Prodáváme byt: Jakou zvolit strategii? Zjistěte si, co vás čeká

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 3. 12. 2014
Prodej bytu má jedno společné s koupí – na začátku se vyplatí sednout si v klidu ke stolu, s partnerem nebo celou rodinou, a zvážit, jaké jsou vaše priority. Jak rychle a za kolik chcete byt prodat a jak budete postupovat. Když si na začátku zjistíte všechno, co vás čeká, od vyvěšení inzerátu až po převod nemovitosti v katastru, bude lehčí zvolit tu nejlepší strategii.
Prodáváme byt: Jakou zvolit strategii? Zjistěte si, co vás čeká

Nový seriál vás provede prodejem nemovitosti od plánování až po úspěšný konec.

Řešit situace krok za krokem, postupně jakmile se problémy objeví – to může být rozumná strategie. Ne ale při prodávání nemovitosti.

Zaprvé je známo, že do průšvihu se dostávají nejčastěji ti, kteří zanedbali právní povědomí a nedostatečně se chránili před veřejnosti dobře známými nebezpečími. Za druhé si potřebujete dopředu spočítat náklady – nejen poplatky za dokumenty nebo cenu právního servisu, ale také čas. Už ze začátku musíte vědět, jestli si vzít dovolenou, nebo budou stačit volné večery.

Vstup na realitní trh znamená celou řadu rozhodnutí a není divu, že většina prodávajících si přeje, aby bylo co nejdřív úspěšně po všem. Prodej je pro ně náročná životní situace. Mezi hlavní dilemata patří otázka, jestli oslovit realitní kancelář, nebo prodávat sám. Půjdete-li cestou spolupráce s makléřem, čeká vás nelehký výběr: v Česku jich působí skoro dvacet tisíc.

Vůbec největší starosti pak dělá obvykle prodávajícím otázka, jak prověřit zájemce a jak se chránit, abyste při všech těch převodech nepřišli o nemovitost i o peníze.

Příběhy, ze kterých mrazí

Nejvážnější obavy prodávajících mají na svědomí hrozivé příběhy z nedávné minulosti, kdy lidé sice převedli svou nemovitost na kupující, ti zaplatili – ale jejich peníze zpronevěřil údajně advokát (ve dvou případech, jednou šlo o 70 milionů Kč a jednou o 240 milionů Kč). Prodávajícím tak nezůstalo v ruce nic – nemovitosti náležely kupujícím, protože ti je řádně zaplatili.

Jak se vyhnout zpronevěře? Jediná cesta je svěřovat svoje peníze jen do rukou schovatelů, kteří mají na realitním trhu dlouhou a bezproblémovou historii a nejsou fyzickými osobami, nýbrž mají nastavené principy nezávislé kontroly při úschově a výplatě kupní ceny.

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák
Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a na pozici obchodního ředitele a ředitele pro finanční služby v developerské skupině Finep. Pak se rozhodl založil vlastní společnost Home Institute, která nabízí zastupování kupujících a investiční byty. Nedávno se stal také novým ředitelem pražské realitní kanceláře Maxima. Má vlastní blog a pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích.

Na kolik si bytu ceníte?

Strategie prodávajících mívá dva cíle – buď chcete prodat co nejdřív, nebo co nejvýhodněji; ve většině případů usilujete o spojení obojího. První rozhodnutí, které uděláte, ještě než vyvěsíte na internet inzerát, bude stanovení ceny, za kterou nemovitost nabídnete. A stejně jako u jiných obchodů, právě cena má zásadní vliv na to, jak dobře se bude byt prodávat. Když bude moc nízká, zbytečně proděláte, když moc vysoká, stane se z bytu ležák.

O ležáky nikdo nemá zájem už proto, že visí na inzertních serverech věčnost. Proč asi, říkají si nedůvěřivě kupující a dávají raději ruce pryč, zatímco vy marně čekáte, až se najde správný zájemce, který docení kvality nemovitosti. Stanovovat cenu podle toho, co si chcete za peníze získané z prodeje koupit, je nejčastější chyba prodávajících. Zkuste získat raději co nejprofesionálnější odhad s ohledem na aktuální stav realitního trhu.

