Prodáváme byt: Co vás čeká na realitních serverech

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 4. 2. 2015 | 8 komentářů
Je-li někdo dnes na trhu s nemovitostmi nepostradatelný, jsou to realitní servery. Visí na nich kupující, prodávající i realitní kanceláře – jinak než přes internet se vzájemně těžko najdou. Potřebujete způsob, jak v dobrém vyčnívat z davu.
Prodáváme byt: Co vás čeká na realitních serverech

Zejména pokud prodáváte sami, nemáte moc jiných možností než poptat se mezi známými (dobrý pomocník dnes můžou být i sociální sítě) a potom vyvěsit inzerát na internet. Některé realitní kanceláře disponují i databází klientů, kteří mají zrovna aktuálně zájem o nemovitosti, ale většina musí realitními servery projít.

Abyste uspěli, je nezbytné vhodně formulovat inzerát, což jste se mohli naučit v předcházejícím díle tohoto seriálu:

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák
Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a na pozici obchodního ředitele a ředitele pro finanční služby v developerské skupině Finep. Pak se rozhodl založit vlastní společnost Home Institute, která nabízí zastupování kupujících a investiční byty. Nedávno se stal také novým ředitelem pražské realitní kanceláře Maxima. Má vlastní blog a pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích.

Fotografie prodává (nebo taky ne)

Vedle textu jsou čím dál důležitější také fotografie – pokud jste se před pár lety obešli bez nich nebo jenom s jednou ilustrační, dnes tvoří právě kvalitní fotky gró celého inzerátu. Například server Sreality, který je v návštěvnosti daleko před všemi ostatními, loni v létě změnil formu pro vkládání inzerátů. Dnes už musí mít každý minimálně tři fotografie.

Kupující procházejí desítky nebo stovky inzerátů denně a žádný text je nezaujme tolik jako dobrá fotografie – stejně tak je ovšem nic neodradí víc, než když je na fotkách špinavý, neuklizený, tmavý nebo jinak odpudivý byt. Fotografie bude rozhodující ve chvíli, kdy se zájemce rozhoduje při prohlížení realitního serveru, jestli právě váš inzerát rozkliknout nebo ne.

Tipy jak připravit nemovitost na focení a na prohlídky, jak provést takzvaný home staging, jsme dávali už v předminulém díle:

Tentokrát jde o to jak postupovat při focení, aby výsledné snímky obstály v konkurenci na realitním serveru. První věc je otázkou techniky – architektura a nemovitosti se vždy fotí širokoúhlým objektivem, který není třeba vnímat jako nějaký podvod – naopak je přirozeně nejblíž lidskému oku, které má taky široký zorný úhel.

Další je otázka, co všechno vlastně vyfotit. Nesnažte se byt zdokumentovat, usilujte o to, abyste ho předvedli v co nejlepším světle. Nikde není psáno, že musíte vyfotit všechno. Zejména nefoťte světlíky, úzké tmavé chodby, starou koupelnu ani záchod (v textu můžete uvést, že jsou „v původním stavu“).

Měli byste vyfotit největší místnosti a kuchyň, tu chtějí vidět zájemci vždycky. Máte-li čím se chlubit, potom neváhejte vyfotit i hezký výhled – například park nebo také metro nebo zastávku tramvaje, pokud jsou „na dohled“. Taková fotka může být velmi přesvědčivá. Praktické je přidat i plánek bytu – nemáte-li ho, zkuste ho nakreslit.

Interiér by měl na fotkách působit především čistě, světle, prostorně, hladce – pokud možno se vyhněte členitým prostorům nebo je skryjte, dejte přednost hladkým a prázdným povrchům, roztáhněte žaluzie (foťte samozřejmě za slunečného dne) a rozsviťte zároveň všechna světla.

Realitní seriály na Peníze.cz

V seriálu Kupujeme byt radíme, jak poznat a koupit kvalitní nemovitost, jak dosáhnout slevy, jak nakoupit co nejbezpečněji nebo jak jednat s bankou o hypotéce. Nově píšeme také speciál Investiční byt – protože kupovat pro sebe a kupovat pro peníze je rozdíl.

