OSVČ na mateřské a rodičovské: Pravidla a kalkulačky pro rok 2017

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 6. 2. 2017 | 1 komentář
Podnikáte a zajímá vás, jak to bude s nárokem na mateřskou a rodičovský příspěvek? Nabízíme všechny důležité informace na jednom místě. A kalkulačky, které všechno propočítají za vás.
OSVČ na mateřské a rodičovské: Pravidla a kalkulačky pro rok 2017

O tom, za jakých podmínek a v jaké výši mají v roce 2017 nárok na peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek rodiče – zaměstnanci, už od nás víte:

Dnes se zaměříme na rodiče samostatně výdělečně činné.

Peněžitou pomoc v mateřství žena pobírá nejdřív od začátku osmého a nejpozději od začátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu, který stanoví lékař. Když si v tomto rozmezí termín nástupu na mateřskou sama nezvolí a neoznámí ho okresní správě sociálního zabezpečení, považuje se automaticky za začátek čerpání peněžité pomoci v mateřství začátek šestého týdne před porodem. Do té doby také musíte mít splněné potřebné doby účasti na nemocenském pojištění

Propojeno!

Porodné

Rodiče s nízkými příjmy mají po narození dítěte nárok na porodné. Naše kalkulačka propočítá, jestli patříte mezi ně. Nabízíme všechny potřebné informace a ke stažení aktuální formuláře žádosti.

Porodné 2017

Peněžitou pomoc v mateřství matka dostává 28 týdnů (nebo 37 týdnů, když se narodí dvojčata či vícerčata). Pro vznik nároku na dávku je rozhodující předchozí účast na nemocenském pojištění. Za zaměstnaného člověka odvádí nemocenské pojištění povinně zaměstnavatel, ale pro podnikatele je nemocenské pojištění dobrovolné.

Ženy samostatně výdělečně činné na mateřskou mají nárok pouze za předpokladu, že si v průběhu dvou let (730 dní) před nástupem na mateřskou platily nemocenské pojištění aspoň 270 dní – a z toho aspoň 180 dní v posledním roce. Když podmínkám nevyhovíte, peněžitou pomoc v mateřství nedostanete, můžete ale hned po narození dítěte začít pobírat rodičovský příspěvek.

Do doby pojištění potřebné pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství se počítá i doba studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole nebo konzervatoři. Úředníci ji vyhodnotí jako „soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění“, pokud studium úspěšně dokončíte.

Jak vysokou mateřskou dostanete

Výše peněžité pomoci v mateřství u podnikatelek závisí na tom, jak vysoké si platily nemocenské pojištění. Minimální měsíční pojistné je 115 korun (částka je vypočtená z minimálního vyměřovacího základu, který je stanovený na pět tisíc korun). Maximální vyměřovací základ pro výpočet nemocenského pojištění je stejný jako vyměřovací základ pro sociální pojištění ve vašem posledním přehledu o příjmech a výdajích pro sociálku, rozpočítaný na měsíce.

Takže kdo chce vysokou mateřskou, musí si delší čas platit kromě nemocenského pojištění také dost vysoké sociální pojištění (bez možnosti vrácení přeplatku).

Každopádně, pokud plánujete mateřství, vyplatí se nemocenské pojištění platit, byť třeba jen v minimální výši. Když budete rok předem platit minimální nemocenské (115 korun měsíčně), dostanete od státu v rámci peněžité pomoci v mateřství dohromady něco přes 22 tisíc korun, což není při rozpočtu na měsíce mnoho, ale pořád lepší než nic.

S propočtem pomůže naše kalkulačka. Když zadáte výši měsíčních odvodů na sociální pojištění, ukáže, v jakých hranicích si můžete nastavit nemocenské pojištění a na jak vysokou mateřskou pak dosáhnete. Vedle denní dávky mateřské kalkulačka spočítá i celkovou částku, kterou v rámci peněžité pomoc v mateřství dostanete. A ukáže, kolik na nemocenském pojištění zaplatíte, než začnete mateřskou čerpat.

Jak si přivydělat...

... a nepřijít o mateřskou nebo rodičovskou

Zajímá vás, jestli si k mateřské a rodičovské můžete přivydělat, aniž byste se museli bát, že o dávku přijdete? Možnosti přivýdělku k mateřské jsou omezené. Jakmile začnete čerpat rodičovský příspěvek, ruce se vám rozvážou podstatně víc. Podrobnosti najdete v našem starším článku:

Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské

Na mateřskou může i táta

Peněžitou pomoc v mateřství může místo matky klidně čerpat otec dítěte. Tuto možnost ocení hlavně rodiny, kde matka podmínky nároku nesplňuje, zatímco otec ano. Pokud otec podniká, platí pro vznik jeho nároku stejné podmínky, jako popisujeme u matek podnikatelek výš, pokud je zaměstnaný, dočtete se o pravidlech tady:

Jisté omezení spočívá v tom, že otec může na mateřskou nastoupit nejdřív na začátku sedmého týdne po narození dítěte, tedy po konci šestinedělí. Peněžitou pomoc v mateřství pak může čerpat 22 týdnů (nebo 31 týdnů, když máte dvojčata). Do podpůrčí doby otce se počítá i doba, kdy PPM čerpala matka dítěte, s výjimkou doby od porodu do konce šestinedělí.

