Očima expertů: Kam vyrazit na pivo

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 26. 8. 2016 | 9 komentářů
Máloco udělá člověku během parných letních dnů takovou radost jako dobře vychlazené čepované pivo. Odborníků na slovo vzatých se proto ptáme, kde se při cestách po Česku vyplatí zastavit „na jedno“.
Očima expertů: Kam vyrazit na pivo

Spotřeba piva v České republice v posledních letech stagnuje. V roce 2015 klesla podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven na 143 litrů na obyvatele, což je o litr méně než o rok dřív. Ve srovnání s rokem 2009 jde dokonce o desetilitrový pokles. I tak ale v této statistice pravidelně vévodíme světovým tabulkám. Zároveň je potřeba dodat, že se snižuje spotřeba piva v pohostinstvích, naopak stále víc lidí pije pivo doma.

O tom, že má české pivo výborný zvuk i v zahraničí, svědčí nárůst jeho exportu. Loňský rok byl v tomto ohledu dokonce rekordní – vyvezlo se 4,1 milionu hektolitrů piva. Nejvíc na Slovensko a do Německa. Na dalších příčkách nejoblíbenějších exportních destinací jsou Polsko, Švédsko a Velká Británie.

Ráj minipivovarů

Češi si také pomalu zvykají na to, že pivo může být i něco jiného než jen klasický ležák. Roste tak zájem o lokální piva a nejrůznější pivní speciály. Zároveň přibývá lidí, kteří si za kvalitní pivo rádi připlatí. To hraje do karet minipivovarům, které tu v posledních letech zažívají opravdový boom. V roce 2015 jejich počet překročil hranici tří set a stále přibývají další.

Čtěte naše velké rozhovory o malých pivovarech:

A kam by vás pivní odborníci poslali na pivo?

Ladislav Jakl

pivní someliér

+63
+
-

Jelínkova vila – Velké Meziříčí

V Malostránském pivovaru Jelínkova vila mají dobré pivo v kombinaci s výbornou kuchyní. Kromě rozmanitého výběru vlastních originálních piv, mezi kterými se každou chvíli objevuje nějaká ta novinka, doporučuji skvělé rybí pokrmy, třeba unikátní halázslé, úhoře nebo candáta. Když budete mít chuť, můžete sejít do sklepa vybrat si živou rybu rovnou v sádkách.

+35
+
-

Pivovar Antoš – Slaný

Od roku 2010 tu obnovují tradici vaření kvalitního slánského piva. Výborně se tu najíte i napijete. Mají ohromující výběr speciálů, jako je třeba žitná IPA Tlustý netopýr. K jídlu si pak určitě dejte jejich flank steak, který je záležitost pro labužníky.

+56
+
-

Pivovar Clock – Potštejn

Řemeslný pivovar Potštejn je zřejmě nejprogresivnější mikropivovar v Česku posledních dvou let. Nevím, jaké jejich pivo pochválit dřív, oni stejně po pár týdnech narazí nějaký nový titul, který je zas lepší než ty předešlé. A navíc je tam nádherné okolí na výlety.

Lukáš Svoboda

mistr výčepní restaurací Lokál

Lukáš Svoboda
+37
+
-

Pivovar Albrecht – Frýdlant

Ve Frýdlantu je možná i prohlídka pivovaru, ale především se v místní pivovarské hospodě dají ochutnat pivní styly z celého světa. Pokud jedete autem, můžete si pivo odvézt v lahvích s sebou na doma.

+47
+
-

Hospůdka U Bobra – Raškovice

Pokud si můžu dát pivo a jsem na Moravě, tak se tady vždycky zastavím. Příjemné prostředí u vody s velkou zahrádkou nabízí skvělé pivo a domácí kuchyni. Na zastavení cestou z letního výletu ideální místo.

+10
+
-

Restaurace U Učíků – Vrchlabí 

Příjemná rodinná restaurace s velkou zahrádkou, ideální především pro rodiny s dětmi. Ale pánové si jistě užijou perfektně ošetřená piva z portfolia plzeňského pivovaru. Návštěvu můžu vřele doporučit.

