Přiznejte do konce ledna. Silniční daň 2017: Pravidla, formuláře, kalkulačka.

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 3. 1. 2017 | 2 komentáře
Každý, kdo používá auto k podnikání nebo provozuje velký nákladní vůz, musí platit silniční daň. Daňové přiznání za loňský rok je třeba podat do konce ledna. Máme pro vás přehled všeho, co potřebujete o silniční dani vědět, čerstvé formuláře daňového přiznání a kalkulačku, která silniční daň vypočítá.
Přiznejte do konce ledna. Silniční daň 2017: Pravidla, formuláře, kalkulačka.

Jestli používáte auto pro samostatnou výdělečnou činnost, musíte z něj platit silniční daň. Nezáleží, jestli vozidlo máte v obchodním majetku nebo jakým způsobem uplatňujete výdaje. Silniční daň se ale platí pouze za měsíce, ve kterých se auto k podnikání skutečně užívalo. Kromě podnikatelů musí silniční daň odvádět také každý, kdo provozuje velké nákladní auto.

Jakmile vám vznikne povinnost platit silniční daň, musíte se k ní zaregistrovat. A to nejpozději v nejbližším termínu splatnosti daně. Takové termíny jsou během roku čtyři, upřesníme si je níž. Pokud přestanete splňovat podmínky pro placení silniční daně – tedy například auto přestanete používat k podnikání – podáte žádost o zrušení registrace.

Přihlášku k registraci, odhlášku i čerstvý formulář daňového přiznání s přílohami nabízíme ke stažení v boxu.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Na podání daňového přiznání k silniční dani za rok 2016 je čas do letošního posledního ledna. Stejný termín platí pro uhrazení nedoplatků na dani za předešlý rok.

Pozor! Přiznání k silniční dani musíte podat, i když provozujete vozidlo, které je od silniční daně osvobozené (silniční daň se rovná nule). Daňové přiznání nemusíte podávat, když provozujete vozidlo, které není předmětem silniční daně.

Silniční daň: Kdy ano, kdy ne

Jak bylo řečeno výš, silniční daň v Česku povinně přiznávají a platí firmy a podnikatelé, kteří užívají vozidlo k výdělečné činnosti. Předmětem silniční daně jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla registrovaná a provozovaná v Česku.

Pokud je vozidlo registrované v cizině, ale provozujete ho u nás, nemusíte silniční daň v České republice platit ani podávat daňové přiznání. Totéž platí, když je vozidlo registrované u nás, ale provozované v cizině – v Česku se nepřiznáváte a daň tu neodvádíte.

Silniční daň se platí za každý měsíc, ve kterém se auto používalo k podnikání. Nezávisle na tom, jestli se vozidlo užívá k výdělečné činnosti, se daň hradí z vozidla s nejvyšší povolenou hmotností převyšující 3,5 tuny, určeného k přepravě nákladů, které je registrované v České republice. Neplatí se pouze za měsíce, ve kterých byly (po celý měsíc) odevzdané registrační značky do depozita.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Předmětem silniční daně nejsou zákonem vymezená zvláštní vozidla – kupříkladu samojízdné pracovní stroje, traktory a jejich přípojná vozidla, dále speciální pásové automobily a vozidla, kterým byla přidělena zvláštní registrační značka. Kvůli jmenovaným vozidlům tedy daňové přiznání podávat nemusíte.

Podrobný výčet vozidel, která jsou předmětem silniční daně, najdete v § 2 zákona o silniční dani.

Vedle toho existuje skupina vozidel, která jsou od silniční daně osvobozená. Patří sem třeba zametací vozidla, značkovače silnic, požární vozidla využívaná hasiči, vozidla provozovaná ozbrojenými silami, civilní obranou, bezpečnostními sbory, vozidla zabezpečující linkovou osobní vnitrostátní dopravu (pokud ujedou pro tento účel víc než osmdesát procent kilometrů) nebo vozidla zpravidla s méně než čtyřmi koly zapsaná v technickém průkazu jako vozidla kategorie L a jejich přípojná vozidla. Osvobozené od daňové povinnosti jsou dále vozy do dvanácti tun, které jezdí na alternativní pohon – tedy třeba na elektřinu, LPG nebo CNG, případně na hybridní pohon.

Celý seznam osvobozených vozidel je v § 3 zákona o silniční dani.

Poplatník silniční daně

Silniční daň platí provozovatel vozidla, který je uvedený v technickém průkaze. Až na pár výjimek. Pokud zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci náhrady za pracovní cesty, na které zaměstnanec jezdí vlastním autem, musí zaměstnavatel odvádět daň i za tento vůz, ačkoli mu nepatří a sám ho neprovozuje. Zaměstnavatel může daň zaplatit buď za každý měsíc, kdy se pracovní cesty konaly, nebo využije denní sazbu: dvacet pět korun za den služebky. Po celé zdaňovací období (kalendářní rok) musí využívat jednu nebo druhou variantu zdanění, střídat je nejde.

Pozor na to, když své auto půjčíte někomu, kdo ho bude užívat ve své podnikatelské činnosti – pak totiž budete muset jako vlastník auta podat daňové přiznání a odvést silniční daň, povinnost nepůjde převést na člověka, kterému jste vůz půjčili.

