Když se z géniů stávají pitomci

Michal Špaček | rubrika: Tip na knihu | 11. 6. 2008
Když se z géniů stávají pitomci
Při pohledu na dnešní finanční trhy to vypadá, jako by se příběh slavného krachu hedgeového fondu LTCM vracel. Jeho vzestup a pád poutavě popsal v knize Když genius selže (When genius failed) novinář Roger Lowenstein.

Ve své době byl Long Term Capital Management (známý též jako LTCM) největším hedge fondem světa s bilanční sumou dvaapůlkrát větší než největší podílový fond Fidelity Magellan. V jeho čele stál výkvět tradingového patra investiční banky Salomon Brother, také místopředseda Federálního rezervního systému a dva nositelé Nobelovy ceny za ekonomii. Většina zaměstnanců měla titul PhD. v matematice, fyzice či ekonomii.

Název: When Genius Failed (Když génius selže)
Autor: Roger Lowenstein
Nakladatelství: Random House Trade, 2001, poprvé publikováno 2000, psáno anglicky
Počet stránek: 288 stran
Cena: 10,17 USD (amazon.com), 9,95 EUR (amazon.de)

Fond měl diverzifikované portfolio a nejmodernější risk-management své doby. Seznam jeho investorů připomínal Who is Who světových financí, ve kterém byste našli předsedy představenstva Merill Lynch a Bear Stearns, hollywoodské filmové agenty, partnery konzultačních firem, německé, švýcarské a japonské banky, nadační fondy univerzit, státní investiční fondy Hong-Kongu, Kuvajtu a Singapuru a také italskou centrální banku. Vypořádání zajišťovala investiční banka Bear Stearns, obchodními partnery byly největší banky světa, které se předháněly, kdo udělá s LTCM nejvíce obchodů.

Výkonnost fondu byla úžasná, zvláště v poměru k velmi nízké volatilitě, kterou se ve financích měří riziko. V červnu 1998 risk-management udával, že dle počítačových modelů nemůže v drtivé většině případů ztratit portfolio za jeden den více než 35 milionů dolarů – méně než 0,75 % vlastního kapitálu.

Pravděpodobně nikdo netušil, co se může stát, když kumulace drobných potíží vyvolá na finančních trzích uragán. Téměř všechna aktiva se začnou hroutit a růst budou jen ta nejbezpečnější. Na celém světě zmizí likvidita a trhy přestanou fungovat. Největší síla fondu, důsledná diverzifikace portfolia, se ukáže jako čistě iluzorní, vysoká dluhová páka fondu bude místo zisků generovat ztráty a v době, kdy je nejvíc zapotřebí, přestane risk-management fungovat. Tradeři i analytici budou nevěřícně hledět do obrazovek počítačů rudnoucích ztrátami a s hrůzou zjistí, že pro fond není žádná cesta zpět.

Uprostřed bouře, 21. srpna 1998, ztratilo portfolio fondu 533 milionů dolarů, tedy dvanáct procent vlastního kapitálu a patnáctkrát více, než odhadovaly počítačové systémy. Než bouře skončila, ztratil fond téměř celý svůj kapitál, na jeho záchranu musel intervenovat Federální rezervní systém a fondu muselo dodat kapitálovou injekci Fedem dirigované sdružení investičních a komerčních bank celého světa.

Teprve později, když se svět probral z ohromení, se Long Term Capital Management stal učebnicovým příkladem naprostého fiaska a Titanikem moderních financí.

Při práci na knize When Genius Failed se americký novinář Roger Lowenstein setkal s partnery a zaměstnanci LTCM i tradery a managementem konkurence a obchodních partnerů. Mohl nahlédnout do memoranda, distribuovaného investorům LTCM po krachu v lednu 1999. Do světa finančních derivátů mu pomohli proniknout slavní ekonomové Eugen Fama, Peter Bernstein, Mark Rubinstein a další. Součinnost poskytla i newyorkská pobočka Federálního rezervního systému, na jejíž půdě byl LTCM nakonec zachráněn.

