Prodáváme byt: Vyplatí se to právě teď?

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 17. 12. 2014
Jak udat to správné tempo při prodeji nemovitosti? Ideálně precizním a realistickým odhadem tržní ceny. Vkročíte-li na trh ve správnou chvíli, podaří se byt prodat rychle a výhodně. Vyčkávat se naopak nemusí vždy vyplatit, přestože statistiky hlásají, že ceny porostou.
Prodáváme byt: Vyplatí se to právě teď?

Motivace k prodeji nemovitosti většinou bývá osobní, zakotvená v konkrétní životní situaci – chcete se přestěhovat, prodat dům po babičce, opustit po rozvodu společný byt nebo třeba potřebujete prostředky na byt pro děti.

Otázka, za kolik nemovitost prodáte, vás zkrátka zajímá především s ohledem na to, co si za utržené peníze plánujete koupit. A to je přesně to hledisko, kterým byste se neměli řídit při stanovování tržní ceny.

Úvahy o ceně by měly probíhat na racionální bázi, a tedy reflektovat kvalitu nemovitosti, lokalitu a stav realitního trhu. Je to nejlepší cesta k tomu, jak nakonec skutečně vytěžit z prodeje co nejvíc.

Emoce stranou! Jde o peníze

Emocionální rozhodování a nereálná přání vedou nejčastěji k přemrštěné ceně, která může v konečném důsledku vaši nemovitost dokonce znehodnotit. Pokud ji totiž nabídnete příliš draze na realitních serverech, čím déle tam bude viset bez povšimnutí, tím jasnější každému bude, že jste s cenou zašli příliš daleko. Nakonec se můžete dostat do časového presu a nemovitost ve finále prodat pod cenou. Proto je důležité na začátku prodejní cenu stanovit dobře.

Rozlišujte!

Ceny z nabídek a ceny skutečné

Až budete pracovat se statistikami, všímejte si, o jakých cenách nemovitostí se bavíme. Nejjednodušší je zjistit ceny nabídkové – za kolik se byty nabízely v inzerátech. Jenže ty moc neříkají o cenách reálných – za kolik se nemovitosti prodaly. Ty se zjišťují až s velkým časovým odstupem z katastru nemovitostí. Navíc v České republice zatím neexistuje ucelená databáze, která by vám ukázala toto srovnání.

Jak být dost tržní? Se statistikami to nepřežeňte

Když jsou emoce zakázány, možná se chystáte vrhnout do druhého extrému – spolehnout se na čísla. Jestli nejste zrovna analytik některé z finančních institucí, podíváte se zřejmě do novin nebo na web České statistického úřadu.

Co se dozvíte? „Ceny nemovitostí se letos odrazily ode dna.“ (Hádejte, kolikrát to letos novináři zopakovali?) ČSÚ píše, že nabídkové ceny nemovitostí vzrostly v letošním roce v celé republice průměrně o 1,1 procenta a v Praze průměrně o 1,7 procenta.

Průměrně je důležité slovo. Už z dat statistického úřadu je totiž zřejmé, že rozdíl mezi Prahou a zbytkem republiky je propastný – průměrný mírný růst je vlastně výslednicí podstatně rychleji rostoucí Prahy a skoro stagnujícího zbytku republiky.

Rozdíly cen pražských nemovitostí

Maxima letos například prodala byty 4+kk za:

  • 8 milionů v Praze 1
  • 6,3 milionu v Praze 6
  • 3,2 milionu v Praze 10

A prodala také například byty 2+kk za:

  • 6,4 milionu v Praze 1
  • 3,7 milionu v Praze 8
  • 2,2 milionu v Praze 9

(Jedná se o stejně velké byty, cihlové, v podobném technickém stavu.)

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s tradicí zodpovědného a etického přístupu ke klientům. Nabízí široké zázemí pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

O plošném růstu cen si Praha může nechat zdát

Totéž ovšem platí i o úroveň níž, v hlavním městě. Ani tady není růst cen plošný – velké rozdíly mezi lokalitami ukazuje i letmý pohled na ceny nemovitostí, které jsme letos prodali v MAXIMA REALITY, kde se specializujeme na pražský trh.

Vysoké tempo růstu průměrných cen v Praze udávají vysoké ceny na Praze 1, rostou i Vinohrady, Břevnov, Smíchov nebo Dejvice, ale naopak ceny v Libni, Holešovicích, na Černém mostě nebo v Letňanech mohou být až poloviční oproti výše uvedeným lokalitám.

Co to znamená pro váš osobní odhad tržní ceny nemovitosti? Rozhodně se nevyplatí spoléhat se na to, že v dobách růstu můžete zkusit přestřelit – naopak je ideální požádat o radu někoho, kdo se v lokalitách velmi dobře orientuje.

Co makléř ví a vy nevíte

Když si dobře vyberete makléře, který má za sebou léta kvalitní práce v konkrétní lokalitě, v níž byt prodáváte, můžete získat poměrně hodně.

Statistiky vám totiž nikdy neřeknou tolik co osobní zkušenosti a procházením „srovnatelných bytů“ na internetu nestrávíte nikdy dost času na to, abyste tuto osobní zkušenost mohli nahradit.

Klíč je v tom „dobrém výběru“ – regulace realitního byznysu zatím neexistuje; musíte volit podle toho, má-li makléř a realitní kancelář dobré reference, renomé, zázemí a léta zkušeností. Určitě se také nevyplatí dát nemovitost do prodeje více realitním kancelářím. Na potenciálního kupce pak nemovitost všude vyskakuje a velmi rychle získá dojem, že se jedná o neprodejné zboží.

