Fondy: Medvědí funění stále straší

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 26. 5. 2008 | 1 komentář
Fondy: Medvědí funění stále straší
Chaboučký prodej podílových fondů pokračuje a spíše dále upadá. Čisté prodeje nedosáhly ani 90 milionů korun a kromě fondů peněžního trhu paběrkují jen výjimečně v desítkách milionů.

Pokračuje čtvrtmiliardové krvácení ISČS Sporoinvestu, které jen stěží vyrovnává otevřená náruč KBC Multi Cash ČSOB. Přesto inflaci těmito tanečky investor neporazí ani náhodou. Dluhopisová cesta je stále zarúbaná, přestože padat už snad ani není kam. Zajímavé řešení by mohlo vést cestou Credit Suisse, která začala přes Conseq prodávat slavný dluhopisový CS BF (Lux) Emerging Market jako zajištěný do korun. Sází na vývoj, který jsme zažili v „konvergenčních“ letech 2000 až 2005, a který by se měl opakovat v dalších zemích. Nebo nevěříte, že se Raphaelu Kassinovi podaří udržet další roky víc než 10% roční výkonnost?

Co však upadá přímo překvapivě, je obliba zajištěných fondů. Zde ani dominátor ČSOB nemůže chytit dech a 40 milionů je víc práce než užitku, i když Fixovaného růstu 5 se s 25 miliony alespoň snažil. Přes 20 milionů dosáhl ještě ESPA-ČS ZF 36, ale celkových ani ne 60 milionů skutečně vypovídá o podivných náladách investorů.

Jejich nejistota zřejmě přechází do chronického stavu a místo pučících květinek sledují nějaká jiná astrální znamení. Přitom ani příliš neutrácejí, takže kam asi ty peníze strkají? Jen od začátku roku do fondů nepřišlo už nejméně 15, možná 20 virtuálních miliard.

Setrvalý smutek vládne i v hájemství smíšených – ty dynamické nosí na klopě černou stužku, ty konzervativní nesou svým investorům ještě větším zklamáním. Slibovaly totiž sice málo muziky, ale s malým rizikem, kdežto stále jen hrají falešně. Ještě že 80milionovou basu drží parta fondů fondů v České spořitelně, jinak by celý segment lapal andělíčky, takže celkových 60 milionů nakonec není zas taková ostuda.

Nejdůležitější barometr akciových fondů se asi již porouchal, protože se 66 miliony nakonec akciové fondy opět v týdenní etapě o prsa zvítězily. Tentokrát se ovšem zcela výjimečně pochlapil ISČS Sporotrend s 50 miliony korun, přestože za týden ztratil 3 %. Možná ovšem, že právě proto se mu podařilo klienty přilákat na slevu. Od začátku roku ztrácí už zase 16 %, což optimistům stojí za hřích. Naopak v případě ING Českého akciovéhoinvestoři volali „střídáme“ a odkupy měly navrch.

Akciové trhy předvedly opět hrůzné divadlo, Wall Street jakoby se propadala do bažin. Tři propady v týdnu, přesila medvědů, která si nepěkně pohrává s kocábkami indexů.

Spekulativní bublina na komoditách již zatemňuje mozek i rozumným, takže přes relativně dobrá makrodata (i přestože ceny domů v 1. čtvrtletí klesly jen o 1,7 % a prodej existujících téměř neklesl) si nakonec trhy odepsaly kolem 3,5 % a ztráty od začátku roku se opět prohloubily na 6 až 8 %.

Proti tomu je Praha s týdenní ztrátou „jen“ 1,75 % ještě růžovým sadem. Ale asi jí to nevydrží, stále se čeká na Godota z Ameriky. Tak pogratulujme alespoň k 15. narozeninám RM-Systému, zejména promptnímu, tedy „nejrychlejšímu vypořádání obchodu na světě“.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

19. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

Slabý zájem o investice do fondů sice pokračuje, protože necelých 90 milionů korun je stále velmi málo, ale 137milionové vítězství akciových fondů by mohlo naznačit poněkud světlejší... celý článek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

12. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

První kompletní májový týden byl opět kratší, takže se na ubohoučkých 25 milionů snad ani nelze zlobit. Navíc bylo tak hezké počasí, že jaksi zastínilo další bouře za Velkou louží.

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

5. 5. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

Podivný začátek jara se možná chýlí ke konci a máj, byť nevýznamný statisticky, se může stát převratným realisticky. Zatím se to fondů u nás netýká, protože čtvrt miliardy korun neznamená... celý článek

Fondy: Nervozita nebere konce

28. 4. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Nervozita nebere konce

Investic do fondů je stále méně než šafránu, protože i ta pouhá necelá čtvrtmiliarda pochází jen a jen z fondů peněžního trhu. Ani ty zajištěné opět nedokázaly nahradit krvácení dluhopisových... celý článek

Fondy: Další týden s červenou nulou

21. 4. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Další týden s červenou nulou

Pomalu si už zvykáme na to, že peníze z fondů spíš odtékají, než aby přibývaly. Přesto jedna z těch lepších zpráv zní, že od začátku roku odliv postihl jen dluhopisové a smíšené fondy.... celý článek

Partners Financial Services