Nová pomoc pro podnikatele pokryje další náklady. Má ale háček

Lukáš Kovanda | rubrika: Komentář | 6. 3. 2021 | 5 komentářů
Vláda chystá nový covidový program pro podnikatele. Kompenzace však znevýhodní ty, kteří s pandemií důmyslně bojují.
Nová pomoc pro podnikatele pokryje další náklady. Má ale háček

Zdroj: Shutterstock

Vláda chystá nový kompenzační program pro podnikatele – jak firmy, tak OSVČ. Má se jmenovat Covid Nepokryté náklady. Dosáhnou na něj ti podnikatelé, jejichž obrat v době pandemie poklesl o 40 a více procent v porovnání se stejným obdobím posledního předpandemického roku, tedy 2019.

Pokud tedy daný podnikatel v době pandemie utrpěl v porovnání s rokem 2019 pokles tržeb o 40 a více procent, od takto vzniklé ztráty se odečtou prostředky, které případně čerpal z již existujících podpůrných a záchranných programů, jako je Antivirus. Výsledek takového odečtení představuje „nepokryté fixní náklady“, přičemž stát bude připraven v rámci nového programu kompenzovat 60 procent z nich, maximálně však do výše 40 milionů korun.

Program by měl být v rámci svých výzev členěn čtvrtletně. První výzva se tedy bude vztahovat k rozhodnému období prvního letošního čtvrtletí, tj. období od 1. ledna do 31. března. Firma nebo OSVČ tedy musí být v tomto období ve ztrátě a zároveň musí vykazovat zmíněný alespoň 40procentní propad tržeb v porovnání se stejným obdobím roku 2019. Při splnění těchto podmínek podnikatel tedy může žádat o podporu v rámci programu Covid Nepokryté náklady, pokud tedy ještě zároveň platí, že k 31. prosinci 2019 nebyl v úpadku, likvidaci, nespolehlivým plátcem, nespolehlivou osobou, ani nečelil kolektivnímu insolvenčnímu řízení.

Je příznivé, že nový program konečně vychází z parametru tržeb, respektive jejich poklesu. Není tedy koncipován dle počtu zaměstnanců. Problematické je však to, že navrhuje kompenzovat pouze 60 procent nepokrytých fixních nákladů. Řada podnikatelů již v druhém roce pandemie nemá dostatek rezervních prostředků, aby pokryla ze svého zbylých 40 procent nákladů. Kompenzace by měla činit spíše 70 až 90 procent, v závislosti na velikosti podniku, kdy nejvyšší procentuální kompenzace by šla podnikům nejmenším.

Dalším sporným číslem v navrhovaném programu je cifra 40procentního a vyššího poklesu tržeb. I zde je vláda až příliš přísná. Kompenzovat by měla spíše již při 30procentním a vyšším poklesu tržeb. Kompenzace při 40procentním a vyšším propadu tržeb totiž například v oblasti gastronomie bude znevýhodňovat ty podnikatele, kteří na pandemickou situaci pružně zareagovali třeba otevřením výdejních okének s pokrmy. Často kvůli tomu jejich tržby klesají třeba o třetinu, takže na podporu v rámci nového programu by to ještě nestačilo. Zato by na ni dosáhl konkurent, který se výdejní okénko nenamáhal otevřít, takže mu tržby klesly o mnohem více. O více než 40 procent.

Autor je hlavním ekonomem Trinity Bank.

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+78
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový kompenzační bonus: Začíná příjem žádostí

2. 3. 2021 | Petr Kučera | 54 komentářů

Nový kompenzační bonus: Začíná příjem žádostí

Podpora pro OSVČ se zvyšuje a může na ni dosáhnout víc lidí. Základem bude pokles tržeb aspoň o 50 %. Novinkou je příspěvek v době karantény nebo onemocnění covidem.

Podnikatelům ještě přitížíme. Maláčová využila nouzový stav

26. 2. 2021 | Petr Kučera | 29 komentářů

Podnikatelům ještě přitížíme. Maláčová využila nouzový stav

Přílepky od poslanců ČSSD zkomplikovaly rychlé přijetí zákona, který má zaměstnancům přinést víc peněz při karanténě a izolaci.

Proč podnikatelů neubývá? Rostoucí počty OSVČ očima expertů

19. 2. 2021 | Gabriel Pleska | 15 komentářů

Proč podnikatelů neubývá? Rostoucí počty OSVČ očima expertů

Pesimistické předpovědi o úřadech práce plných někdejších podnikatelů nevycházejí. Tedy aspoň zatím. Podle statistik naopak živností i samotných osob samostatně výdělečných proti loňsku... celý článek

Musí mít OSVČ podnikatelský účet?

27. 1. 2021 | Veronika Hejná | 17 komentářů

Musí mít OSVČ podnikatelský účet?

Podnikáte jako osoba samostatně výdělečně činná – OSVČ. Potřebujete k tomu nutně podnikatelský účet v bance, nebo vám stačí běžný účet pro soukromé účely? A jaké jsou výhody a nevýhody... celý článek

Pomoc podnikatelům očima expertů. Rychlá a jednoduchá, to nemůžeme říct

15. 1. 2021 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 7 komentářů

Pomoc podnikatelům očima expertů. Rychlá a jednoduchá, to nemůžeme říct

Nepovedla se, je pomalá a neprůhledná. Tak hodnotí experti v široké shodě podporu, kterou pro podnikatele kvůli dopadům koronaviru připravila vláda.

Partners Financial Services