Vše o daních včetně pravidelné aktualizace

Eva Sovová | rubrika: Tip na knihu | 12. 5. 2008
Vše o daních včetně pravidelné aktualizace
Vyčerpávající informace o aktuálních daních přináší knižní novinka Meritum – Daně 2008. Daňový průvodce popisuje škálu letošních daňových úprav a novinek. Součástí publikace je i bezplatná pravidelná aktualizace změn.

Již popáté vychází v nakladatelství Aspi rozsáhlý průvodce daňovou soustavou České republiky. Autorský tým v něm podává na 1128 stranách zcela vyčerpávající výklad ke všem daním. Popisuje daňové změny vyvolané zákonem o stabilizaci veřejných rozpočtů i další legislativní změny, které vstoupily v platnost k 1. lednu 2008.

Název: Maritum Daně 2008
Nakladatelství: ASPI
Počet stránek: 1128
Cena: 995 Kč

Na jednotlivých částech rozsáhlého daňového průvodce pracovali daňoví poradci a odborníci z finančních úřadů a Masarykovy univerzity Brno. Jejich výklad je jasný a stručný. V tom je publikace jedinečná. Úvod průvodce patří správě daní. Další hlavní části se podrobně věnují dani z příjmů, dani z přidané hodnoty, spotřební dani, ekologické dani, dani z nemovitostí, dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí. Závěr patří dani silniční.

Předností průvodce je i grafické zpracování. Výkladový text je proložen užitečnými grafickými prvky, díky kterým je celá kniha velmi přehledná. Všechny modelové příklady jsou zvýrazněny v tabulkách. V rámečcích „Poznámka“ přinášejí autoři praktické rady a doporučení. Schématická znázornění zase umožňují čtenáři snadno pochopit ekonomické mechanismy, například výběr přímých a nepřímých daní nebo třeba to, co znamená operativní pronájem.

Při vyhledávání pojmů, o kterých autoři píší v jednotlivých kapitolách, se v publikaci používá číselný rejstřík (tzv. marginální čísla). Díky tomuto unikátnímu systému číslování jednotlivých pojmů, kdy jsou čísla přiřazena na okraji každé stránky, se čtenář velmi snadno orientuje v textu a pojmy se dají snadno vyhledat. Celá publikace je proto přehledná.

Na závěr každé kapitoly autoři přinášejí i vzory vyplněných daňových přiznání, což mnohým daňovým poplatníkům usnadní vyplnit formuláře bez chyb. Průvodce upozorňuje rovněž na nejčastější chyby, ke kterým v daňové praxi dochází. Zároveň doporučuje jak chyby napravit a vyhnout se tak zbytečným sankcím. Autoři popisují i některé daňové výjimky týkající se třeba placení záloh na daň z příjmu či zdanění ostatních příjmů u manželů.

Daňové novinky v roce 2008

  • Jednotná sazba daně z příjmů fyzických osob a snižování sazby daně z příjmů právnických osob
  • Změna způsobu výpočtu základu daně z příjmů fyzických osob
  • Slevy na dani z příjmů fyzických osob,
  • Zrušení společného zdanění manželů
  • Osvobození některých příjmů zaměstnanců
  • Strop na odvody pojistného u zaměstnanců
  • Pravidla nízké kapitalizace, pravidla v oblasti převodních cen, odpisování osobních automobilů, finanční leasing
  • Zvýšení snížené sazby DPH, závazné posouzení sazby DPH
  • Sazba DPH u stavebních úprav staveb pro bydlení a u výstavby staveb pro sociální bydlení,
  • Skupinová registrace pro účely DPH
  • Daň z nemovitostí u stavebních pozemků, obytných domů a bytů
  • Osvobození od daně dědické a daně darovací
  • Nové ekologické daně

Součástí průvodce jsou rovněž vzory korespondence se správcem daně, daňový kalendář 2008, sazby stravného a cestovních náhrad, zařazení majetku do odpisových skupin a přílohy zákona o DPH. Nově je do pátého vydání průvodce Meritum – Daně 2008 zařazena i samostatná část věnující se ekologickým daním.

Nakladatelství Aspi myslí také na to, že v příštích měsících se mohou daňové zákony změnit. Vydavatel proto poskytuje všem, kdo si knihu pořídí, pravidelný bezplatný servis informací o dalších novinkách a legislativních změnách. Veškeré daňové změny jsou publikovány na internetových stránkách www.aspimeritum.cz, kde pod registrovaným jménem a heslem získává uživatel pravidelnou měsíční aktualizaci. Pololetně jsou informace o daňových novinkách a změnách otištěny v bulletinu a rozesílány uživatelům poštou.

Přehledná a praktická publikace umožňuje získat dobrý přehled o aktuálních daních včetně všech změn, které mohou v průběhu letošního roku nastat. Přestože je průvodce určen hlavně daňovým poradcům, auditorům, podnikatelům či pracovníkům finančních oddělení firem, je cenným zdrojem informací i pro běžné daňové poplatníky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čeští daňoví poplatníci si možná polepší

6. 5. 2008 | Jan Pekař | 10 komentářů

Čeští daňoví poplatníci si možná polepší

Změny v procesním právu, které navrhuje Ministerstvo financí ČR, patří k těm nejzajímavějším částem daňové reformy. Pokud by se podařilo prosadit nový zákon podle ministerského návrhu,... celý článek

Placení daní by mohlo být už za pár let jednodušší

22. 4. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Placení daní by mohlo být už za pár let jednodušší

Reformní kroky navrhované ministerstvem financí zřejmě povedou ke zjednodušení výběru a správy daní a k úsporám jak na straně státu, tak na straně daňových poplatníků. Neřeší však výši... celý článek

Lhářův poker aneb divoké zákulisí banky Salomon Brothers

15. 4. 2008 | Michal Špaček | 5 komentářů

Lhářův poker aneb divoké zákulisí banky Salomon Brothers

Stát se investičním bankéřem bylo v osmdesátých letech snem mnoha vysokoškoláků, včetně historika umění Michaela Lewise. Uspěl u banky Salomon Brothers. Před tím, než o tom napsal knihu... celý článek

Daně a dávky přehledně a do kapsy

26. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Daně a dávky přehledně a do kapsy

Daně, sociální pojištění či sociální dávky jsou příliš složité, než aby si člověk dokázal vše zapamatovat. Proto vydavatelství ASPI přišlo s užitečnou publikací Tabulky a informace... celý článek

Partners Financial Services