Zdraží vám proud, ukončíte smlouvu. Vaše práva posílí

Karel Toman | rubrika: Aktuálně.cz | 19. 6. 2011 | 3 komentáře
Zdraží vám proud, ukončíte smlouvu. Vaše práva posílí
Postavení zákazníků výrazně posílí v situacích, které s sebou přinesla liberalizace trhu s energiemi s tvrdým a občas i nefér bojem dodavatelů o klienty. Dodavatelé energií budou mít například nově povinnost lidem doručit změny cen a tarifů, čímž pro zákazníka automaticky vznikne právo od smlouvy odstoupit.

Pro zákazníka se také zásadně zjednoduší a zpřehlední řešení sporů a nesnází na trhu s energiemi. Pod Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž přejdou kompetence, které dosud měla Státní energetická inspekce. Zákazník se tak podle ERÚ „domůže rozhodnutí rychlejší a levnější cestou než prostřednictvím soudu“.

Umožní to novela energetického zákona, kterou minulý týden schválil po Poslanecké sněmovně i Senát a která do českého práva zavádí směrnice EU. K platnosti normě schází už jen podpis prezidenta Václava Klause.

Dopad bude mít novela zřejmě i na samotný trh, protože podle expertů budou lidé měnit dodavatele energie ještě častěji než dosud.

Novela ale také mimo jiné počítá třeba s kompenzacemi pro provozovatele obnovitelných zdrojů, které budou muset být dočasně odpojeny třeba kvůli hrozícímu přetížení sítě.

Na českého zákazníka myslí za poslance EU

„Spotřebitelé budou stále více přecházet k jiným dodavatelům energií, protože změna dodavatele bude opět o něco jednodušší,“ dodává Kamil Ouška, předseda představenstva a generální ředitel Europe Easy Energy.

„Bude například možné do jednoho měsíce odstoupit od smluv, které byly uzavřeny mimo obchodní prostory obchodníka, což značně napomůže řešení problematických situací spojených s ‚podomním prodejem‘ neseriozními partnery,“ doplňuje Luděk Hora, předseda představenstva a ředitel společnosti Elimon.

„Také posílení kompetencí Energetického regulačního úřadu vnímáme jako velmi zásadní změnu, která může přinést mnoho pozitivního,“ hodnotí novelu například Michal Eisner, provozní ředitel Energetického Centra, jednoho z alternativních dodavatelů energií.

Pro spotřebitele to sice zajímavě nezní, některým z nich ale přesun pravomocí ze Státní energetické inspekce na Energetický regulační úřad v budoucnu výrazně usnadní život.

TIP REDAKCE

Jak ušetřit peníze
vyjednáním lepší ceny u telefonních operátorů či dodavatelů energie nebo jak operátora či dodavatele změnit, radí na Peníze.cz Arsen Lazarevič v článku Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektriku a povinné ručení.

Vyřizování zrychlí, místo dvou úřadů bude jeden

Jak regulaci, tak kontrolu bude totiž napříště vykonávat jeden úřad místo dvou. Podle mluvčí ERÚ Jarmily Lehnerové to dosud působilo jen zmatky, lidé se obraceli na jeden úřad s problémy v kompetenci toho druhého a naopak.

„To způsobovalo časovou prodlevu při řešení problémů a často nepochopení stěžovatele, proč je třeba takto postupovat,“ vysvětluje Lehnerová.

Nově bude ERÚ řešit i podněty týkající se nekalých praktik a nedostatečného informování o cenách v energetice. Zabývat se tak bude i stížnostmi na praktiky podomních prodejců.

Postavení spotřebitele v těchto situacích přitom novela výrazně posiluje. Řeší například případy, kdy dodavatel jednostranně mění ceny nebo smluvní podmínky.

„Nově bude dodavatelům elektřiny či plynu uložena povinnost tyto změny zákazníkům doručit – nikoli jen informovat prostřednictvím internetových stránek nebo jiným neurčitým způsobem, jako je tomu v současné době,“ vysvětlila mluvčí ERÚ.

„Zákonem bude přiznáno právo zákazníka v těchto případech od smlouvy odstoupit,“ dodala Jarmila Lehnerová.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

2. 5. 2011 | František Mašek | 45 komentářů

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

29. 1. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

Čtyři měsíce nabádají RWE Transgas i ČEZ k tomu, aby lidé zacházeli s energií hospodárně a ušetřili tak zemní plyn, uhlí či uran. V podstatě tím lidem říkají: „Nekupujte to, co vyrábíme.“... celý článek

Jak ušetřit na provozu domácnosti

29. 9. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak ušetřit na provozu domácnosti

Svěrákovy "složenky, krávy zelený nenažraný," ve své poště nevidí rád asi nikdo. Neporadíme vám, jak se jim vyhnout. Dozvíte se ale, jak je možné náklady na služby výrazně snížit.

Partners Financial Services