Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 15. 4. 2024
Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Zdroj: Shuttestock

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Barel severomořské ropy Brent sice zdražil k 90 dolarům, cena se ovšem začala zvedat už několik dní před avizovanou odvetou Íránu a dnes dokonce mírně klesla. 

„Bohužel tato situace na Blízkém východě už trvá nějaký čas a čím déle je zde určité geopolitické napětí, tím více trhy vyčkávají a panika se v první řadě nekoná,“ vysvětluje reakci trhu pro server BBC April LaRusseová, šéfka investic společnsoti Insight Investement.

Jistotu ale trhy stále nemají, teď čekají na reakci Izraele a spojenců a také na další vývoj v Gaze. „Podle posledních informací zatím neplánují USA a západní země uvalit na Írán přísnější sankce, takže produkce a export země budou pravděpodobně nadále stoupat,“ odhaduje Boris Tomčiak, analytik společnosti Finlord. 

Koncem dubna se podle něj současné zdražování pohonných hmot v tuzemských čerpacích stanicích zastaví. Momentálně stojí benzinu Natural 95 v průměru 39,77 koruny za litr a je tak nejdražší od poloviny loňského října. Za litr nafty řidiči dají v průměru 39,12 koruny, nejvíc od konce první listopadové dekády, ukazují data společnost CCS.

„U nafty očekáváme zlevnění. Dlouhodobě je významnějším faktorem rozhodnutí celého uskupení OPEC+ omezovat těžbu ropy. V produkčním limitu plánuje kartel pokračovat minimálně do konce června. Dlouhodobě by se řidiči měli připravit na přibližně současné ceny,“ předpovídá Tomčiak.

Nejistoty týkající se dění ve světě často šponují nahoru také cenu zlata, investoři ho totiž v podobných chvílích skupují ve velkém jako sázku na jistotu.

Naposledy v pátek zlato překonalo hranici 2400 dolarů (v přepočtu asi 57 000 korun) za troyskou unci, samotný víkendový útok na Izrael už ale s cenou příliš nehnul.

Podle Vlka není vývoj ceny zlata v posledních týdnech úplně typický. „Nevypadá to ale, že by cenu určovaly tradiční faktory jako výnosy dluhopisů, síla dolaru nebo velikost strachu investorů,“ říká Vlk. Za růstem ceny jsou podle něj spíše rozsáhlé nákupy centrálních bank, které tak rozšiřují své rezervy. „Nedokážu ale říct, jak velké nákupy mají naplánované a kdy tedy mohou skončit,“ dodává analytik.

Podle Tomčiaka z Finlord na cenu zlata působí také rostoucí poptávka v průmyslu a růst nákladů na produkci. „Poptávka po zlatě by měla být vysoká i v nejbližších měsících a postupný nárůst ceny zlata by měl pokračovat,“ odhaduje analytik. 

Cena ropy Brent

Zdroj: peníze.cz

Vývoj ceny zlata

Zdroj: peníze.cz

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

6. 12. 2023 | Tomáš Vranka | 1 komentář

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

Nejvýznamnější kryptoměna, přezdívaná někdy digitální zlato, rychle posiluje. A cena skutečného zlata je vysoko jako nikdy. Co za tím je? Odpovědi v komentáři nabízí Tomáš Vranka, analytik... celý článek

Partners Financial Services