Akcie: Nejdřív nahoru, pak prudce dolů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 15. 4. 2008 | 3 komentáře
Úvod týdne na pražské burze příliš nevybočil z kolejí poklidného obchodování. Závěr týdne byl o trochu živější, když investoři vstřebávali několik negativních informaci a index PX oslaboval. Za celý týden ztratil přes 2 %.
Akcie: Nejdřív nahoru, pak prudce dolů

Největší propad zaznamenal pražský trh ve čtvrtek, když po sníženém doporučení od Deutsche Bank výrazných způsobem propadla Erste (-5,2 %). V pátek přes pozitivní obchodování v průběhu dopoledne přinesly výraznou změnu sentimentu výsledky americké společnosti General Electric, po kterých nastal výrazný obrat a propad do záporných čísel. Jediným titulem, který dokázal za celý týden posílit byly akcie Unipetrolu (5,2 %). Bez nových zpráv akcie umazávaly za slušného objemu propad z poslední doby. Nad 1 200 Kč se nadále udržel ČEZ (-0,2 %), naopak pod psychologickou hranici se kvůli vytrvalému prodeji dostala Telefonica O2 (-2 %). Největší ztrátu zaznamenaly akcie Orco (-6 %) a přes pozitivní doporučení i CME (-5,3 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 565,501 533,10-2,07
Klíčové události minulého týdne
  • Mezinárodní měnový fond snížil prognózu růstu českého HDP v letošním roce na 4,2 % v původních 4,6 %. Pro rok 2009 počítá s růstem o 4,6 %.
  • Spotřebitelské ceny v březnu meziměsíčně poklesly o 0,1 %, meziročně jsou vyšší o 7,1 %. Zpomalení inflace je tak výraznější, než se očekávalo. Míra registrované nezaměstnanosti v březnu klesla na 5,6 % z únorových 5,9 %.
  • Těžební firma New World Resources, vlastník OKD, uskuteční v průběhu druhého čtvrtletí primární nabídku akcií na burzách v Praze, Londýně a Varšavě. Na trh by mělo přijít 25-33 % nových a stávajících akcií. Konkrétní velikost nabídky a ocenění bude teprve stanoveno. Výnos NWR plánuje použít na expanzi do Polska a modernizaci provozů v ČR.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
7/4 ČEZ podle očekávání nakonec nepodal nabídku na koupi ruské TGK-4, kterou kvůli různorodosti výrobního portfolia a dalším rizikům nepovažuje za vhodnou příležitost. V Rusku nadále probíhá příprava projektu paroplynových elektráren v okolí Moskvy.
Na valné hromadě bude navržena dividenda ve výši 40 Kč. Schvalovat by se rovněž mělo pokračování zpětného odkupu akcií.

CME
10/4 Mediální skupina obdržela zvýšené doporučení od ING na "kupovat" z původního "držet". Cílová cena byla zvýšena na 116 USD.

Erste Bank
7/4 Goldman Sachs zvyšuje cílovou cenu pro Erste na 50,5 EUR, doporučení "kupovat" bylo ponecháno.
10/4 Deutsche Bank snížila hodnocení rakouského ústavu na "prodávat" z předchozího "držet". Cílová cena byla snížena na 40 EUR. Analytici DB argumentují zhoršující se ekonomickou a politickou situací v Rumunsku a Maďarsku.

Philip Morris
7/4 Tabáková společnost zvýšila v roce 2007 tržby o 3,4 % na 10,37 miliardy Kč. Již dříve oznámená hodnota nekonsolidovaného zisku dosáhla překvapivé úrovně 2,42 miliardy, což by při 100% výplatním poměru znamenalo dividendu 883 Kč.

