Očima expertů: Teď? Až skončí intervence? Kdy měnit peníze na dovolenou

Až Česká národní banka přestane ovlivňovat kurz koruny, očekávají se jeho výkyvy a zřejmě výrazné posílení české měny. Ptáme se odborníků, co to znamená pro člověka, který se těší, až si v létě vyjede za hranice. Má si vyměnit peníze v předstihu, nebo si počkat, jak bude po konci intervencí?
Očima expertů: Teď? Až skončí intervence? Kdy měnit peníze na dovolenou

Selský rozum říká, že až Česká národní banka skončí s intervencemi vůči koruně, musí kurz naší měny posílit. A že tedy člověk rozhodně nic nezkazí, když s výměnou peněz na dovolenou ještě nějaký čas počká. Ostatně leccos nasvědčuje tomu, že by konec intervencí mohl přijít brzy. Jenže…

… nemusí být všechno tak jasné a přímočaré. Objem intervencí letos (za dva měsíce!) daleko překonal sumu, kterou naše centrální banka spotřebovala na umělé oslabování koruny za celý loňský rok. Musí čelit zvýšenému zájmu, který o korunu v tušení brzkého konce intervencí projevují spekulanti. Jejich aktivity by mohly po ukončení intervencí s kurzem koruny dost mávat a na nějakou dobu by její kurz mohl oslabit i pod nynější hodnoty, jak nedávno připustil i guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Kolik korun do eura: kurz v posledním roce

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Ani bookmakeři nejsou úplně přesvědčení, že koruna výrazně posílí. Například u sázkové kanceláře Fortuna si můžete vsadit, jaký kurz bude vůči euru 7. července 2017. Pokud bude euro za 26,5 Kč a méně, tak se vám váš vklad zdvojnásobí. Ten, kdo by si vsadil, že na kurzovním lístku ČNB bude uvedená za jedno euro vyšší suma než 26,5 Kč, rozšíří svůj vklad jen o sedmdesát procent.

Co si o budoucím vývoji kurzu české koruny myslí ekonomové, analytici a podnikatelé? Vyplatí se počkat s výměnou valut na letní dovolenou až na ukončení intervencí? A jaká je podle nich pravděpodobnost, že bude na začátku července koruna vůči euru ještě slabší než dnes?

Aleš Michl

ekonom, spolumajitel fondu Quant

Aleš Michl
+18
+
-

Jak to bude s kurzem koruny po ukončení intervencí, nikdo přesně neví. Když ale namítnete, že se musím jako analytik vyjádřit, tak tedy řeknu, že posílí. Téhle zemi by slušela silná měna. Ale jak to bude vypadat přesně? Nedávno jsem slyšel v televizi jiného analytika, který říkal: „Až to pustí, koruna posílí. Ale nevylučuju, že oslabí.“ Což je stejné, jako když se ve filmu Vrať se do hrobu cituje závěr sociologické studie: „Valná většina maturující mládeže již našla zodpovědný přístup k životu, existuje však ještě nejméně padesát procent těch, kteří životní zodpovědnost teprve hledají.“ Takže víme, že nic nevíme… Až to tedy Česká národní banka ukončí, koruna se může chvilku hodně hýbat, tam a sem, růst a padat.

Mikuláš Šveda

majitel sítě směnáren eXchange

Mikuláš Švéda
+5
+
-

Samozřejmě, že se vyplatí nikam nespěchat, myšleno pro ty, kteří si budou eura na dovolenou teprve kupovat. Je jen otázkou času, kdy buď České národní bance dojde dech, nebo přijde silná politická vůle přestat s intervencemi. Osobně se domnívám, že s ukončením intervencí nám centrální banka nadělí menší „dárek“ v podobě negativních úroků. Tipoval bych, že se tak stane krátce před volbami… Pravděpodobnost, že by koruna ještě víc oslabila tu samozřejmě je, ale celkem mizivá. Spíš se přikláním k názoru, že se koruna po ukončení intervencí postupně vrátí k původním hodnotám, tedy cca 24–25 korun za euro.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
+12
+
-

