Čas na staré penzijko máte už jen do konce listopadu

PR článek | rubrika: Když se řekne | 7. 11. 2012 | 6 komentářů
Změna důchodového systému nás čeká od ledna 2013 a s ní přijde i několik novinek. Od konce listopadu však již nebude možné nově zřídit penzijní připojištění. Namísto něj vznikne od ledna nová možnost střádat prostředky ve III. pilíři s názvem doplňkové penzijní spoření. Změní se i výše státního příspěvku a metodika výpočtu nároku na daňové úlevy.
Čas na staré penzijko máte už jen do konce listopadu

Na vše kolem penzijního připojištění i nového doplňkového penzijního spoření jste se mohli ptát od 15. října. Na vaše otázky k tomuto tématu odpovídal Jiří Rusnok, předseda představenstva ING Penzijního fondu.

Sníží vyvedení peněz do druhého pilíře státní penzi?

15. 10. 2012 19:27 | Jos. Lipánek: Já bych se zeptal na ten druhej pilíř, jestli je to s odpuštěním možný. Nečetl jsem nikde tohle: asi 28 procent mý hrubé mzdy jde na sociální pojištění (nevím, jestli jenom na důchod, nebo i někam jinam). Druhej pilíř znamená, že budu mít možnost posílat tam jenom 26 procent, dvě procenta si budu moct vsadit na nějaký fondy. Co to bude znamenat pro můj důchod, bude nižší, když na něj budu posílat míň?

Druhý pilíř je novou formou soukromého spoření, která vznikne v lednu 2013. Doposud jsme všichni povinně přispívali spolu se zaměstnavatelem na důchodovém pojištění 28 % hrubé mzdy do prvního pilíře, ze kterého jsou vypláceny státní penze. Nový druhý pilíř je postaven na principu vyvedení 3 % ze státního prvního pilíře s přidáním 2 % z hrubé mzdy, čili do prvního pilíře se odvede 25 %. Účelem druhého pilíře je snížení závislosti na státních důchodech a podpora principu zásluhovosti. To znamená, že více prostředků na stáří bude mít ten, kdo si bude více spořit.

A ano, vyvedením 3 % z prvního pilíře se bude státní penze krátit asi o desetinu (záleží na výši příjmu a době, po kterou budete uvedená 3 % ze státního systému vyvádět). V druhém pilíři však získáte možnost lépe zhodnotit tyto prostředky v různých investičních profilech důchodových fondů. Navíc, vaše vklady do druhého pilíře se budou střádat na soukromém individuálním účtu, a tedy penze z druhého pilíře se bude vyplácet pouze vám a nikomu jinému.

Daňové odpočty: nově až nad tisíc korun

16. 10. 2012 13:57 | Luďa: No... a ty pravidla pro daňové odpočty se tedy změní jak? Firma mi na penzijko něco přispívá, tak abych věděl, jestli nebude chtít cuknout. A budou ty odpočty stejné u starého i nového penzijka?

Jiří Rusnok

Dobrý den, vložené prostředky si bude možné i nadále odečíst od daňového základu. Výše odpočtů zůstane nezměněna i po lednu 2013 a zaměstnanci si budou moci na daních ulevit stále až 12 000 Kč. Ke změně však přesto dojde – doposud jste si mohl odečíst veškeré vlastní vklady nad 500 Kč měsíčně, nově nárok na daňový odpočet vzniká nad 1000 Kč měsíčně a na dvanáctitisícový odpočet dosáhnete až při dvoutisícovém příspěvku měsíčně. Zaměstnavatelé, kteří přispívají svým zaměstnancům na penzijní připojištění, si budou moci snižovat daňový základ i nadále, (maximálně 30 000 Kč ročně od 1. 1. 2013). Penzijní připojištění tak bude moci sloužit jako zajímavý motivační nástroj i po změnách v roce 2013.

Ke stovce měsíčně státní příspěvek nedostanete

19. 10. 2012 12:17 | Lucie: Penzijní připojištění mám již založené několik let. Přispívám si každý měsíc 100 korun (+ 50 korun příspěvek) a naprosto mi tato verze vyhovuje. Někde jsem četla, že pokud budu chtít tyto podmínky ponechat, je to ze zákona možné, jelikož smlouva byla uzavřena za těchto podmínek a nedošlo z mé strany o zájem k navýšení spořicí částky. Tuto informaci mi potvrdila i pracovnice jedné z institucí po telefonu před několika měsíci – bohužel si nevybavuji přesné datum pro dohledání. Má otázka zní, je to skutečně pravda, že pokud nechci na svém penzijku nic měnit, tak mi zůstávají podmínky stejné? Pokud nezůstanou, myslím, že je pro mě výhodnější penzijko zrušit a částku raději investovat do důchodového pojištění, které mám založené už také několik let a kde mám garantovanou částku, kterou obdržím v 65 letech.

Jiří Rusnok

Dobrý den, v důsledku penzijní reformy dojde od nového roku k transformaci stávajících penzijních fondů, které v současnosti nabízejí penzijní připojištění. Součástí změn bude především nahrazení penzijního připojištění novým produktem – doplňkovým penzijním spořením. A co se tedy stane s vaším penzijkem? Vaše penzijní připojištění vám zůstane v té podobě, v jaké jste si jej pořídila, s totožnými podmínkami. Ve třetím pilíři našeho penzijního systému tak budou vedle sebe existovat nově oba tyto produkty, penzijní připojištění však už nebude možné nově pořizovat.

