné straně ruší roamingové příplatky, na druhé ale umožňuje roaming neposkytovat u všech tarifů.

Operátor tento krok vysvětluje tím, že podobu datových tarifů vytvářel pro jejich využití v České republice. “Se změnou podmínek roamingu se ale mění náklady, které na zajištění služby máme, a na to jsme museli reagovat,“ řekla serveru mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Že je postup Vodafonu v souladu s pravidly, potvrzuje i Český telekomunikační úřad. “Není povinností operátora u všech svých tarifů nabízet roaming. Pokud roaming nenabízí, pravidla o regulaci roamingu se na něj přirozeně nevztahují,“ říká Martin Drtina, mluvčí úřadu. Zároveň upozornil, že jde o jednostrannou změnu smlouvy – zákazník tak může vyjádřit svůj nesouhlas a smlouvu ukončit bez jakékoli sankce.

Drahá česká data

Právě kvůli drahému mobilnímu internetu jsou tuzemští operátoři terčem kritiky, k níž se letos přidali i politici. Analýza, kterou loni v říjnu zveřejnila Evropská komise, ukázala, že ceny za mobilní internet v Česku jsou až na dvojnásobku průměru Evropské unie. Většinu uživatelských balíčků měly nejdražší Bulharsko, Maďarsko a Malta, po nich následovaly Česko, Řecko, Portugalsko a Slovensko. Jenže porovnání vycházelo z ceníkových cen, které však v tuzemsku neplatí pro více než třetinu zákazníků. Mnozí Češi totiž využívají služeb takzvaných šedých operátorů nebo mají firemní mobilní tarify od svých rodinných příslušníků, případně pohrozili odchodem ke konkurenci a dostali slevu čili takzvanou retenční nabídku.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 5. 2017 13:05, MoB

O žádnou cenovou válku se nejedná, je to jenom domluvené divadlo pro veřejnost, novináře a samozřejmě uživatele.

+39
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services