Srovnávejte srovnatelné

Cena bytu záleží na mnoha faktorech – za prvé a především na lokalitě, dopravní dostupnosti, občanské vybavenosti, ale také na dispozici bytu, jeho stáří a technickém stavu, typu vlastnictví (osobní / družstevní) a materiálu (cihla / panel), orientaci do světových stran, do ulice či vnitrobloku, patře, přítomnosti výtahu...

Největší chyba, co se vám může stát, je stanovit cenu podle jiného inzerátu v nabídce realitních serverů, který přitom prodává nemovitost nesrovnatelnou s vaším bytem.

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s tradicí zodpovědného a etického přístupu ke klientům. Nabízí široké zázemí pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

A za kolik ho prodáte?

Sestavit hezký inzerát je první z potřebných obchodních dovedností, které vás mohou dovést k úspěchu. Podívejte se na realitní servery. Jak vypadají nejlákavější inzeráty? Za prvé jsou focené profesionálně, na kvalitní objektiv a za dobrého světla. Za druhé vypadají „jako ze žurnálu“ – je to trik, kterému se říká Home staging. Designér udělá několik úprav, které ovlivní výsledný dojem, třeba uklidí osobní věci, přidá pár polštářů a květin nebo přesune křeslo do rohu.

A váš úspěch záleží na tom, kolika lidem dokážete fotky ukázat, jak široké spektrum poptávajících oslovíte. Rozešlete inzerát desítce kolegů, nasdílíte stovce přátel, letáky roznesete tisícovce sousedů. A za všechno ostatní budete muset platit. Až si budete srovnávat ceny za inzerci na realitních serverech, které dnes prodávají nejvíc, sledujte vedle ceny za inzerát i takzvané topování – kolik se připlácí za to, aby se váš inzerát ukazoval nahoře.

Kupte si SIMku

Dáte číslo na web a telefon navždy zvoní

Realitní makléři mají u nás takový zvyk, že hledají zákazníky na internetu, mezi prodávajícími, kteří už svoje nemovitosti inzerovali bez realitky. Jakmile dáte jednou svoje telefonní číslo k inzerátu, připravte se na to, že devětkrát z deseti případů vám bude volat makléř nebo jiný zprostředkovatel a nabízet svoje služby. Raději si kupte novou SIM kartu, nedá se tomu vyhnout.

S realitkou, nebo bez? To je, oč tu běží

Jestli si někam píšete svoje náklady na finance a čas, jak se tak postupně probíráme procesem prodeje nemovitosti, možná už jste začali uvažovat o tom, jestli by se vyplatilo spolupracovat na prodeji s realitní kanceláří, která by se o všechno postarala.

Zkušenost většiny prodávajících ukazuje, že v určitém momentě se stejně musíte obrátit na právníka, aby si pročetl smlouvy, na notáře nebo jiného schovatele, aby poskytl úschovu kupní ceny atd. Takže to chce pár propočtů a trochu předvídavosti, abyste zjistili, jestli se právě vám vyplatí služby realitní kanceláře. Počítejte taky čas, který vám ušetří realitní makléř, když bude zvedat telefony zájemcům nebo prověřovat kupujícího v registru dlužníků.

Výběru realitní kanceláře byste měli věnovat obzvlášť velkou pozornost. Historicky první zákon o realitním podnikání, který by mohl nějak odlišit mezi dvaceti tisíci makléřů ty dobré od nešikovných, je teprve na stole zákonodárců (a ani ten, zdá se, moc přísný nebude), takže si musíte kvalitu práce makléřů prověřovat sami. Dobrou referencí jsou například letité zkušenosti, dosavadní bezúhonnost, profesní pojištění a zázemí s vlastními právníky, včetně fungující několikastupňové kontroly.