Z opačné perspektivy pak na reality nahlíží seriál, jehož pátý díl právě čtete:

Co to stojí, aby si vás všimli (hop sem, top tam)

Máte-li hotový dobrý text i fotografie (upravte je v některém z grafických programů), přijde na řadu výběr vhodného realitního serveru. Jak jsem již řekl – a není to žádné tajemství – největší jsou Sreality a nesmíte tam chybět. Za umístění inzerátu na jeden měsíc dáte 1860 Kč (60 Kč za den), ale to nebude ještě všechno.

Záhy totiž zjistíte, že váš inzerát možná již během několika prvních minut předběhly mezi nejnovějšími jiné inzeráty, jeho pozice se stále zhoršuje a prakticky okamžitě se stává neviditelným. Vidět jsou inzeráty dvojího typu – takzvaný Tip regionu a potom ty označené „pacičkou“. A za to se připlácí.

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s tradicí zodpovědného a etického přístupu ke klientům. Nabízí široké zázemí pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

Na Sreality „topování“, na iDnes zase „hopování“ – běžná praxe, o které začínající prodávající obvykle neví, zejména ne tehdy, když si počítá, na kolik ho přijde inzerce jeho nemovitosti. Teprve když se inzerát za prvních 60 korun okamžitě ztratí v propadlišti dějin, zjistíte, že budete muset dennodenně ještě dalších 60 korun připlatit, máte-li být úspěšní.

Každý den můžete svůj inzerát poslat nahoru, „vytopovat“ – v tu chvíli ho realitní server zařadí na takovou pozici, jako kdybyste ho právě vložili nový. Ale má to mnoho háčků. Za prvé, je třeba topovat každý den znovu. Za druhé, když budete topovat ve stejný čas jako mnoho dalších lidí, sjede váš inzerát ihned zase na horší pozice. Doporučuji proto sledovat pohyb inzerátů na daném realitním serveru – jsou dny a hodiny, kdy topují všichni (třeba pondělí) a pak jsou zase klidnější chvíle, kdy máte větší šanci.

Abyste uspěli, budete muset tomuto dohledu nad vaším inzerátem věnovat nejenom velkou část vašeho času, ale i nemalé peníze.

Bez realitky? Půjdou po vás

Už jste slyšeli o monitoringu soukromé inzerce realit? Když si zadáte ten termín do vyhledávačů, najdete hned několik společností, které nabízejí  své služby zejména malým realitním kancelářím či samostatným zprostředkovatelům realitních či finančních služeb  Soustředí se na to, aby zjistily co nejrychleji, že prodáváte nemovitost, a především – že ji prodáváte zatím sami, a tedy jste jejich potenciálním klientem.

Připravte se proto, že ve chvíli, kdy inzerát na internet zadáte, bude vám volat víc realitních makléřů a jiných zprostředkovatelů, kteří budou nabízet svoje služby, než přímých zájemců o koupi. Je to skoro devět z deseti telefonátů, které vás čekají. Je tedy nezbytné obrnit se „svatou trpělivostí“ a vyčlenit si notnou dávku vašeho času. Vhodné je také pořídit si ještě jeden telefon s předplacenou simkou – pouze za účelem prodeje nemovitosti.

Anketa

Zkoušeli byste prodávat byt bez realitky?

Vstřícnost nečekejte

Jak už jste asi vytušili, vzhledem k tomu, jak moc záleží úspěch prodávajících na realitních serverech, nemůžete od nich jako soukromá osoba čekat žádnou velkou vstřícnost. Čekejte naopak různá omezení, jako například minimální částku, kterou musíte nahrát do peněženky, abyste vůbec mohli inzerát spustit, anebo i poměrně vysoký minimální kredit (6480 Kč na iDnes). Dejte si pozor také na rozpracované inzeráty – už jsem se setkal s tím, že byl draft uložen jenom jeden den a celá vaše práce vyšla později vniveč.

