Mzdy letos porostou ještě rychleji

| rubrika: Aktuálně.cz | 8. 1. 2017 | 17 komentářů
V Česku stále chybí okolo 140 tisíc pracovníků. Díky tomu zaměstnancům začaly rychleji růst platy. Během letošního roku porostou mzdy podle analytiků ještě rychleji. Kromě přetahované o lidi tomu pomůže i očekávaná vyšší inflace.
Mzdy letos porostou ještě rychleji

Přepravní společnost Arriva loni v létě investovala do letákové kampaně v obchodech Kaufland, aby přilákala za volant tamní prodavačky. Ostravský ArcelorMittal do svých oceláren lákal na vyšší plat kromě profesionálních řidičů i řezníky a pekaře. A rychle rostoucí online prodejce letenek Kiwi.com začal létat před okny brněnských kanceláří s drony nesoucími náborová hesla ve snaze přilákat IT odborníky.

I tyto konkrétní případy ukazují, že jedním z největších problémů tuzemských firem byl loni nedostatek pracovníků. „Volné pracovní síly už v Česku zkrátka nejsou. Firmám dlouhodobě chybí asi 140 tisíc lidí. Největší hlad je stále po méně kvalifikovaných pracovnících, jako jsou nástrojáři, kováři a řidiči. Málo je i některých specialistů, hlavně programátorů nebo strojních inženýrů,“ shrnuje Jitka Hejduková, ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy.

Proč mají Češi nízké mzdy?

  • Hrubý domácí produkt České republiky sice dosahuje 86 procent průměru Evropské unie, tuzemské platy jsou ale ve stejném srovnání jen třetinové. Podle odborníků za to může hlavně nízká produktivita práce ve firmách.
  • Eurostat tvrdí, že zaměstnanec v Česku vyrobí za hodinu práce jen 71,4 procenta toho, co zvládne za stejný čas průměrný pracovník v EU. Neznamená to ale, že by Češi pracovali méně. Naopak – za celý rok odpracují víc hodin než průměrný Němec nebo Švéd.
  • Český průmysl je do velké míry postaven na levné pracovní síle a výrobě dílů i součástek. Chybí naopak víc producentů finálních výrobků. Ti generují vyšší marže, díky nimž mají firmy víc peněz na platy zaměstnanců.
  • Ke zvýšení národní produktivity práce je podle odborníků potřeba přeměnit tuzemské hospodářství tak, aby se více orientovalo na výrobu finálního zboží. Současně je potřeba, aby firmy více investovaly do moderních technologií. Ty by jim umožnily snížit náklady a zvýšit ziskovost.
  • V souvislosti s nízkými platy je kritizována také snaha státu nalákat do Česka zahraniční investory na levnou pracovní sílu. V jejich zájmu logicky není zvyšovat svým zaměstnancům platy a tím navyšovat náklady na výrobu. S vysokou přidanou hodnotou je naopak spojen výzkum, vývoj a high-tech výroba.

Anketa

Kdybyste šéf byli vy, dali byste si mzdu, jakou teď dostáváte?

Čeká nás rekordní pololetí

Z přetahované o lidi mají užitek samotní zaměstnanci. Po letech stagnace jim začaly výrazně stoupat platy. Podle zatím posledních čísel za třetí čtvrtletí vzrostla průměrná mzda o 4,5 procenta oproti předchozímu roku. Ještě rychleji – o více než pět procent – rostla takzvaná mediánová mzda.

Rok 2017 by měl být ještě lepší. Shodují se na tom analytici, odbory i někteří zaměstnavatelé oslovení Aktuálně.cz. Průměrný hrubý plat podle nich vyroste v průměru až o šest procent na téměř 29 tisíc korun.

„Hlavně v prvním pololetí půjde zřejmě o rekordní čísla. Růst platů požene přetrvávající boj firem o zaměstnance, ekonomický růst i vyšší inflace. Efekt bude mít také navýšení minimální měsíční mzdy na 11 tisíc korun od Nového roku. V druhém pololetí ale růst zpomalí,“ odhaduje analytička Markéta Šichtařová z poradenské společnosti Next Finance.