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák
Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a na pozici obchodního ředitele a ředitele pro finanční služby v developerské skupině Finep. Pak se rozhodl založit vlastní společnost Home Institute, která nabízí zastupování kupujících a investiční byty. Nedávno se stal také novým ředitelem pražské realitní kanceláře Maxima. Má vlastní blog a pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích.

Lokalita, lokalita, lokalita… a co ještě?

Význam lokality je tedy naprosto klíčový pro stanovení tržní ceny. Čím dál tím šířeji se rozevírají tak zvané realitní nůžky mezi místy, kde jsou byty velmi drahé a velmi levné. Ceny bytů v Mostě můžou být i ve statisících, ale i ceny bytů mimo centrum Prahy klesají oproti Praze 1 několikanásobně.

Ovšem jsou i další důležité parametry, které určují cenu vaší nemovitosti. Slevit budete muset obvykle v případě družstevního vlastnictví, panelového domu nebo domu bez výtahu, bytu v přízemí nebo posledním patře, před rekonstrukcí nebo ve špatném technickém stavu, ale také když má byt nějakou právní vadu.

Naopak dráž můžete nabízet byt v osobním vlastnictví, po rekonstrukci, s orientací na východ nebo na západ, s úložnými prostory a parkovacím stáním, byt umístěný hned na metru nebo dostupný tramvají a bez výše uvedených vad.

Kupujeme byt. Krok za krokem

V seriálu Kupujeme byt radíme, jak poznat a koupit kvalitní nemovitost, jak dosáhnout slevy, jak nakoupit co nejbezpečněji nebo jak jednat s bankou o hypotéce.

Nově píšeme také speciál Investiční byt – protože kupovat pro sebe a kupovat pro peníze je rozdíl:

Kdo si počká, ten se dočká. Ale čeho?

Dobré zvěsti o růstu cen nemovitostí vás možná přivedly k úvaze, že se zřejmě vyplatí s prodejem bytu vyčkávat, až ceny ještě trošku „porostou“. Abyste si ověřili, jestli to tak opravdu je, budete muset odečíst od tempa růstu ještě inflaci.

V průměru pro celou republiku jsme v této chvíli na 1,1 procentu růstu cen nemovitostí a 0,7 procenta inflace, vyčkáváním si tedy můžete polepšit o 0,4 procenta z ceny nemovitosti, což bude zřejmě několik tisíc. Jestli se můžete dostat i výš, záleží na tom, zda nemovitost splňuje výše uvedená kritéria perfektní rezidenční lokality a nemá vady na kráse.

Konečné rozhodnutí bude záležet hlavně na tom, jakou cenu pro vás bude mít chvíle, kdy je prodej konečně za vámi a v ruce máte peníze. A nezapomeňte, že chystáte-li se kupovat nové, lepší bydlení, budete chtít zřejmě využít nízké úrokové sazby, které jsou dostupné jen dočasně. A to samé platí pro investory – šance pákovat výnos hypotékou by se neměla promarnit. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Daň z nemovitých věcí 2015: Kdo zaplatí víc? Přehled a formuláře

16. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Daň z nemovitých věcí 2015: Kdo zaplatí víc? Přehled a formuláře

Na podání přiznání k dani z nemovitých věcí máte čas do konce ledna. Přečtěte si, jak a kde podat daňové přiznání, kolik na dani z nemovitých věcí v roce 2015 zaplatíte a v kterých... celý článek

Prodáváme byt: Jakou zvolit strategii? Zjistěte si, co vás čeká

3. 12. 2014 | Vladimír Zuzák

Prodáváme byt: Jakou zvolit strategii? Zjistěte si, co vás čeká

Prodej bytu má jedno společné s koupí – na začátku se vyplatí sednout si v klidu ke stolu, s partnerem nebo celou rodinou, a zvážit, jaké jsou vaše priority. Jak rychle a za kolik chcete... celý článek

Jak se uživí budoucí důchodci? Řešením je obrácená hypotéka

27. 8. 2014 | Filip Uhlíř | 28 komentářů

Jak se uživí budoucí důchodci? Řešením je obrácená hypotéka

Populace v Česku rychle stárne. Důchody jsou už teď relativně velmi nízké a bude hůř. Přitom – ač to tak nevypadá – je u nás ale většina důchodců ve skutečnosti velmi bohatých. Neuvědomují... celý článek

Konec podfuků s nemovitostmi? Realitky konečně dostanou pravidla

3. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Konec podfuků s nemovitostmi? Realitky konečně dostanou pravidla

Podnikání realitních kanceláří v Česku nemá pravidla ani meze. Makléřem se může stát každý, trhu vládnou zákony džungle. Spotřebitelé i renomé solidních realitek kvůli tomu dostávají... celý článek

Nástrahy katastru: Nemovitost kupujte od toho, komu opravdu patří!

21. 5. 2014 | Vladimír Zuzák | 4 komentáře

Nástrahy katastru: Nemovitost kupujte od toho, komu opravdu patří!

Koupíte dům, zaplatíte za něj – a pak zjistíte, že jste nic nekoupili, protože prodávajícímu dům vůbec nepatřil. Nejen že je to možné, dokonce to není ani ojedinělé. A do nedávna platilo,... celý článek

Partners Financial Services