Rétorika zástupců České národní banky, že by mohla koruna i oslabit, slaví úspěch, část investorů zavřela pozice. Tím spíš, že se tímto názorem nechali ovlivnit i někteří ekonomové. Prý je koruna překoupená (to už tak u měn bývá, když investoři spekulují proti centrální bance) a spekulanti můžou na roky uvíznout v pasti, nebudou mít korunu komu prodat. Domnívám se, že tato dojemná historka – a je milé, že pánové z ČNB mají takovou starost o peníze spekulantů – se nenaplní. ČNB exitem částečně zmizí z trhu, tedy bude o významného prodejce korun méně a také je pravděpodobný další nástup nových spekulantů při nedostatečném posílení koruny. Baví mě zlehčující teze, že i když spekulanti reálně vydělají, Česká národní banka utrpí pouze účetní ztrátu. Výměnu valut bych tedy nechal až po ukončení intervencí.

Jan Bureš

hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Jan Bureš
-5
+
-

Sázky na silnější korunu začaly překonávat rozumné meze. Příliv peněz do korun za první dva měsíce překonal přebytek zahraničního obchodu české ekonomiky za celý rok. Koruna se podle většiny měřítek zdá být překoupená, a proto bych se nedivil, kdyby se po vypnutí intervencí načas dostala pod tlak. Očekávám vysokou volatilitu na obě dvě strany a pak v horizontu šesti až dvanácti měsíců po vypnutí intervencí nástup posilujícího trendu.

Aleš Tůma

finanční analytik Partners  

Aleš Tůma
+6
+
-

O posílení koruny Se sice mluví, ale Se je vypečený šprýmař. Forwardové kurzy neukazují na extrémní posílení, ale kde skutečně kurz za čtyři měsíce bude, to se nedá spolehlivě předpovídat. Na posílení měny sází hodně zahraničních investorů, kteří budou chtít realizovat svoje zisky – to znamená prodávat koruny, což zase bude posilování brzdit. Výsledný kurz záleží tedy i na tom, jak moc trpěliví nebo netrpěliví tito spekulanti budou. Dlouhodobě se zřejmě určité trendové posilování čekat dá, krátkodobě je jediná jistota vyšší kolísání.

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
+3
+
-

Posílení koruny je pravděpodobné, ale určitě není jisté. Jen za leden a za únor vzrostly devizové rezervy ČNB o 650 miliard korun, takže centrální banka za pouhé dva měsíce letos utratila na intervencích přibližně stejnou částku jako za celý rok 2016. Je pravděpodobné, že značná část peněz, které do Česka přitekly, jsou spíše spekulativního charakteru, a že tedy z Česka dříve či později znovu odtečou. Bohužel ale nevíme v jakých objemech a intervalech budou Česko opouštět. Z roku 2013 ale víme, že k oslabení koruny o 120 haléřů tehdy ČNB stačilo cca 200 miliard korun, což vzhledem k akumulaci pozic z poslední doby není zase až tak závratné číslo. I když si tedy myslím, že koruna po intervenci zpevní a zůstane pod 27 Kč, šance na její krátkodobé oslabení klidně i nad 27 Kč rozhodně není minimální. 

Pavel Drahotský

ředitel Saxo Bank pro ČR, Slovensko a Maďarsko

Pavel Drahotský
+3
+
-

Vzhledem ke skutečnosti, že Česká národní banka verbálně neodkládá ukončení intervencí na pozdější období, byť ji to stojí čím dál víc úsilí, pravděpodobnost jejich ukončení v následujících dnech významně stoupá. Z pohledu běžného spotřebitele by tak mohlo být rozumným nastavením přesunout případné devizové úspory domácnosti do korun, aby se podílel s dostupnou hotovostí na „překvapení“. Pokud česká koruna po ukončení intervencí následně naopak oslabí, bude to způsobeno nedostatečnou likviditou, tedy příliš prudkým odlivem spekulativního kapitálu, kterému se nepodaří najít v krátkém čase dostatek kupců české koruny.

