Prodáváme byt: Jak zvýšit cenu těsně před prodejem?

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 7. 1. 2015 | 8 komentářů
Pár detailů, přehozů nebo svíček, a cena vašeho bytu vzroste do nečekaných výšin. Dá se tomu věřit? Co vám pomůže udělat první dojem a do čeho byste investovali úplně zbytečně?
Prodáváme byt: Jak zvýšit cenu těsně před prodejem?

Přání zvýšit na poslední chvíli prodejní cenu bytu je natolik univerzální a společné všem prodávajícím, že na něj cílí široká nabídka služeb a produktů, které mají zaručeně pomoci. Sednout jim na lep může přijít pěkně draho.

Cenu bytu chtějí zvýšit všichni prodávající, zvlášť ti, které překvapil nízký odhad tržní ceny nebo ti, kteří už nemovitost několik měsíců neúspěšně nabízejí na realitních webech, ale nikdo o ni neprojevil zájem.

Je dost prodávajících, kteří se v takovou chvíli nechají svést k šíleným časovým i finančním investicím do služeb a úprav, které nakonec nemají očekávaný výsledek – prodejní cena jejich nemovitosti se zvýší jen málo.

Přitom stačí jednoduché kupecké počty: vzroste po úpravách prodejní cena natolik, že se mi vrátí investované peníze a čas? Pokud ne, bylo všechno snažení zbytečné.

Inspekce nemovitosti

Vzorní prodávající na Západě považují za standardní, že nechají provést technickou inspekci, která odhalí detailně pravý technický stav nemovitosti těsně před prodejem a pomůže určit tržní cenu. U nás takovou službu zatím využívají především kupující – buďte připraveni, že některý ze zájemců může vyslat inspektora i do vašeho bytu.

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák
Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a na pozici obchodního ředitele a ředitele pro finanční služby v developerské skupině Finep. Pak se rozhodl založit vlastní společnost Home Institute, která nabízí zastupování kupujících a investiční byty. Nedávno se stal také novým ředitelem pražské realitní kanceláře Maxima. Má vlastní blog a pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích.

Rekonstrukce se nevyplatí

Spektrum možností, co se svým bytem před prodejem můžete udělat, se rozprostírá od nejnákladnější celkové rekonstrukce přes dílčí investice, nezbytné opravy až po home staging (více níž) a úklid. Důležité je zvolit správnou míru.

Rekonstrukci nikomu nedoporučuji. Pokud nemáte dobré známé, spolehlivé stavební firmy nebo tipy na velmi šikovné designéry, bude vaše investice větší než výsledný efekt. Ve většině případů se vám podaří tak tak zvýšit cenu alespoň o tolik, kolik rekonstrukce stála.

Mnohem lepší rozhodnutí je ponechat starý byt ve stavu „před rekonstrukcí“, upravit svoje očekávání, co se týče výdělku, a prodat nemovitost díky výhodné ceně rychle. Ušetříte čas i peníze. Nezapomeňte totiž, že největší vliv na cenu nemovitostí má beztak lokalita, dopravní dostupnost a občanská vybavenost.

Tato rada vychází také z dlouholeté, dobré znalosti mentality kupujících, kteří mnohem raději budou odcházet s pocitem, že za byt něco ušetřili, a rekonstrukci provedou podle svých představ, než aby si připláceli za to, že je sice všechno nové, ale tak trochu jinak, než by odpovídalo právě jejich vkusu.

Realitní seriály na Peníze.cz

V seriálu Kupujeme byt radíme, jak poznat a koupit kvalitní nemovitost, jak dosáhnout slevy, jak nakoupit co nejbezpečněji nebo jak jednat s bankou o hypotéce.

Nově píšeme také speciál Investiční byt – protože kupovat pro sebe a kupovat pro peníze je rozdíl.

Z opačné perspektivy pak na reality nahlíží seriál, jehož třetí díl právě čtete:

Nezbytné opravy mají smysl

Příprava bytu na prodej by tedy měla mít spíše estetický než funkční charakter. Zaměřovat se budete na to, jaký dojem udělá byt na kupujícího. Začněte vyklízením veškerého nepotřebného nábytku nebo doplňků, které jste časem nahromadili a které vytvářejí pocit přeplněné místnosti.

Zejména jsou to rotopedy a jiné posilovací stroje, ale také hromady novin a knih. Odvezte také příliš starý nebo nehezký nábytek, který by první dojem mohl zkazit. Pokud je to aspoň trochu možné, vyplatí se všechny místnosti nechat vymalovat na bílo. Dodá to pocit čistého a světlého bytu.

Jakmile jste ponechali v bytě jen funkční nábytek, který vytváří příjemný dojem, sundejte a schovejte veškeré drobnější prvky, které by na kupujícího působily příliš osobním a domáckým dojmem, vytvářely by pocit cizího domova. Vy potřebujete, aby se kupující začal cítit jako ve svém.

Sundejte plakáty a nálepky ze zdí a dveří, schovejte rodinné fotografie, zameťte stopy po domácích zvířatech. A teď se projděte po bytě jako potenciální kupující. Je možné, že teprve nyní objevíte drobné vady, jako jsou rozbité kachličky, poškrábané dveře, fleky na koberci. Za ty roky jste si na ně zvykli.

Není-li investice příliš vysoká, vyplatí se vedle vymalování opravdu také opravit nebo vyčistit tyto drobné, povrchové vady. Můžou zbytečně pokazit dojem z bytu, který je jinak v dobré kondici. A vy nesmíte dopustit, aby měl kupující pocit, že je byt ve špatném stavu. V luxusnějších cihlových bytech (třeba v širším centru Prahy) se vyplatí i přebrousit a nalakovat parkety.