Snažíte-li se potýkat s realitními servery sami, bez realitní kanceláře, bude vás taky asi trápit, že v každém ceníku dostanete coby soukromá osoba s jednou inzerovanou nemovitostí tu vůbec nejhorší cenu. Nedávno také Sreality zdražovaly – nejdříve se na podzim 2013 zvedla cena za topování a loni už se změny promítly do celého ceníku. Odejít musely ze serveru dokonce i některé menší realitky, které si inzerci na něm nemohly už dovolit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2015 11:26, jirí

co lidi blbnou? .. proč vůbec někomu dávat peníze za inzerci na serverech - když se dá inzerovat zdarma.
Pokud není člověk vyloženě pako - tak si to zvládně sám.
A kupci taky - proč blbě hledaj na placených - když tato víceplatba pak půjde především na jejich vrub.

Jiná věc je placený full servis od RK včetně advokátní úschovy peněz ..atd... ale to už je jak říkám něco za něco.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 2. 2015 14:26, Verča

Nedávno jsem chtěla pronajmout byt v Brně a využila jsem neplacené inzertní servery - klasika bezrealitky, bazoš apod. Zájemců sice volala hodně a byli mezi nimi i realitky, které asi využívají monitoring inzerce, ale z některých "budoucích nájemníku" jsem měla opravdu strach - vypadali spíš jako tipaři. Strávila jsem nad tím dost času a nakonec jsem se rozhodla dát byt do nabídky realitce real spektrum, do týdne jsem měla všechno vyřízené a nic měl to nestálo...jo a byt byl inzerovaný na srealitách a ostatních serverech...:-)

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Prodáváme byt: Inzerát má ukázat přednosti nemovitosti, ale lhát se nemá

21. 1. 2015 | Vladimír Zuzák | 4 komentáře

Prodáváme byt: Inzerát má ukázat přednosti nemovitosti, ale lhát se nemá

Patnáct řádků textu, pět fotek a jedna cena – to je standardní inzerát na realitním serveru. Vaše omezené hřiště, na kterém musíte předvést to nejlepší, abyste zaujali. Aby vám zavolali,... celý článek

Prodáváme byt: Jak zvýšit cenu těsně před prodejem?

7. 1. 2015 | Vladimír Zuzák | 8 komentářů

Prodáváme byt: Jak zvýšit cenu těsně před prodejem?

Pár detailů, přehozů nebo svíček, a cena vašeho bytu vzroste do nečekaných výšin. Dá se tomu věřit? Co vám pomůže udělat první dojem a do čeho byste investovali úplně zbytečně?

Prodáváme byt: Vyplatí se to právě teď?

17. 12. 2014 | Vladimír Zuzák

Prodáváme byt: Vyplatí se to právě teď?

Jak udat to správné tempo při prodeji nemovitosti? Ideálně precizním a realistickým odhadem tržní ceny. Vkročíte-li na trh ve správnou chvíli, podaří se byt prodat rychle a výhodně.... celý článek

Prodáváme byt: Jakou zvolit strategii? Zjistěte si, co vás čeká

3. 12. 2014 | Vladimír Zuzák

Prodáváme byt: Jakou zvolit strategii? Zjistěte si, co vás čeká

Prodej bytu má jedno společné s koupí – na začátku se vyplatí sednout si v klidu ke stolu, s partnerem nebo celou rodinou, a zvážit, jaké jsou vaše priority. Jak rychle a za kolik chcete... celý článek

Nástrahy katastru: Nemovitost kupujte od toho, komu opravdu patří!

21. 5. 2014 | Vladimír Zuzák | 4 komentáře

Nástrahy katastru: Nemovitost kupujte od toho, komu opravdu patří!

Koupíte dům, zaplatíte za něj – a pak zjistíte, že jste nic nekoupili, protože prodávajícímu dům vůbec nepatřil. Nejen že je to možné, dokonce to není ani ojedinělé. A do nedávna platilo,... celý článek

Partners Financial Services