„Mezikontinentální rakety“, které vydělaly rekordní miliony

Michal Špaček | rubrika: Tip na knihu | 23. 5. 2008 | 1 komentář
„Mezikontinentální rakety“, které vydělaly rekordní miliony
Kdyby Frank Partnoy, autor knihy F.I.A.S.C.O., nepřísahal, že je to pravda, byl by to dobrý nápad na situační komedii. Navíc kniha ukazuje, jak se vytvářejí strukturované finanční produkty – podobné těm, které stály za nynější americkou hypoteční krizí.

Na 10. února 1993 bude investiční banka Morgan Stanley a její newyorští pracovníci pamatovat ještě dlouho. Krátce před druhou hodinou odpoledne zavolali pracovníci oddělení vypořádání obchodů jistému prodejci (salesmanovi) ze skupiny derivátových produktů (DPG), že hypotéční banka Federal National Mortgage Association (známá pod zkratkou Fannie Mae) nepotvrdila vypořádání obchodu pod krycím názvem MX. O chvíli později volali z Texas Commerce Bank, že ve tři hodiny zavře Fed (tj. americká centrální banka) svůj vypořádací systém. A jestli do té doby MX systémem neprojde, celý obchod spadne. V tu chvíli prodejce polilo horko a na čele mu vyrazil pot.

MX (nazvaný po amerických mezikontinentálních raketách) byl strukturovaný produkt v objemu 571,4 milionu dolarů. Japonský klient si jeho prostřednictvím měnil faktickou účetní ztrátu ve fiktivní zisk. Přitom nedbal na náklady, takže Morgan Stanley skryla do produktu obří osmiprocentní provizi. Navíc se klient zavázal, že ponese všechny vzniklé ztráty, zatímco případný zisk připadne americké investiční bance.

Název: F.I.A.S.C.O
Autor: Frank Partnoy
Nakladatelství: Penguin Books, 1999, poprvé publikováno 1997
Počet stránek: 288
Cena: 11,20 USD (amazon.com), 6,99 GBP (amazon.co.uk), 13.99 EUR (amazon.de)

Jádrem produktu byly hypotéční dluhopisy Fannie Mae (vydávané s ratingem AAA pod nepřímým krytím vlády Spojených států), které se Morgan Stanley pod dohledem Texas Commerce Bank chystala s příslušnými deriváty zabalit do MX a expedovat do Japonska. Jenže teď obchod uvázl.

Prodejce praštil s telefonem a rozběhl se za šéfem. Našel ho v prosklené konferenční místnosti v debatě s klientem. Když šéf nereagoval na zuřivou gestikulaci, vtrhl podřízený dovnitř a vykřikl, že MX má problémy. Šéf nechal klienta klientem a se spolupracovníky v zádech proběhl sprintem přes DPG do oddělení obchodů s hypotéčními dluhopisy.

„Tohle je sakra vážný problém! Myslím to vážně, je to sakra vážný problém!“ rozkřičel se na celé patro.

Panice propadlo i oddělení hypotéčních dluhopisů. S DPG se dělilo o provizi z MX, která jim zachraňovala výsledky za první kvartál. Kdyby obchod spadl, nesplní plán. Neplníte-li plán, nevydržíte v investiční bance dlouho. „Pokud se obchod nevypořádá, budou padat hlavy!“ zaječel šéf hypotéčních obchodníků.

„To je sakra vážný problém!“ křičeli zaměstnanci DPG.

Chvíli na sebe hulákali, ječeli a chrlili nadávky. Pak se zklidnili a začali jednat.

Jedni obvolávali známé ve Fedu, zda by vypořádací systém nemohl zůstat v provozu i po třetí hodině odpoledne. Další požádali Texas Commerce Bank, aby na centrální banku tlačila i ona. Jiní upozornili Fannie Mae, že ve vypořádání udělala chybu a vyzvali ji k nápravě. Kdyby hypoteční společnost chybu neuznala, byl předseda představenstva Morgan Stanley připraven ve Fannie Mae intervenovat osobně. Hypotéční banka však slíbila chybu opravit. Poté zavolala Texas Commerce Bank, že centrální banka slíbila ponechat clearing v provozu i po zavírací době.

Pak zavládl nervózní klid.

V půl páté zazvonil v DPG telefon. Oddělení vypořádání volalo, že cenné papíry jsou na účtě Morgan Stanley a obchod v systému prošel. O pár hodin později potvrdil obchod japonský klient a investiční banka mohla začít slavit. To nejlepší je však teprve čekalo.

Než japonský klient obdržel MX na svůj účet, klesly v USA úrokové sazby a strukturovaný produkt vygeneroval mimořádný zisk. Ten dle úmluvy připadl americké investiční bance. Na transakci v objemu 571,4 milionu dolarů celkem Morgan Stanley vydělala 74,4 milionu dolarů. Japonci měli účetní zisk, Američané peníze a Morgan Stanley nejúspěšnější obchod své historie.