Češi na rozdíl od spekulativních investorů mají dvě výhody. Mají čas si počkat na stabilizaci a pravděpodobné posílení české koruny a zároveň pro ně na rozdíl od spekulativních investorů, koruna nepředstavuje kurzové riziko, protože je to domácí měna. Pro ty, kdo chtějí spekulovat, by se tak skutečně mohl odložený nákup deviz na dovolenou v letním období (předpoklad několik týdnů po ukončení intervencí) vyplatit, neboť by již měla pominout turbulentní fáze výkyvů. Zde bude míra turbulencí záviset na pointervenční aktivitě ČNB, jak moc dovolí rozkmitat korunu. Čím budou výkyvy kurzu oběma směry vyšší, tím lze předpokládat vyšší a delší přítomnost spekulativních obchodníků.

Peter Bukov

hlavní analytik TopForex

Peter Bukov
+24
+
-

V první řadě by si měl spotřebitel uvědomit, že cenová politika směnáren pracuje s měnovým kurzem často jen velmi vzdáleně. Ceny nabízené v jednotlivých provozovnách se mohou lišit až o desítky procent – kalkulovat s měnovou politikou České národní banky zcela postrádá smysl v případě, že spotřebitel nepoužívá základní princip „srovnej ceny“.

Intervence by mohla centrální banka ukončit už počátkem dubna, ale jejich ukončení je pravděpodobnější až směrem k polovině roku. Podle průzkumu Inflačního očekávání finančního trhu je možné v ročním horizontu očekávat kurz koruny vůči euru mezi hodnotami 25,3 až 26,7 CZK/EUR, v průzkumu CF (Consensus Forecasts) je pak rozptyl ještě vyšší (25,0 až 27,4 CZK/EUR). Podle naší analýzy ale může oproti všem zkušenostem dojít i na krátkodobé oslabení nad současnou úroveň.

Nicméně – i přes riziko dočasného oslabení koruny kolem poloviny roku – by turista měl počkat s výměnou valut do poslední chvíle, spíš by se mu to mělo vyplatit. Naopak, kdo má nyní větší obnos valut, tak velmi pravděpodobně za ně dnes dostane více korun, než když je bude měnit za koruny třeba za rok.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom společnosti Cyrrus

 

Lukáš Kovanda
+41
+
-

Anketa

Která odpověď se vám nejvíc líbila?

Kam se koruna vydá bezprostředně po skončení intervencí? Já nevím. Já fakt nevím. Neznám preference těch lidí, kteří si na posílení české měny po exitu vsadili. Počítali s tím, že koruna posílí „přes noc“, nebo naopak jsou ochotni třeba rok nebo dva čekat? Zastoupeny jsou obě skupiny. Jenže v jakém poměru? Guvernér Rusnok se předevčírem na setkání s generálními řediteli českých firem nechal slyšet, že mohutné „lednové nákupy koruny jsou významně způsobeny zajišťováním nebo dozajišťováním českých exportérů, nikoli spekulanty“. Opravdu tomu věří, nebo se jen snaží zmírnit apetýt spekulantů a tlumit ztrátu, kterou bude ČNB tak jako tak umazávat celá desetiletí? V této době zkrátka je třeba přistupovat k výrokům centrálních bankéřů s ještě větší rezervou než jindy. Sami se chytli do pasti. Tak dlouho se snažili přechytračit trh, až naopak ten je – jako skoro vždycky – doběhl. Centrální bankéři nevědí o nic víc než já, kam se koruna po exitu vydá. Nevědí nic. Nikdo nic neví. Nemá tedy cenu nijak spekulovat s rozměněním peněz na letošní dovolenou. Stejně jde zpravidla o poměrně malé částky. Takové, které rozpočet domácnosti „nevytrhnou“. Peníze si prostě rozměňme, až bude třeba. Nebo jeďme k Lipnu. Hlavně ale neberme na zřetel to, co říká pan Rusnok a spol. A – ano, za rok touto dobou bude koruna o něco silnější než dnes. Komu by se ale chtělo čekat rok na dovolenou, že?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 3. 2017 7:42, Martin M.

Dobry den, zivim se nakupem a prodejem EUR(DEVIZA) a USD(DEVIZA). Jedine, co u me rozhoduje, je graf samotny. Momentalne je pro me EUR nezajimavy. Graf je nahore a je tam dlouho, logicky pujde dolu. Zajimat me bude, az bude dole :-)

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services