Fondy: Nejvíc táhnou akciové

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 14. 4. 2008 | 1 komentář
Fondy: Nejvíc táhnou akciové
Minulý týden přinesl fondům v čistém vyjádření pouhých 55 milionů korun. Zajímavá je snad jediná okolnost, a to, že mezi slepými jsou jednookým králem akciové fondy.

Fondy peněžního trhu sice stále vykazují protisměrný jev stamilionových odlivů z ISČS Sporoinvest, a naopak podobných přílivů do KBC Multi Cash ČSOB, ale celková bilance tohoto segmentu se tentokrát přiklonila ke kladným 33 milionům.

Ani dluhopisové fondy se již nepotopily do „obvyklé“ hloubky, když se tentokrát smířily s 80 miliony korun. Bratrskou pomocnou ruku 31 milionů slovenských korun totiž podal ING Slovenský dluhopisový fond. Že by spekulace na stanovení kurzu slovenské koruny na cestě k euru?

Faktem zůstává, že spanilá jízda české koruny je natolik podezřelá, že už před ní varují i někteří analytici. Loni v červenci bylo euro za 28,70 – kdežto dnes stojí už je za méně než 25 korun! O dolaru raději ani nemluvit, tam rekord stíhá rekord a dnes se prý vyplatí z Ameriky dovážet i auta. A byty na Floridě kupují i expremiéři.

Smíšené fondy se také – alespoň zdánlivě – dostávají z propasti zavržení. Pohled na jejich výkonnost sice stále ještě připomíná horor, ale investoři si možná postupně zvykají, takže čistý odliv jen o málo přesáhl 60 milionů.

Ani zajištěné fondy stále ještě nezachraňují fondbyznys tak, jak by se od nich dalo očekávat, protože čistý příliv 75 milionů korun není nic moc. Faktem je, že lídr segmentu ČSOB„přepřahuje“ na další trojspřeží a snaží se nabídnout ty „ještě zajištěnější“, ať už jde o ČSOB Býci a medvědi 3, který díky své konstrukci může vydělat jak na růstu, tak i na poklesu koše třiceti akcií (ovšem s nízkou mírou participace: 50 % na růstu, 40 % na poklesu, maximálně 20 %). Dalšími jsou ČSOB Světových pivovarů 2 a ČSOB Krátkodobého růstu 1 (na 2 roky a 10 měsíců) s 90% participací na koši 30 evropských akcií – za to má však zajištění jen 95 % investované částky.

Pomyslným vítězem týdne jsou s 90 miliony opět akciové fondy – je zřejmé, že se určitá část investorů stále víc učí, co je to vlastně horská dráha akciových trhů. ING Český akciovýzískal 23 milionů, ISČS Sporotrend11 milionů. Faktem je, že (zatím) započítáváme i ČS nemovitostní Reico, který také přispěl 19 miliony, přestože jde v principu o velmi defenzivní fond.

Globální trhy se stále houpají v nejistotě a jsou až neuvěřitelně háklivé na jakékoli informace. Svým životem začíná žít Asie s ještě většími výkyvy, např. čínský index Shanghai Compositeod začátku roku ztratil už 32 % a dostal se 41 % pod své životní maximum z loňského října. Předvedl ovšem minulý týden také 4,5% výskok, Nikkeizase poskočil o 3 %.

Evropa vyhodnocuje signály občas až příliš negativně, např. ve čtvrtek zamířila hodně dolů, Praha dokonce o 2,5 %. V pátek v Americe vypnul i sám General Electric po nepříznivé zprávě o hospodářských výsledcích zejména jeho finanční divize, která doplatila na úvěrovou krizi. Akcie GE propadly o 13 %, což je nejvíce za dvacet let.

Americké indexy jen za pátek ubraly 2 % a vrátily se tak na konec března. Aprílové počasí tedy bude pokračovat i na pražské burze, která za týden ztratila 2 % a je tam, kde byla již 16. února před dvěma lety.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Už se klubou i odvážnější investoři

7. 4. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Už se klubou i odvážnější investoři

Kladných 25 milionů korun, které v čistém vyjádření přitekly do podílových fondů za týden, je jedno z nejmenších čísel statistiky vůbec. Značí to jen prohloubení nejistoty, anebo je... celý článek

Fondy: Chudičký závěr čtvrtletí

31. 3. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Chudičký závěr čtvrtletí

Sice začal letní čas, ale na fondovém bojišti zůstává mrazivo, dokonce ještě přituhlo. Fondy přišly o dalších 350 milionů korun, takže se čtvrtletní inventura silně přiblížila nule. Odliv... celý článek

Fondy: Přešlapování pokračuje

25. 3. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Přešlapování pokračuje

Trhy létají nahoru a dolů den ze dne a investoři bezradně uvažují, jde-li o býčí koridu, nebo medvědí dupák. Z fondů tentokrát odplulo jen 120 milionů korun, což sice není veselé, ale... celý článek

Fondy: Poklona patří investorům do akcií

17. 3. 2008 | Petr Fejtek | 7 komentářů

Fondy: Poklona patří investorům do akcií

K tomu, jak se letos fondům nedaří, přiložil uplynulý týden další „záporné“ polínko. Do hlubin odkupů se ponořily k tradičním dluhopisovým potápěčům nejen smíšené fondy, ale i ty zajištěné.... celý článek

Fondy: Čtvrtmiliarda proti všem

10. 3. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Čtvrtmiliarda proti všem

Trhy sice naordinovaly drastickou dietu, přesto si fondy připsaly čtvrt miliardy korun. Největším dílem se dokonce opět po čase chlubí akciové fondy, když si ty zajištěné vzaly oddechový... celý článek

Partners Financial Services