Tip!

Finta s nemocenskou

Když vám nevznikne nárok na mateřskou, spadáte automaticky do nejpomalejší kategorie čerpání rodičovského příspěvku. Existuje ale klička, jak to obejít: začít v těhotenství platit nemocenské pojištění. Na mateřskou už nedosáhnete, ale polepšíte si s rodičovskou.

Po uhrazení tří měsíčních záloh vám totiž vznikne nárok na výplatu nemocenské, kterou můžete využít na období šesti týdnů před porodem a šesti týdnů po něm. Jednoduše si necháte napsat neschopenku. Po dávkách nemocenské pak začnete čeprat rodičovský příspěvek. A rychlost čeprání budete moct ovlivnit. Díky pobírání nemocenské vám totiž vznikne vyměřovací základ, který jste nezískali mateřskou. Nebudete tudíž automaticky odsouzení ke čtyřletému čerpání rodičovského příspěvku.

Rodičovský příspěvek pro OSVČ

Kdo nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství, může hned po narození dítěte začít pobírat rodičovský příspěvek. Nemůže si ale rychlost čerpání volit: nejprve budete devět měsíců dostávat 7600 měsíčně a následně do čtyř let věku ratolesti 3800 korun měsíčně. Dohromady to dá 216 600 korun, tedy o několik tisícovek míň než u rodičů, kteří nárok na mateřskou mají.

Jestli jste nemocenské pojištění platili dost dlouho a nárok na mateřskou jste měli, rodičovský příspěvek na ni naváže. Do čtyř let věku dítěte můžete dohromady vyčerpat 220 tisíc korun, rychlost si volíte sami. Měsíčně ale nesmí rodičovský příspěvek dělat víc než 11 500 korun.

Na rodičovské také nemůžete brát víc, než jste před ní vydělávali. Pracuje se tu se stejným vyměřovacím základem jako u mateřské. Jestli vám vychází mateřská, která nepřesahuje sedm tisíc šest set korun měsíčně, je tato částka maximem i pro váš měsíční rodičovský příspěvek.

Jednou za čtvrt roku můžete měsíční výši příspěvku měnit.

Pokud matka nesplňuje podmínky nároku na mateřskou, a tím pádem si nemůže určovat rychlost čerpání rodičovského příspěvku, je tu ještě možnost čerpat rodičovský příspěvek „přes“ otce dítěte. Když otec podmínky nároku na mateřskou splňuje, tedy dostatečně dlouho platil nemocenské pojištění nebo byl zaměstnaný, může čerpat rodičovský příspěvek on – podle obvyklých pravidel, včetně volby rychlosti čerpání. O dítě přitom může doma klidně pečovat matka, otec může normálně chodit do práce.

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Když je postaráno o dítě, k rodičovskému příspěvku si můžete jakkoli přivydělávat. Pouze u dětí do dvou let platí, že do jeslí, školky nebo jiného předškolního zařízení je smíte posílat nanejvýš na čtyřicet šest hodin měsíčně, jinak o rodičovský příspěvek přijdete.

Jak jsme vás informovali, v rodičovském příspěvku se chystají změny, původně měly být účinné od začátku roku 2017, ale zatím neprošly schvalovacím procesem. Pokud jim dá Parlament zelenou, včas vás na novinky upozorníme.

Otcovská

Unikátní kalkulačka otcovské poporodní péče

Další zvažovanou změnou ve státní podpoře rodin je zavedení takzvané otcovské, plným jménem otcovské poporodní péče. Vláda se na ní shodla, příslušný zákon zatím neprošel Sněmovnou.

Otcovská poporodní péče má být dávka vyplácená z nemocenského pojištění. Pokud bude uzákoněna, vyplácet se bude jeden týden, člověk se o ni musí přihlásit někdy během šesti týdnů následujících po porodu. 

Podmínkou má být placení nemocenského pojištění aspoň tři měsíce před porodem – pro zaměstnance věc automatická, muž samostatně výdělečně činný se musí k nemocenskému pojištění včas přihlásit. Že by se taková možnost vyplatila, napoví kalkulačka mateřské pro OSVČ – za troje měsíční pojistné by dostal sedm denních dávek, výše měsíčního pojistného a denní dávky je přitom prakticky totožná.

Vyzkoušejte, kolik by otcovská byla právě ve vaší rodině:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Partners Financial Services