Miliony utopené ve psích... Co si o tom myslíte?

Z politických mydlenic nad „reformami“ už jsme unaveni. Mávněme protentokrát nad výstřelky papalášů rukou a vraťme se nohama na zem. Tam totiž leží problém všedního dne, který občana skutečně zajímá.
Miliony utopené ve psích... Co si o tom myslíte?

To vás takhle probudí slunečné ráno, papršlky slunce vás polechtají pod nosem... Pak horká černá káva s trochou mléka, jak ji máte rádi, vymydlit, načančat a vybalit fešné nové botky na jejich první vycházku. Jenže sotva vyjdete z domu, jste v tom! Psí tentononc jako by tam číhalo právě na vás. Možná to včera byly hovězí dršťky, možná takzvané prémiové krmivo pro psy – ale ať to bylo, co to bylo, teď je to celé vaše. I když nechcete.

Jen v Praze (ale Prahu tu berme jen jako zástupce větších měst, kde je stav věcí podobný) je registrováno víc než osmdesát šest tisíc psů a minimálně dalších čtyřicet tisíc prý brázdí metropoli „nelegálně“. Ročně po nich v ulicích zůstává několik tisíc tun exkrementů. Část vyšlapeme my, nebozí občané (typicky nepejskaři), a zbytek zpacifikují úklidové čety. Ostatně funkce „sběrače psích exkrementů“ už se ve větších městech etablovala jako samostatné zaměstnání. Dokonce se dvěma až třemi poddruhy: pěší sběratel s luxem na zádech, sběratel na skútru a sběratel na sací čtyřkolce.

Nejhorší bývá situace po zimní oblevě, to se pak občasné hromádky mění v souvislé řady. Když nastane mimořádně kalamitní stav, povolávají se do pražských ulic poklízecí čety trestanců.

Výkaly za miliony

Minulý čtvrtek jsme se ptali, zda je dobrý nápad upřít volební právo těm, kteří neplatí daně. Debatovalo se jako už dlouho ne a při pročítání příspěvků i slzička ukápla. Od smíchu. Příspěvek, za který bychom chtěli poděkovat obzvláště, a to knížkou Krotitelé dluhů, vybral zcela nedemokraticky editor Peníze.cz. Ostatní členové redakce byli pod různými záminkami zbaveni hlasovacího práva.

Ten příspěvek se pod článkem objevil 25. srpna v 16.58 a podepsal ho Honza. Navrhuje v něm vytřídit občany, kterým na volbách příliš nezáleží a navrhuje pro to jednoduchou a účinnou metodu: za vhození lístku do koše místo do urny by se nabízela stokoruna, buřt a pivo. Kromě jiného by volby byly veselejší. Honza ovšem nenechal e-mail ani jiný kontakt, takže knížka zůstává v redakci na příští týden.

Je to konina. Honza a editor jsou paka

+3
+
-

Radnice jednotlivých městských částí v psích exkrementech ročně utopí desítky milionů korun. Například v samém centru matičky měst, Praze 1, je registrováno 1700 psů. Nainstalováno je tu 85 košů na psí výkaly a 300 stojanů se zásobníky „sběracích“ sáčků. Radnici to ročně přijde na tři a půl milionu. K tomu si ještě platí ruční i mechanizovaný úklid psích hromádek, za který vysází dalších 14 milionů. Roční poplatek za psa v Praze přitom dělá 1500 korun. Ročně se tedy od pejskařů vybere, snadno spočítáme, zhruba dva a půl milionu. Mírný nepoměr příjmů a výdajů, že? Zbytek doplácejí i nepejskaři.

A to všechno jenom proto, že je majitelům psisek a psíků zatěžko ohnout hřbet. Kdyby nebylo, Praha by ročně šetřila okolo sta milionů korun, nehledě na ušetřené nervy Pražanů. A co teprve, kdyby se sečetla suma za celou republiku…

V některých městech můžete dostat za neodklizenou haldičku pokutu. V Praze vám za takový prohřešek strážníci naúčtují až tisícikorunu. Jenže pejskaři si z toho zjevně hlavu nedělají. Řadě z nich zkrátka papírové sběrací sáčky k srdci ani k ruce nepřirostly. Přitom by na ně mohli být hrdí – však se jedná o český vynález, ze kterého je žádaný vývozní artikl. Do našich pytlů už se dneska sbírá i na Kanárech!

Podle trusa poznáš kosa

A nyní přicházíte na řadu vy, naši milí a kreativní čtenáři. Jak by se podle vás dala palčivá situace s psími exkrementy řešit? Kam s ním?

