Umřít? Při dnešních cenách? Kolik stojí poslední cesta

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 26. 10. 2011 | 23 komentářů
Umřít? Při dnešních cenách? Kolik stojí poslední cesta
Na poslední cestu se jednou vydáme každý. Někdo balí kufry dlouho dopředu, někdo nemá na lístek a cestuje na státní útraty. Tak jako tak platí, že i smrt dnes přijde draho.

S trochou černého humoru se dá říci, že hrobník ani pohřebák nikdy hlady neumřou – pohřebnictví je zkrátka byznys, který má „své jisté“ v každých časech. Jen kdyby ta konkurence nebyla!

Konkurence by byla, ale neznamená to, že si z konkurenčních nabídek můžete vybírat tak snadno, jak jste si zvykli u jiného zboží a jiných služeb. Pohřebnictví je svázáno celou řadou předpisů, mezi kterými je také úplný zákaz reklamy a marketingu, pohřební ústav nesmí dokonce na svém webu zveřejňovat ceny služeb (pokud se nejedná o e-shop). Pokud tedy chcete vědět, kolik za co, přichystejte se na telefonování nebo na cestu do města.

„Oblast pohřebnictví je společensky velmi citlivou, a proto je prakticky nemožné porovnávat ji s jinými podnikatelskými činnostmi, obhajuje regulaci mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jan Dvořák. Některá etická pravidla však už vzala zasvé. Přibývá například mrtvých, o které musí být postaráno na státní útraty.

Velmoc kremace

O Česku se hovoří jako o velmoci žehu. Spolu s Japonskem a Novým Zélandem patříme k zemím s největším procentem kremací. Zpopelněním u nás končí 76 procent pohřbů, ve městech údajně až 90 procent. větší tradici si pohřbívání do země uchovalo na venkově.

Kremaci u nás prosazuje už přes sto let Společnost přátel žehu. Oblibu tohoto způsobu pohřbívání a hustou síť krematorií jí jistě – rozhodně z historického hlediska – můžeme přičíst, dneska však svou roli hraje i to, že zpopelnění vyjde přece jenom o dost levněji.

Kolik stojí pohřeb?

Průměrná cena pohřbu žehem s obřadem se pohybuje mezi 20 až 25 tisíci. Nejúspornější variantou je žeh bez obřadu, který stojí zhruba deset tisíc. Pokud se chcete nechat pohřbít do země, připravte si 30 až 50 tisíc korun.

A které položky míchají cenou nejvíce? Nejobyčejnější kremační rakev pořídíte už za tři tisíce, stejně tak si ale můžete vybrat rakev desetkrát dražší. Některé obzvláště honosné kusy se dokonce pohybují v řádu statisíců. Za urnu zaplatíte od šesti set do několika tisíc. Ceny zpopelnění začínají u 1 500. Podstatně dráž přijde výkop hrobu. V zimě si v některých pohřebních ústavech navíc musíte připlatit, ceny se pohybují mezi 2 500 a 7 000 korunami. Na hrobku pro dvě rakve si připravte aspoň třicet tisíc. A stejné peníze padnou i na náhrobní kámen o velikosti dvakrát dva metry. A ještě drobné doplňky: malý smuteční věnec vyjde na pětistovku, za větší dáte osm set až čtyři tisíce.

Vzhledem k tomu, že náklady na pohřeb znamenají pro rodinný rozpočet znatelný zásah, přicházejí pohřební ústavy s různými „akčními nabídkami“. Řada z nich nabízí takzvaný ekonomický pohřeb. V balíčku základních služeb dostanete vše, co je pro pohřeb nezbytné, avšak v tom nejjednodušším a nejskromnějším balení. Obvykle vám dokonce nabídnou zapůjčení květinové výzdoby a věnců – musíte se pak ovšem spokojit s horší kvalitou. I s jednoduchým obřadem tak pohřeb pořídíte zhruba za 15 tisíc korun. Využít můžete i nabídku pohřbu na splátky.

