Tajný přílepek o sKartě. V zákoně o dětech!

Ve středu měli poslanci možnost zastavit další rozšíření povinných výplat státní pomoci přes takzvanou sociální kartu. Jak zjistil on-line deník Aktuálně.cz, většina z nich o tom vůbec netušila.
Tajný přílepek o sKartě. V zákoně o dětech!

Mezi pevně zařazenými body středečního jednání sněmovny se totiž skrývala nenápadná novela zákona o zaměstnanosti: ukrytá jako přílepek v nesouvisejícím zákoně o sociálně-právní ochraně dětí.

V zákoně týkajícím se ohrožených dětí, pěstounské péče a rušení kojeneckých ústavů ministerstvo práce a sociálních věcí v tichosti napravovalo své předchozí opomenutí.

V jednom z vloni přijatých zákonů zavádějících sociální reformu totiž ministerstvo zapomnělo stanovit, že povinná výplata dávek prostřednictvím sKarty se týká i podpory v nezaměstnanosti. Pokud by ve středu projednávaná novela nebyla neprošla, zůstala by sKarta pro nezaměstnané prakticky dobrovolná.

Ministerstvo přitom původně počítalo, že do konce letošního roku dostanou sKartu všichni příjemci takzvaných nepojistných dávek a podpory v nezaměstnanosti. Kvůli opožděnému startu projektu ale v září oznámilo, že právě nezaměstnaní dostanou kartu až na začátku příštího roku. Jak se ale nyní, za odkladem může být i chybějící opora v zákoně.

Propojeno

Ústavní soud nařídil bezpřílepkovou dietu. A přece se lepí!

Přílepek se stal součástí českého politického folklóru. Ve většině demokratických systémů jsou přílepky zakázané. A nejinak to je u nás. O jejich konci rozhodl Ústavní soud v roce 2007. Jenže – kdeže loňské sněhy a soudní verdikty jsou? V Česku se přilepuje dál.

Ukrytý přílepek prošel bez povšimnutí

Zákon o nezaměstnanosti, účinný od letošního ledna, sice s výplatou prostřednictvím sKarty počítá, ale pouze jako s jednou z rovnocenných možností. Způsob výplaty přitom výslovně nechává na příjemci podpory.

To se v červnu pokusil napravit poslanec TOP 09 Václav Cempírek, stranický kolega tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Do nesouvisejícího zákona o sociálně-právní ochraně dětí propašoval přílepek stanovující sKartu jako jediný možný způsob výplaty podpory v nezaměstnanosti či podpory při rekvalifikaci.

Při schvalování zákona se pozornost poslanců a následně i senátorů soustředila na diskuse kolem rušení kojeneckých ústavů a změn v pěstounské péči. Ani sám Cempírek na podstatu svého pozměňovacího návrhu nijak speciálně neupozornil. „Je stručný a jasný,“ řekl pouze při červnovém projednávání ve sněmovně a odkázal poslance na písemnou podobu jednoho z mnoha pozměňovacích návrhů, které obdrželi.

Zákon o zaměstnanosti

Co se mění

Dosavadní znění: Podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci se vyplácí převodem na platební účet určený uchazečem o zaměstnání, nebo v hotovosti, anebo využitím platební funkce karty sociálních systémů, a to podle rozhodnutí uchazeče o zaměstnání. Způsob výplaty určuje příjemce dávky.

Nové znění: Podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci se vyplácí prostřednictvím karty sociálních systémů, a to převodem na platební účet určený uchazečem o zaměstnání, v hotovosti nebo využitím platební funkce karty sociálních systémů.

Pozměňovací návrh, omezující volbu nezaměstnaných pouze na sKartu, pak v červnu prošel hlavně díky poslancům vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Opozicí ovládaný Senát pak sice celý zákon o sociálně-právní ochraně dětí poslancům vrátil mimo jiné i s návrhem na zrušení tohoto přílepku, výrazněji se však o něm nezmínil. Poslanci pak zákon schválili znovu - a opět narazili, když jej v září vetoval prezident Václav Klaus.

Anketa

Jak se vám líbí přílepková praxe?

Buď projde celý zákon, nebo nic

A právě přehlasování prezidentova veta zařadili koaliční poslanci jako jeden z pevných bodů středečního programu, který se odehrával ve stínu schvalování daňového balíčku.

Opoziční sociální demokraté a komunisté i tentokrát hlasovali proti zákonu, ačkoliv o „schované“ sKartě netušili. „Zákon o sociálně-právní ochraně dětí je špatně připravený, nedomyšlený a nebyl dostatečně konzultován s odborníky,“ vysvětlil hlavní důvod předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Někteří kritici sKaret přitom zákon podporují. Například ProAlt – Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ – vyzvala levicové poslance, aby prezidentské veto přehlasovali.

Při hlasování budou mít problém i kritici povinného používání sKarty z řad vládní koalice, zejména poslankyně ODS Lenka Kohoutová. U prezidentského veta totiž nejsou možné další pozměňovací návrhy. Vetovaný zákon lze buď znovu přijmout jako celek (nadpoloviční většinou všech poslanců), nebo kompletně odmítnout.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslanci pašeráci: utajované přílepky v zákonech. Co si o tom myslíte?

8. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Poslanci pašeráci: utajované přílepky v zákonech. Co si o tom myslíte?

„Tak nám na to zase přišli…“ říkali si nejspíš včera zklamaní zákonodárci. A vypadalo to tak nadějně! Už už se zdálo, že si nikdo nevšimne. Jenže novináři si nedají pokoj. Další tajný... celý článek

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

4. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

V červenci Peníze.cz přinesly rozsáhlý dvojdílný rozhovor s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí Vladimírem Šiškou. Tehdy nikdo netušil, že je to jeden z posledních velkých... celý článek

Jak na sociální dávky: několik tipů

13. 8. 2012 | Barbora Buřínská | 17 komentářů

Jak na sociální dávky: několik tipů

Sociální systém v Česku není ani jasný, ani přehledný. Rozhodli jste se žádat o některou z dávek státní sociální podpory? Máme pro vás několik tipů.

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

14. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

Ve druhé části rozhovoru s Vladimírem Šiškou, náměstkem ministra práce a sociálních věcí, budeme řešit roli České spořitelny v projektu sKaret. Dozvíte se také, zda budou moci účet... celý článek

Partners Financial Services