Start podnikání krok za krokem: fyzická osoba

Michael Hájek | rubrika: Jak na to | 26. 1. 2017 | 1 komentář
Ať už přecházíte ze zaměstnání na volnou nohu nebo začínáte podnikat hned po škole, čeká vás pár administrativních úkonů. V tomto článku jeden po druhém přestavíme, aby vás pak nemohlo nic zaskočit.
Start podnikání krok za krokem: fyzická osoba

Jak získat živnost

Drtivá většina podnikajících fyzických osob podniká na základě živnostenského oprávnění. Postup jeho získání je jednoduchý. Stačí zajít na kterýkoliv živnostenský úřad, vyplnit zde jednotný registrační formulář a zaplatit správní poplatek 1000 korun (rozšiřování živnosti o novou činnost stojí už jen 500 Kč, u volných živností je zdarma).

Při vyplňování formuláře budete volit typ živnosti. Nejvíc OSVČ podniká na základě volné živnosti, u které stačí splnit všeobecné podmínky: plnoletost, trestní bezúhonnost a způsobilost k právním úkonům.

Některé profese ale vedle všeobecných podmínek vyžadují také prokázaní odborné způsobilosti – vzdělání a praxe. Máme na mysli řemeslné, vázané a koncesované živnosti, které jsou definované v příloze 1, příloze 2 a příloze 3 živnostenského zákona.

Na volnou nohu

Nebo zpátky na zem

Nechcete šéfa, chcete si sami organizovat práci, shánět zakázky a ukázat sobě i světu, že na to máte? Rozhovor s Robertem Vlachem, majitelem portálu Na volné noze vás může namotivovat, ukázat vám úskalí i výhody života volnonožců. A taky vás může včas vrátit na zem:

Na volné noze uspěje jen půlka z nás

Mladí volnonožci míří rovnou za hranice

Potřebujete živnost?

Existují ovšem profese, ke kterým živnost nepotřebujete. Povolání zemědělců, lesníků, umělců, advokátů nebo třeba léčitelů totiž živností není a řídí se zvláštními předpisy. Kompletní seznam profesí, ke kterým nepotřebujete živnost, najdete v § 3 živnostenského zákona.

To ale neznamená, že byste začátek svého podnikání nemuseli hlásit. Například začínající zemědělce čeká registrace na obecním úřadě a zápis do Evidence zemědělských podnikatelů, advokáti zase musejí složit státní zkoušku.

Praxe je dokonce taková, že řada fyzických osob si živnostenské oprávnění zřídí, byť jej pro svou profesi nepotřebuje. Za určitých okolností z něj totiž plynou výhody – tou zřejmě nejlákavější je možnost uplatnění vyšších výdajových paušálů (viz níže).

„Živnosťák“ už fyzicky nedostanete

Vyplnění jednotného registračního formuláře na živnostenském úřadě vás automaticky zaregistruje na finanční úřad, zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Podle uvážení se můžete zaregistrovat i k placení DPH nebo silniční dani.

Živnostenský list už ale dnes nedostanete. Do týdne od ohlášení vám přijde pouze takzvaný výpis z živnostenského rejstříku, ze kterého se dozvíte své IČ. Během měsíce vám pak napíšou také z finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení i zdravotní pojišťovny, aby vám sdělili platební podmínky. Jestliže nic nepřijde, raději si tam zavolejte – jednotná registrace ne vždycky stoprocentně funguje.

Výhled do budoucna

Co vás čeká od roku 2018

Větší změny v oblasti sociálního pojištění – zejména ve způsobu platby záloh – by mohl přinést rok 2018. Přehled novinek, které chystá Ministerstvo práce a sociálních věcí, Peníze.cz přinesly před časem:

Chystají se změny v sociálním pojištění

Co budete platit

Jestliže je živnost vaší hlavní činností, musíte hned za první měsíc podnikání platit minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění. V roce 2017 se připravte na měsíční platby ve výši 1906 Kč za zdravotní pojištění a 2061 Kč za sociální pojištění.

Pojištění platíte zpětně za předchozí měsíc. Zdravotní musíte uhradit nejpozději k 8. dni následujícího měsíce, sociální pak nejpozději k 20. dni.

Po prvním podání ročního přehledu příjmů vám příslušné úřady vypočítají pojistné i daně pro následující rok v závislosti na vašem zisku. Sociální pojištění činí 29,2 % z vyměřovacího základu, zdravotní pojištění 13,5 % z vyměřovacího základu a daň 15 % ze základu daně. Vyměřovací základ činí 50 % ze zisku.

Jak snížit odvody

Výši daní i pojištění ovlivňuje výše zisku (daňového základu). Veďte si proto daňovou evidenci a uschovávejte všechny účtenky i faktury spojené s podnikáním, které následně vykážete jako náklad. Anebo ještě lépe uplatňujte výdaje procentem z příjmů – lidově paušální výdaje.

