Zajištěné fondy: loterie, které laici musí jen věřit

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 17. 6. 2008 | 4 komentáře
Zajištěné fondy: loterie, které laici musí jen věřit
Výnosy ze zajištěných fondů se počítají mnoha způsoby. Většinou ale platí, že pro laika jde o složitý mechanismus, kterému musí věřit. Nejčastěji se výnos odvíjí od indexu či koše akcií.

Uzavřené zajištěné fondy se na první pohled vyznačují tím, že aby se v nich investor vyznal, potřeboval by na to kompas. Popis výpočtu výnosů bývá nezřídka složitý a pro laika poměrně nepřehledný. Rovněž bývá obtížné si představit, co daný výpočet s konečným výnosem udělá a zda neexistuje lepší alternativa.

I když každý fond používá určitý specifický způsob výpočtu výnosů, lze nají některé společné rysy. Tady jsou tři z nich.

1) Velmi často se může investor setkat s formulkou, že výnos bude závislý na vývoji určitého indexu (PX, DJ EuroStoxx 50), případně průměru více indexů. Pro správné posouzení možného výnosu je důležité vědět, jakými vahami se indexy do průměru započítávají. Nejběžnější je stejná váha všech zvolených indexů. Například ČSOB Asijského růstu 5 je fond, který pracuje s indexy šesti zemí (Singapur, Hong Kong, Malajsie, Taiwan, Japonsko, Jižní Korea).

Metodu průměrování otestujme třeba na indexu PX pražské burzy. Hypotetický zajištěný fond má 70procetní participaci na dosaženém výnosu a jeho doba života byla od 1. března 2007 do 2. června 2008.

Příklad 1 - hypotetický zajištěný fond počítány podle vývoje indexu

Výchozí hodnota indexu:1593,6 bodů (k 1. březnu 2007)
Rozhodný denHodnota indexu (v bodech)Hodnota indexu použitá pro výpočet výnosu
1. června 20071850,51850,5
3. září 20071798,61798,6
3. prosince 20071766,91766,9
3. března 20081522,71593,6
2. června 20081685,11685,1
Průměr sledovaných hodnot:1738,94 bodů
Růst oproti počátku (vzhledem k průměru):9,12 procent
Růst při 70procentní participaci:6,38 procent
Růst oproti počátku (vzhledem k poslední hodnotě):5,74 procent
Fond startoval při hodnotě indexu PX 1593,6 bodu. Poslední den životnosti fondu se index vyšplhal na 1685,1 bodu. Kdyby tedy investor vložil peníze do nějakého nástroje, který by věrně odrážel vývoj indexu, vydělal by 5,7 procenta.

V našem hypotetickém zajištěném fondu by dopadl lépe. Konečná průměrná hodnota, z níž se bude počítat výnos, činí 1738,94 bodu. Navíc je klient chráněn proti poklesu indexu pod počáteční hodnotu tím, že se v takovém případě započítá do průměru právě počáteční hodnota indexu. Oproti hodnotě indexu PX v březnu 2007 – 1593,6 - je výsledné číslo o více jak 9 procent vyšší.

To však není konečný výnos pro investora. Ten se ještě upraví podle toho, jakou participaci na výnosu fond slibuje, čili jakým procentem se investor podílí na výsledném růstu (obvykle se pohybuje kolem 50 až 70 procent). Při 70procentní účasti by byl výsledný investorův výnos 6,38 procenta. Investor by tedy na tom byl lépe, než kdyby investoval přímo na trhu. Je ovšem třeba dodat, že k tomuto výsledku přispěly i výrazné poklesy a výkyvy, kterými burzy už téměř rok trpí.

Příklad 2 - hypotetický zajištěný fond počítány podle vývoje indexu

Výchozí hodnota indexu:1452,4 bodů (k 1. září 2006)
Rozhodný denHodnota indexuHodnota indexu použitá pro výpočet výnosu
1.12.2006
1. prosince 2006
1582,21582,2
1. března 20071593,61593,6
1. června 20071850,51850,5
3. září 20071798,61798,6
3. prosince 20071766,91766,9
Průměr sledovaných hodnot:1718,36 bodů
Růst oproti počátku (vzhledem k průměru):18,31 procent
Růst při 70procentní participaci:15,16 procent
Růst oproti počátku (vzhledem k poslední hodnotě):21,65

Pokud trhy stabilně rostou, může se stát, že průměr z hodnot indexu výnos sníží. Od 1. září 2006 do konce roku 2007 index PX s několika korekcemi stoupal (až do lednového propadu). Investice v tomto období by metodou průměrování vynesla 18,3 procenta, zatímco růst indexu činil 21,65 procenta.

Samotnou míru participace investora na vypočítaném výnosu ovlivňuje několik faktorů.

