Malé peníze: Investice do strukturovaných produktů? Jen pro pokročilé!

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 21. 9. 2011 | 5 komentářů
Malé peníze: Investice do strukturovaných produktů? Jen pro pokročilé!
Peníze.cz navázaly spolupráci se serverem Malé peníze. Jednou týdně odpovídáme na nejzajímavější čtenářské dotazy. Nedbáme o starosti magnátů, kam ulít pohádkové zisky. Zajímá nás v dobrém slova smyslu „malý člověk“ a jeho – malé peníze. Kam s nimi? Pro koho jsou „garantované“ strukturované produkty?

Otázka: Mám volné prostředky, které bych chtěl jednorázově investovat. Vyplatí se mi zvolit strukturované produkty, které o sobě často tvrdí, že jsou „garantované“ „s jistým výnosem“ atp… Jsem spíše konzervativní investor, proto mě láká, že nemohu o nic přijít. Je to ale opravdu tak? A kolik vlastně mohu vydělat? Doporučil byste mi podobný produkt?

První zásadou investování je investovat pouze do toho, čemu opravdu rozumíte. Tedy pokud strukturovaným produktům nerozumíte, neinvestujte do nich.

Co jsou strukturované produkty

Jde kombinaci několika finančních produktů, z nichž alespoň jeden je derivát. Derivát je instrument, jehož hodnota je odvozena od hodnoty jiného aktiva (tedy např. peněžní měny, ceny komodity atp.).

Příkladem strukturovaného produktu jsou např. tzv. zajištěné fondy, což je ve skutečnosti kombinace (termínovaného) vkladu a opce. Poslední dobou se nabídka strukturovaných produktů velmi rozrostla. Například jednu dobu byly z nepochopitelného důvodu hitem strukturované produkty vázané na ropu, dnes to bude třeba zlato atp.

Pro běžného člověka jsou strukturované produkty buďto neprůhlednou, nebo alespoň méně pochopitelnou záležitostí. K jejich skutečnému porozumění a vyhodnocení rozhodně doporučujeme se poradit s odborníky – samozřejmě s jinými, než těmi, co se vám snaží strukturovaný produkt prodat.

Pro dotyčnou finanční instituci představují strukturované produkty jednak možnost zvýšení prodejů prostřednictvím rozšířené nabídky investic, jednak příležitost zajímavého výdělku na derivátové složce produktu.

Garance? A víte, co vám opravdu garantují?

Pokud jde o „garantované“ investice, ty se objevují v oblasti (podílových) fondů, kde je skutečně zaručen buď určitý minimální výnos, nebo alespoň návratnost vložené částky – odtud plyne i název zaručené fondy. Vždy se tedy musíte zajímat alespoň o to, co je zaručeno a jak váš minimální výnos ovlivní poplatky.

Anketa

Už jste někdy investovali do toho, čemu nerozumíte?

Obecně buďte ale u výrazů „garantujeme“, „jistý výnos“ a jim podobných velmi opatrní a vždy si prověřte, o jaký produkt přesně jde včetně všech podrobností.

A kam investovat? To záleží na vaší znalosti a ochotě riskovat. Platí, že čím větší riziko, tím vyšší možnost výnosu. A naopak.

Zaručené fondy mívají nižší výnosy. Stejně nebo jen o málo lépe jsou na tom i fondy dluhopisové. Větší výnos, ale zároveň vyšší riziko můžete čekat u fondů akciových. Zde bychom však doporučili raději jen fondy, které obsahují nejlikvidnější akcie, tzv. blue chips.

Příště se podíváme na dotaz věnovaný jednomu konkrétnímu strukturovanému produktu.

Přehled podílových fondů

Podílové fondy: akciové, dluhopisové, peněžního trhu, garantované, smíšené, nemovitostní, fondy fondů.

Na Peníze.cz v sekci Investice, podsekci Podílové fondy

Autor vlastní a spravuje server Malé peníze

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zajištěné fondy: víte, do čeho investujete?

16. 3. 2011 | František Mašek | 19 komentářů

Zajištěné fondy: víte, do čeho investujete?

Zájem o zajištěné fondy sice kvůli nižším výnosům poklesl, někteří drobní investoři však na ně nedají dopustit. Láká je hlavně garance, že jim fond i při nejhorším vývoji na trzích... celý článek

Na co si dát pozor při výběru zajištěného fondu

17. 8. 2009 | Petr Čermák

Na co si dát pozor při výběru zajištěného fondu

Neochota riskovat podněcuje zájem investorů o zajištěné fondy, které slibují vrátit přinejhorším investovanou částku po odečtení poplatků. Nicméně lákavé nabídky nemusí být vždy tak... celý článek

Zajištěné fondy: loterie, které laici musí jen věřit

17. 6. 2008 | Petr Čermák | 4 komentáře

Zajištěné fondy: loterie, které laici musí jen věřit

Výnosy ze zajištěných fondů se počítají mnoha způsoby. Většinou ale platí, že pro laika jde o složitý mechanismus, kterému musí věřit. Nejčastěji se výnos odvíjí od indexu či koše akcií.... celý článek

Jak fungují zajištěné fondy

28. 12. 2005 | redakce Peníze.CZ

Jak se vaří strukturované produkty

13. 12. 2004 | Petr Vykoukal

Jak se vaří strukturované produkty

Zajištěné fondy či termínované vklady s proměnlivým výnosem jsou příkladem tzv. strukturovaných produktů. Jsou sestaveny z několika složek, které dávají navenek docela jednoduchý produkt.... celý článek

Partners Financial Services