Pojišťovny: Na povinném ručení tratíme miliardy. Výrazně zdraží hlavně pro mladé a tahače

Pojišťovny sice letos na povinném ručení vyberou o dvě miliardy více než před rokem, stále ale podle České asociace pojišťoven na tomto pojištění prodělávají. Průměrné ceny stagnují kvůli velkému konkurenčnímu boji. Výrazné zdražení si pojišťovny dovolí jen tam, kde vyplácejí největší škody.
Pojišťovny: Na povinném ručení tratíme miliardy. Výrazně zdraží hlavně pro mladé a tahače

Pojišťovny letos vyberou na povinném ručení 21 miliard korun, což je o půl miliardy více než loni. Důvodem je zejména nárůst celkového počtu pojištěných vozidel, kterých v Česku letos přibylo už 183 tisíc. Česká asociace pojišťoven ale upozorňuje, že náklady povinného ručení stále převyšují vybrané pojistné. Pojišťovnám podle ní na povinném ručení vzniká každý rok dvoumiliardová ztráta, proto začaly pro nejrizikovější skupiny řidičů a vozidel zdražovat.

Průměrná cena povinného ručení za celý trh nyní meziročně stagnuje na úrovni 2796 korun. Podle výkonného ředitele České asociace pojišťoven a České kanceláře pojistitelů Jana Matouška ceny drží na stejné úrovni konkurenční boj pojišťoven. Zdražení ale už pocítili majitelé nákladních firemních vozidel a tahače návěsů. Vybrané pojistné v této oblasti podle pojišťoven nestačí ani na pokrytí všech škod a dalších nákladů spojených s povinným ručením. V případě tahačů návěsů se proto pojistné za posledních pět let zvýšilo o 15 procent na téměř 46 tisíc korun.

Kdo srovnává, ten jede. Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Podobný postup pojišťovny uplatňují vůči klientům mladším než 30 let. V jejich případě průměrné pojistné zdražilo za posledních pět let o více než osm procent na 4634 korun. Důvodem je to, že mladí řidiči, zejména ve věku 20 až 25 let, způsobují nejvíce škod.

Dále také platí to, že většinu dopravních nehod způsobí muži. Na ženy připadá jen každá čtvrtá škodní událost v povinném ručení. Následky nehod, které způsobí ženy, jsou navíc v průměru menší než u mužů.

Rozdíly ve škodní frekvenci jsou i mezi jednotlivými regiony České republiky. V průměru nejvíce viníků škod je v okrese Ústí nad Labem, kde na 10 000 pojištěných automobilů připadá 420 škod. Následuje okres Jablonec nad Nisou (401) a Děčín (400), na opačném konci žebříčku je Pelhřimov s 213 škodami na 10 000 vozidel, Jindřichův Hradec (223) a Žďár nad Sázavou (224).

Pojišťovny chtějí vidět na přestupky

Pojišťovny uvažují i o dalších způsobech, jak rozpoznat řidiče, u kterých je vyšší riziko vzniku škody u povinného ručení. “Vstoupili jsme do debaty s ministerstvem dopravy ohledně možného sdílení informací o přestupcích,” řekl Jan Matoušek. Co nejpřesnější vyhodnocení rizikovosti řidičů a stanovení adekvátní výše pojistného je podle něj pro pojišťovny naprosto zásadním tématem.

„V ČR se tak začínají objevovat nové pojistné produkty, které rozšiřují standardní rozlišovací kritéria a v pojistném zohledňují například u vozidla i počet najetých kilometrů ročně. Paralelně se zpřesňováním rozlišování by však mělo dojít i k postupnému vyrovnání bilance u dlouhodobě ztrátových oblastí,“ uvedl dále Matoušek. S novou nabídkou na trh nedávno přišla pojišťovna Allianz, která láká řidiče, kteří ročně nenajezdí více jak deset tisíc kilometrů, na garanci nejnižší ceny. Podle konkurenčních pojišťoven je ale na další zlevňování nevhodná doba právě kvůli tomu, že je pro ně povinné ručení ztrátové.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2016 6:26, Des

Třeba mě je to fuk, pojišťovnu nevybiram podle toho kde uvidím reklamu, ale podle toho co a za kolik nabizi.Je to jako se vším. Na reklamy jakéhokoli typu na jakýchkoli místech jsem imunní. Pokud u někoho funguje uvažování, že to musí být přece pro pojištěného maximálně užitečná pojišťovna, když sponzoruje třeba právě ligu fotbalu je hodně hloupé myšlení.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

22. 1. 2024 | Pavla Adamcová

Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

Také na cesty po Evropě by od příštího roku měla nově stačit zelená karta jen v elektronické podobě, například uložená v mobilním telefonu. 

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services