Garantované versus zajištěné fondy

Rozdíl mezi těmito typy fondů spočívá jednak v tom, že garantovaný fond nemusí zajišťovat celou vloženou investici, a druhý rozdíl spočívá v typu investování. Zatímco zajištěný fond nakupuje dluhopisy v takové míře, aby mohl dostát svým závazkům (za předpokladu, že stát či firma, jejíž dluhopisy koupil, nezkrachuje), garantovaný se může rozhodnout, jakou část majetku dá do akcií a jakou do instrumentů peněžního trhu (obojí může být až 100 procent)

„Čím větší výnos investice garantuje, tím menší participace se nabízí. Participace je také ovlivněna tím, zda je nutné provést měnové zajištění,“ tvrdí Dalibor Mátla z Atlantik AM. Míru participace ovlivňuje i období, v jakém se sledují hodnoty indexu. „Čím je kratší období pro vypočet průměru indexu, tím méně je investor otevřený kolísání trhů,“ říká Mátla. Pokud ale investor věří, že daný index půjde nahoru, je pro něj lepší začít hodnoty indexu počítat až ke konci období zajištěné investice.

Tvůrci fondů vymysleli i počítání výnosu na způsob investičních bonus certifikátů, tedy pokud je index v určité hranici (například -15 až 15 procent), zhodnotí se vklad horní hodnotou tohoto pásma (15 procent).

2) Investor se také běžně setká s fondem, který počítá výnos z koše akcií, ať už z určitého regionu či odvětví. Výnos při splatnosti pak představuje průměrný růst (podobně jako u indexu se mohou vypočítat průměrné hodnoty koše akcií) nebo jiný matematický výpočet. Například výnos osm procent ročně mínus dvě procenta za každou akci v koši, která spadla za rok o více jak 40 procent. Nebo se od celkového očekávaného zhodnocení padesát procent odečítají roční poklesy akcií. Udělat si při takové konstrukci alespoň rámcovou představu, kolik by mohl fond nakonec vydělat, je pro laika v podstatě nemožné.

Anketa

Vyznáte se v konstrukci zajištěných fondů?

ČSOB výnosy svých sektorově zaměřených zajištěných fondů ráda začíná počítat až v posledních letech životnosti fondu. „To znamená, že investor se vzdává hlavního přínosu dlouhodobé investice, tedy možnosti realizovat svůj zisk na základně aktuálních podmínek na trhu,“ myslí si Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. Případná korekce v nesprávnou dobu tedy představuje riziko, ale také i příležitost, pokud by pokles akcií v koši přišel před tím, než se začne počítat výnos.

3) Netradičním typem je takzvaná rainbow struktura, která může spojit počítání výnosů na základě indexů i akciových košů. Tímto způsobem se například počítá výnos u zajištěného fondu KB Ametyst 3. Je závislý částečně na společnostech ze sektoru alternativních energií a také na výkonu indexu DJ EuroStoxx 50. Pokud tedy společnosti vyrostou o 8 procent a DJ EuroStoxx pouze o 4 procenta, bude díky vahám (lepší výsledek vstupuje do výsledku 60 procenty, druhý 40) výsledek 6,4 procenta, a nikoli 6 procent, což by byl prostý průměr.

Věříte zajištěným fondům, nebo raději podstoupíte riziko a zkusíte vydělat víc? Podělte se o zkušenost.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výnosy penzijních fondů letos inflaci nejspíš neporazí

3. 6. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Výnosy penzijních fondů letos inflaci nejspíš neporazí

Připsané výnosy penzijních fondů za loňský rok podle předběžných odhadů vyrovnají inflaci. Letos bude patrně hůř. Za první čtvrtletí fondy hlásí meziroční propad zisku v průměru o šedesát... celý článek

Řeší se rébus. Jak naučit učitele rozumět osobním financím.

29. 5. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Řeší se rébus. Jak naučit učitele rozumět osobním financím.

Ministerstvo školství nabídne učitelům finanční gramotnosti možnost doplnění znalostí na jednodenních seminářích. Jenže to patrně stačit nebude. Učitelé musí být motivovaní, aby se... celý článek

Podílové fondy od GE by měly být hlavně jednoduché

28. 5. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík

Podílové fondy od GE by měly být hlavně jednoduché

GE Money Bank přichází s nabídkou vlastních podílových fondů, aby se zbavila image banky, do které se chodí jen pro půjčky, říká Daniel Kadaník, produktový manažer zodpovědný za rozvoj... celý článek

Co o sobě nechtějí podílové fondy říkat

23. 5. 2008 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Co o sobě nechtějí podílové fondy říkat

Podílové fondy Credit Suisse, HSBC a Pioneer Investments mají podle analýzy FOND SHOPu nejužitečnější infolisty. Některé společnosti by s informacemi o svých fondech měly přidat.

Češi si více stěžují na banky či pojišťovny

21. 5. 2008 | Petr Čermák

Češi si více stěžují na banky či pojišťovny

Nejlepší reklama je taková, když se o značkách a produktech lidé mezi sebou spontánně baví. To je základ takzvaného ústního marketingu, tedy World of Mouth. Nedávný výzkumu toho, o... celý článek

Partners Financial Services