Jan Punčochář

šéfkuchař Grand Cru

Jan Punčochář
+60
+
-

U Zlatého tygra – Praha, Staré Město 

Dokonale natočené pivo s geniální chutí a atmosféra, na kterou nezapomenete. Strašně mě baví, že kdykoliv tam dojdu, mám se s kým bavit, jelikož tahle hospůdka má své stálé štamgasty. Nenajdete tu žádný tvrdý alkohol, je to hlavně o pivu a pivních jídlech, jako je pivní sýr, který si sami namícháte, nebo super kotleta v bramborovém těstě.

+51
+
-

Restaurace Mincovna – Praha, Staré Město

Skvělá pivnice s delikátním pivem a krásným prostředím. Kvituji, že jde o nekuřáckou restauraci, kde se můžete i dobře najíst. Já tu ale vyhledávám hlavně pivo. Oceňuji i velmi příjemnou obsluhu. Když mi přijede kamarád ze zahraničí a já ho chci vzít do fajn prostředí se super pivem, Mincovna bývá první volba.

+33
+
-

U Jelínků – Praha, Nové Město

Maličká pivnice, která otevírá už v deset ráno. Kousíček od Jelínků je navíc lahůdkářství U Kříže, kde dělají skvělý holandský salát nebo volskou hlavu. K pivu ideální. Říkám tomu snídaně králů. U Jelínků jsou dvě místnosti, v první si dáte pivko pěkně na stojáka, v druhé je pár stolečků na sezení.

Josef Krýsl

sládek, Joe’s Garage Beer

Josef Krýsl
+20
+
-

Purkmistr – Pivovarský dům – Plzeň

V milované Plzni si vždycky rád zajdu na pivo do Purkmistra v Černicích. Vaří skvělé a mají i výbornou kuchyni – vyzkoušejte určitě hovězí líčka. Pokud se vypravíte do západních Čech, můžu jen doporučit.

+23
+
-

Akciový pivovar Letiny – Letiny

Výborný pivovar navazuje na tradiční vaření piva v malých obcích, jak bylo ještě před několika staletími v Čechách běžné. V nabídce mají sedm druhů piv a v průběhu roku vaří i další sezónní speciály. Určitě si tu dejte i něco dobrého na zub, jejich kuchyně je totiž znamenitá.

+22
+
-

Pivovar Beznoska – Praha, Prosek

V Praze doporučím méně známé místo. Restaurace tu vznikla v roce 1995 v prostorách bývalé základní školy. Po osmi letech v ní po rekonstrukci vybudovali minipivovar. Mají tu výtečné pivo a skvěle vaří.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 8. 2016 12:31, kodiak medvěd

Děkujeme za informaci. Až vám bude zase něco smrdět, tak nám to nezapomeňte napsat.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 8. 2016 12:09, Pedro

Pivo nepiju, smrdí mi to.

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Všichni na zákaz pití kašlou? Zakážeme ho znovu a víc

12. 2. 2016 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Všichni na zákaz pití kašlou? Zakážeme ho znovu a víc

České zákony potírají opilství už teď přísně. Pokud se ty staré nezačnou vymáhat, nové nic nevyřeší.

Pivo z Pepíkovy garáže

31. 10. 2015 | Ondřej Tůma, Martin Vlnas | 3 komentáře

Pivo z Pepíkovy garáže

Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem

Dej si dvojku a beze strachu jeď! Nebo ne?

24. 9. 2015 | Gabriel Pleska | 25 komentářů

Dej si dvojku a beze strachu jeď! Nebo ne?

Čas od času přijde někdo s návrhem, abychom zmírnili nulovou toleranci k požívání obveselujících alkoholických nápojů, než se proměníme v řidiče. Nebo abychom byli mírnější aspoň k... celý článek

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

14. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru... celý článek

Borat vyváží pivo

28. 11. 2014 | Michal Kašpárek | 23 komentářů

Borat vyváží pivo

Zemana jeho příznivci malují jako dříče sloužícího českým firmám a pracovním místům. V Kazachstánu tenhle proexportní robot zkratoval.

Partners Financial Services