Komu odevzdat peníze

Čísla účtů berňáků

Při platbě silniční daně je před číslo účtu finančního úřadu třeba přidat předčíslí: 748-. Čísla účtů pro placení silniční daně tedy vypadají následovně:  

  • Hlavní město Praha 748-77628031/0710
  • Středočeský kraj 748-77628111/0710
  • Jihočeský kraj 748-77627231/0710
  • Plzeňský kraj 748-77627311/0710
  • Karlovarský kraj 748-77629341/0710
  • Ústecký kraj 748-77621411/0710
  • Liberecký kraj 748-77628461/0710
  • Královehradecký kraj 748-77626511/0710
  • Pardubický kraj 748-77622561/0710
  • Kraj Vysočina 748-67626681/0710
  • Jihomoravský kraj 748-77628621/0710
  • Olomoucký kraj 748-47623811/0710
  • Moravskoslezský kraj 748-77621761/0710
  • Zlínský kraj 748-47620661/0710
  • Specializovaný FÚ 748-77620021/0710

Zálohy se platí čtyřikrát ročně

Silniční daň se platí formou záloh, které jsou splatné čtyřikrát do roka:

  • za leden, únor a březen k 15. dubnu,
  • za duben, květen a červen k 15. červenci,
  • za červenec, srpen a září k 15. říjnu,
  • za říjen a listopad k 15. prosinci.

Zbylou část daně, tedy případný nedoplatek za prosinec, který zálohy nepokrývají, je třeba vyrovnat do konce ledna následujícího roku.

Za každý měsíc, kdy vůz podléhal daňové povinnosti, zaplatíte dvanáctinu roční sazby silniční daně. Kdo nechce hlídat termíny záloh, může zaplatit celou roční zálohu už v první platbě.

V lednu následujícího roku vyplníte daňové přiznání, ve kterém vyúčtujete uhrazené zálohy a případný nedoplatek na dani.

Jak se počítá silniční daň

Máme pro vás kalkulačku silniční daně, která všechno vypočítá za vás, stačí zadat vstupní údaje – jestli nevíte zpaměti, mrkněte do velkého technického průkazu.

Sazba silniční daně u osobního auta se odvíjí od toho, jaký má objem motoru. Příklad: podnikatel má auto s objemem motoru 1500 až 2000 kubických centimetrů, silniční daň dělá tři tisíce ročně.

V případě nákladního vozu je důležitý počet náprav a součet největších povolených hmotností na nápravy. Sazba daně se může vyšplhat až na 50 400 korun za rok.

Roli hraje také věk auta, přesněji datum, kdy bylo prvně registrované (u nás nebo v cizině). Jestli bylo poprvé registrované před míň než devíti lety, sazba daně se snižuje o:

  • 48 procent po dobu 36 kalendářních měsíců od data první registrace,
  • 40 procent po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců a
  • 25 procent po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců.

V případě auta, které bylo poprvé registrované před rokem 1990, se sazba daně naopak zvyšuje o dvacet pět procent.

Výpočet silniční daně 2024

ccm

Další kalkulačky

Podávám přiznání a platím: Jak na to

Daňové přiznání se podává na územním pracovišti krajského finančního úřadu, příslušném podle sídla podnikatele či firmy, případně místa pobytu. Podat ho můžete na tištěném formuláři, osobně či poštou, nebo elektronicky datovou zprávou, která je opatřena uznávaným elektronickým podpisem nebo odeslána z datové schránky.

Elektronický formulář můžete vyplňovat na webu daňové správy (je možné odeslat ho elektronicky nebo po vyplnění uložit a vytisknout).

Kdo má aktivovanou datovou schránku, podává daňové přiznání i přihlášky k registraci povinně elektronickou cestou, jinak hrozí dvoutisícová pokuta. Kdo nesplněním povinnosti elektronického podání závažně ztěžuje správu daní, vystavuje se ještě většímu riziku, pokuta pak může dosáhnout až padesáti tisíc.

Silniční daň můžete uhradit poštovní poukázkou nebo bankovním převodem na účet příslušného krajského finančního úřadu. Čísla bankovních účtů jednotlivých finančáků vidíte v boxu. Jako variabilní symbol uveďte své daňové identifikační číslo (DIČ), nebo rodné číslo, pokud nemáte DIČ.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 600 milionů

24. 10. 2023 | redakce Peníze.CZ

Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 600 milionů

Podnikatelé a firmy mají na daňových účtech celkový přeplatek ve výši 635 milionů, který vznikl z uhrazených záloh na silniční daň. Ty byly v průběhu roku 2022 zrušeny. Finanční správa... celý článek

Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 1,5 miliardy

20. 9. 2022 | Jiří Hovorka

Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 1,5 miliardy

Podnikatelé a firmy mají na daňových účtech celkový přeplatek ve výši 1,5 miliardy, který vznikl z uhrazených záloh na silniční daň. Ty byly v průběhu roku 2022 zrušeny. Finanční správa... celý článek

Zrušení silniční daně je definitivní, schválili ho senátoři

18. 5. 2022 | Jiří Hovorka | 4 komentáře

Zrušení silniční daně je definitivní, schválili ho senátoři

Zrušení silniční daně u osobních automobilů, autobusů a nákladních aut do 12 tun definitivně prošlo, když ho dnes schválili senátoři. Například u osobních aut jde o úsporu v řádech... celý článek

Benzin a nafta mají zlevnit, vláda schválila balíček

7. 4. 2022 | redakce Peníze.CZ | 15 komentářů

Benzin a nafta mají zlevnit, vláda schválila balíček

Vláda podpořila balíček opatření, která reagují na rekordně vysoké ceny pohonných hmot v důsledku ruského útoku na Ukrajinu a situace na světových trzích. „Pomůže to všem občanům, kteří... celý článek

Týká se vás silniční daň? Přiznání se blíží

18. 1. 2022 | redakce Peníze.CZ

Týká se vás silniční daň? Přiznání se blíží

Daňové přiznání k silniční dani za rok 2021 je potřeba podat nejpozději v pondělí 31. ledna. Kdo musí platit silniční daň a jaká jsou další pravidla? Tady je aktuální přehled a kalkulačka. celý článek

Partners Financial Services