Když prodáváte dům

Prodej rodinného domu je v mnoha ohledech náročnější než prodej bytu a těžší je rozhodně také udělat dobrý první dojem. Máte totiž na starosti nejen interiér, ale rovněž exteriér – záleží na tom, v jakém stavu je střecha, ale také třeba okolní pozemek. Dobrý dojem udělá například hezky upravená zahrada.

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s tradicí zodpovědného a etického přístupu ke klientům. Nabízí široké zázemí pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

Anketa

Co byste radši kupovali vy?

Jak připravit nemovitost na focení

Nezapomeňte, že první dojem nebude dělat vaše nemovitost, ale fotka, na které bude zachycená – vůbec nejzásadnější je tedy příprava těsně před focením. Můžete ji zkusit zvládnout sami, nebo se obrátit na firmy, které dělají takzvaný home staging – přípravu nemovitosti na prodej, a tedy i na nafocení.

Jaké metody ke zvýšení ceny jsou tady k dispozici? Zásadní je, aby fotky vypadaly lákavě, ideálně jako z hotelu. Prvním důležitým krokem je tedy důkladný úklid, dojem dělá například naleštěná baterie a kachličky v koupelně a kuchyni, umytá okna nebo vyčištěné spáry.

V rozmístění nábytku a aranžmá bytových doplňků je možné se nechat inspirovat právě u home stagerů. Nábytek vždy rozmístěte tak, aby působila místnost jako prostorná a světlá. K vytvoření příjemné atmosféry můžete využít svíčky, čisté ručníky, deky a přehozy, ubrusy nebo květiny.

S fotkami může pomoci taky dobré světlo, správně zvolená denní (i roční) doba nebo zkušené oko fotografa, kvalitní objektiv a počítačové programy pro úpravu fotografií.

Největší inspirací pro vás bude důkladná, kritická prohlídka fotografií na realitních serverech – uložte si ty, které se vám nejvíc líbí a které vás odpuzují, a pak zjistěte, co na každé fotce dělá největší pozitivní nebo negativní dojem.

Nestavte Potěmkinovu vesnici

Úpravu bytu zachycenou na fotografiích v inzerátu by se vám mělo podařit udržet také během prohlídek. Zejména pokud v bytě stále sami bydlíte, může to být pro vás těžké, ale pokuste se opravdu nakládat v době prodeje s bytem už jako s vystaveným zbožím. Dejte si pozor na to, že kupující například mohou chtít nahlédnout do vestavěných skříní nebo jiných úložných prostor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 1. 2015 12:05, xls

Ano, dojem je důležitý. Když jsem prodával s dlouhodobou perspektivou zařízený panelákový byt (nic jsem speciálně neupravoval), tak kupující byli při prohlídce nadšeni, když se pak předával a viděli jen holé stěny, tak to nadšení znatelně ochablo.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 1. 2015 15:46

Ano to je ten článek. Bohužel jsem ho přehlédl. Nicméně nejsem jeho autorem tzn. nejsem "Makléř"

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Prodáváme byt: Inzerát má ukázat přednosti nemovitosti, ale lhát se nemá

21. 1. 2015 | Vladimír Zuzák | 4 komentáře

Prodáváme byt: Inzerát má ukázat přednosti nemovitosti, ale lhát se nemá

Patnáct řádků textu, pět fotek a jedna cena – to je standardní inzerát na realitním serveru. Vaše omezené hřiště, na kterém musíte předvést to nejlepší, abyste zaujali. Aby vám zavolali,... celý článek

Prodáváme byt: Vyplatí se to právě teď?

17. 12. 2014 | Vladimír Zuzák

Prodáváme byt: Vyplatí se to právě teď?

Jak udat to správné tempo při prodeji nemovitosti? Ideálně precizním a realistickým odhadem tržní ceny. Vkročíte-li na trh ve správnou chvíli, podaří se byt prodat rychle a výhodně.... celý článek

Daň z nemovitých věcí 2015: Kdo zaplatí víc? Přehled a formuláře

16. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Daň z nemovitých věcí 2015: Kdo zaplatí víc? Přehled a formuláře

Na podání přiznání k dani z nemovitých věcí máte čas do konce ledna. Přečtěte si, jak a kde podat daňové přiznání, kolik na dani z nemovitých věcí v roce 2015 zaplatíte a v kterých... celý článek

Prodáváme byt: Jakou zvolit strategii? Zjistěte si, co vás čeká

3. 12. 2014 | Vladimír Zuzák

Prodáváme byt: Jakou zvolit strategii? Zjistěte si, co vás čeká

Prodej bytu má jedno společné s koupí – na začátku se vyplatí sednout si v klidu ke stolu, s partnerem nebo celou rodinou, a zvážit, jaké jsou vaše priority. Jak rychle a za kolik chcete... celý článek

Nástrahy katastru: Nemovitost kupujte od toho, komu opravdu patří!

21. 5. 2014 | Vladimír Zuzák | 4 komentáře

Nástrahy katastru: Nemovitost kupujte od toho, komu opravdu patří!

Koupíte dům, zaplatíte za něj – a pak zjistíte, že jste nic nekoupili, protože prodávajícímu dům vůbec nepatřil. Nejen že je to možné, dokonce to není ani ojedinělé. A do nedávna platilo,... celý článek

Partners Financial Services