Reálný výdělek Čechů by navíc mohl narůst ještě více, pokud Česká národní banka (ČNB) ukončí umělé oslabování koruny, jak nyní plánuje její bankovní rada.

„Koruna je uměle podhodnocena až o deset procent. Pokud ČNB ukončí intervence, mohla by skutečná hodnota českých platů vyrůst o stejný podíl,“ míní Šichtařová. Silnější koruna by se pak projevila hlavně tím, že by zlevnilo dovážené zboží.

Podhodnocené platy

Také čísla, která v prosinci zveřejnil Český statistický úřad, ukazují, že úroveň výdělků v Česku je nižší než možnosti ekonomiky. Tuzemská průměrná mzda dosahuje jen o něco více než třetiny evropského průměru, při zohlednění rozdílných cen pak 59 procent. Výkon ekonomiky (měřeno HDP v paritě kupní síly) přitom dosahuje 86 procent průměru EU.

„Čistě teoreticky, kdybychom zohledňovali výkon ekonomiky, průměrný plat v Česku by měl být minimálně dvojnásobný, tedy přes 50 tisíc korun hrubého,“ uvádí šéf odborových svazů Josef Středula, jeden z kritiků výše českých platů a zastánce navyšování státem nařízené minimální mzdy.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2017 11:36, Josef Chaloupka

Cituji:(Největší hlad je stále po méně kvalifikovaných pracovnících, jako jsou nástrojáři).No? To může opravdu napsat pouze vysoce kvalifikovaný pisálek.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 1. 2017 6:06, Tarzan

Čtěte
pravyprostor.cz tam vyhledejte PROČ SI ZAMĚSTNANEC V ČR ODNÁŠÍ PŘI VÝPLATĚ DOMŮ JEN 15 000, KDYŽ FIRMA JE ZA JEHO PRÁCI OCHOTNA PLATIT 50 – 60 TISÍC?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kupní síla klesá už dva roky. Růst mezd nestačí na inflaci

4. 12. 2023 | Petr Kučera

Kupní síla klesá už dva roky. Růst mezd nestačí na inflaci

Průměrná hrubá mzda v letošním třetím čtvrtletí stoupla na 42 658 korun měsíčně. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je vyšší o 7,1 % (2810 korun). Oznámil to Český statistický... celý článek

Kdo si nejvíc polepšil? Nový žebříček nejlépe a nejhůře placených prací

2. 10. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kdo si nejvíc polepšil? Nový žebříček nejlépe a nejhůře placených prací

Mzdy v soukromé sféře stouply za první pololetí v průměru o sedm procent, platy ve veřejné sféře o pět procent. Přesto mají „státní zaměstnanci“ vyšší příjmy než lidé v soukromém sektoru.... celý článek

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

13. 9. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii a schopné lidi, kteří chtějí pracovat. Přesto český trh práce zaostává. Index prosperity a finančního zdraví zjišťoval proč.... celý článek

Kupní síla průměrné mzdy klesá nejdéle v historii Česka

4. 9. 2023 | Petr Kučera

Kupní síla průměrné mzdy klesá nejdéle v historii Česka

Průměrná hrubá mzda v letošním druhém čtvrtletí stoupla na 43 193 korun měsíčně a v porovnání se stejným obdobím loňského roku je vyšší o 7,7 % (3101 korun). Oznámil to Český statistický... celý článek

Každý čtvrtý Čech chce novou práci. S vyšší mzdou a pochvalami

5. 6. 2023 | Kateřina Hovorková

Každý čtvrtý Čech chce novou práci. S vyšší mzdou a pochvalami

Čtvrtina zaměstnanců aktivně hledá novou práci a další třetina je otevřená zajímavým nabídkám. Ukázal to internetový průzkum agentury Grafton Recruitment, kterého se zúčastnilo 1500... celý článek

Partners Financial Services