Předně se nabízí přitvrdit vůči pejskařům a přidat k cifře pokuty ještě jednu nulu. A třeba motivovat městskou policii podílem z té sumy. Další variantou je inspirovat se v cizině. Jedno severoitalské město přišlo už před pár lety s nápadem vytvořit databázi DNA všech registrovaných psů. Policisté by mohli po analýze trusu snadno odhalit každého lajdavého páníčka. Asi by to něco stálo, ale proč to se vší parádou neúčtovat hříšníkům? Aspoň by se příště rozmysleli.

Poslední možností, která nás napadá, je psí trus zkrátka nějak zhodnotit, jako to dělá pražská zoo s trusem sloním – zájemci za jedenapůlkilový kyblík platí sedmdesát korun a na hnojení je prý jedinečný, v zoo se dveře netrhnou. Jenže o psí hromádky prý zatím zájem není, a tak končí ve spalovnách nebo na skládkách spolu s běžným odpadem.

A co si o tom myslíte vy? Kdo z vás přijde na nejúčinnější způsob, jak proti psím exkrementům bojovat? A kdo vykoumá, jak tento zatím nadbytečný „artikl“ zhodnotit?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskuzního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 5. září získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Petra Dlouhá

Autor článku Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 9. 2011 8:25 | Miroslav

Dobrý den pani Dlouhá! Anketní otázky na konci Vašeho článku postrádají ještě jednu, a myslím si po vlastních zkušenostech, zásadní otázku. Otázku cílenou na úředníky radnic : Udělal Váš úřad vše co mohl pro snížení nákladů na "sběrací" sáčky? Chci tím tedy říci: Nejsem nějakým příznivcem chovatelů psů, avšak ne vždy za vysoké náklady radnic na úklid nesou vinu jen "pejskaři".
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2011 22:16 | Tomas

Až budeš platit takové peníze, aby to ten sběr pokrylo, tak pak něco vykřikuj, chlíváku...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 9. 2011 22:14 | Tomas

Ne, proč? My svoje exkrementy na ulicích nenecháváme, ty jo? Jinak na ty pánybohy si hrajete vy, paničky a páníčkové, když ty svoje čuby připouštíte a určujete, kolik se těch sh*tmakerů narodí. My (nebo já osobně) jen nechci šlapat ve sr**kách a ještě to dotovat...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 9. 2011 0:10 | Matěj

A nechtěli byste si také nechat očipovat zadnice? Za každý "výstřel" by člověk zaplatil 5000 Kč pokutu. Řešíte tady jenom to, jak zabránit vysokému počtu psů, určujete jak velká psí plemena mají být ve městech a myslíte si, že jste páni bozi? Ze můžete říci, tyhle zvířata tady budou žít a tyhle ne?
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2011 23:29 | jezevec

ten nápad s evidovanou dna a jmenovitým zasíláním faktur za exkrementy posbírané uklízecí službou je vpravdě geniální. navíc by pravděpodobně stačilo prvních dvacet dvacetitisícových pokut, trocha popularity v médiích, a problém by se vyřešil sám od sebe . . . .
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2011 23:25 | Ondřej

Vyřešit to jednoduše. Dát psovi pod pr*el pytel (stejný jako nosí koně pod ocasem,např na Staromáku) a pes by smolil do pytle. Majitel by pytel potom vyhodil a bylo by (teoreticky) po problému s psími výkaly.

A preventivně dát každému majiteli psa jako dárek rozmazané psí fuj fuj na talíři, aby viděl jak je to hnusné když to po něm neuklidí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2011 22:18 | Tomas

Ale to je zase o člověku. Kdo ho uvazuje na vesnici, u něj by se dobře neměl ani v paneláku.
Ale kdo se mu (v rámci možností) snaží trochu věnovat a dopřát mu v paneláku, u toho by (kdyby bydleli na vesnici v baráku) mohl pobíhat po zahradě, je tam snazší vypustit ho při procházce bez vodítka, navečer vzít domů do obýváku apod. Prostě na venkově jsou ty možnosti větší.
Na druhou stranu jsou i psi, kterým je zahrada fuk a stejně tam vyběhnou leda vykonat potřebu (třeba našich yorkšír). Takoví do bytu či paneláku klidně (pokud majitel zkrotí jejich ňafání). Do bytu patří tak maximálně pes velikosti kokršpaněla (pokud to teda nemá nějaký zvláštní důvod, třeba slepecký pes bývá většinou větší).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2011 22:06 | Tomas

