Technická analýza: Obálky a pásy pomůžou posoudit cenu akcie

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 27. 7. 2009
Technická analýza: Obálky a pásy pomůžou posoudit cenu akcie
I cena akcií či jiných investičních nástrojů má své mantinely. Pokud je prorazí, musí investor zpozornět, protože se může jednat o signál, že se na trhu něco děje. Dobrým pomocníkem jsou tzv. obálky či Bollingerovy pásy. Můžete si je vyzkoušet i na peníze.cz

Vyzkoušejte nové grafy na akcie.penize.cz

Nové grafy technické analýzy na Peníze.cz

Pro zvětšení klikněte na obrázek.


Nové grafy s technickou analýzou, svíčkovými a sloupcovými grafy můžete vyzkoušet na stránkách jednotlivých akcií na akcie.penize.cz. Například u akcie ČEZ.
 

Svíčkový graf na akcie.penize.cz

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Při obchodování na finančních trzích investory mimo jiné zajímá, zda cena akcie či jiného investičního nástroje není příliš vzdálená dlouhodobějšímu trendu. Nástrojem, který pomáhá takové výkyvy odhalit jsou tzv. obálky. Poprvé s nimi přišel v roce 1973 J. M. Hurst v knize The Profit Magic of Stock Transaction Timing, načrtává do grafů vyhlazené čáry, kterými si pomáhá v identifikaci trendu.

Obálky se kreslí kolem klouzavého průměru ve zvolené vzdálenosti a mají ukazovat, zda je cena vzhledem ke zvolenému klouzavému průměru, který identifikuje trend, moc vysoko či nízko. Pokud se dlouho pohybuje cena v mezích daných obálkou klouzavého průměru, přičítá se větší váha tomuto klouzavému průměru jako zástupci pro sledování trendu akcie.

V první polovině sedmdesátých let se obálky začaly konstruovat tak, že se ke klouzavému průměru začal připočítávat a od něj odečítat jeho násobek. Zvolení dvouprocentního odchýlení od klouzavého průměru v obálce znamená, že obálka se vytvoří okolo průměru na hodnotách, které se rovnají 1,02 a 0,98násobku zvoleného klouzavého průměru. Například pokud by hodnota klouzavého průměru byla 750, tak 1,02 násobek by byl 765 a dolní hranice na úrovni 0,98násobku klouzavého průměru by dosahovala 735. Podle literatury ale není žádné správné univerzální procento, které by se mělo používat.

Změnu tohoto ukazatele provedl John Bollinger, který v osmdesátých letech vymyslel dnes takzvané Bollingerovy pásy (Bollinger bands). Tento technický indikátor je velmi podobný obálkám, jenže jeho vzdálenost od středového klouzavého průměru se průběžně mění podle toho, jak cena akcie kolísá. Dříve nebyly pohyby ceny na trhu tak výrazné, jako jsou dnes. Vzhledem k větším cenovým výkyvům, které s nárůstem peněžních prostředků na finančních trzích nastaly na přelomu století, si Bollingerovy pásy získaly větší oblibu než statické obálky.

Obálky podle Marca Chaikina

Náhodně volené rozpětí obálek nevyhovovalo všem analytikům. Inovaci obálek proto provedl i Marc Chaikin z Bomar Securities v sedmdesátých letech. Bomarovy pásy vychází z toho, kolik procent údajů kurzu akcie má být „zabaleno“ mezi dvěma pásy. Bomar pracuje s jednadvacetidenním klouzavým průměrem a navrhuje, že by mělo uvnitř pásů ležet 85 procent hodnot závěrečných kurzů akcií.

Jejich výpočet závisí na časové periodě, kterou ovlivňuje ukazatel kolísavosti – směrodatná odchylka. A na zvolení násobku směrodatné odchylky, o který se posune hodnota klouzavého průměru nahoru a dolů. „Pro akciový trh a individuální akcie je pro počítání Bollingerových pásů optimální dvacetidenní časová perioda. Popisuje střednědobý trend a dostalo se jí širokého přijetí,“ tvrdí Bollinger. Běžně se také pracuje s dvojnásobkem směrodatné odchylky jako šířkou pásů.

Mezi vlastnosti Bollingerových pásů, které techničtí analytici sledují, patří i šířka pásma. Pokud klesá kolísavost akcie, což znamená, že se k sobě okraje přibližují, očekávají analytici prudký pohyb ceny akcie. Pásy také mohou potvrzovat trend. Jeho pokračovaní se projevuje například tak, že cena akcie vždy mírně vybočí přes okraje směrem vzhůru. Pouze ale za předpokladu, že se křivka pásů nepohybuje moc strmě. Pokud cenavybočí z pásma výrazněji, je nízká či vysoká a obvykle následuje korekce.

Bollingerovy pásy na akcie.penize.cz

Bollingerovy pásy obepínající jednoduchý třicetidenní klouzavý průměr


Kromě těchto grafických metodse dá užívat Bollingerových pásů i spolu s dalšími indikátory technické analýzy. „Zásadní pravidlo pro úspěšné používání technické analýzy zní vyhnout se užívání stejných indikátorů,“ tvrdí Bollinger. Pokud se pásy snaží sledovat trend a kolísavost ceny, radí Bollinger doplnit je ukazateli objemu či ceny a objemu nebo například ukazatelem RSI ze skupiny oscilátorů.I tak ale platí, že technická analýza nedokáže předpovědět pohyb trhu na sto procent. Může jen naznačit, jak se trh bude pravděpodobně vyvíjet.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

10. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

Kromě grafické metody nabízí technická analýza odhady změny pohybu ceny pomocí různých ukazatelů. Jednoduché a poměrně spolehlivé jsou klouzavé průměry. Najdete je i v našich nových... celý článek

Techničtí analytici se snaží vytvořit peníze čtením grafů a kreslením čar

8. 7. 2009 | Petr Čermák

Techničtí analytici se snaží vytvořit peníze čtením grafů a kreslením čar

I přes existenci různých typů grafů zůstává čárový graf tím základním. Na něm se nejlépe provádí grafická technická analýza, která využívá různých opakujících se formací, které mají... celý článek

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

1. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

Občas je až s podivem, jak dlouho můžou Evropanům některé věci zůstat neznámé. Starou japonskou grafickou technickou analýzu – svíčkové grafy – neznali Evropané a Američané až do 90.... celý článek

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

30. 6. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

I nic může být signálem, pokud toto nic leží mezi dvěma sloupky, které jsou částí sloupcového grafu. Ten je hlavně používán k takzvané gapové analýze, i když ho lze použít i v kombinaci... celý článek

Partners Financial Services