Kalkulačka: Porodné v roce 2017. Spočítejte si, jestli máte nárok

Rodiče s nízkými příjmy mají po narození dítěte nárok na porodné. Naše kalkulačka propočítá, jestli patříte mezi ně. Nabízíme všechny potřebné informace a ke stažení aktuální formuláře žádosti.
Kalkulačka: Porodné v roce 2017. Spočítejte si, jestli máte nárok

U prvního dítěte dosahuje porodné třinácti tisíc korun, u druhého potomka dělá deset tisíc.

Nárok na porodné mají jen rodiče s nízkými příjmy. Přesněji: rodina, která měla v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, ve kterém přišlo dítě na svět, příjmy nižší než 2,7násobek životního minima. Není přitom důležité, jestli jsou rodiče sezdaní, pokud žijí ve společné domácnosti, považují se za rodinu a jejich příjmy se pro účely výpočtu sčítají. Další podmínkou nároku je, že rodiče mají trvalý pobyt a bydliště v Česku (podmínku trvalého pobytu může v odůvodněných případech prominout Ministerstvo práce a sociálních věcí).

Do rozhodného příjmu se počítají čisté výdělky ze zaměstnání a podnikání, podpora v nezaměstnanosti, nemocenské dávky, mateřská, důchody a některé sociální dávky. Do rozhodného příjmu se naopak nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.

Kdo porodné dostane, kdo ne

Ukážeme si to na příkladech. Tříčlenná rodina ve složení matka, otec a jedno právě narozené dítě, která žije ve společné domácnosti, dosáhne v roce 2017 na porodné, když její průměrný čistý příjem v souhrnu nepřevyšuje 20 817 korun měsíčně. V případě matky samoživitelky je měsíční limit nižší: 13 176 korun.

Pozor. Při výpočtu životního minima se započítává i čerstvě narozené dítě (tedy aktuální situace rodiny), porovnává se ale s příjmy manželů nebo partnerů před jeho narozením – rozhodující jsou příjmy v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, kdy se dítě narodilo. Pokud tedy přišlo na svět například v dubnu, poměřují se s aktuálním životním minimem rodiny průměrné čisté příjmy za leden až březen.

Když se narodí druhé dítě, bude měsíční hranice příjmu pro nárok na porodné vyšší, životní minimum rodiny totiž bude ovlivněné tím, že už jedno starší dítě máte: porodné dostanete, když váš čistý měsíční příjem v předchozím čtvrtletí nepřekročil 25 515 korun. U matky samoživitelky 17 874 korun.

Stahujte!

Aktuální formuláře žádosti o porodné a další lejstra. Nezapomeňte, že když je řeč o čtvrtletním příjmu, jde o kalendářní čtvrtletí a má to být čtvrtletí předcházející tomu, ve kterém se dítě narodilo. Pokud tedy přišlo na svět například v květnu, předcházející kalendářní čtvrtletí je leden až březen.

Pokud se vám narodí dvojčata (a máte dostatečně nízké příjmy), dostanete na první z nich porodné ve výši třinácti tisíc, na druhé deset tisíc korun. Jestli už jste před dvojčaty jedno dítě měli, můžete porodné dostat jen na první z dvojčat, a to ve výši deseti tisíc korun. Jestli máte už dvě starší děti, porodné nedostanete. Totéž platí pro ostatní početnější rodiny, porodné lze vždy čerpat jen na první dvě živě narozené děti.

Nárok na porodné má podle zákona žena, která dítě porodila. Když otec dítěte už z předešlých vztahů děti má, žena kvůli tomu nárok na porodné na své první dvě děti neztrácí.

Na porodné mají nárok i adoptivní rodiče a lidé, kteří převezmou dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů, dítě ale nesmí být starší jednoho roku. Opět také musíte splňovat kritéria z hlediska výše příjmů. Když později přijmete do trvalé péče další dítě do jednoho roku věku, můžete porodné dostat i na něj. Když se vám pak narodí nebo třeba adoptujete další, v pořadí už třetí dítě, porodné už znovu nedostanete – platí dvakrát a dost.

Jestli máte na porodné nárok, jednoduše propočítá naše kalkulačka.

Kalkulačka porodného. Mám nárok na porodné?

+

Další kalkulačky

Jak žádat o porodné

Jak už bylo řečeno, i když se posuzují a započítávají příjmy obou rodičů, na porodné má podle zákona nárok matka. Když žena, která dítě porodila, zemře, ale splňovala podmínky nároku a porodné jí (ani nikomu jinému) nebylo vyplacené, může porodné čerpat otec dítěte.

Když jde o dítě svěřené do péče manželům, dostane porodné jeden z nich. V případě sporu, rozhodnou o tom, komu bude dávka vyplacená, úředníci z úřadu práce.

O porodné se žádá na kontaktním pracovišti Úřadu práce, příslušném podle místa vašeho bydliště. Potřebovat budete průkaz totožnosti, rodný list dítěte/dětí, doklad o výši čtvrtletních příjmů a v případě převzetí dítěte do péče nahrazující péči rodičů také rozhodnutí soudu. A vyplněnou žádost o porodné. Aktuální formuláře můžete stahovat v boxu výš.

Pokud máte datovou schránku nebo elektronický podpis, můžete o porodné žádat elektronicky na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

O porodné je třeba požádat nejpozději jeden rok po narození dítěte (respektive jeden rok od chvíle, kdy jste převzali dítě do trvalé péče). Vždycky se ale posuzují příjmy před narozením dítěte nebo jeho převzetím do péče. Jakmile lhůta uběhne, váš nárok zaniká.

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 2. 2017 17:20, Eva

Takže: vystudovala jsem střední, pracovala jsem, pak jsem otěhotněla a i při rodičovské chodím na brigádu, protože mě to baví... Můj muž vystudoval střední, težce pracuje na dobrém místě, abychom se měli dobře... Musíme si vzít menší hypotéku, abychom mohli žít. Peníze vyděláváme, peníze utrácíme, platíme daně... A proto nedostanu porodné. Můj porod byl totiž jiný než flákačů a notorických nemakačenků... Můj porod trval jen 13 hodin a já si porodné nezasloužím. Příspěvky na dítě také nedostaneme - my máme totiž dítě, které je beznárokové... Příspěvek na výživu matky při kojení také nedostanu, protože já nemám nárok na to si přilepšit když kojím... Mně totiž vlasy nepadají, netřepí se mi nehty... Jasně nedělala jsem si dítě proto, abych vysosávala stát, ale spoustu lidí ANO!!! Díky státe! Mám chuť se vrátit zpět do práce, abych mohla živit ty, co mají nárok na porodné...

+90
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

Rodičovský příspěvek stoupne, ale zkrátí se. Potvrzeno

27. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Rodičovský příspěvek stoupne, ale zkrátí se. Potvrzeno

Zvýšení rodičovského příspěvku se dotkne jen dětí narozených od 1. ledna 2024. Současně se zkrátí maximální doba čerpání.

Partners Financial Services