Euro za 25 korun? Konec intervencí se blíží, dovolenou příliš nezlevní

Jan Prokeš | rubrika: Aktuálně.cz | 19. 3. 2017 | 25 komentářů
Česká národní banka zřejmě během pár dnů skončí boj proti silné koruně. Ta by podle některých odhadů mohla postupně posílit až na 25 korun za euro. Výrazně levnější letní dovolenou to ale lidem ještě nepřinese, shodují se analytici. Časem by mohl zlevnit benzin nebo elektronika.
Euro za 25 korun? Konec intervencí se blíží, dovolenou příliš nezlevní

Ceny v Česku opět výrazně rostou. V únoru se meziroční inflace vyšplhala na 2,5 procenta – nejvýše za poslední čtyři roky. A například podle odhadů Raiffeisenbank by měly ceny růst podobně po celý letošní rok a neopustit tak toleranční pásmo, které Česká národní banka (ČNB) stanovila mezi jedním až třemi procenty.

„Téměř tříleté období, kdy inflace dosahovala jenom pár desetinek procent, je za námi,“ říká analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. Je tak vysoce pravděpodobné, že centrální banka brzy přestane s intervencemi, kterými od listopadu 2013 uměle oslabuje korunu. Hlavním důvodem, proč se tehdy ČNB ke „kurzovému závazku“ rozhodla, byl totiž právě nedostatečný růst cen.

Rada ČNB sice stále avizuje, že intervenční režim ukončí zhruba v polovině letošního roku, podle analytiků však jeho konec může přijít dříve. „V souvislosti s vývojem inflace se coby pravděpodobná varianta načasování konce kurzového závazku začíná jevit již počátek letošního druhého čtvrtletí, tedy měsíc duben,“ říká Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali. Milučká pak sází spíše na to, že ČNB od kurzového závazku upustí o měsíc později.

Přechod centrální banky zpět k volně pohyblivému kurzu (i ten však může ČNB řídit) přinese podle většiny analytiků posílení koruny v horizontu několika měsíců. „Zejména v prvních dnech po ukončení kurzového závazku bych čekal výkyvy kurzu oběma směry. V horizontu měsíců či čtvrtletí by ale koruna měla vůči euru posilovat,“ odhaduje Jáč.

Michal Skořepa z České spořitelny počítá ke konci letošního roku s kurzem zhruba 26,30 koruny za euro. Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela by koruna mohla zamířit i pod hranici 25 za euro. „To je hladina, kam dlouhodobě patří,“ dodává Zeisel.

Podívejte, jak s námi cvičila inflace v posledních letech

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Zlevňování je méně pružné

Češi si od silnější koruny slibují, že jim před letními prázdninami přinese výraznou úsporu nákladů při zahraniční dovolené. Analytici však pro ně nemají příliš příznivé zprávy. „Pokud si někdo bude chtít v zahraničí zajít třeba na dobrou večeři, tak na útratě za tisíc korun ušetří kolem 25 korun,“ očekává Skořepa.

Velkou změnu nečeká ani hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle něj jsou totiž ceny směrem ke zlevňování méně pružné – na rozdíl od zdražování, které bývá rychlejší. „Ceny rekreačních zájezdů se tvoří s předstihem na celou sezonu a vzhledem k letošní vysoké poptávce nelze ani počítat s tím, že by se silněji projevilo zlevňování nabídek last-minute,“ říká Sobíšek.

Podle Sobíška by mohly českým spotřebitelům mírně zlevnit nákupy v cizině, i když ne natolik, aby úspora kompenzovala náklady na cestu. Výhodu tak zřejmě pocítí jen čeští zákazníci zahraničních e-shopů, jako je například eBay.

„Dá se čekat, že levnější může být elektronika a možná i pohonné hmoty. To ale nepřijde hned, protože maloobchodníci budou kvůli možným živelným pohybům kurzu zpočátku obezřetní,“ říká hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Skořepa rovněž nečeká, že by se apreciace koruny promítla v cenách dováženého zboží. „Běžná domácnost zkrátka letošní pohyb kurzu koruny ve víru mnoha jiných neustálých změn cen nejspíš na svém rozpočtu ani nezaznamená,“ dodává.

S tím souhlasí i Jáč. „Tuzemské domácnosti v důsledku oslabení koruny nijak nezchudly ani nestrádaly, stejně tak nečekám, že by pod vlivem ukončení kurzového závazku nějaké zásadní částky ušetřily.“

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2017 14:30, Petr Pa

Dle dostupných informací informací už část spekulantů korunu prodává a odchází z ČR pryc. Ona je ta svetova ekonomika pěkně prekroucena. Euro má záporný či nulový úrok, ale dolar vynáší 1%, to znamena, že má o 100 % vyšší výnos, než euro, ale přesto je slabší než euro, a to je nelogicky, nenormalne silnější? ! Prostě tu plati, že 1+1nejsou 2

+24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services