Výdaje procentem z příjmů jsou skvělý nástroj pro fyzické osoby, kterým z povahy podnikání nevzniká moc nákladů. Za normálních okolností byste v takovém případě platili vysoké daně i pojištění. Když ale uplatníte paušální náklady, svůj zisk automaticky ponížíte pevným procentem, aniž byste museli dokládat účtenky či faktury. 

O kolik můžete své příjmy každý rok ponížit?

  • 80 % a maximálně 1 600 000 Kč, pokud jste majitelé řemeslných živností, pracujete v zemědělství, lesnictví nebo vodním hospodářství,
  • 60 % a maximálně 1 200 000 Kč, pokud jste držitelem volné, vázané nebo koncesované živnosti,
  • 40 % a maximálně 800 000 Kč, pokud podnikáte na základě zvláštních předpisů a tedy nemáte živnost. Týká se advokátů, umělců, spisovatelů atp.,
  • 30 % a maximálně 600 000 Kč, jestliže vaše příjmy plynou z pronájmu.

Jestliže tedy za rok 2016 vyfakturujete 1 milion korun a podnikáte na základě volné živnosti, pak je váš účetní zisk (a současně základ daně) 400 tisíc korun. 600 tisíc korun výdajů nemusíte nijak dokládat.

Pokud ale uplatňujete paušální výdaje, nemůžete současně uplatnit daňovou slevu na manžela nebo manželku s příjmem do 68 000 Kč ročně ani nemůžete uplatnit daňové zvýhodnění na děti. Nic ovšem nebrání tomu, aby daňové zvýhodnění uplatnil váš partner nebo partnerka.

Přechod ze skutečných výdajů na paušální výdaje či naopak je vhodné konzultovat s odborníkem.

V dubnu 2017 pravděpodobně nabyde účinnosti nový zákon a s ním přijdou nová pravidla pro snížení maximálního limitu paušálních výdajů. Svůj účetní zisk od roku 2018 smíte snižovat následovně:

  • 80 % a maximálně 800 000 Kč, pokud jste majitelé řemeslných živností, pracujete v zemědělství, lesnictví nebo vodním hospodářství,
  • 60 % a maximálně 600 000 Kč, pokud jste držitelem volné, vázané nebo koncesované živnosti,
  • 40 % a maximálně 400 000 Kč, pokud podnikáte na základě zvláštních předpisů a tedy nemáte živnost. Týká se advokátů, umělců, spisovatelů atp.,
  • 30 % a maximálně 300 000 Kč, jestliže vaše příjmy plynou z pronájmu.

Na druhou stranu si však budete moci uplatnit daňovou slevu na manžela nebo manželku s příjmem do 68 000 Kč ročně a daňové zvýhodnění na děti.

Michael Hájek

Michael  Hájek

Daňový poradce a jednatel daňové a účetní kanceláře BELL consulting s.r.o.

Společnost BELL consulting od roku 1995 poskytuje komplexní ekonomické a daňové služby českým i zahraničním klientům. Zajišťuje vedení účetnictví a mzdové agendy, daňové poradenství nebo založení a likvidaci obchodních korporací.

Kontakt: hajek@bellcons.cz

Rok 2017 pak bude přechodným obdobím, ve kterém můžete:

  • uplatnit výdajové paušály z roku 2016, pokud současně neuplatníte slevu na manželku a daňové zvýhodnění na děti,
  • uplatnit nové výdajové paušály pro rok 2018 a současně uplatnit slevu na manželku a daňové zvýhodnění na děti.

Kdy podávat přiznání

Jedinou větší administrativní zátěží OSVČ je nutnost podávání daňového přiznání za předchozí rok. Na finanční úřad se musí poslat nejpozději do prvního dubna následujícího roku (nebo nejbližší pracovní den, pokud apríl vyjde na víkend), na zdravotní pojišťovně a úřadu sociálního zabezpečení čekají o měsíc déle. Pokud máte daňového poradce, jsou obě lhůty o tři měsíce delší.

Formuláře můžete podat osobně, zaslat poštou nebo vyplnit elektronicky. Záleží, co je vám bližší a pohodlnější.

Pár tipů na závěr

Pokud máte roční obrat do jednoho milionu korun, zvažte, zda pro vás nebudou výhodné výdaje paušálem.

Pokud ve 12 po sobě jdoucích měsících v součtu překročíte obrat milion korun, stáváte se povinně plátcem DPH. Jakožto plátce DPH musíte jednou měsíčně (nebo jednou za čtvrt roku) podávat daňové přiznání k DPH a kontrolní hlášení. Jestliže jakožto plátci DPH obchodujete se zahraničními státy EU, čeká vás navíc podávání souhrnného hlášení.

Jestliže jako neplátci DPH poskytujete služby do EU nebo nakupujete služby z cizího státu, stáváte se osoba identifikovaná k DPH s povinností podat daňové přiznání k DPH a toto DPH v ČR uhradit.

Identifikovanou osobou k dani se stáváte i při nákupu zboží z EU v hodnotě převyšující 326 000 Kč nebo při dodání zboží s instalací nebo montáží od zahraniční osoby.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services