Očekávané události
  • 17/4 Maloobchodní tržby

Spojené státy

Americké trhy zažily poklidné čtyři seance a výrazný páteční pokles. Indexy tak umazaly část svých zisků z minulého týdne, Dow Jones oslabil o 2,3 %, technologický Nasdaq ztratil 3,4 %. Úvod týdne se přes zahájení výsledkové sezóny nesl v poklidném duchu. Přes spíše horší výsledky (Alcoa, AMD) trh hledal svůj směr a indexy se pohybovaly v úzkém rozpětí. Rozluštění tajenky (alespoň pro tento týden) přišlo v pátek, když horší výsledky GE a snížený výhled poslaly trh do výrazných ztrát. Na náladě nepřidal ani výrazný pokles spotřebitelské důvěru. Akcie GE (14,3 %) zaznamenaly nejvýraznější pokles z báze indexu DJ, po horších výsledcích ztrácely výrazně i akcie Alcoa (-10,7 %). Volatilní obchodování zažily akcie Intelu, které v úvodu týdne s výsledky AMD oslabovaly, po zvýšeném doporučení od Bank of America naopak výrazně rostly, aby pak opět své zisky v pátek ztratily (-2,8 %).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DJ12 60912 325-2,3
Nasdaq2 3712 290-3,4
S&P 5001 3701 333-2,7
Klíčové události minulého týdne
  • Obchodní deficit v USA se v únoru neočekávaně zvýšil o 5,7 % na 62,3 miliardy USD z revidovaných 59 miliard USD v lednu. Ekonomové přitom očekávali, že deficit se sníží na 57,5 miliardy USD. Za nárůstem stojí rekordní dovoz jídla, průmyslových součástek a spotřebního zboží.
  • Spotřebitelská důvěra dle University of Michigan poklesla na nejnižší úroveň za posledních 26 let. Aktuální dubnová hodnota dosahuje 63,2 bodu, trh očekával pokles pouze na 69 bodů.
Vývoj titulů na amerických trzích

7/4 Největší softwarová společnost na světě Microsoft Corp. pohrozila snížením své nabídky na převzetí internetového vyhledávače Yahoo! Inc., pokud se jeho vedení nevrátí k jednacímu stolu. Yahoo! má na rozhodnutí tři týdny, poté přistoupí Microsoft na jednání s akcionáři společnosti, což by v zásadě mohlo vyústit i ve snížení jeho nabídky. V závěru týdne se oblevily spekulace, že Yahoo je blízko dohody s AOL, divizi Time Warner. Yahoo v rámci obranné taktiky rovněž uzavřel dohodu s Google o testování jejich reklamního sofrwaru. Microsoft zase údajně chce na nabídce nově spolupracovat s News Corp.

7/4 Alcoa Inc. reportovala výsledky za první čtvrtletí. Čistý zisk klesl meziročně o 54 % na 303 milionů USD/37c na akcii z 662 milionů USD/75c. Bez zahrnutí některých položek dosáhl zisk 44c na akcii, zatímco analytici očekávali zisk 50c. Tržby klesly o 6,7 % na 7,38 miliardy USD. Společnost čelila zejména rostoucím nákladům na energie, slabému dolaru a také nižším cenám kovů.

8/4 Výrobce polovodičů Advanced Micro Devices Inc. oznámil, že tržby za první čtvrtletí klesly více, než byly odhady společnosti. Tržby za první čtvrtletí dosáhly kolem 1,5 miliardy USD což je o 22 % méně než o rok předtím. Analytici přitom očekávali tržby okolo 1,63 miliardy USD.
Společnost doplácí na to, že nedokázala reagovat na nové produkty, které představil její hlavní rival Intel. Na neuspokojivé výsledky reagovala AMD oznámením, že plánuje propustit kolem 1 650 zaměstnanců, což je okolo 10 % veškeré pracovní síly společnosti.

9/4 Inženýrská společnost Honeywell International Inc. získala svojí největší zákazku na tryskové motory v hodnotě 23 miliard USD. Ve výběrovém řízení vyhlášeném Empresa Brasileira de Aeronautica SA porazila dva rivaly a během následující dekády postaví motory pro 2 nové letadla brazilské společnosti. Poraženými rivaly byly Rolls-Royce Group a Pratt & Whitney.

10/4 Největší maloobchodní společnost na světě, Wal-Mart Stores Inc., oznámila, že její březnové tržby vzrostly o 0,7 %, na což firma reagovala zvýšením předpovědi zisku pro první čtvrtletí. Růst tržeb mělo na svědomí snížení cen, které zvýšilo nákupy potravin, léků a spotřební elektroniky. Zisk pro první čtvrtletí by se měl pohybovat mezi 74c až 76c oproti předchozím odhadům 70 až 74c.