Výsledkem je překvapivě hluboký, čtivý a pro laiky srozumitelný průnik do světa moderních financí. Příběh fondu můžete sledovat od samotného začátku, kdy John Meriwether založil v Salomon Brothers arbitrážní skupinu a na pozice traderů dosadil vysokoškolské profesory. Dočtete se, jaké výsledky tento experiment měl a co se stalo, když Meriwether ze Salomon Brothers odešel. Jak byl LTCM založen a Meriwethera následovaly kromě arbitrážní skupiny i ekonomické superhvězdy Myron Scholes a Robert Merton, druhý muž Federálního rezervního systému David Mullins, výkonný ředitel Salomon Brothers Richard F. Leahy a řada dalších osobností.

Prožijete cestu hedge fondu ke slávě. Dozvíte se technické i personální pozadí některých obchodů i spekulací. Dočtete se, jakou roli měla ve fondu teorie efektivních trhů, statistika a počítače. Jak fungovalo investiční rozhodování, risk-management a jaké měli zaměstnanci platy. Jak manévroval fond mezi protistranami obchodů, jak se mu dařilo minimalizovat požadavky na zajištění, navyšovat dluhovou páku a s ní i generovat úžasné zisky.

A pak společně s LTCM zažijete dokonalou finanční bouři. Nejprve nepříjemné překvapení a první pochyby, pak šok a ohromení, následované zuřivou snahu dostat se z pasti pryč. Beznaděj, kdy jdou všechny obchody proti fondu, protistrany se to dozvěděly a teď ho trhají na kusy. A když nic nevyšlo, následovala rezignace a závěrečné vyvrcholení na půdě newyorské pobočky Federálního rezervního systému. Kniha však zachycuje také to, co následovalo. Jak se nové vedení snažilo rozplést gigantickou pavučinu fondových obchodů.

Za pozornost stojí skutečnost, že v roce 1999 založil John Meriwether s veterány arbitrážní skupiny nový hedge fond JWM Partners, pro který se mu podařilo od investorů získat 250 milionů dolarů. Ironií osudu se v prvním čtvrtletí tohoto roku, téměř deset let po krachu LTCM a osm let po vydání When Genius Failed, dostal hedge fond JWM Partners do potíží, když zaznamenal ztrátu ve výši 31 procent portfolia. Nebyl sám, od června 2007 prochází celý finanční sektor podobně bouřlivým obdobím jako v roce 1998. A nikoliv náhodou, stejně jako tehdy, vypadají včerejší géniové jako dnešní pitomci.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Wall Street – Americký palác snů

28. 5. 2008 | Věra Tůmová

Wall Street – Americký palác snů

Pracovat na Wall Street bývá snem mnoha lidí. Ti, co pracují na proslulé burzovní ulici, jsou ovšem jednou adorováni a stavěni na piedestal, jindy zatracováni. Záleží na tom, jak se... celý článek

„Mezikontinentální rakety“, které vydělaly rekordní miliony

23. 5. 2008 | Michal Špaček | 1 komentář

„Mezikontinentální rakety“, které vydělaly rekordní miliony

Kdyby Frank Partnoy, autor knihy F.I.A.S.C.O., nepřísahal, že je to pravda, byl by to dobrý nápad na situační komedii. Navíc kniha ukazuje, jak se vytvářejí strukturované finanční produkty... celý článek

Vše o daních včetně pravidelné aktualizace

12. 5. 2008 | Eva Sovová

Vše o daních včetně pravidelné aktualizace

Vyčerpávající informace o aktuálních daních přináší knižní novinka Meritum – Daně 2008. Daňový průvodce popisuje škálu letošních daňových úprav a novinek. Součástí publikace je i bezplatná... celý článek

Lhářův poker aneb divoké zákulisí banky Salomon Brothers

15. 4. 2008 | Michal Špaček | 5 komentářů

Lhářův poker aneb divoké zákulisí banky Salomon Brothers

Stát se investičním bankéřem bylo v osmdesátých letech snem mnoha vysokoškoláků, včetně historika umění Michaela Lewise. Uspěl u banky Salomon Brothers. Před tím, než o tom napsal knihu... celý článek

Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

8. 4. 2008 | Lucie Tóthová | 5 komentářů

Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

„Ačkoliv na vás lupiči a „pohádkoví dědečci“ finančního průmyslu číhají za každým rohem, existuje stále množství férových a dostupných možností, jak unikat burzovním lžím“, píše Martin... celý článek

Partners Financial Services