Změny ve vašem penzijním připojištění však nastanou od 1. ledna 2013 ve výši státního příspěvku. Nově na něj dosáhnete jen tehdy, pokud si měsíčně budete ukládat alespoň 300 korun (doposud to bylo 100 Kč, tak jako jste ukládala i vy). Proto pokud si přejete minimální státní příspěvek zachovat, budete si muset tuto měsíční úložku navýšit minimálně na 300 korun a nejnižší státní příspěvek bude 90 Kč. Pokud si ponecháte úložku 100 Kč, státní příspěvek vám nebude náležet, avšak vaše úložky se budou započítávat do spořící doby.

Mění se ale i maximální výše státní podpory. Zatímco v současné době můžeme získat nejvíc 150 korun, od ledna to bude dokonce 230 Kč. S navýšením státního příspěvku se ale také zvyšuje hranice pro jeho získání – nyní lze maximum od státu získat za 500 korun, od příštího roku k  tomu bude zapotřebí dvojnásobný vklad.

Pro zodpovězení vaší otázky, zdali v penzijním připojištění setrvat, musíte zvážit výhody obou produktů. Výhodou penzijního připojištění je garance nezáporného hodnocení a možnost výsluhové penze po 15 letech. Nové spoření sice tyto záruky neobsahuje, ale přináší s sebou možnost volby z několika investičních strategií, tedy možnost vyšších zisků.

Druhý a třetí pilíř: v čem je rozdíl?

20. 10. 2012 17:47 | Martin: Rád bych se zeptal, jaký je nejpodstatnější rozdíl mezi druhým a třetím pilířem, tedy mezi spořením do určitého otevřeného podílového fondu a doplňkovým penzijním spořením. V obou případech si přece mohu vybrat z investiční strategie.

Druhý dotaz. Už nějakou dobu mám penzijní připojištění, které se tedy od roku 2013 změní a bude mi ho spravovat transformovaný fond. Budu moci i tady nějakým způsobem ovlivnit, kam mé peníze půjdou? 

Jiří Rusnok

Třetím pilířem je současné penzijní připojištění se státním příspěvkem (s daňovými úlevami a příspěvkem zaměstnavatele). Současné penzijní fondy v průběhu důchodové reformy projdou transformací, během které se oddělí majetek účastníků a majetek fondů. Vzniknou tak účastnické fondy, které budou nabízet zcela nový produkt – doplňkové penzijní spoření. Stávající penzijní připojištění vám ale zůstane zachované v podobě, v jaké jste si ho sjednal (tedy s garancí nezáporného zhodnocení a výsluhovou penzí), změní se jen podmínky pro přiznání státního příspěvku. Penzijní připojištění budou spravované v tzv. transformovaných fondech III. pilíře, kde majetek účastníků a majetek fondů bude taky oddělen. Nově vznikne druhý pilíř a v něm tzv. důchodové fondy. Do těch bude možné vyvést 3 % z plateb na důchodové pojištění s přidáním dalších 2 % z hrubé mzdy. V obou pilířích budou fondy spravovány penzijní společností. Fondy ve III. pilíři jsou určeny pro všechny, nebudou omezeny věkovou hranicí ani jiným limitem pro vstup. Částku, kterou si měsíčně ukládáte, si určujete sám a můžete ji v průběhu měnit. Do II. pilíře mohou vstoupit jen ekonomicky aktivní a měsíční vklady jsou určené výše uvedeným procentem ze mzdy. Oba tyto pilíře jsou dobrovolné, z II. pilíře však nebude možné vystoupit.

V obou pilířích pak od ledna budete mít možnost si zvolit investiční strategii. Ve II. pilíři jsou ze zákona definované čtyři fondy (fond státních dluhopisů, konzervativní, vyvážený a dynamický), III. pilíř nabídne ze zákona konzervativní fond a účastnický fond, kterých může mít penzijní společnost několik.

Co se týče vaší otázky o možnosti volit si investiční strategii v rámci transformovaných fondů, toto možné nebude. Podmínky účasti v tomto typu spoření budou shodné jako doposud. Budete-li mít zájem volit si investiční strategii, a tedy ovlivňovat to, jak jsou vaše prostředky investovány, přestupte do doplňkového penzijního spoření. Tento krok však je jednosměrný a návrat do transformovaných fondů pro vás bude uzavřen.

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok

Předseda představenstva ING Penzijního fondu, a. s. Ve společnosti ING působí od roku 2003. Zároveň je prezidentem Asociace penzijních fondů ČR. V minulosti působil také jako ministr financí a ministr průmyslu a obchodu ČR. ING Penzijní fond, a. s., je součástí globální finanční skupiny ING. Tato společnost holandského původu nabízí stabilní a kvalitní služby v oblasti pojišťovnictví, bankovnictví a správy aktiv pro 85 milionů klientů ve více než 40 zemích světa.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2012 10:50, Petr Nový

Můžete mi odpovědět na dotaz: Vstoupím do druhého pilíře, budu si spořit několik let a v padesáti přijdu o práci a nebudu moci pokračovat ve spoření. Práci neseženu několik let.

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services