Češi ztrácejí o své mrtvé zájem

Tytam jsou časy, kdy každá rodina svému nebožtíkovi vystrojila pořádný funus. Přibývá lidí, kteří se o své zemřelé postarat odmítnou. Co se děje potom? Pokud se k mrtvému do 98 hodin nikdo nepřihlásí, zorganizuje obec takzvaný sociální pohřeb. Zpopelnění zaplatí stát. Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj sociálních pohřbů prudce přibývá. „V roce 2007 stát vyplatil za tyto pohřby osm set padesát tisíc korun. Loni už to bylo čtyři a půl milionu,“ uvádí mluvčí ministerstva Dvořák. Velký nárůst sociálních pohřbů nastal v roce 2008, kdy stát přestal vyplácet pětitisícový příspěvek na poslední rozloučení.

Příspěvek na pohřeb podle dnešních zákonů náleží nadále tomu, kdo vypravil pohřeb nezaopatřenému dítěti nebo rodiči nezaopatřeného dítěte. Jeho výška je pět tisíc korun. Podrobněji v článku Ludmily Řezníčkové: Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

Není tedy divu, že většina seniorů na své příbuzné nespoléhá. Podle nedávného průzkumu Era Poštovní spořitelny si na pohřeb šetří 75 procent českých důchodců. „Zatímco téměř tři čtvrtiny z nich nechtějí finančně zatížit rodinu a pozůstalé, zbylých 27 procent chce mít jistotu, že se dočkají důstojného pohřbu,“ popisuje jejich motivaci Tomáš Suk, manažer marketingu Poštovní spořitelny. Pouze 17 procent seniorů se podle průzkumu domnívá, že je povinností pozůstalých se o pohřeb postarat.

Co se s námi děje po smrti?

Pohřbem však starost o nebožtíka rozhodně nekončí. Pokud byl zpopelněn – kam s ním? České právo je v tomto ohledu liberální a nabízí celou řadu variant. Jedinou zákonnou podmínkou je, že vše bude provedeno eticky, pietně a tak, aby nebyla dotčena důstojnost zemřelého.

Urnu si můžete vystavit doma nad krbem nebo umístit na památečním místě na zahradě. Stejně tak ji ale můžete nechat uložit do hrobu, hrobky (případně jejich nadzemních částí) nebo do kolumbária na hřbitově. Další variantou je popel rozprášit – na rozptylové či vysypové loučce hřbitova nebo třeba na skalce své zahrádky. Pokud chcete popel rozptýlit na cizím pozemku, měli byste mít souhlas jeho majitele. Na veřejných prostranstvích typu lesa nebo řeky je to však spíše formální podmínka. Pokud byl váš nebožtík dobrodruh, můžete mu dopřát poslední výstřelek třeba ve formě rozprášení z balonu. Za sedmdesát tisíc vám z jeho prachu dokonce udělají diamant. Než se ale k podobnému experimentu odhodláte, prodiskutujte raději věc s pohřební službou.

Kolik je nájem na hřbitově?

Anketa

Střádáte si na pohřeb?

Když někoho „ubytujete“ na hřbitově, musíte za něj platit nájemné. V Praze vyjde metr čtvereční ročně na 85 korun. Obvykle se platí na deset let dopředu. Desetileté nájemné za standardní hrob o velikosti tři metry čtvereční tedy vyjde na 2 550 korun. Za urnový hrob o velikosti metru čtverečního dáte za stejnou dobu osm set padesát korun. Za schránku v kolumbáriu při klasickém rozměru 0,2 metru čtverečního 170 korun. K nájmu si však ještě připočtěte režijní poplatky spojené s údržbou hřbitova. Pohybují se okolo dvou tisíc na deset let.

Ceny se ovšem v republice liší – například v Českých Budějovicích dáte za metr čtvereční na hřbitově ročně 35 korun plus poplatky, v Ostravě 40 korun plus poplatky.