Dejte si pozor, abyste nenaletěli na „dobrou značku“, která nemusí nic znamenat – franšízy si ji často kupují čistě jako marketingový trik, mateřská společnost nepřebírá zodpovědnost za kvalitu jejich služeb, za způsobené škody nebo peníze, které jim svěříte (právě na to narazili i podvedení v kauze Century 21).

Anketa

Troufli byste si prodávat byt sami?

Co si pohlídat při prodeji

Při výběru zájemců o nemovitost je nejdůležitějším kritériem solventnost – musíte si vybrat kupujícího, který opravdu bude schopen složit kupní cenu (ať už ze svého, nebo z hypotečního úvěru), a tedy se vyplatí prověřit si ho v registrech dlužníků. Prověrku byste ale měli vztáhnout i na sebe – až příliš často se stává, že právní vady nemovitosti objeví majitelé až při prodeji, takže raději prověřte exekuce, zástavy nebo věcná břemena, o nichž možná nemáte zatím tušení.

A pak vás samozřejmě čekají smlouvy – nejdřív rezervační smlouva, kupní smlouva, smlouva o úschově, případně ještě další smlouvy podle toho, v jaké situaci budete vy i kupující a jak se mezi sebou dohodnete. Důležité upozornění se vztahuje ke katastru nemovitostí – teprve zápis vlastnického práva totiž dělá z kupujícího majitele nemovitosti, takže s tím budete muset počítat při plánování výplaty kupní ceny na váš účet.

Zdá se vám, že toho potřebujete vědět víc? Sledujte seriál Prodáváme byt, kde se pokusím říct vše, co potřebujete, abyste touto životní situací prošli hladce, bezpečně, a ještě vydělali zajímavé peníze.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Investiční byt: Cesta k rentě bez práce? Jak pro koho

26. 11. 2014 | Vladimír Zuzák | 20 komentářů

Investiční byt: Cesta k rentě bez práce? Jak pro koho

Investovat, kupovat a pronajímat na realitním trhu – to všechno musíte umět, aby se z vás stal úspěšný majitel investičního bytu a aby vám ten byt přinášel příjem bez práce, a ne zbytečné... celý článek

Kupujeme byt: Líná huba… Na co se ptát při koupi novostavby

8. 10. 2014 | Vladimír Zuzák | 5 komentářů

Kupujeme byt: Líná huba… Na co se ptát při koupi novostavby

Nepříjemnosti nebo dokonce fatální problémy zažilo u nás s developery už tolik kupujících, že dotazování a prověřování není nikdy dost. Holému neštěstí se lze vyhnout, pokud ovšem víte,... celý článek

Kupujeme byt: Dokud není váš, chraňte své peníze úschovou

27. 8. 2014 | Vladimír Zuzák | 12 komentářů

Kupujeme byt: Dokud není váš, chraňte své peníze úschovou

Divili byste se, co všechno se děje s penězi kupujících, ještě než dojde k zápisu jejich vlastnického práva do katastru nemovitostí. Desítky milionů korun od klientů jsou na běžných... celý článek

Na Západě žijou bohatí v nájmu. Tak proč u nás bydlet ve vlastním?

3. 6. 2014 | Vladimír Zuzák | 41 komentářů

Na Západě žijou bohatí v nájmu. Tak proč u nás bydlet ve vlastním?

Chcete si pořídit bydlení? Kašlete na to, nemusíte si potvrzovat prestiž vlastním bytem. Buďte světoví a bydlete v nájmu. Zní vám to jako provokace? Mně taky, a proto s tímto názorem... celý článek

Nástrahy katastru: Nemovitost kupujte od toho, komu opravdu patří!

21. 5. 2014 | Vladimír Zuzák | 4 komentáře

Nástrahy katastru: Nemovitost kupujte od toho, komu opravdu patří!

Koupíte dům, zaplatíte za něj – a pak zjistíte, že jste nic nekoupili, protože prodávajícímu dům vůbec nepatřil. Nejen že je to možné, dokonce to není ani ojedinělé. A do nedávna platilo,... celý článek

Partners Financial Services