Partnoyovo FIASCO se odehrává v letech 1993–1995, sedm let po Lewisově Lhářově pokeru (Liar’s Poker). Čtenář tak může srovnávat, jak moc se Wall Street změnil. Do té doby důsledně anglosasky protestantská Morgan Stanley se zinternacionalizovala. Mezi Partnoyovými spolupracovníky najdete vedle absolventů MBA veterány z první války v Kuvajtu, geniální Indy, Brity z Hong-Kongu a královnu strukturovaných produktů, která do USA utekla s rodiči z Iránu. Investičním trhákem se staly finanční deriváty – pro bankéře mnohem likvidnější, sofistikovanější a ziskovější než dluhopisy z Liar’s Poker.

Na rozdíl od Lewise není Partnoy v oboru nováček. Do Morgan Stanley přišel z First Boston a jeho specialitou jsou rozvíjející se trhy. Exotické argentinské, filipínské a mexické dluhopisy balil pomocí derivátů, ratingových agentur, amerických hypotéčních bank s AAA ratingem a firemních skořápek v daňových rájích do zdánlivě bezpečných a vysoce výnosných strukturovaných produktů. Do produktů skrýval vysokou provizi, vymýšlel chytlavé jméno jako PERLS, AMIT, MEXUS, PLUS či FP Trust (FP jako Frank Partnoy) a produkt rozprodával klientům.

Partnoyovými odběrateli byly americké pojišťovny, penzijní fondy, nadace, církevní, komunální a školní sdružení. Někteří tím obcházely zákony, které neumožňují kupovat rizikové investice přímo. Jiní (jako japonský kupec MX) páchali účetní podvody. A pak je třetí třída klientů, kterou zaujal výnos, aniž by měli ponětí, jaké riziko kupují a co se všechno může stát.

Všem třem skupinám najednou začaly v letech 1994-95 vybuchovat deriváty pod rukama. A tak se v knize setkáte s finančními průšvihy Procter & Gamble, Gibson Greetings a Orange County. Seznámíte se s nešťastníky, kteří kvůli derivátům skončili ve vězení. Dočtete se, jak podivně funguje japonský finanční systém, kde jeden subjekt kryje druhý a vše shora maskuje ministerstvo financí. A dozvíte se, jak se chovají ti, kteří nešťastníkům nebezpečné produkty prodali. Se zaměstnanci Morgan Stanley navštívíte polovojenský tábor F.I.A.S.C.O., kde se střelbou na hliněné holuby procvičíte v agresivitě.

Partnoy napsal FIASCO až po odchodu z Morgan Stanley, kdy přestal být bankéřem a stal se právníkem. Deriváty však neopustil, jeho druhá kniha “Infectious Greed” (Nakažlivá chamtivost) popisuje finanční exploze a výbuchy od počátku osmdesátých let až po krach Enronu v roce 2001. Partnoy dodnes zůstává v oboru finančních katastrof autoritou, na kterou se novináři obrací, když někde něco krachne. FIASCO je považována za pravděpodobně nejlepší knihu, která byla pro laiky o finančních derivátech napsána.

Patříte-li k těm, kteří strukturované produkty kupují či prodávají anebo jako drobný investor pouze přemýšlíte, že byste si mohli nějaký “garantovaný” fond, dluhopis či certifikát koupit, měli byste si ve vlastním zájmu FIASCO přečíst. Možná ušetříte daleko více peněz, než si dokážete představit.

Jaké zajímavé knihy z finančního světa jste četli? Doporučte je ostatním čtenářům.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

banky, buzra, dluhopisy, dolar, FED, investice, kiha, tip

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vše o daních včetně pravidelné aktualizace

12. 5. 2008 | Eva Sovová

Vše o daních včetně pravidelné aktualizace

Vyčerpávající informace o aktuálních daních přináší knižní novinka Meritum – Daně 2008. Daňový průvodce popisuje škálu letošních daňových úprav a novinek. Součástí publikace je i bezplatná... celý článek

Lhářův poker aneb divoké zákulisí banky Salomon Brothers

15. 4. 2008 | Michal Špaček | 5 komentářů

Lhářův poker aneb divoké zákulisí banky Salomon Brothers

Stát se investičním bankéřem bylo v osmdesátých letech snem mnoha vysokoškoláků, včetně historika umění Michaela Lewise. Uspěl u banky Salomon Brothers. Před tím, než o tom napsal knihu... celý článek

Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

8. 4. 2008 | Lucie Tóthová | 5 komentářů

Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

„Ačkoliv na vás lupiči a „pohádkoví dědečci“ finančního průmyslu číhají za každým rohem, existuje stále množství férových a dostupných možností, jak unikat burzovním lžím“, píše Martin... celý článek

Strach a chamtivost jsou nepřítelem investora

1. 4. 2008 | Petr Čermák

Strach a chamtivost jsou nepřítelem investora

Člověk se může stát dobrým investorem, pokud zvládne sám sebe. Jinak se i dobré příležitosti snadno mohou obrátit do červených čísel. Tak by se dala v kostce shrnout kniha Johna Nowaka... celý článek

Daně a dávky přehledně a do kapsy

26. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Daně a dávky přehledně a do kapsy

Daně, sociální pojištění či sociální dávky jsou příliš složité, než aby si člověk dokázal vše zapamatovat. Proto vydavatelství ASPI přišlo s užitečnou publikací Tabulky a informace... celý článek

Partners Financial Services