11/4 General Electric Co. vykázal za první čtvrtletí pokles zisku díky větším finančním ztrátám kvůli krizi na finančním trhu, když více jak polovina tržeb GE pochází z USA. Zisk z probíhajících operací klesl na 4,36 miliardy USD/44c na akcii z 4,9 miliardy USD/48c na akcii o rok dříve. Příjmy vzrostly o 8 % na 44,2 miliardy USD. Výsledky nedosáhly předpokládaných čísel. GE zároveň snižuje výhledy pro rok 2008 a pro druhý kvartál. Nově očekává roční zisk 2,20-2,30 USD na akcii, pro 2. čtvrtletí pak 53-55c. Analytici původně očekávali za rok 2008 2,43 USD na akcii a za 2. čtvrtletí 58c na akcii.

Očekávané události
  • 14/4 Maloobchodní tržby
  • 15/4 Produkční ceny
  • 16/4 Spotřebitelské ceny

Německo

Obchodování na německé burze mělo v tomto týdnu jednoznačný směr. Po pondělním úvodním růstu byly všechny další seance ztrátové a index DAX tak ztratil 2,4 %. Nejvýraznější pokles zaznamenal trh v pátek, když se pozitivní vývoj obchodování otočil po zprávách o horších výsledcích amerického GE. DAX v pátek přes danní růst o téměř 1 % nakonec zavíral slabší o 1,5 %. V poklesu pokračovala Deutsche Postbank (-8 %) a dostala se až k hranici 55 EUR. Investoři negativně vnímali možnost odložení prodeje na pozdější dobu kvůli problematickým podmínkám na finančních trzích. O 8 % poklesly i akcie Deutsche Boerse, když v březnu zaznamenal operátor frankfurtské burzy výrazný pokles transakcí. I třetí titul s nejhorší výkonností je z finanční sféry, kdy Commerzbank (-6,9 %) korigovala svůj předchozí silný růst. Jedním z mála růstových titulů byl Merck (3,1 %), když trh pozitivně vnímal očekávání o lepších účincích léku Erfitux než konkurenční výrobky.

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 7636 603-2,4
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba v únoru meziměsíčně stoupla o 0,4 % po lednovém růstu o 1,4 % (negativně revidován z 1,8 %). Jedná se o předběžný údaj, který překvapil trh, který očekával pokles o 0,5 %.
  • Evropská centrální banka ponechala dle očekávání úrokové sazby beze změny. Klíčová sazba tak zůstala na 4 %. ECB tak nadále snaží hlídat primárně inflaci a nepřistoupila přes krizi na finančních trzích ke snižování. To se očekává až v průběhu třetího kvartálu.
Vývoj titulů na německém trhu

7/4 Největší výrobce luxusních vozů na světě, Bayerische Motoren Werke AG, oznámila, že globální prodeje vzrostly v březnu o 8,2 % na rekordních 153 184 vozů. Růst měl na svědomí hlavně zájem o nový model Mini. Prodeje za první čtvrtletí vzrostly o 5,7 % na 351 787 vozů.

8/4 Největší výrobce automobilů v Evropě, Volkswagen AG, oznámil, že počet automobilů se značkou VW vzrostl v prvním čtvrtletí o 8,4 %. Za nárůstem stála zejména poptávka na čínském a německém trhu. Počet prodaných vozů se zvýšil na 920 z 850 tisíc. v minulém roce.

9/4 Zisk Jungheinrich AG, druhého největšího německého výrobce vysokozdvižných vozíků, se minulý rok zvýšil o 22 % díky růstu tržeb z exportu. Čistý zisk vzrostl na 82 milionů EUR / 2,40 EUR/a z 67 milionů EUR / 1,96 EUR/a z předchozího roku. Příjmy mimo Německo se zvýšily o 17 % , domácí o 9 %. Tržby z exportu představovaly asi 75 % celkových tržeb 2 miliardy EUR. Pro rok 2008 očekává společnost méně dynamický růst než v roce minulém.

9/4 Letecká společnost Deutsche Lufthansa AG prohlásila, že osobní doprava v březnu stoupla o 1,9 %, když zvýšila počet letů do USA, Evropy a Asie. Stupeň vytížení, neboli poměr obsazených sedadel, klesl o 0,6 % ze 79,1 % z března minulého roku. Kapacita se zvýšila o 2,6 %. Počet pasažérů klesl o 0,7 % na 4,63 milionů. Lufthansa rozšířila kapacitu a nabízí levnější letenky pro lepší konfrontaci s konkurencí.