Tak když to počítám podle uvedeného příkladu, tak kdyby byli všichni poctiví sběrači, tak by se muselo z každého psa vybírat přes 2 tisíce ročně, aby to pokrylo náklady na pytlíky a stojany. Vybírá se 1,5 tis.
Jenže to je utopie (že každý bude sbírat), takže to máme náklady (na P1) přes 10 tisíc ročně na jednoho psa.
Proč mám, sakra, někomu sponzorovat koníček?? Myslím, že pes je zbytný majetek (ano, majetek), s výjimkou starých či nemocných lidí by si ty náklady měli plně hradit majitelé.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2011 22:01 | Tomas

Kdybys uměl číst a počítat, tak ten výkal tvého miláčka si za 1500 určitě neseberou. To pokryje jen zlomek nákladů na tvoje lajdáctví.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2011 21:51 | Tomáš

zásadně nic nesbírám
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2011 20:04 | Lena

Jak hloupé, Honzo, nikoliv prosté.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2011 20:02 | Lena

Je potřeba ztížit množení psů. To je ten problém. Nekontrolované neregulované množení psů je také hlavní příčinou jejích týrání, nejen jejich počtu. Tohle je typický příklad množírny psů bez PP: http://www.cibela.cz/psi_chvalesovice.html - fotky až dole jsou z původního prostředí, nebo zde: http://galerie.albumfotek.cz/33109/?p=1
A jiné, samozřejmě. Je jich plno.
Mě je zle především z lidí, nikoliv ze psů, kteří nenadělají ani zlomek bince co lidi. Za psí výkaly ve městech taky můžou lidi, nikoliv psi.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2011 19:55 | Lena

Týraný pes v paneláku? A na vesnici ne? Znám to na obou místech a můžu říct, že psi jsou na vesnicích povětšinou chudáci a jejich "chov" kolikrát hraničí s týráním, případně už je za. Jestli máte dojem, že pes celý den o samotě v malém kotci na zahradě je šťastnější než pes s pánečkem v paneláku, zvu Vás, pane Skalko, k nám na ves. Tam si těch samotou řvoucích osamělých chudáků můžete užít do sytosti. O sebepoškozování ani nemluvím, o úvazech na řetězech taky ani nemluvím ... prostě kolikrát středověk.
A mimochodem: neznám psa, který by doopravdy uhlídal dům před zlodějem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2011 19:42 | Jaroslav Rázl

Poplatek podle velikosti psa je plošně nespravedlivý, neřeší problém.
Pokuty za skutečné a prokázané neuklízení je spravedlivé.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2011 16:44 | Gabriel Pleska

Proti tomu nelze nic namítnout. A ať jsou všichni poctiví. A ať je mír. Některé věci bohužel nefungujou ideálně...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 28 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je libo Mazlíka, nebo Mazlíčka?

4. 9. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Je libo Mazlíka, nebo Mazlíčka?

Pojistit sebe nebo bližního svého již dnes není problém ani v Česku. Možnost životního i zdravotního pojištění na čtyřnohého miláčka, konkrétně psa, je ovšem na domácím trhu žhavou... celý článek

Čivavu pod sedadlo, labradora ke kufrům

10. 7. 2007 | Milan K. Osvaag | 2 komentáře

Čivavu pod sedadlo, labradora ke kufrům

Vzít s sebou na dovolenou k moři psa může stát skoro tolik, jako cesta dospělého člověka. Navíc před cestou je nezřídka třeba sehnat řadu potvrzení a nakoupit potřebnou výbavu. Jednodušší... celý článek

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

Máte psa, kočku, papouška nebo snad leguána? Pak asi každým rokem před dovolenou řešíte, jak mu v době své nepřítomnosti zajistit co nejlepší péči, nebo zda ho raději vzít s sebou.... celý článek

Kolik stojí nejlepší přítel člověka v číslech

3. 4. 2002 | Radka Kolínská

Kolik stojí nejlepší přítel člověka v číslech

V těchto tabulkách najdete ceny toho nejdůležitějšího, co bude váš miláček potřebovat. Platíte více nebo méně?

Kolik stojí nejlepší přítel člověka?

3. 4. 2002 | Radka Kolínská | 3 komentáře

Kolik stojí nejlepší přítel člověka?

Pes se od vlka oddělil již před více než sto tisíci lety. Od té doby si nejlepší přítel člověka svého páníčka pěkně ochočil. Nyní slouží lidi psům a stojí to dost peněz.

Partners Financial Services