Kolik platí stát za pohřby opuštěných nebožtíků

RokVyplacená částka
2007849 079 Kč 66 hal
20082 027 212 Kč 64 hal
20092 499 371 Kč 29 hal
20104 599 918 Kč 58 hal
(Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj)

A co se stane, když se přestane platit nájem? Vlastně je to celkem častý případ. Jenom v Praze lidé dluží na hřbitovech sto milionů korun. Spousta dlužníků se do této situace dostane nedopatřením. Po deseti letech si zkrátka nevzpomenou, že přišel čas nájemní smlouvu prodloužit. Pokud však nereagují ani na upomínky, ostatky se přesunou do hromadného hrobu a uvolněné místo se nabídne novému zájemci.

Když si to tak srovnáte, člověk aby se pomalu bál dneska umřít. Pokud se po přečtení tohoto článku rozhodnete žít zdravěji, a tedy déle, třeba že od zítřka začnete běhat, přestanete kouřit nebo jíst bramborové lupínky, napište nám o tom.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+272
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 10. 2011 23:35, Pavel

Nu, pokud budeme materialisté, pak je vcelku jedno, co se stane s tou trochou vápníku, fosforu, dusíku, vodíku a kyslíku. Je to jenom tkáň, která se rozloží, což je slušnější výraz pro hnilobu. Prach jsi a v prach se obrátíš. Na našem hřbitově je na zdi velkými písmeny nápis: Co jsme my, budete i vy. A co jste vy, byli jsme i my. Má to něco do sebe. Ovšem jak se k tomu postavit, to si musí každý srovnat sám se sebou. A také je dobré vědět, že pohřební rubáš nemá kapsy. Hezký den.

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 10. 2011 12:10, Lenka

Ono i když si důchodci spoří na pohřeb, kdo jim zaručí, že ty peníze pozůstalí na ten pohřeb dají? Pokud tedy banky nějak toto neumožňují ve svých programech. Být státem, najdu si dle matriky nejbližší příbuzný, sestavím jim splátkový kalendář a šup platit. Samozřejmě pokud je to sociální rodina tak určitě ne. Ale tohle přeci nejde.

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odměňte hodné, ztrestejte zlobivé! Jak na poslední vůli

6. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Odměňte hodné, ztrestejte zlobivé! Jak na poslední vůli

Ještě neoschly slzy a dcery už se přetahují o starožitné talíře. Snacha v našem norkovém kožichu láduje do kapes rodinné šperky a synek shání klíčky od veterána v garáži… Dědictví.... celý článek

Pieta: Jak si pojistit, že vás po smrti nespálí bez obřadu

9. 11. 2009 | Eva Sovová | 13 komentářů

Pieta: Jak si pojistit, že vás po smrti nespálí bez obřadu

Říká se, že si každý dokáže zařídit cokoliv až na vlastní pohřeb. Pojistkou Pieta od České pojišťovny si lze zajistit důstojný pohřeb i konkrétního člověka, který ho zorganizuje. Dali... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

24. 6. 2009 | Ludmila Řezníčková | 9 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

Pohřebné je jednorázovou dávkou na pomoc při uhrazení nákladů na pohřeb. Týká se však pouze pohřbu nezaopatřeného dítěte nebo rodiče takového dítěte. Výše této dávky činí pět tisíc... celý článek

Co také zdědil stát po lidech bez dědiců?

4. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ

Co také zdědil stát po lidech bez dědiců?

Majetek, který nikdo nezdění, připadne ze zákona státu jako tzv. odúmrť. Víte, co také stát dědí? Tipněte si a dozvíte se víc.

Kdy je lepší sepsat závěť u notáře

4. 7. 2008 | Eva Sovová | 11 komentářů

Kdy je lepší sepsat závěť u notáře

Závěť sepsaná u notáře má vyšší důkazní sílu než vlastnoručně psaná závěť. Dá se zpochybnit jen těžko. Notář ji musí zaevidovat do centrálního registru, při dědickém řízení se proto... celý článek

Partners Financial Services