10/4 RWE AG, druhá největší německá utilita, podává předběžnou nabídku za British Energy Group Plc. Firma za ni nabízí zhruba 11 miliard GBP v hotovosti.

11/4 Výrobce sportovního oblečení, Adidas AG, zřejmě docíli toho, že jeho rivalové v oboru nebudou moci prodávat oblečení se vzory podobnými jeho ''tří-proužkové'' ochranné známce, když soud zamítl žádosti , aby tento design mohl být všeobecně používán.

Očekávané události
  • 15/4 Index ZEW
  • 16/4 Spotřebitelské ceny
  • 16/4 Průmyslové ceny

Maďarsko

Maďarská burza stejně tak jako minulý týden šla vlastní cestou. Přes negativní sentiment v západní Evropě a výrazný páteční pokles trhů v USA se BUX udržel v kladných hodnotách a posílil o 0,8 %. Částečně se tak ale srovnala výkonnost, když maďarský trh se v minulém týdnu neúčastnil růstu, který ve světě převládal. Zprávou týdne se stala informace o záměru firmy Econet.hu o zpětném odkupu až čtvrtiny akcií. Kurz skokově posílil a v celotýdenním porovnání akcie zakončily týden silnější o téměř 22 %. Růsty u dalších papírů byly o poznání menší, přes 2 % se dokázaly dostat akcie Magyar Telekomu, Emasz a Allami Nyomda. Nejvíce ztratila farmaceutická firma Egis (-5 %).

Vývoj indexu BUX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
BUX21 95322 127+0,8
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová produkce v únoru dle předběžných údajů meziročně vzrostla o 9,8 %. Meziměsíčně je vyšší o 2,3 %. Roční údaj byl podstatně vyšší než očekávání trhu, které bylo nastaveno na růstu o 6,3 %.
  • Spotřebitelské ceny v březnu vzrostly o 0,6 %. Meziročně jsou vyšší o 6,7 %.
Vývoj titulů na maďarském trhu

8/4 Tiskařská společnost Alami Nyomda plánuje z rekordního zisku vyplatit 596 milionů HUF na dividendách. Loni firma vyplácela na akcii 501 HUF, letošní hodnota na akcii vychází na 401 HUF.

10/4 Společnost Econet.hu plánuje učinit zpětný odkup až čtvrtiny svých akcií.

Očekávané události
  • 15/8 Průmyslová produkce (konečný údaj)

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Středoevropské burzy pokulhávaly za Západní Evropou a USA

8. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Středoevropské burzy pokulhávaly za Západní Evropou a USA

Pražská burza zažila další poklidný týden charakteristický nízkou likviditou i volatilitou. Index PX v podstatě stagnoval a zaostal za výkonností zahraničních trhů. Těm pomohl hlavně... celý článek

Akcie: Houpačku převážila americká centrální banka

26. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Houpačku převážila americká centrální banka

Úvod minulého týdne na pražské burze se nenesl zrovna v růžovém duchu a kvůli událostem v USA index PX výrazně oslabil. Nejhůře na to doplatily hlavně finanční akcie jako Erste Bank,... celý článek

Akcie: Jen krátká úleva v tragické době

18. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Jen krátká úleva v tragické době

Pražská burza částečně umazala propad z minulého týdne. Inde PX posílil o 2,6%. Největší nárůst zaznamenaly akcie v úterý, když investoři pozitivně reagovali na další záchranný krok... celý článek

Akcie: Rudý pražský týden

11. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Rudý pražský týden

Pražská burza prošla výrazným propadem, když index PX ztratil 6,26 %. Akcie oslabovaly ve čtyřech seancích, jedinou růstovou výjimkou byl středeční růst. Všechny tituly ze segmentu... celý článek

Akcie: Index Dow Jones obsahuje nové akcie

19. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Index Dow Jones obsahuje nové akcie

Pražská burza zažila velmi poklidný týden. Investoři si před výsledkovou sezonou vybrali oddechový čas a příliš neobchodovali. Index PX si polepšil o 3,15 procenta.

Partners Financial Services