Test cyklovozíků pro děti: Pozor na pět nebezpečných

pk | rubrika: Aktuality | 16. 7. 2019
Test cyklovozíků pro děti: Pozor na pět nebezpečných

Nebezpečný vozík Froggy. Foto: dTest

Pět z jedenácti dětských cyklovozíků propadlo v testu spotřebitelské organizace dTest. „Nedostatky se týkaly praktických zkoušek v terénu, složitého sestavování, nepohodlí, bezpečnostních rizik a obsahu nežádoucích chemikálií,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

„Ve třech případech se nízká prodejní cena – do osmi tisíc korun – promítla do nekvalitního a laciného provedení. V modelu Froggy BTC 07 došlo ke skandálnímu selhání bezpečnostních pásů; při prudším brzdění se zcela utrhly. Dítě by tak uvnitř vozíku bylo prakticky nechráněno. Z tohoto důvodu před nákupem vozíku Froggy důrazně varujeme,“ zdůrazňuje Hoffmannová.

Podle informací zahraničních spotřebitelských organizací se výrobce rozhodl vozík Froggy stáhnout z prodeje, ani na českých e-shopech už by neměl být k dostání.

O něco málo lépe než Froggy dopadly ve zkouškách bezpečnosti vozíky Prophete 2928 a Point Helmig Blue Bird. „Největším negativem obou byl příliš malý prostor pro hlavu dítěte. Žádný rodič si určitě nechce ani představit, jaká nebezpečí s sebou nese převrácení cyklovozíku. V extrémním případě by u těchto vozíků mohlo dojít k úrazu hlavy dítěte při kontaktu se zemí,“ vysvětluje Hoffmannová.

Části vozíků, které mohou přijít do styku s kůží nebo sliznicemi dítěte, byly testovány na přítomnost toxických chemických látek. Chemické rozbory potahů vozíků zjistily nežádoucí látky u čtyř vozíků. U vozíku Froggy laboratoř odhalila vysoký obsah naftalenu. Podobně, jen o něco méně hrozivě, na tom byl vozík Prophete. Kvůli nadměrnému obsahu zpomalovačů hoření získaly nedostatečné hodnocení také oba testované modely Qeridoo Kidgoo.

„Lze namítnout, že jde o příliš přísný krok – děti přece obvykle vozíky neolizují. Jenže podle nás je jakýkoliv obsah potenciálně nebo prokazatelně škodlivých látek nežádoucí zejména u výrobků pro děti. Účinky různých nežádoucích látek, kterým je organizmus denně vystavován, se nasčítají a mohou vést ke zdravotním komplikacím,“ dodává Hoffmannová.

Někteří výrobci a prodejci tvrdí, že přívěsné vozíky za jízdní kolo poslouží i pro ty nejmenší děti a novorozeňata, neboť řada modelů umožňuje instalaci autosedačky nebo alespoň takzvaného miminkovníku, tedy speciální vložky pro nejmenší děti. „Experti jsou k tomu ale skeptičtí. Shodují se, že s převážením dítěte v cyklovozíku je vhodné začít až ve chvíli, kdy se dokáže samo stabilně posadit – tedy nejdříve v jednom roce věku,“ říká šéfredaktorka dTestu.

Děti, které už samy sedí, je nicméně bezpečnější převážet v cyklovozíku než v cyklosedačce. Pokud cyklista spadne z kola a má za sebou dítě ve vozíku, není dětské zdraví ohroženo tolik jako v cyklosedačce.

Podrobný přehled testovaných cyklovozíků najdete na webu dTestu, kompletní výsledky testu přineslo červencové vydání časopisu. Na obou místech najdete i názory a rady odborníků k přívěsným vozíkům.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

děti, dTest, redakční testy

A tohle už jste četli?

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět ve verzi bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty. celý článek

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Partners Financial Services